maca_t maca_t komentáře u knih

☰ menu

Řeka Řeka Peter Heller

Kniha se četla dobře. Popis cesty a hlavně přátelství hlavních hrdinů je povedené. Krimi zápletka se do děje hodila a pokud to mělo být až to vedlejší, tak byl účel splněn. Konec je takový jak kdyby to chtěl mít autor brzy hotové a to je podle mě škoda, protože to úplně ubere na kvalitě knihy. Od autora jsem již přečetla Průvodce a opět jsem se nechala zlákat upoutávkou od knihkupce :-) Nicméně je to taková oddechovka, třeba na dovolenou. Posílám dál...

25.04.2024 3 z 5


Kartografové Kartografové Peng Shepherd

Povedený námět a hezky zpracovaný. Když jsem se dočetla, že je na základě "skutečné" Agloe, tak pro mě příběh dostal úplně jiný rozměr. Kniha se mi líbila a je pravda, že čtenáře zaujme už svým přebalem :-)

14.04.2024 4 z 5


Nespavost Nespavost Stephen King

Knihu jsem si přečetla podruhé s odstupem 20 let :-) a s radostí narazila na odkaz na Temnou věž, který jsem samozřejmě při prvním čtení přehlédla, nebo asi nevěděla kam zařadit. Za mě děj pěkně ubíhal. Že je to předáno skrze "staré lidi" jak zde někdo psal je úplně jedno, protože šlo o typické Kingovské "něco", které mě na jeho příbězích prostě baví...

30.03.2024 4 z 5


Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Velmi sugestivní kniha. Přestože to tak nevypadá, je i napínavá... čekáte jak to s Annou dopadne... co bude sbírat a zda se ještě něco dozvíme o její minulosti.... Nemá moc stránek, ale přesto na těch 227 nic nepřebývá ani nechybí. Dobře se mi četla, sáhla jsem po ní po poslechnutí audioknihy Před povodní od stejně autorky a v knihovně už čeká na přečtení Ke dnu...

14.02.2024 4 z 5


Oslovit Zachea Oslovit Zachea Tomáš Halík

K této knize se pravidelně vracím a je pro mě takovým zklidněním a zamyšlením. Je zvláštní jak se některá témata a události stále opakují, zas a znova...

30.12.2023 5 z 5


Ukradené světlo Ukradené světlo Emanuele Altissimo

Kniha se mi líbila a děj pěkně ubíhal. Z Diega mám však takové rozporuplné pocity, ale to je asi v pořádku, jelikož u člověka s psychickými problémy nelze jen milovat/nenávidět... tam prostě ty mantinely nejdou stanovit....

18.08.2023 3 z 5


Berlínské bolero Berlínské bolero Ingo Schulze

Povídková kniha, která se za mě dost povedla. Koupená na dovolenou a přesně pro tenhle účel ideální. Zábavná, ale i lehce nostalgická. Určitě se k ní časem ráda vrátím.

14.08.2023 4 z 5


Dech: Nové poznatky o ztraceném umění Dech: Nové poznatky o ztraceném umění James Nestor

Kniha stojí za přečtení. Je dobře napsaná a autor má můj obdiv, že vše vyzkoušel na vlastní "dech".

13.08.2023 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Knižní zpracování jsem četla poprvé a ano, je stejně dobré jako filmové... nebo naopak:-)? Každopádně rozumím těm generacím fanoušků, které HP má a podle mě, už je to vlastně taková knižní a filmová klasika.

31.07.2023 4 z 5


Hamlet Hamlet William Shakespeare

Klasika, která neomrzí a je dobře, že se stále připomíná.

31.07.2023 5 z 5


Stínozem Stínozem Peter Straub

Přečetla jsem v rámci výzvy, a také proto, že měla doporučení od St. Kinga mého oblíbeného autora. Každopádně je to zajímavý námět a pár hororových chvilek mi přivodila. Prostředek knihy se mi dost vlekl a občas mi přišlo, že to nedává moc smysl a tak nevím, jestli je to autorem nebo překladem. Ale knihu posílám dál, protože znovu už bych ji nečetla.

31.07.2023 3 z 5


Billy Summers Billy Summers Stephen King

Kniha se líbila a je pěkně zpracovaná. Do děje byly zajímavě zapojeny pasáže z válečné mise. Hlavní hrdina měl od začátku až do konce moje sympatie.

25.07.2023 4 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Zajímavé téma, velmi čtivě podané. Je pravda, že u knihy se mi vystřídalo dost pocitů, ale ten pozitivní převládá a pokud to byl účel, tak za mě to splnila.

10.07.2023 3 z 5


Anděl na kolečkách Anděl na kolečkách Miroslav Holub

Knihu jsem pořídila zde, na databázi knih v rámci knižní výzvy. Vybírala jsem náhodně jen s tím, že chci cestopis.... a vybrala jsem opravdu povedený kousek. Moc se mi líbí jazyk a styl jakým je psaná. Ikdyž je vydána v 60. letech, tak je určitě nadčasová a některé pasáže jsou i dost vtipné. Určitě si ji nechám a ráda se k ní zase vrátím.

08.07.2023 4 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Před několika lety jsem knihu poslouchala na pokračování v rozhlase Vltava a to byl teprve zážitek.... podkreslený japonskou hudbou :-) Byla jsem tedy zvědavá i na psanou verzi a moc se mi líbila. A konec je přesně takový, jaký se dá čekat v závislosti na ději, ikdyž pravda trochu rychlejší. Grafický je moc povedená, rejstřík japonských autorů, pěkné kresby a semtam nějaký znak za mě milé překvapení.

30.06.2023 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Krásná klasika, stejně vtipná jako filmové zpracování.

20.06.2023 5 z 5


V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Pro laika celkem stručně a jasně napsané. Kniha nám krásně nastavuje zrcadlo, jak se situace stále vyvíjí a že je to vlastně pro lidstvo takový "nekonečný příběh ".

20.06.2023 4 z 5


Pohádka Pohádka Stephen King

Je to takový typický King...nejdřív jsem ho sice moc nepoznávala,ale zhruba od 200. stránky už to tam opět sypal, ale tak nějak milejším stylem. Díky pár odkazům na aktuální věci je prostě znát, že jde s dobou a rozhodně nezůstává pozadu. Vyplatilo se počkat si na tento překlad do češtiny a za mě moc povedená kniha.

20.06.2023 5 z 5


Kouzelná skříňka pro Gwendy Kouzelná skříňka pro Gwendy Stephen King

Povedené odreagování na jedno odpoledne. Moc se mi kniha líbila a jelikož jsem zvědavá, jak píše R. Chizmar sám tak si budu muset (velmi ráda) dokoupit i pokračování :-)

09.04.2023 4 z 5


Batoh, medvěd a osm kartonů vodky Batoh, medvěd a osm kartonů vodky Lev Golinkin

Pro mě určitě přínosná kniha. Velmi citlivě, ale místy i dost naturalisticky, líčí příběh emigrace pohledem hlavního hrdiny. Ani jsem netušila, jak velká národnostní skupina tam je, a jak moc jim jejich "původ", v pro ně rodné vlasti, "dávali sežrat". Doporučovala bych tedy přečíst každému.

04.04.2023 4 z 5