Špionka v knihovně

Špionka v knihovně https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516081/bmid_spionka-v-knihovne-Ssz-516081.jpg 4 73 27

Ava vždy milovala vůni starých knih ukrývajících ve svých zažloutlých stránkách příběhy i moudrost minulosti. Nedovedla si představit, že by někdy opustila svou vysněnou práci v Knihovně Kongresu. Za války je ale všechno jinak. Nečekaná nabídka od americké armády ji přivede do Portugalska s novým úkolem: vydávat se v Lisabonu za knihovnici a zároveň pracovat v utajení jako špionka. Mezitím v okupované Francii nastoupí Elaine do tiskařské dílny, kterou vedou členové odboje. Všem pracovníkům je jasné, že nacisté po tiskárně pátrají a chtějí ji zničit. V jejich světě plném hladu a nebezpečí se objeví mladá Židovka, která i s dítětem unikla zatýkání. Elaine se rozhodne udělat cokoli, aby je zachránila, a zakóduje tajně do připravovaných novin zprávu. Může jen doufat, že ji někdo dokáže objevit a rozluštit. Zatímco v Evropě zuří válka, Avu a Elaine spojí snaha zachránit ženu s malým chlapcem i poslední zbytky naděje tváří v tvář nebezpečí.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

The Librarian Spy , 2022


více info...

Přidat komentář

kačenka80
21.03.2024 4 z 5

V knize se prolínají životy dvou žen, které každá jinde a jinak pomáhá bojovat proti nacistům. Je zde ukázaná bezmoc, krutost ale i naděje a chuť bojovat. V realitě to bylo mnohem horší co si nikdo ani nedovede a ani nechce představit. Veškerá krutost, která se děla je v knize popsána pouze okrajově a v náznacích.

Ivanule
10.03.2024 4 z 5

Ze začátku jsem nevěděla, jestli dát 3, nebo spíše 3,5 hvězdičky, protože i když se příběh četl velice dobře, a dvě linie příběhu byly zajímavé,pořád mi tam něco chybělo, takové to,co dotvoří vždycky nějakou část,kterou autorka gradovala v příběhu...ale nakonec mě tím udolal konec,který byl velice dojemný


martina.culik
09.03.2024 5 z 5

Mně se četl příběh dobře, i když je pravda, že část odehrávající se ve Francii byla o něco akčnější než část z Lisabonu. Možná tím ale o to víc vynikl kontrast mezi životem v neutrálním Portugalsku a okupované Francii.
Jsem každopádně ráda, že jsem si opět rozšířila obzory z historie a to hlavně ohledně francouzského odboje, ale i o tom, jak pracovali knihovníci v Portugalsku.
Od autorky jsem četla i knihu Poslední knihkupectví a obě knihy jsem přečetla na jeden zátah se zájmem a s následným dohledáváním spousty dalších informací, ke kterým mě kniha přivedla.

Ludmila91
09.03.2024 3 z 5

Kniha není špatná, ale strašně se ten příběh táhne . Čekala jsem od knihy víc.

Galadwen
06.03.2024 3 z 5

Neříkám, že je kniha špatně napsaná, ale vůbec mě nechytla a četla jsem ji kvůli tomu až neadekvátně dlouho. Vzdor velmi temnému tématu, zejména v lince odehrávající se v okupovaném Lyonu mezi členy odboje, mi přišlo, že je vyprávění takové "hladké", rozvleklé a bez dramatu dokonce i ve chvílích, kdy dojde na Gestapo a střílení.
Co se týče formálních záležitostí, překlad názvu je vyloženě špatný, protože hlavní postava se krom pár prvních stránek nevyskytuje v knihovně a v podstatě není ani špionka, spíš něco jako zpravodajka (nevykonává žádnou tajnou činnost). Částečně zavádějící mi přijde i anotace, z téhož důvodu. V knize je i poměrně hodně překlepů.
Zkrátka: můj šálek čaje to není, i když kvůli objektivitě dávám 3*.

