Sundat se jak fénix

Sundat se jak fénix https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509517/bmid_sundat-se-jak-fenix-Fbn-509517.png 3 23 9

Ráčkující raperka Ema touží být nejlepším člověkem na světě, místo toho ale naskočí na kariérní tobogán mířící do cíle úspěch. Na jeho konci však hrozí utonutí ve slávě, úzkosti a sponzorské vodce. Podlehne Ema tlaku zrychlující se doby a sociálních médií? Kam mezitím zmizela láska? A kam milovaná babička? Literární debut herečky Martiny Babišové je zábavnou, cynickou a autentickou generační výpovědí, která bez milosti ukazuje vzlety a pády jedné mileniálské outsiderky.... celý text

Přidat komentář

martineden
08.02.2024 2 z 5

Bylo to syrový, bylo to čtivý, ale nějak mě to nezasáhlo. Hrdinka se snaží, ale nějak jsem nepochopila, co celé dny dělá, přišlo mi to, že jen chlastá, zobe prášky, sjíždí mobil, chce být svá, dělat správný věci, ale to babrání v sobě mi chvílemi lezlo na nervy.

Any26
08.12.2023 4 z 5

Knížka mě svým způsobem bavila. Četla se lehce a rychle.


magnolia
25.09.2023 4 z 5

Nedokážu popsat proč, ale líbilo se mi to hodně. Přečteno na jeden zátah, jinak to nešlo.

Rasttea
28.08.2023 4 z 5

Dostala se mi do ruky debutová novelka herečky Martiny Babišové. Jelikož se sama pohybuji v uměleckých kruzích, docela mě zajímalo, jak se s tím autorka popere. A musím říci, že jsem byla mile překvapena. Autorka píše svižně, bez skurpulí, syrově, otevřeně, dostává se pocitům na dřeň. Možná to je i způsobeno tím, že čtenář má dojem, že čte vyloženě zápisky z deníku mladé dívky, která se snaží vymanit ze vzorců, které na člověka přenesou rodiče, společnost, člověka, který prostě jen chce žít spokojeně a šťastně. A Martina si nedělá servítky. Je o závislostech, které mohou mít různou podobu, boji o zasloužené místo na světě, úspěchu, štěstí, lásce, důstojnosti, o naději. Věnuje se tématům, které se dotýkají všech a se kterými se může ztotožnit každý, kdo v naší republice nežije zrovna pod kamenem. A já se ztotožnila v mnoha ohledech. Moc díky.

KnihománieN
26.08.2023 4 z 5

Tento velmi povedený debut si mě získal po téměř všech stránkách.
Dějově se jedná o knihu nevýraznou, ale jednotlivé střípky přece jen něco spojuje. Očekávat souvislý příběh by tedy byla chyba. Ale tuhle mezeru stoprocentně vyplnily myšlenky a úvahy.
Ty mě oslovily na plné čáře nejvíc. Zakomponovat do knihy aktuality, od feminismu a LGBT až po politiku, inflaci a válku na Ukrajině, byl výborný nápad. Autorka otevřeně přes hlavní postavu sděluje své postoje, ať už se jedná o sebe víc kontroverzní témata.
V mnoho věcech jsem s ní naprosto souhlasila a byla ráda, že to konečně někdo napsal.
Velký důraz je věnován také psychickému zdraví, úzkostem a sociálním sítím. Problémy dnešní doby, na které si už každý udělal názor, ale je je potřeba řešit.
Věřím, že v této knize se najde většina čtenářů středního věku až po generaci z, každý se totiž pereme se životem.
K tomu napomůže také neobvyklý styl psaní. Zpočátku jsem si autorku spojovala s texty Kateřiny Pantovič, ale časem se vyjevilo, že je to zase jedinečný způsob. Kniha se přizpůsobuje čtenářům, proto v ní často najdeme anglicismy a především hovorovou češtinu. Ta pro mě byla lehce rušivou, ale v záplavě obdivuhodně popsaných problémů společnosti atd. se dala nevnímat.

Připravte se tak na knihu místy oddechovou, místy náročnou, a s depresivním nádechem. Pouštějte se do ní s očekáváním krásného vyobrazení úskalích dnešní doby.
A především neustále pamatujte, že se nemusíte honit za ničím, jen stačí dát se na první místo.

PetraH.
11.08.2023 3 z 5

Na jednu stranu lehounká oddechovka, byť prvních 30 stran vypadalo nadějněji, ale kapitoly jsou spíš takový střepy, co na sebe dějově navazujou.
Na druhou stranu hutná a náročná výpověď naší generace.

"Nejradši bych si do té pračky sama zalezla a točila se v ní dokola tak dlouho, až by to ze mě vymlátilo všechny ty úzkostný pocity, katastrofický myšlenky a pochyby, který se mi honí hlavou rychlostí světla a hrajou si tam hvězdný války."

klara.franta
05.08.2023 4 z 5

Čtivá tenká knížka z pohledu mladého člověka, který řeší životní trable. Líbí se mi jazyk, hovorově, vtipně popisující situace, někdy ale i těžkosti, které život přináší.

1.kopretina
04.07.2023

A mně se to líbilo. Svěží jazyk, vtipná přirovnání. Třeba: vypadá jako Twiggy, kdyby jedla. Není to velká literatura, ale je to fajn.

Indrja
29.04.2023

Martinu jsem učila a vím, že to v ní je. Knížka mě nepřekvapila, její styl je podobný, jakým psala v době dospívání, jen poněkud zdrsněl a zcyničtěl. Hlavní hrdinku Emu trápí podobné problémy, jako její vrstevníky - všichni od nich toho tolik očekávají, a oni chtějí být milováni, i když nebudou top a nej.
Kniha vás strhne, místy naštve, Ema se plácá v životě, přestože ve svém věku by si přece měla umět poradit. Ve svém vyprávění si nebere servítky, anglicismy i vulgarismy jsou běžné. Nejvíc se mi líbila pasáž s babičkou - jako babičce by se mi podobné řešení líbilo.
Knihu doporučuji, má spád, jen je trochu depresivní.

Autorovy další knížky

2023  68%Sundat se jak fénix
2023  50%Fejetony do kabelky

Kniha Sundat se jak fénix je v

Právě čtených1x
Přečtených29x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce35x
Chystám se číst19x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x