Lischka Lischka komentáře u knih

☰ menu

Podivuhodný příběh Viktora Bambase aneb škola optimismu Podivuhodný příběh Viktora Bambase aneb škola optimismu Jaroslav Boček

Krásný poetický a hravý příběh. Knížka mi velmi sedla do vkusu a nálady. Milé mi byly kulisy staré Prahy i to, že zde poznáváme jen několik postav, zručně vykreslených. Pro mě vynikající chuťovka. Ocenila jsem i zvláštnůstku ve formě kapitoly, která nemá být psána pro své číslo. Závěr byl na mě trochu překotný.

20.10.2022 4 z 5


Totemová zvířata: Duchovní a magická moc zvířat Totemová zvířata: Duchovní a magická moc zvířat Ted Andrews

Knížka zajímavá, ještě ji čtu, ale vinou strašného chybového překladu se často zastavuji. Ten překlad je skutečně ostudný a často mění smysl jinak dobrých a hodnotných sdělení.

10.01.2022 3 z 5


Homérova Odysseia Homérova Odysseia Jaroslav Hulák

Kniha, kterou jsem v dětství přečetla jedním dechem. Odstartovala tak mou celoživotní lásku k legendám a eposům. Dojímá mě, jak přes staletí ke mně promlouvají archetypy lidí, co žili kdysi. Později jsem si k (převyprávěnému) příběhu hrdiny Odyssea přidala četbu Odyssey a Ílias v českém přebásnění a další díla antických autorů, ale zážitek z prvního setkání mi zůstává.

31.05.2021 4 z 5


Bohové a hrdinové antických bájí Bohové a hrdinové antických bájí Vojtech Zamarovský

Jedna z nejdůležitějších knih mého dětství. Jakmile mi ji můj děda ukázal, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Znala jsem jména nejrůznějších polobohů a jejich příběhů. Nenápadně jsem se takto dostala k antickým autorům (Ovidius - Proměny, Apuleius - Zlatý osel apod.). Obrazový doprovod ve formě fotografií antických váz, soch a fresek ve mně zanechal hluboký dojem, hlubší než sebelepší ilustrace. Když po letech mi někdo ukázal převyprávěné a (pro mě) upovídané pověsti od Petišky, přišlo mi to dětinské. Tím chci říct, že Zamarovský mě uvedl do světa antiky a tím i ke kořenům naší kultury a že jsem mu za to vděčná stále.

31.05.2021 5 z 5


Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

Oceňuji detaily ze života v Londýně 19. století. Kniha svým objemem přímo volá, jakou si s ní dal autor práci a co stála studia a času. Přesto mě posléze detaily spíš unavovaly a časem jsem děkovala za každou dvoustránku, kde se neobjevily sáhodlouhé popisy, co svraštělého a zarudlého komu kde visí a jak co svědí. Nemohla jsem ani přijít na chuť hlavní hrdince a jejím ambicím, které ji ženou do společensky nesmyslných situací, a její nepochopitelné sebedůvěře, která jí dovoluje strhávat s sebou i lidi okolo a rozhodovat o jejich osudu. Tato nechuť mě asi připravila o požitek z jinak jedinečného díla.

15.02.2021 2 z 5


Důstojný výlet Důstojný výlet Thomas Raucat

Velmi vtipně napsaná, útlá kniha. Pomohla mi nahlédnout obrovské odlišnosti mezi západními zeměmi a Japonskem. I když je to 100 let starý příběh, kulturní rozdíly jsou stále znát podobně. Knížku mám tak ráda, že jsem ji neprozřetelně někomu vychválila, půjčila a - už se mi nevrátila. Seženu si ji znova, mnoho místa nezabere.

15.02.2021 5 z 5


Čtyři roční doby Čtyři roční doby Stephen King

První, co jsem od Kinga četla (neb nemám ráda horory) - a hned mi spadla čelist. Vynikající povídky, jedna za druhou. Na základě toho jsem si konečně pustila film Vykoupení z věznice Shawshank - a je taky skvělý, jen si myslím, že napsaný konec byl ještě trochu lepší a méně sentimentální. Ale je fajn, že je tolik dobrých autorů k objevování.

22.07.2020 5 z 5


Kopřiva. Plevel, který šatil Kopřiva. Plevel, který šatil Václav Michalička

Jedinečná publikace, která dává informace, jak naložit s kopřivou, aby se z ní dobře získávalo vlákno, a jak je dále zpracovávat. Projekt, který v Novojičínském Muzeu uskutečnili je zároveň historický, ale i velmi soudobý pro všechny romantiky, bushmany a postapo nadšence. Knihu jsem nemohla sehnat, je beznadějně vyprodaná. Pan autor mi ale ochotně poslal tento link, na kterém je publikace ke stažení zdarma: /files/files/PDF/Kopriva_-Plevel%2C-ktery-satil_-web.pdf

22.07.2020 5 z 5


Opráski sčeskí historje f koztce Opráski sčeskí historje f koztce Jaz

Nejlepší je, když vyrábíte pomůcky na vyjmenovaná slova pro třetí třídu a do toho vám někdo nadšeně ukazuje různé špeky z Oprásků... Přidala jsem i do čtenářské výzvy 2020 - "kniha, jejíž první věta začíná zájmenem". Zájmeno "gdo" z prvního oprásku se akorát hodí.