Han-nah
06.03.2024 4 z 5

Dvě dějové linky z období 2.sv. války a dvě postavy Ava a Elaine, které nás čtením provázejí.
Ava , je vyslána z Ameriky do relativně neutrálního Portugalska, aby mohla zasílat informace, takže hlavně kupuje noviny, to je její hlavní činnost. Setkává se ale také s mnoha lidmi, poznává kulturu země, obyčejný i společenský život lidí, ale i jejich denní činnosti, hlavně i dostatek jídla, když všude v okolních státech zuří válka a je bída.
Druhá linka s Elain je velice napínavá a nebezpečná z oblasti Francie a odboje.
Hlad, obava z udání, nebezpečí na každém kroku. Kdykoliv může dojít k prozrazení, pak jen kruté mučení, koncentrák i smrt. Přes toto vše muži a ženy bojují v odboj, na tajných tiskárnách tisknou letáky, ženy je roznášejí v tajných schránkách. Nehledí na svůj život a jsou tu pro pomoc druhým.
Když jsem dostala otázku, proč tyto knihy plné násilí a krutosti čtu, odpovím:
Jsem šťastná a vážím si toho, že žiju v míru a doufám, že něco takového nezažiju.

evca7271
25.02.2024 3 z 5

Kniha není špatná,ale bohužel to není můj šálek kávy. Čekala jsem od knihy trochu víc.

Martule44
19.01.2024 4 z 5

Kniha mi připomněla smutnou a krutou dobu, která ovlivnila životy milionů lidí, a ve které i sebemenší naděje znamenala "mnoho" !
Silní byli Ti, co dokázali navzdory všemu pomáhat ostatním!

Madelisi
18.01.2024

Špionka v knihovně je v dnešní době již klasický román z války, ve kterém sledujeme dva samostatné příběhy a čekáme, kdy se se propojí. U tohoto typu knížek se mi líbí, že vždy upozorní na nějaký historický detail, který by zůstal pro běžnou populaci zapomenut.
Zde je to shánění tiskovin a jejich posílání do USA. Bohužel si myslím, že zde autorka mohla poskytnout více informaci. Vždy, když Ava pobíhala po městě a kupovala noviny, tak jsem si pomyslela, jestli to vůbec není divné takhle veřejně provádět zpravodajskou činnost.
Lyonská část je zajímavá tiskem novin. V momentě, kdy jsem si říkala, že se odbojářům až nějak moc daří, se situace změnila. Dařit se začalo Němcům. Toto jsem na knize ocenila, v jiných jsem měla pocit, že se odboj provádí mezi návratem z práce a večeří.
Z knihy si odnáším, že je třeba mít štěstí.

nada3314
31.12.2023 4 z 5

PŘÍBĚH O NADĚJI A SÍLE SLOV.
S Madeline Martin už jsem měla čest se setkat, četla jsem její POSLEDNÍ KNIHKUPECTVÍ a byla to má nejlepší kniha roku 2021. Tak nějak jsem povědomě čekala, že i tato špionka by se mohla zařadit na přední příčky. Autorka umí skvělé psát, její styl psaní mě chytil a nepustil.

Už jsem četla mnoho knih, kde se střídají dvě linky a nakonec se protnou. A pořád nemám dost a stále mě to baví. Máme tady knihovnici Avu, která byla vyslána do Portugalska, aby se připojila k tajné skupině proti nacistům. Druhou linkou nás provází Elaine, která se stala členkou odboje až po zatčení manžela. Ve Francii se stala platnou členkou odboje, kde se naučila tisknout noviny, které byly tajně roznášeny. Obě ženy mají stejný cíl a snaží se, jak můžou, aby pomohly.

Opět jsem se dozvěděla plno nových informací a to celé umocnilo zážitek ze čtení. Tohle na knihách miluji. Ne jen ten odpočinek u knih, ale i to, že se člověk obohatí. Krásný historický román, který jsem si nesmírně užila. Určitě doporučuji a budu se těšit na něco dalšího od autorky.

LuckaDea
10.11.2023 3 z 5

Kniha má podle mě hodně zajímavé a originální téma. V knize jsou dvě dějové linky, které se sice odehrávají ve stejném čase, ale týkají se dvou žen na dvou různých místech. Každá linka je tedy výrazně odlišná a linky se mi nijak nepletly. Je ale pár věcí, které bych knize vytkla. První věcí je název, který je tak trochu zavádějící. To by ale moc nevadilo. Víc mi vadila rozvleklost děje. Děj moc rychle neubíhal, místy se mi zdál zbytečně natahovaný. Myslím si, že když by měla kniha o něco méně stránek, určitě by jí to prospělo. Jinak ale knihu hodnotím celkem pozitivně. Příběh je plný emocí a je v něm skvěle vyzdvihnutá síla slov. Jsem ráda, že jsem si tento, zase trochu jiný příběh, přečetla. Dávám 3 a půl hvězdičky.

