Řeka

Řeka https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445661/bmid_reka-fdn-445661.jpg 3 71 29

Příběh od autora bestselleru Psí hvězdy, vyprávějící o dvou vysokoškolských kamarádech na cestě kánoí divočinou – podmanivý román o přátelství vystavenému ohni, divoké vodě a násilí. Wynn a Jack jsou od prvního ročníku vysoké školy nejlepšími přáteli. Sdílí svou lásku k horám, knihám i k rybaření. Wynn je dobrácký obr, pocházející z Vermontu, který je nejšťastnější, když je po kolena ve vodě. Jack je trochu drsnější. Vyrostl na ranči v Coloradu, kde spaní pod hvězdami a vaření na ohni byly stejně přirozené jako dýchání. Když se rozhodli vydat na cestu po řece Muskwa v severní Kanadě, domnívali se, že je nečeká nic jiného než dlouhé dny poklidného pádlování, sběru lesního ovoce, pozorování hvězd na obloze a čtení v brožovaných westernech. Nicméně požár, který náhle zachvátí les, dodá jejich cestě na naléhavosti. Když na břehu ukrytém v mlze zaslechnou hádku ženy a muže a rozhodnou se je před požárem varovat, nikoho nenajdou. Příštího dne se na řece objeví osamělý muž. Byl to on, koho slyšeli? A pokud ano, tak kde je ta žena? Od tohoto napjatého úvodu rozvíjí mistr vypravěč Peter Heller poutavý a dechberoucí příběh o mnoha tvářích divočiny.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

The River , 2019


více info...

Přidat komentář

maca_t
dnes 3 z 5

Kniha se četla dobře. Popis cesty a hlavně přátelství hlavních hrdinů je povedené. Krimi zápletka se do děje hodila a pokud to mělo být až to vedlejší, tak byl účel splněn. Konec je takový jak kdyby to chtěl mít autor brzy hotové a to je podle mě škoda, protože to úplně ubere na kvalitě knihy. Od autora jsem již přečetla Průvodce a opět jsem se nechala zlákat upoutávkou od knihkupce :-) Nicméně je to taková oddechovka, třeba na dovolenou. Posílám dál...

IvaKo
25.03.2024 4 z 5

Poutavý příběh o přátelství, dobrodružné plavbě, která se proměnila v drama, o těžkém rozhodování v krizových situacích a jeho dopadech na osudy postav. Velmi působivý, barvitý popis kanadské divočiny umocňuje čtenářský prožitek, stejně jako věcný styl vyprávění přispívá k jeho naprosté věrohodnosti.


kalache
27.08.2023 4 z 5

...jako bývalého trampa mě vyděsilo tolik vybavení.To bych do báglu nedal.Trochu je omlouvají medvědi,což...

deedulka
20.08.2023 3 z 5

Celé to bylo takové nemastné neslané. Postavy Jacka a Wynna mi splývaly a nepodařilo se mi k nim za celou dobu vybudovat vztah, ani po příbězích z minulosti, které na mne působily spíše rušivě a nijak děj neobohatily. Čekala jsem strhující napínavý příběh plný akce, ale místo toho jsem dostala poklidný a hodně přírodně popisný děj. Kniha je kratší, tak jsem se díky přeskakování nudnějších popisů dostala celkem brzy na konec. Ale i tak se mi čtení docela táhlo.

biki
19.03.2023 5 z 5

Už se mi dlouho nestalo, abych na konci knihy byla tak naměkko, abych měla slzy v očích. No, této se to povedlo. Nádherný příběh o přátelství v kulisách překrásné, ale zároveň nemilosrdné kanadské divočiny. Autor má opravdu dar fascinujícím způsobem popsat přírodní krásy tak, že jsem jednotlivé výjevy a scenérie měla opravdu před očima, že jsem přímo cítila vůni vody, země, umírajících stromů, že jsem pociťovala hrůzu a zoufalství prchajících zvířat, že jsem slyšela výkřiky potáplic či řev peřejí a vodopádů ... a ovšem ten naprosto nemilosrdný živel - požár.
Protože jsem (jako obvykle) přečetla nejprve druhý díl - Průvodce- už jsem tušila, že nepůjde o obvyklý typ thrilleru. Proto mě taky nijak nepřekvapil průběh ústředního příběhu. Hlavní hrdinové nejsou žádní drsňáci, ale dva studenti, sice se značnými zkušenostmi v pobytu v přírodě, ale stále jen mladí kluci s minimálními zkušenostmi s lidskou zkažeností. Jack je sice o něco ostřílenější, ale Wynn ke své škodě až příliš velký dobrák. Vývoj situace a činy, kterými na ni reagovali, se mi tak jevily odpovídající jejich povaze a zkušenostem. Dojímavý epilog, v němž se pár slovy vyjasnil závěr putování na řece, podle mého názoru také odpovídal celkovému pojetí příběhu. Moc se mi to líbilo.

