LuckaDea LuckaDea komentáře u knih

☰ menu

Mé cesty do hlubin mozku Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Kniha byla opravdu moc zajímavá. Nejvíce zajímavé mi přišly části, ve kterých se rozebíraly operace nebo mozek jako takový. Bohužel mi ale v ostatních částech přišel pan doktor docela cynický a někdy až arogantní. Tento špičkový neurochirurg má na to asi vlastně nárok, ale mě to bylo prostě nějak nesympatické. Z profesního hlediska to chápu, z toho lidského to na mě ale působilo trochu zvláštně. Sráželo to u mě celkový dojem z knihy. Knihu tedy hodnotím jako průměrnou.

21.04.2024 3 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Tahle kniha mě opravdu hodně bavila. Byla čtivá, nechyběla tajemná atmosféra a fotky příběh skvěle doplňovaly. Super byly i postavy, každá z nich byla skvěle vymyšlená. Příběh "podivných" se hned stal jedním z mých nejoblíbenějších. Těším se na další díly.

19.04.2024 5 z 5


Slečna Marplová: Dvanáct nových případů Slečna Marplová: Dvanáct nových případů Agatha Christie

V první řadě musím vyzdvihnout vzhled knihy. Knížka je opravdu krásná. Bohužel mě už tolik nezaujal obsah. Jednotlivé detektivní příběhy se čtou dobře a rychle ubíhají, ale přijdou mi převážně takové nedotažené. Jako by v průběhu psaní autoři zjistili, že jim dochází stránky, a tak příběh rychle ukončí. Většinou mi tak přišlo, že hlavní postava vyřešila případ na základě jen pár indicií. Kvůli tomu se mi rozřešení případů zdálo často až neuvěřitelné. Některé příběhy ale byly o něco lepší a čtivá knížka byla, takže hodnotím jako průměr.

09.04.2024 3 z 5


Její konec Její konec Shari Lapena

Už téměř od začátku knihy je děj plný intrik a zoufalství. Navíc se v knize objevuje hned několik nesympatických, až nepříjemných, postav. Proto jsem se trochu obávala, že mě tato kniha moc nechytne. Autorka ale píše opravdu čtivě a musela jsem prostě číst pořád dál, abych věděla, jak se děj bude vyvíjet. Přesto, že se kniha nakonec četla dobře a byla docela napínavá, četla jsem už od autorky lepší knihu. Tento děj byl trochu překombinovaný, nějaké části mi tam moc neseděly a konec mě také úplně nenadchl. Hodnotím tedy jako průměr.

24.03.2024 3 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Tak tato kniha patří v této sérii k těm pro mě pětihvězdičkovým. Příběh mě moc bavil a líbily se mi různorodé povahy postav. Vývoj vztahu byl postupný a v průběhu děje nechyběly ani vtipnější části. Opět nezklamal ani popis prostředí, tradic a jídla. Prostě skvělý oddechový romantický příběh.

16.03.2024 5 z 5


Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Výborná kniha plná dobrodružství, silných příběhů, inspirativních lidí, zajímavých informací a hlubších myšlenek. Samozřejmě nechybí ani humor, který mi sedl hned od první knihy tohoto spisovatele. Popis cesty doplňují krásné ilustrace. Od autora se mi moc líbily všechny knihy, tuhle ale hodnotím asi zatím jako nejlepší.

10.03.2024 5 z 5


Pokoj pro hosty Pokoj pro hosty Dreda Say Mitchell

V první řadě musím uznat, že kniha byla čtivá a děj mi docela rychle ubíhal. Bohužel mně ale vývoj příběhu přišel celkem předvídatelný a poměrně brzy jsem začala tušit, jak to asi tak dopadne. Občas mi vadilo chování hlavní hrdinky a způsob řešení určitých situací nejen u ní, ale i u ostatních postav. Místy mně také přišel příběh trošku překombinovaný. Knihu jsem ale přečetla docela rychle a nenudila jsem se u ní. Hodnotím tedy jako průměr.

02.03.2024 3 z 5


Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

Tak tohle je hodně zajímavá kniha. Na první pohled zaujme krásná obálka a naprosto skvělé mi přišlo rozvíjení ilustrací podle rozvíjení příběhu. To je opravdu super nápad. Samotné příběhy jsou inspirované známými klasickými pohádkami (například Perníková chaloupka, Malá mořská víla,...), ale jsou mnohem temnější. Určitě nejde o příběhy pro děti, místy jsou totiž celkem děsivé a některé pasáže byly na čtení až nepříjemné. Přesto měly ale hloubku a donutily i k zamyšlení. Dávám 3 a půl hvězdičky.

