linda2125 linda2125 komentáře u knih

☰ menu

Můžu. Ale nechci Můžu. Ale nechci Erik Decimus

Naprosto skvělá kniha mého oblíbeného autora. Už třetí, co jsem četla. Moudrá i vtipná. Moc doporučuji. Díky Eriku.

12.02.2024 5 z 5


Slzy mé duše Slzy mé duše Kim Hjon-Hi

Čtivé. Závěr velmi (severo)korejský, nekriticky černobílý, z mého pohledu jen těžko uvěřitelný. Z pozice autorky je ale asi celkem pochopitelný.

06.02.2024 4 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Přímá svědectví o beznaději v KLDR. Syrově autentické.

27.01.2024 5 z 5


Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Jsem poutník. A zatím jsem od Ladislava Zibury nic nečetla. Byla jsem proto na počátku tak trochu skeptická a ke čtení se odhodlávala s obezřetností. Copak jde dostatečně vystihnout podstatu téhle tak osobní pouti? Jak jsem se jen mýlila! Už po prvních přečtených stránkách jsem se ocitla zpátky na caminu. Postřehy byly tak trefné a nejednou jako bych četla své vlastní deníkové zápisky. Díky "Larry" za tuhle možnost se vrátit. A na příštím caminu bych si přála potkat co nejvíc poutníků s takovýmhle pozitivním a otevřeným pohledem na svět.
PS. Jdu se kouknout po letence na mé už třetí camino. Protože "do Santiaga se nechodí jenom jednou"... :)

21.01.2024 5 z 5


Žízeň po životě Žízeň po životě Irving Stone (p)

Skvělá kniha. Životní příběh Vincenta van Gogha. Svědectví o tom, jak krutě bývá genialita vykoupena, ale i o nezměrné věrnosti a vizionářství Vincentova bratra Thea.

17.01.2024 5 z 5


Magor dětem Magor dětem Ivan Martin Jirous

Plné lásky a stesku. Křehké jak skořápky z liliputích vajíček.

13.01.2024 4 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Nakonec přečtena na druhý pokus skoro na jeden zátah. Poprvé jsem se nějak nemohla začíst. Čtení určitè znesnadňovalo i obří těžké papírové vydání. V elektronické podobě to bylo mnohem lepší. :) Mám ráda vypravěčský styl autorky, líbí se mi i nedetektivní vztahová linie celé série, ale tentokrát mně to přišlo už příliš dlouhé. Množství postav a časté s hlavním připadem nesouvisející odbočky vnášely do vyprávění zmatek a nejednou mě nutily hledat, o čem nebo o kom to vlastně teď čtu. Také té astrologie a okultismu tam dle mého bylo moc. Závěr byl překvapivý a měl spád, nemohla jsem odložit.
Těšim se na další dil, ale vzhledem k jeho délce rovnou pořídím v e-verzi :)

30.12.2023 4 z 5


Bezceler Bezceler Erik Decimus

Byla to náhoda, milá a nečekaná, která mi na FB přivedla do cesty tohoto autora, blogera, spisovatele, básníka, malíře... A hned druhý den jsem si objednala jeho BEZCELER.
Na takovouto knížku jsem dlouho čekala. Tak trefná, milá, chytrá, vtipná. Vše sedne jak PRRDEL na hrnec... jestli se chcete potěšit, zasmát, povzbudit na duši, přečtěte si to.

04.12.2022 5 z 5


Básník (Román o Ivanu Blatném) Básník (Román o Ivanu Blatném) Martin Reiner

"Blatného život je fascinující ukázkou, jak se zcela pasivní jedinec může stát ztělesněním velkého Osudu. Dramatická doba si do něj promítla, co potřebovala. Tak je to nakonec v pořádku: čím dokonaleji se příběh zbaví individuality, která mu byla předlohou, tím výraznějj přesahuje k mýtu.
Ať už byl považován za blázna či za básníka, znamenalo to vlastně totéž: byl jiný."

05.08.2022 4 z 5


Složka 64 Složka 64 Jussi Adler-Olsen

Čtvrtý díl série Případy oddělení Q. Díl od dílu lepší.

