Pracovat

Pracovat https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508972/bmid_pracovat-oXR-508972.png 4 17 4

Práce je určena konkrétní profesí, místem výkonu, odvětvím průmyslu, hospodářstvím, oborem studia. Práce má obrovský vliv na kvalitu a podmínky našeho života. Práce šlechtí, polidšťuje, dává smysl, ale práce také zotročuje, ujařmuje a vykořisťuje. Být nezaměstnaný nebo dokonce nezaměstnatelný je v našich společnostech jednou z nejostouzenějších sociálních kategorií. Tato kniha je založena na rozhovorech o práci a promlouvá v ní deset konkrétních mužů a žen. Jsou to příběhy zdánlivě obyčejné, v bližším detailu však ukazují zajímavé a často i překvapivé lidské osudy a skrze ně konkrétní nuance současné práce. Co si do svého deníku zapisuje zaměstnankyně veřejných toalet? Co znamená pracovat ve vězení? Jak se žije člověku v průsečíku zadlužení, nemocenské a spousty prekérních prací? Co dělá radost vrchnímu v jídelním voze? Jaká je budoucnost učňovských škol? A jak nás může posílit, pokud se nebojíme z práce odejít?... celý text

Přidat komentář

V_M
25.03.2024 4 z 5

Hodnocení píšu s určitým odstupem, ale obecně vzato jde o knížku obsahově i graficky velmi zdařilou. Líbil se mi autorčin osobní přístup: angažovanost spojená s poctivostí.

Jedinou zásadnější výtkou je přílišná stručnost a tím i malá komplexnost rozhovorů do knihy zahrnutých. Mnozí zpovídaní (např. dělník v důchodu bez domova, toaletářka, dělník ve vězení, vrchní v jídelním voze) by si bez nadsázky zasloužili samostatnou knihu, kde by jejich životní i profesní peripetie byly zachyceny zevrubně a komplexně. Ve stávající podobě mi to přijde často příliš povrchní, a tím pádem obsahově poněkud nahodilé a nesystematické. To by v principu nemusel být problém, pokud by se jednalo o nějaké méně složité téma, nicméně potíž s tematikou práce je ten, že je de facto všeobsažná a silně souvisí s mnoha dalšími aspekty biografie daného jedince. Jedno či několik málo setkání s respondenty a výsledných 10 či 14 stráneček malého formátu prostě nestačí. Čtenář se pak nedovede zbavit dojmu, že leccos závažného a zajímavého zůstalo jen tak naťuknuto, že se nenačetl ani dopolosyta.

čef
15.11.2023 3 z 5

Na základě několika náhodných rozhovorů s několika pracanty si autorka dovolila ilustrovat takovou stručnou sociologickou úvahu o práci jako takové. Hojně citováno z Marxe, Engels tady zatím není, ani naštěstí soudruh Lenin. Nic proti tomu, jako základ pro diskusi určitě dobré, ale nevidím možnost, jak by se o obdobné téma a tuctové osudy, byť i místy zajímavé, mohly zajímat davy čtenářů.


magnolia
29.09.2023 3 z 5

Knížku jsem si přečetla, protože jsem poslouchala rozhovor s autorkou a ten byl velmi zajímavý, právě díky této paní socioložce. Je to taková knížečka, zvláštně doplněná fotkami, kterým jsem postupně přicházela na chuť. Obsahem mě připadala tak trochu nevyvážená, některé příspěvky byly zajímavé více, jiné méně (ten dětský třeba) ale asi je to takový záměr, ten výběr. Já osobně bych ocenila nějaké jiné uspořádání nebo označení textů, aby bylo čtení přívětivější. Téma práce, zvláště té "obyčejné", je chvályhodné, ale byla jsem trochu zklamaná, po tom zmíněném rozhovoru.

adam8083
05.08.2023 5 z 5

Velmi čtivá knížka - prostřednictvím deseti rozhovorů (a jedenáctým je sebereflexe práce socioložky) ukazuje na to, čím práce je nebo může být pro velmi široké spektrum zajímavých lidí. Od bezdomovce, přes toaletářku, až po právničku/aktivistku nebo ředitele odborné školy.

Určitě to může být pro mnohé čtenáře vhled do pozic a situací, se kterými nemají osobní, ba ani zprostředkovanou zkušenost, opravdové vyhlédnutí ze sociální bubliny. K tomu velmi hutný závěr věnující se literatuře k tématu i reflexi situace v ČR jako takové, co se práce týče.