20.07.2020 5 z 5


Cesta na Měsíc / Cesta do Sluneční říše Cesta na Měsíc / Cesta do Sluneční říše Savinien de Cyrano de Bergerac

Science fiction není jen moderní záležitost! Do Měsíce se cestuje už dávno! Tato kniha je jedna z mnoha veselých fantazií, které dokazují, že lidé se zase tolik nemění a že noční nebe v nás vyvolává stále tentýž úžas.

20.07.2020 5 z 5


Deník japonské manželky Deník japonské manželky Veronika Ageiwa

Velmi zajímavé svědectví. Jak sama autorka říká, je to neobvyklé spojení - muž Japonec a žena Češka. Pro mě to bylo jako nahlédnutí za oponu.

20.07.2020 4 z 5


Pondělí začíná v sobotu Pondělí začíná v sobotu Arkadij Strugackij

Jak mám velký obdiv ke Strugackým a čtu vše, co napsali (opakovaně), tato knížka mi úplně nesedla satirickým naladěním. Na svou dobu ale jistě byla velice odvážná. Jen není tak nadčasová jako jiné jejich knihy.

20.07.2020 4 z 5


Čtyři klíče Čtyři klíče Michael Crichton

Napínavé čtení, zároveň zábavné a přitom nabité zajímavými fakty z běžného života ve viktoriánské Anglii. Autor má nebývalý záběr, zde si navíc příběh nevymyslel, ale vypráví jej tak poutavě, že to vypadá jako čirá fantazie kvalitně zasazená do dobových kulis. Ke knize se ještě budu vracet.

20.07.2020 5 z 5


Béowulf Béowulf neznámý - neuveden

Strhující, silné, autentické.

20.07.2020 5 z 5


Kouzelný kolotoč Kouzelný kolotoč Eric Thompson

Moje první dětské setkání s anglickým humorem a láska na celý život. Dnes jsme ji vyhrabali a čteme znovu s dospělými dětmi. Knížka je geniální a nestárne.

20.07.2020 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Skvěle napsaná dystopie. Neodvážila bych se ji číst, ale když mi bylo cca 16, poslouchali jsme s bratrem dramatizaci v rozhlase a byli jsme z toho - chvilku po revoluci - úplně unešeni. Poprvé od té doby jsem se odhodlala si knihu přečíst a nelituji, naopak jsem nadšená, protože přesně odpovídá mému dnešnímu vkusu.

20.07.2020 5 z 5


Hřbitovní hlína Hřbitovní hlína Máirtín Ó Cadhain

Začetla jsem se snadno a forma mě moc bavila. Připomínalo mi to situaci, kdy sedím v autobuse a za mnou se baví nějací lidé - slyším útržky hovoru a pomalu si je přiřazuji ke člověku, kterého ale nevidím. Všichni si melou svoje a přetřásají svá životní témata... Až po přečtení jsem našla na konci poznámky, které jsou samy o sobě výživné. Jediné, co mi na knize přišlo méně dokonalé, byla přílišná délka, vzhledem k tomu, jak málo se děj vyvíjí. Jinak skvělé počtení a připomenutí Irska trochu jinak, než je znám.

20.07.2020 4 z 5


Kouř Kouř Dan Vyleta

Mám ráda hru s alternativními světy. Jeden takový jsem našla v této knize, navíc v atraktivních kulisách viktoriánské Anglie. To mi spolu s barvitými popisy různých druhů "kouře" pomáhá dostat se i přes některé klopotněji psané pasáže. (Dokonce ten kouř úplně cítím na jazyku.) Pohrávání si s hranicí zla a zkoumání morálky z různých stran mě zatím na knize zaujalo. Charaktery možná ne úplně plastické a příběh trochu teenagerovský, ale nestěžuji si. Jsem ve dvou třetinách knihy a ráda dočtu.

28.04.2020 4 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Ideální je přečíst si knihu v originále s autorovými ilustracemi, tím je atmosféra mnohem autentičtější a zbavená té bombastičnosti, co se později na dílo nabalila. Vlastním ale to krásné vydání s Šalamounovými ilustracemi, které jsou geniální a moc mě baví!

05.01.2019 5 z 5


Aby člověk neupadal v nečlověka. Komenského pedagogická humanizace jako antropologický problém Aby člověk neupadal v nečlověka. Komenského pedagogická humanizace jako antropologický problém Jan Hábl

Ráda čtu Komenského, ráda čtu i tento zajímavý pohled na jeho dílo. Autor je stejně starý jako já, ale ví mnoho a umí to podat jako zkušený spisovatel. Jeho úvahy mi Komenského přiblížily ještě víc.

05.01.2019 5 z 5