Jack Bauer
04.03.2023 3 z 5

Velmi barvitě podrobně popsané prostředí divoké kanadské přírody, krásně se to čte, ale od příběhu jsem čekal nějaký drsný survival. Neustálé odbíhání od příběhu jejich myšlenkami do minulosti mě vadilo. Příběh plyne pomalu jako řeka bez peřejí, chtělo by to více akce a napětí. Konec je takový divný a ani z epilogu jsem se nic moc nedozvěděl.

davidcyril
08.02.2023 3 z 5

Pro člověka, který má rád kanadskou divočinu je kniha už prostředím poutavá. Chybělo mi však více napětí a akce. Kniha se četla rychle, téměř za jeden den.

hanka24
21.01.2023 3 z 5

Noooo.... Moc mě nebavily popisy přírody, vybavení atd. , často jsem se ztrácela a vracela v textu, co že to vlastně popisují. Ani historie jedné z hlavních postav, nechci prozrazovat, mi do příběhu nezapadla, přišlo mi to tam trochu zbytečné. V jedné části knihy, někde po polovině mě příběh skutečně vtáhl a čekala jsem na rozuzlení. Nakonec mě to naštvalo a žádné zajímavější rozuzlení se nekonalo. Přestože na závěr je ještě epilog, nedozvím se z něj skoro nic a mám plno otázek. Asi jsem očekávala víc.

RMarkéta
19.10.2022 4 z 5

Příběh mi připomínal dva filmy. Jeden je s Angelinou Jolie (Kdo mi jde po krku) a druhý je klasika s Meryl Streepovou (Divoká řeka). Čekala jsem trochu víc. Ale autorovy popisy a podaná atmosféra mi to ve finále vynahradily. Měla jsem kolikrát pocit, že se vezu v kánoi s nimi. Překladatel si taky mohl dát o něco více záležet.

Aiden888
06.10.2022 3 z 5

Většinou nemám s hodnocením knížek žádný problém, tady jsem ale byla hodně na vážkách. Hodnotit podle toho, jak je kniha napsaná z hlediska literární kvality, nebo hodnotit podle vlastního dojmu ze čtení? A tak jsem zvolila tři hvězdičky, protože literárně je to pecka. Autor má evidentně velkou fantazii a umí skvěle popisovat prostředí, ve kterém se knížka odehrává. Jenže…mě to bohužel vůbec nebavilo. Zhruba před polovinou jsem začala stránky jen tak v rychlosti pročítat, aby mi nic neuniklo, ale zároveň abych se dostala co nejdřív na konec, protože mě vážně zajímalo, jak to dopadne. Celé se to točí okolo popisu sjíždění řeky, kempování v divočině…autor ho zřejmě miluje a dobře ho zná, takže kdejaký dobrodruh si určitě rád počte a zavzpomíná. Pro běžného čtenáře je to ale nuda. Thrillerem bych to taky nenazývala, protože jsem v napětí nebyla vůbec a možná by mě to bavilo víc jako nějaký kratší film. Knížka je sice krátká, ale zároveň příšerně rozvleklá, nic vás v ní nepřekvapí, minimum děje a nakonec to dopadne tak, jak budete téměř od začátku tušit. Velké plus za nádherný popis přátelství mezi muži, ale to je asi tak všechno. Znova bych to určitě nečetla a knížku pošlu dál :).

Morbid06
08.09.2022 2 z 5

Když jsem si četl recenze a vybíral knížku, čekal jsem od ní něco víc. Hodně mě to zklamalo. Příběh je posazený do reálného světa a děj je prakticky "možný". Musíte u toho hodně přemýšlet a postavy skáčou myšlenkami do různých časů, a když si nedáte pozor, ztratíte se i v tom, která postava zrovna příběh vypráví. Škoda.

kusma
22.08.2022 5 z 5

Napínavá kniha o dvou přátelích a nečekaném dobrodružství při cestě po řece. Krásný popis krajiny i atmosféry, úplně jsem viděla zamlženou řeku a cítila blížící se požár. Já si čtení užívala a jsem plně spokojená. Jen mi některé věty přišly trochu krkolomné, ale knize jako celku to odpouštím. Doporučuji.

aneta.giraffe
15.06.2022 3 z 5

Nezaujalo mě, bohužel. Čekala jsem “něco víc”.

