magnolia magnolia komentáře u knih

☰ menu

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Moc jsem se těšila, o to více jsem zklamaná. Cormoran a Robin pořád moji oblíbenci, Pat skvělá a nezdolná, Charlota otravná... stejně jako všechny stránky s komunikací fanoušků (ty jsem od určité doby začala přeskakovat). Zvolené prostředí mě nenadchlo a jsem zvědavá, jak si s ním poradí filmové zpracování. Asi okolo 800. stránky jsem začala uvažovat o 4* a po závěru jsem se rozhodla jít ještě níže (kniha se nedala číst jinak než vleže na břiše, bylo to celkově vyčerpávající čtení - to jsem si zatím nepomyslela u žádné "dospělé" knihy této autorky ). Škoda, ale na další díl se opět těším.

03.03.2024 3 z 5


Opuštěné nádraží Opuštěné nádraží Jennifer Johnston

Smutnosmutné.

03.03.2024 3 z 5


Vždycky přijde noc Vždycky přijde noc Willy Vlautin

Čteno při nemoci, tak mi toho moc neutkvělo, bohužel.

03.03.2024 3 z 5


Jak svět přichází o doktory Jak svět přichází o doktory Adam Kay

5* za upřímnost a otevřenost (vtipný je taky, ale ještě víc mě dostaly vážné části knihy).

20.12.2023 5 z 5


Pakáž Pakáž Monika Helfer

(SPOILER) Knížka je zajímavá prostředím i dobou, nutí vás číst dál a dál. Styl je trochu zvláštní, časové skoky ve vyprávění, ale je to většinou srozumitelné (i když bych stejně raději měla obyčejněji vyprávěný příběh, bylo o kom a o čem vyprávět). Hodně mě mrzelo, že jim víc nepomáhala zabezpečená sestra s manželem - když byla Maria s dětmi v takové těžké situaci a měly jinak dobré vztahy. Celoživotní ignorování dítěte je kruté a ubohé. V knize je mnoho témat k přemýšlení.

30.11.2023 3 z 5


Ledoborec Ledoborec Kristina Ohlsson

Tak budu první, kdo dá 3*, ale nemůžu jinak. V tomto druhém díle mě toho víc rozčilovalo než bavilo, a navíc se to stupňovalo. August s jeho pečením, které se stále připomínalo (asi tak často, jako v prvním díle zvláštnost jeho jména), Henrikovy telefonáty, Gunnar - ten mě štval nejvíc a vzhledem k jeho výkonu na konci si říkám - to je on ten ledo-borec? A ta zápletka + chování Eliase? Prostě na mě hodně divné, natahované, škoda - vyšetřovatelská dvojice mi byla sympatická.

27.11.2023 3 z 5


Bouře Bouře Kristina Ohlsson

Jak moc nečtu detektivky, tak tuhle jsem přečetla za jeden den zdravotního volna. Takže mě bavila a nejspíš se pustím i do další. Sice dost náhod pro Augusta Strindberga (a ta zmíněná příčina úmrtí matky - tak trochu severského tragikomična), ale hrdinky a hrdinové byli pro mne zajímavě představeni, i prostředí, kde se vše odehrává.

16.11.2023 4 z 5


Fosilie Fosilie Michal Kašpárek

Tak se mi "podařilo" smazat 1. komentář, no ale mám přečteno podruhé, protože jsem prostě musela. A aspoň jsem si připomněla to, co se mi na knížce líbilo hodně (postavy, které mě bavily i rozčilovaly), přidala pár štítků a ještě úryvek. A znovu píšu, že drobné výhrady nechávám být, pro tu spoustu věcí k zamyšlení, které knížka obsahuje. Je pozoruhodná, myslím, že taková tu chyběla.

"Aspoň tě doprovodím na nádraží.
Nemusíš.
Ale já ráda, řekne a myslí tím mám tě ráda.
Jak chceš.
Dáš si ještě salát?
Rád, řekne a myslí tím mám tě rád."

10.11.2023 5 z 5


13! 13! Pavel Tomeš

Autorovy předchozí knížky znám, tato nová je povídková a taková hravá - obsahem i celkovým vzhledem. Hodně se mi líbila Schrödingerová, Měla babka, Můj fotr byl prepper, ale bavily mě téměř všechny (kromě té šachové a igelitkové), včetně té závěrečné (tak trochu knihovnické - já to tušila, že autorské čtení je peklo :) Taky se jemně naváží do DK (databáze dojmů) a v tomto bude asi první, protože o "utrpení" na autorských čteních jsem četla i u jiných, ale rozhodně ne tak vtipně.

02.11.2023 4 z 5


Nives, co to povídáš? Nives, co to povídáš? Sacha Naspini

To bylo podivné, jako nějaká absurdní tragikomedie, s nesympatickou hlavní ženskou postavou. Anotace to prozrazuje, je to jeden dlouhý telefonní hovor, už první stránka byla varující a já nemůžu dát víc než 2* protože mě tato knížka neoslovila.

28.10.2023 2 z 5


Život nečeká Život nečeká Marco Balzano

Jeden lidský život v celkem útlé knížce (na obálce pán, který vypadá jako slovenský herec Martin Huba) a hrdina, který nám vypravuje a pouští nás do svého vnitřního světa myšlenek, vzpomínek a úvah. Je to velmi působivé čtení, o nepředstavitelné chudobě a následné touze po lepším životě, o síle dobrých mezilidských vztahů a o veliké chybě, která hrdinův život poznamenala (a o další si v závěru doslova "koledoval"). Doporučuji, právě pro tu nezdolnost a hlubokou lidskost vypravěče.

