Třetí šimpanz (Vzestup a pád lidského rodu)

Třetí šimpanz (Vzestup a pád lidského rodu) https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58404/bmid_treti-simpanz-vzestup-a-pad-lidskeh-5WK-58404.jpg 5 33 6

Přehledná a provokativní kniha významného zoologa a fyziologa, oceněná cenou za popularizaci, odhaluje základy lidské civilizace. Přestože my lidé sdílíme 98 % genů společně se šimpanzi, vyvinuli jsme se do něčeho podstatně odlišného. Autor hledá odpověď na to, jak nám ona 2 % našich genů umožnila vyvinout civilizaci, náboženství, rozvinout složité jazyky, umění a vědu - a nabýt schopnost zničit všechny tyto vymoženosti ze dne na den. Srovnává unikátní vlastnosti lidské kultury s analogickými jevy u ostatních živočichů a pokouší se najít ekologické příčiny jejich vzniku. Nejcennější částí knihy je podrobná ekologicko-ekonomicko-lingvistická analýza úspěšnosti indoevropských etnik v historii dobývání světa.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Věda
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Third Chimpanzee: The Evolution and Future of the Human Animal , 2002


více info...

Přidat komentář

Marcela23
06.03.2022 5 z 5

Souhlasím s recenzí od thorira, některé informace už nejsou tak aktuální, ale přesto dávám plný počet za množství témat, jejich propojení, čtivost, podněty k zamyšlení. Nejvíc mě zaujaly kapitoly porovnávající nás s jinými druhy, téma vytváření umělých jazyků, genocidy jako součásti naší kultury. Určitě si přečtu i jeho další knihy.

thorir
06.02.2022 4 z 5

Knihy zkoumající původ člověka mají jednu zásadní nevýhodu – strašně rychle stárnou. Každý nový objev fosilie našich předků, kosti, zubu, nástroje, čehokoliv, kdekoliv na světě, v podstatě způsobí, že text, minimálně částečně a nenávratně, zastará. To je naneštěstí případ i této knihy. Paleoantropologie od vydání originálu urazila obrovský kus cesty a na textu a autorových názorech je to znát. Je to důvodem proč dnes knihu nečíst? Jak se to vezme, ale domnívám se, že ne. Autor do textu vnesl velmi podnětné informace, a i přesto, že část skutečně ztratila na aktuálnosti, další jsou stále platné a stále velmi zajímavé. Text se, jak bylo uvedeno, věnuje původu člověka, přesahuje do fylogeneze druhů, hluboce zabředává do evoluční psychologie, obšírně a detailně se věnuje lidské sexualitě, párování, párovacím strategiím – obsáhle se například věnuje nevěře, evoluci nevěry a cizoložství obecně, popisuje důvody, strategie, zřejmé a méně zřejmé dopady. Věnuje se populárnímu a vděčnému tématu křížení mezi Homo Sapiens a Homo Neanderthalensis – zde jsou jeho vývody již jednoznačně překonány. Dále klade velmi zajímavé otázky ohledně původu ras, evoluci ras, důvodech vzniku, předkládá různé pravděpodobné a méně pravděpodobné teorie. Věnuje se stárnutí a umírání, zdůvodňuje, proč existují výrazné rozdíly v dožití jednotlivých živočišných druhů. Věnuje se mnoha a mnoha dalším zajímavým tématům, opět předkládá množství zajímavých informací, čtenář žasne nad šíří autorových znalostí a schopností kompilace drobtů k ozvláštnění textu. Čte se to skvěle. Z pohledu dnešní doby nemohu nezmínit jeden konkrétní střípek – totiž nákladné signály sexuální zdatnosti jednotlivce – aneb signál musí být nákladný, aby měl nějakou cenu, levný signál dokáže každý zkopírovat, a tudíž žádnou cenu nemá. Proč to zmiňuji? Kvůli současné módě „virtue signalling“, tj. signalizace ctností u všemožných celebrit, politiků, elit, vlastně kohokoliv na sociálních sítích. Levná, nic neříkající, hloupá a prázdná gesta, prohlášení v souladu s aktuálním nastavením morálky a ortodoxie davu, mající za cíl ukázat morálnost a dobrotu hlasatele. Kniha toho obsahuje mnohem víc. Přes jistou zastaralost textu lze stále doporučit k přečtení.


Jelitovna
15.04.2021 3 z 5

Druhá polovina minulého století se nesla v duchu nabádání ke snížení populačního růstu. I v téhle knize, v níž autor názorně ukázal, že jsme potomky vrahů, na něj došlo.

Finn69
03.11.2018 5 z 5

Zatím to nejlepší, co jsem od Jareda Diamonda četl. Hlavně první polovina knihy věnovaná právě vývoji člověka jako druhu, srovnání se šimpanzi a ostatními primáty ze všech možných hledisek byla skvělá. Hodně se mi také líbily kapitoly o vývoji lidské řeči a té spousty jazyků, kterými se dorozumíváme. Je to zábavné, dobře napsané a přitom nabité informacemi.
Nechci tím říct, že druhá polovina je nějak horší, věnuje se ale tématům, které pak Diamond rozvíjel v Kolapsu a ve Zbraních, choroboplodných zárodcích... Je tam i hodně stejných pasáží, čili měl jsem dost často pocit, že už jsem to někde četl.
Je vidět, že Diamond měl svůj náhled na vztah člověka, civilizace a životního prostředí srovnaný od samého začátku, a byť jsou věci, ve kterých bych s ním tak úplně nesouhlasil, musím obdivovat jeho rozhled, vzdělání a schopnost se o to všechno s námi velmi zajímavou formou podělit.

deirdre
10.03.2018 4 z 5

Kniha obsahuje veľké množstvo zaujímavých a užitočných informácií a zamyslení o evolúcii, a napriek tomu, že som sa s niektorými závermi autora nemohla celkom stotožniť, odporúčam.

VictimOfChanges
25.06.2013 5 z 5

"Každá lidská společnost cítí hlubokou potřebu hledat svůj původ a přichází proto se svým vlastním příběhem o stvoření. Příběh tří šimpanzů je takovým dnešním příběhem o stvoření."
Stále se ještě domníváte, že je v pořádku šimpanze (a ostatní živé tvory) zavírat do klecí a provádět na nich pokusy?