Markett
25.10.2023 5 z 5

Kniha, kde se prolínají dvě dějové linie,které se nakonec krátce a lehce protnou. Mám ráda tyto příběhy, a je ještě o to zajímavější, když se odehrávají v nelehké době, kdy Evropou otřásala druhá světová válka.
V knize se setkáváme se dvěma postavami - Avou a Elaine.
Dějová linka Avy z Portugalska je velice čtivá, zajímavá, spíše tajemná až špionážní. Setkáváme se s mnoha dalšími lidmi - jejími pomocníky, uprchlíky, špiony a mohla dalšími... Děj se tady hezky spojuje, lehce a nevtíravě se nám tady otevírá láska, za mě moc hezká linka.
Druhá část, kde nás provází Elaine, je akčnější, nebezpečnější, napínavější, přeci jen tady Elaine a její vrstevníci denně riskovali svůj život jenom proto, aby pomohli zbavit se nepřítele. Hodně se tady dočteme o silném přátelství, riziku, a velké prázdnotě po těch, kteří ztratili život. Rozhodně tahle část nebylo moc lehké čtení, ještě když si člověk uvědomuje, že toto byla skutečnost.

Já můžu říct, že se mi Špionka v knihovně moc líbila, ač název úplně přesně nevystihuje příběh přesně, ale to vůbec nevadí. Děj hezky plyne a střídání kapitol z pohledů dvou hlavních hrdinek hezky dokresluje příběh té druhé. Určitě knížku doporučuji všem, kdo mají rádi příběhy zasazené do druhé světové války, protože o akci a napětí tady rozhodně není nouze.

SimulinaT
28.09.2023 4 z 5

V knize jsem se ze začátku zracela mezi dějem dvou žen, ale po chvilce jsem se v knize orientovala. Nakoukli jsme do tajných cest v době války a prožili radosti a hnus války. Jak těžké bylo žít v různých zemí. Co vše absurdní bylo pro ně vzácností. Krásná kniha.

EmillyT
03.09.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a výborně se četla. Příběh Elaine byl napínavý a celou dobu jsem doufala, že nepadne do rukou nacistů. Líbil se mi velký kontrast mezi prostředím okupované Francie včetně napětí a obav o životy osob zapojených do odboje a Aviným příběhem z válkou relativně nezasaženého Portugalska, který je naopak více špionážní. Prolnutí obou linií jsem očekávala jiné, ale tak jak se odehrálo v knize, bylo skvěle vymyšlené. Za sebe mohu knihu jen doporučit.

veruptackova
26.08.2023 3 z 5

3,5*

Na novou knihu Madeline Martinové jsem se velmi těšila, protože její předchozí kniha Poslední knihkupectví mě opravdu nadchla.Tentokrát jsem se sice neubránila lehkému zklamání z knihy, protože jsem měla opravdu vysoká očekávání, rozhodně si však myslím, že pokud máte rádi historické romány, Špionka v knihovně stojí za přečtení.

To co se mi při čtení anotace Špionky v knihovně líbilo a zaujalo mě nejvíce, se nakonec během čtení stalo jeho největším mínusem. Opravdu mě zaujalo, že i když tu máme dvě linky, což je v historických románech poměrně časté, nejedná se tentokrát o střídání minulosti a přítomnosti. V tomto příběh odehrává ve stejném čase a my sledujeme válečnou cestu dvou hrdinek. A to je přesně ten kámen úrazu. Poměrně dlouho trvalo než mě děj každého z příběhů vtáhl a hlavně jsem měla problém se zorientovat v postavách. Nepletly se mi ani tak hlavní hrdinky, jako všechny ostatní osoby, které se s jejich příběhy pojily.