26.10.2023 5 z 5


Omluva nestačí Omluva nestačí Jane Bailey

Kniha mě dost překvapila (v dobrém) a přečetla jsem ji proto velmi rychle. Styl, jakým autorka píše mi vyhovoval, děj byl nabitý událostmi až mi připadalo, že by to vydalo na nejméně dvě knihy. Mnoho témat - pocity bystré dívky, vyrůstající v trochu odlišné rodině, vyrovnávání se s tělesným postižením, schopná ale nespokojená matka (to byla zvláštně rozporuplná postava), krutá manipulace, výčitky, zlo i dobro a napětí (přesto to není thriller, jak píší komentující přede mnou a jak by napovídala obálka), osamostatnění a snaha o odtržení od minulosti, vztahy mezi lidmi. Hlavní hrdince musí každý fandit (zvláště v jejím dětském období), naopak Dawn byla opravdu zlá potvora, schopná čehokoli. Takže abych to shrnula, poutavé psychologické čtení, jen ta prolínající se současná linka a zdlouhavý úprk před mužem mi vadil, jakož i nedovysvětlené pohnutky osob a komplikovanost některých situací.

17.10.2023


Kdo se postará o Annu Kdo se postará o Annu Kateřina Pantovič

Knížky K.P. překvapují a dobře se čtou, ale - je to můj pocit - nic mi z nich neulpí. U této jsem navíc měla problém s tím spojením sebevraždy a "hravosti či veselosti", prostě mi to nešlo, povznést se nad to.

12.10.2023 3 z 5


Okrasné dřeviny Okrasné dřeviny Robert Markley

Očekávala jsem více druhů keřů a více informací o tom, kdy co řezat, ale jinak celkem užitečná knížka, na to jak je slabá.

12.10.2023 3 z 5


Pracovat Pracovat Kateřina Nedbálková

Knížku jsem si přečetla, protože jsem poslouchala rozhovor s autorkou a ten byl velmi zajímavý, právě díky této paní socioložce. Je to taková knížečka, zvláštně doplněná fotkami, kterým jsem postupně přicházela na chuť. Obsahem mě připadala tak trochu nevyvážená, některé příspěvky byly zajímavé více, jiné méně (ten dětský třeba) ale asi je to takový záměr, ten výběr. Já osobně bych ocenila nějaké jiné uspořádání nebo označení textů, aby bylo čtení přívětivější. Téma práce, zvláště té "obyčejné", je chvályhodné, ale byla jsem trochu zklamaná, po tom zmíněném rozhovoru.

29.09.2023 3 z 5


Sundat se jak fénix Sundat se jak fénix Martina Babišová

Nedokážu popsat proč, ale líbilo se mi to hodně. Přečteno na jeden zátah, jinak to nešlo.

25.09.2023 4 z 5


Zážitky rozvedeného muže Zážitky rozvedeného muže Ivan Galambica

U této knížky jsem se zpočátku dobře bavila, později méně a od poloviny jsem si přála ať už to mám dočtené - byla jsem těmi zážitky rozvedeného muže docela předávkovaná. Autor/vypravěč je typ "srandista+svůdník” a dost často si "zapřehání" - to bývá u humoristické literatury vhodné a vítané, ale jednotlivé příběhy byly postupně stále více natahované dalšími a dalšími příhodami, s dalšími osobami a podrobnostmi, že to ani nebylo vtipné (autor taky dost machruje - každému poradí, ženy mu neodolají, to se fakt chvílemi až nedalo číst). Škoda, začátek byl fajnový.

23.09.2023 2 z 5


Anglické obludy Anglické obludy James Scudamore

Trochu jsem se obávala tématu zneužívání, ale to bylo zpracováno zdařilým způsobem a je to sice hlavní, ale nikoli jediné téma knihy. Internátní škola v 80. letech, tvrdé tělesné tresty a zkažené povahy pedagogů, následná traumata, děsivé, smutné. Jde také o to, jak se s tím dá nebo nedá žít dál. Kniha nám přibližuje hlavního hrdinu od dětství (prožitého dost neobvykle nejprve s rodiči v zahraničí a později u svérázného dědečka na venkově), až po jeho dospělost. Právě popisované citové pouto k dědečkovi je velmi působivé, protože je uchopeno realisticky, se vším, co život přináší. V určitých částech z dospělosti mi vyprávění připadalo trochu nepřehledné a trochu se zvolnilo tempo příběhu. Možná byla chyba u mne, kdybych mohla, přečtu si knihu na jeden zátah. Román určitě stojí za pozornost, otcovské vyznání na posledních stránkách je krásné.

18.09.2023 4 z 5


U jezera U jezera David James Poissant

Knížka od neznámého autora se mi četla moc dobře (takový "americký Haddon"), od prvních stránek. Americké to je, ale přijatelně, politiky jen malinko, jinak vztahy, myšlenky, věci, o kterých se dlouho nemluví a nakonec ano. A několik silných scén, napsaných tak, až se tají dech... A dokonce i trochu pousmání. Všechny postavy mě zajímaly, nejvíce asi matka dospělých dětí Lisa. Autora si rozhodně pohlídám.

07.09.2023 5 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Jak se mi do téhle knihy nechtělo, tak dávám bez váhání plné hodnocení, protože jsem byla mile překvapená (na rozdíl od četby jiných českých novinek, které mě spíše zklamaly). Petra Dvořáková umí zpracovat i takové ožehavé téma citlivě, působivě a čtivě.

31.08.2023 5 z 5