23.02.2024 3 z 5


Sběratelka sirotků Sběratelka sirotků Ellen Marie Wiseman

Jde teprve o druhou knihu, kterou jsem od této autorky četla, ale vím jistě, že budu ve čtení knih od ní pokračovat. Tato kniha opět nabídla silný příběh. Nebylo to úplně oddechové čtení kvůli vážným tématům, která se v knize řeší (španělská chřipka, sirotčinec, opuštěné a bezmocné děti,...). Místy se, převážně v první půlce, kniha nečetla lehce. Ve druhé půlce se ale pocity u čtení trochu zlepšily a příběh jsem dočetla jedním dechem. Jedna z hlavních hrdinek se mi líbila díky své odvaze, odhodlání a naději. Z té druhé přímo běhal mráz po zádech. Autorka knihu napsala skvěle, úplně mě vtáhla do děje.

17.02.2024 4 z 5


Není úniku Není úniku Taylor Adams

Kniha byla hodně čtivá, akční, kapitoly rychle ubíhaly a v průběhu děje došlo hned k několika zvratům. Názvy kapitol, které znázorňovaly odpočet času byly super a originální. Ze začátku vše působilo reálně, ale postupem času mně pak už děj začal připadat docela dost překombinovaný. Z toho důvodu snižuji hodnocení na 3 a půl hvězdičky.

08.02.2024 3 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Asi poprvé se mi stalo, že jsem dočetla knížku a nevěděla jsem, jak ji vlastně hodnotit. Z této knihy mám opravdu rozporuplné pocity. Příběh je z velké části o lásce, která vznikla na tom nejméně očekávaném místě - v koncentračním táboře. Zdálo se mi, že u hlavní postavy, kterou je tatér Lale, hrálo často velkou roli štěstí a náhody. Nedovolila bych si nějak zpochybňovat pravdivost příběhu, myslím si ale, že autorka knize docela uškodila tím, že v některých částech nešla víc do hloubky. Příběh pak působil odlehčeněji (to mi nepřišlo moc vhodné), zrychleně a až moc náhodně. Na druhou stranu jde o čtivý příběh o odvaze, naději a odhodlání. Dávám 3 a půl hvězdičky.

27.01.2024 3 z 5


Smrt v ledu Smrt v ledu Amy McCulloch

V této knize je skvěle popsaná příroda i celý průběh výstupu na nebezpečnou horu. Díky tomu, že autorka sama výstup absolvovala, popisy jsou opravdu uvěřitelné. Co se týká příběhu, čekala jsem trochu víc. Především jsem čekala větší dávku napětí. Přeci jen jde o výstup na horu (už tady se dá očekávat napínavý příběh), a navíc i o thrillerovou zápletku, kdy se ve skupině horolezců ukrývá vrah. Napětí ale nakonec nebylo tak velké. Děj mi přišel poměrně předvídatelný a občas mně vadilo jednání hlavní hrdinky. Přesto se ale jedná o celkem originální zimní knížku, která mě bavila. Knize tedy dávám 3 a půl hvězdičky.

22.01.2024 3 z 5


Šelma Šelma Andrew Mayne

Tahle kniha mě chytla hned od začátku a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Díky krátkým kapitolám se četla opravdu rychle a dobře. Zapojení vědy do vyšetřování bylo super a moc mě bavilo. Příběh byl navíc opravdu skvěle promyšlený a originální. Je ale trochu škoda, že po vědeckém vyšetřování a zajímavém námětu došlo podle mě až ke zbytečně moc akčnímu závěru. To se mi tam moc nehodilo. Každopádně jde ale o skvělou krimi, u které jsem se ani chvíli nenudila.

14.01.2024 5 z 5


Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Kniha se čte moc dobře a prostředí v ní je opět výborně popsané. Zasněžené hory a vesnička, výborné vedlejší postavy, útulná chata a vůně čokolády. Prostě hezká a romantická oddechovka. Bohužel mně ale moc nesedly hlavní postavy (hlavně teda Mina). V průběhu děje se ale chování a vystupování hlavních postav začalo trochu lepšit, a já jsem začala přemýšlet, že dám knize vyšší hodnocení. Autorka pak ale začala až moc opakovat různé myšlenkové pochody hlavní hrdinky. To mi čtenářský zážitek zase trochu kazilo. Navíc je to pro mě zatím nejmíň uvěřitelný příběh, především kvůli konci, který se podle mě dal asi vyřešit trochu méně náhodně a více reálně. Proto dávám této knize 3,5 hvězdičky. Jsem ale ráda, že jsem si knihu přečetla, oddechovka je to vlastně příjemná.