Co však musím vyzdvihnout je spousta detailů ze života za války, které dodávají příběhu na autenticitě. Moc oceňuji i zvolené prostředí - zejména s Portugalskem za války jsem se v knihách tohoto typu ještě nesetkala a dozvěděla jsem se spoustu nového.

Přidanou hodnotu této knihy vidím i v tom, že i přes válečnou dobu zvládla Madeline Martin zachytit krásu některých míst, nalákat čtenáře na jejich návštěvu a ještě přidá spoustu zajímavostí. Věděli jste například, jak vznikla portugalská klobása Alheira? I tohle se v knize dozvíte.

Klímuška
24.08.2023 5 z 5

Ava vždy milovala vůni starých knih. Nikdy si nemyslela, že opustí svou vysněnou práci v Knihovně Kongresu. Jenže za války je vše jinak. Americká armáda jí dá nabídku a ona se ocitá
v neutrálním Portugalsku s novým úkolem. Vydávat se v Lisabonu za knihovnici a v utajení pracovat jako špionka.

Mezitím v okupované Francii se
žena pod přezdívkou Elaine stává po zatčení manžela součástí odboje. Pracuje v tiskařské dílně kde se jednoho dne objeví mladá Židovka Sarah se synkem Noahem. Elaine se rozhodne jim pomoct a do novin zakóduje tajně zprávu. Doufá, že ji někdo dokáže objevit a rozluštit. A právě Avě se to podaří.

V knize psané er-formou se střídají pohledy Elaine a Avy. Já hltala hlavně pohled Elaine. Odboj ve Francii mě hodně zajímá a autorka dokázala zachytit každodenní strach členů odboje a trápení hladem. To kručelo
v břiše i mě. Oblíbila jsem si i další členky odboje, hlavně Nikole a její odvaha.
Pohled Avy z neutrálního Portugalska byl pro mě novinkou. Ač tam lidé netrpěli hlady svět plný zoufalých židovských uprchlíků musel vzít za srdce.
Pro mě to byl další zajímavý příběh
z války se sympatickými hrdinkami.

Joyce24
18.08.2023 5 z 5

Knih odehrávajících se na území Francie v období druhé světové války jsem už četla nesčíslně, tato ale byla trochu jiná, neboť kromě Francie, popisuje i roli a prostředí Portugalska v tomto období. Vlastně jsem do této doby nevěděla nic o úloze Portugalska za druhé světové války. Příběh Američanky Avy a Francouzky Helené ( Elaine), které obě bojují, každá svými zbraněmi proti nacismu. Zajímavý příběh, kde ne vše skončí zcela tragicky.

bookcase
03.08.2023 5 z 5

Podle názvu jsem čekala něco jiného, ale výsledek mě taky dostal. Dojemné, silné, emotivní.

Knihomolka97
02.08.2023 4 z 5

Kniha je vyprávěna v er-formě a po kapitolách se střídají části Avy v Portugalsku a Elaine (Helene) ve Francii. Obě ženy byly odvážné, chytré, odhodlané pomoct lidem a přispět k tomu, aby válka skončila.
Dobře byl vyobrazený i kontrast mezi těmito zeměmi, třeba takové jídlo. V okupované Francii pomalu neměli lidé co jíst, v neutrálním Portugalsku naopak hladem netrpěli.
Ovšem i v Portugalsku číhalo nebezpečí.
Bylo to zajímavé čtení, dozvěděla jsem se zase něco nového, ale uvítala bych více akce a napětí, kniha neměla takový spád, tu spravnou dynamiku, kterou bych u takového příběhu čekala. Trochu se mi i pletly postavy.
Nejvíc mě zasáhla poslední třetina knihy. Četla jsem se zatajeným dechem a v jednom momentu mi nekontrolovaně vyhrkly i slzy.

zuzana2599
26.07.2023 4 z 5

I když mám románů odehrávajících se za 2. světové války načteno poslední dobou hodně, tento titul jsem neopomenula, neboť autorčino Poslední knihkupectví se mi moc líbilo. U Špionky v knihovně snížím hodnocení o 1*, no i tak to čtení bylo dobré.
Příběh dvou žen, knihovnice Avy, kterou její mise přivede do Lisabonu a příběh Elaine, která v okupovaném Lyonu pracuje v odboji. Obě ženy nakonec spojí snaha zachránit Židovku Sarah a jejího synka.