Dandulka
23.12.2021 5 z 5

Pro mě velmi zajímavý příběh se spoustou retrospektivních prvků, které příběh pěkně dokreslují. Na autorovi je poznat, že se skutečně vyzná ve sjíždění nejrůznějších řek.
Samotný příběh je velmi čtivý a svižný. Kniha, kterou přečtete jedním dechem.

Ája373
18.08.2021 2 z 5

Jak většina píše - taky jsem čekala trochu něco jiného, ale asi moje chyba, protože kniha není přímo řazena mezi detektivky. Vesměs to pro mě byla nuda, taková nuda, že jsem spoustu stránek přelítla jen očima, protože jsem viděla jen další popis krajiny nebo vzpomínky a nic z toho není pro příběh důležité. Vlastně by kniha mohla mít 50-100 stránek a nic by se nestalo, příběh by dával smysl tak jako tak. Možná si dokonce stačí přečíst jen epilog. Zápletka jako taková je prostá. A taková možná stylistická věc (ale třeba to byla chyba překladu) - existují i jiná slovesa než "být". To, že se tam vyskytuje kolikrát i 10x za sebou, mě dost otravovalo. Ale kdo má rád popisy přírody a boj s divočinou, ten se v tom najde.

marara
08.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Pro mě to byla strhující kniha, která střídáním dramatických a lenivých pasáží udržovala přesně tu míru napětí, kterou mám ráda. Autor výborně vystihl atmosféru putování po řece, je vidět, že ví, o čem píše. Nejvíce mě fascinovala část, která zachycovala lesní požár. Vnímala jsem ho všemi smysly (a fakt u nás nehořelo :)), cítila jsem kouř pálící v očích a vítr vytvářený požárem, slyšela explodovat stromy, viděla zvířata prchající před živlem. Tajila jsem dech, když oheň přeskakoval řeku. Zajímavé byly zvlášť sluchové vjemy: "Burácení už nebylo tlumené, ale pulzovalo. Téměř jako by požár dýchal."
Kniha je napsaná s obrovským citem pro přírodu, řeku, lesy, zvířata.
Jen mi tam chybělo nějaké wow. Snad jen to, že není dobré být vždy a za všech okolností jako Wynn, optimista, který vidí v lidech jen dobré a očekává, že vše vždy nakonec dobře dopadne. O dobré konce je třeba se zasloužit, předvídat a být ostražitý.

emilieselden
19.06.2021 2 z 5

Nebyla špatná, ale podle anotace jsem čekala trochu něco jiného. Čekala jsem víc napětí, spád, akci. Tohle bylo spíš jen takové vyprávění, každý pohroužen do vlastních myšlenek a vzpomínek...

iveta3689
07.03.2021 3 z 5

Chtěla bych napsat napínavé, ale je pravda jen místy. Základní příběh je napsaný dobře a úplně by stačil, jen by to byla kratší novela. Bohužel je děj přerušován popisy krajiny a prostředí, ale i vzpomínkami (které jsou pro děj naprosto nepodstatné). Napětí je tak neustále přerušováno a spíš kniha nudí, než by udržovala pozornost.

Aprilek
20.02.2021 5 z 5

Napínavé

veronika4001
14.02.2021 5 z 5

Kniha Řeka má výborné téma a čte se tak jako řeka - klidně, volně, přirozeně a přitom splavně tím, že čtenář si odnáší mnoho informací o způsobech plavby kánoí a hlavně o způsobech přežití v kritických životních podmínkách na vodě, na jejích březích a v lesích. Hlavní hrdinové utíkali nejprve před požárem, pak před manželem zachráněné ženy a před lovci. Z vodáckého koníčku a plavby několika řekami za dobrodružstvím se stal boj o život a úkol přežít. Autor má vytříbený spisovatelský styl a ačkoliv jsou pasáže knihy někde obecné a příliš nezabíhající do detailů, jeho neochvějným vypravěčským stylem nakonec zjišťuji, že on věci detailně popisuje, ovšem beze slov, procítěně. Tím jak upoutá příběhem a i tím obecnějším popisem přírody se čtenář do toho detailního dostane sám svojí představivostí. Úplně jsem ty potáplice slyšela, soby a medvědici s medvíďaty viděla, i ten požár a dokonce jsem z něj kouř, kousky dřeva a létající popílek cítila. Každou ránu a zlomeninu jsem slyšela a cítila, každé křupnutí. Oduševněle napsaná kniha, jako bych na vodě, na plážích a v lesích s nimi byla.