06.01.2024 3 z 5


Selekce Selekce Kiera Cass

Tahle knížka mě nalákala hodně pozitivními komentáři a hezkou obálkou. Nejsem ale už v cílové skupině, a když jsem si přečetla, že jde v knize o "soutěž o prince", přistupovala jsem k ní radši trochu opatrněji a bez nějakých velkých očekávání. O to víc jsem byla překvapená. Příběh mě hned vtáhnul, je skvěle vymyšlený, hlavní postavy jsou sympatické, nechybí dojemné ani vtipné pasáže,... no nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Jedinou vadou je podle mě to, že je nutné číst další díl, pokud chce čtenář vědět, jak vše dopadne. Jde ale o skvělou nenáročnou oddechovku.

20.12.2023 4 z 5


Světla zimní noci Světla zimní noci Pam Jenoff

Jde o svým způsobem originální knihu, která vypráví příběh z období války v netradičním prostředí, a to v prostředí cirkusu. V knize jsou dvě hlavní hrdinky, které spojuje přátelství, odhodlání i tajemství. Kniha se moc dobře četla, nechyběly části hezké, napínavé, smutné ani dojemné. Občas jsem ale moc nesouhlasila s některými myšlenkami a rozhodnutími mladší hrdinky. Prostředí cirkusu mě ale moc bavilo a dalo knize takový zajímavý, trochu tajuplný nádech.

13.12.2023 4 z 5


Bez citu Bez citu Neal Shusterman

Druhý díl této série se opět skvěle četl, byl napínavý a dobře napsaný. Chvílemi mně děj přišel lepší než v prvním díle, chvílemi zase trochu slabší. Každopádně ale nechybělo napětí a čtení jsem si užila. Jedna část na konci mě celkem překvapila a vše do sebe hezky zapadlo. Hodnotím tedy stejně jako první díl a dávám 4 hvězdičky.

01.12.2023 4 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Tato kniha byla opravdu hodně čtivá. Kapitoly jsou krátké a z velké části končí otevřeně, takže mě to nutilo číst dál a knížku jsem odkládala jen stěží. Děj je napínavý a pořádně zamotaný. V průběhu čtení jsem měla několikrát tip, kdo by mohl být vrah. O pár stránek dál, ale došlo k situaci, kdy jsem svůj tip musela přehodnotit. A takto se to stalo hned několikrát. Kniha tedy drží čtenáře v napětí až téměř do poslední stránky. Jen jsem si občas říkala, jestli už to není vše trochu překombinované. I tak mě ale kniha moc bavila.

12.11.2023 4 z 5


Špionka v knihovně Špionka v knihovně Madeline Martin

Kniha má podle mě hodně zajímavé a originální téma. V knize jsou dvě dějové linky, které se sice odehrávají ve stejném čase, ale týkají se dvou žen na dvou různých místech. Každá linka je tedy výrazně odlišná a linky se mi nijak nepletly. Je ale pár věcí, které bych knize vytkla. První věcí je název, který je tak trochu zavádějící. To by ale moc nevadilo. Víc mi vadila rozvleklost děje. Děj moc rychle neubíhal, místy se mi zdál zbytečně natahovaný. Myslím si, že když by měla kniha o něco méně stránek, určitě by jí to prospělo. Jinak ale knihu hodnotím celkem pozitivně. Příběh je plný emocí a je v něm skvěle vyzdvihnutá síla slov. Jsem ráda, že jsem si tento, zase trochu jiný příběh, přečetla. Dávám 3 a půl hvězdičky.

10.11.2023 3 z 5


Skvrna Skvrna Gillian Flynn

Tato kniha je pro mě docela zklamáním. Autorčina kniha Zmizelá patří k nejlepším knihám, které jsem četla, a tak jsem měla od této povídky možná až moc velká očekávání. Příběh ale nebyl strašidelný ani napínavý a přišel mi celkově takový nijaký. Navíc mi vůbec nesedla ani hlavní postava. Pozitivně hodnotím zamotanější a docela zajímavý závěr. V momentě, kdy to ale začínalo být zajímavé, povídka skončila. Není to podle mě úplný propadák, dobré momenty v knize jsou. Bohužel knihu ale hodnotím jako podprůměr.

23.10.2023 2 z 5