27.07.2022 5 z 5


Václav Havel: Někam jsem to ukryl Václav Havel: Někam jsem to ukryl Václav Havel

Velmi zajímavá kniha. Torzo plánované knihy Václava Havla o událostech roku 1977 souvisejících se vznikem Prohlášení Charty 77, prvním uvěznění (vazbě), výsleších, metodách STB, ale zejména o vnímání pocitu vlastního selhání, "zapletení se", "uzavření smlouvy s Ďáblem" a následném sebezpytování a vypořádání se se sebou samým. Mimořádná příležitost poznat hluboké morální zakotvení Václava Havla.
Jde o autentickou reportáž a zpověď Václava Havla doplněnou o doprovodné eseje s osvětlením dalších souvislostí.
Kniha se čte nad očekávání dobře. Možná mi přišla o to zajímavější, že jsem jí četla v bezprostřední návaznosti na Novákův "demaskační " životopis Milana Kundery. Pozoruhodné porovnání dvou životních přístupů.
Doporučuji.

18.01.2022 5 z 5


Hospoda Jamajka Hospoda Jamajka Daphne du Maurier

Roztomile zastaralý romantický thriller :)

11.01.2022 3 z 5


Kundera: Český život a doba Kundera: Český život a doba Jan Novák

Kontroverzní? Ano, nepochybně. Ale sláva, konečně se trochu rozčeřily vody v našem malém literárním rybníčku. Rozpolcené recenze pravděpodobně ke čtení Kundery a Nováka přivedly i řadu těch, kteří by je jinak nečetli... a to je fajn, protože oba si zaslouží, aby byli čteni.
Tato kniha je podle mě nesmírně potřebná. Zajímavá, propracovaná, čtivá... ale také neskrývaně osobní, ke Kunderovi kritická a často až moc ironická a jízlivá. Určitě však není černobílá.
Novák nezpochybňuje literární přínos Kundery světové literatuře a jeho talent, jen boří mýtus, který Kundera po celý život kolem své osoby vytvářel, a jehož narušení nyní tolik jeho kritiků přivádí až k šílenosti. Není však Kunderova mystifikace o životě "geniálního čistého perzekuovaného spisovatele" fakticky podvodem na čtenáři? Lze oddělit osobu autora od jeho díla a jeho dílo bez rozkrytí jeho třináctých komnat skutečně pochopit?
Navíc Novák nepíše jen o Kunderovi. S nesmírnou pečlivostí popisuje dobu, ve které Kundera tvořil, a rozkrývá řadu témat, o kterých, tipuji, neměla většina z nás dosud ani tušení.
A proto se ptám těch, kteří knihu šmahem posílají na smetiště, vážně jste to celé přečetli? A i pokud jste zastánci nedotknutelnosti "mistra", nestojí alespoň tyto "nekunderovské" části za nějakou tu hvězdičku? A co portréty dalších osob, které knihou opakovaně prostupují... Dvořáčka, Zahradníčka, Apollinairea, Pondělíčka... nebo třeba Fučíka? Opravdu ne?

09.01.2022 4 z 5


V kleci V kleci Ellison Cooper

Sayer Altairová, drsná iteligentní holka, co jezdí na motorce se sajdkou a navíc má psa jménem Vesper... ideální kombinace :)

Velmi čtivé, napínavé. Nic složitého. Přímočará detektivka, psaná stylem, který je dnes tak oblíbený a komerčně úspěšný... žádné literární veledílo, ale dobrá oddechovka s napětím... časem se pustím do dalšího dílu. Zajímá mě, jak to bylo s Jakem.

PS. Zvláštní plusové body za babičku! :)

04.01.2022 4 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Krásná, mnohovrstevná, pestrobarevná, magická kniha.
Kdo čte poprvé, doporučuji si o ní nejdřív něco přečíst. Určitě se k ní ještě vrátím.

"Mluvíš, jako bys neuznával stíny ani zlo. Ale laskavě se nad tím zamysli: Co by dělalo to tvé dobro, kdyby zlo neexistovalo, a jak by to na zemi vypadalo, kdyby zmizely stíny? Každý člověk i věc má přece svůj stín..." (Maestro Woland k Matoušovi)

"Nikdy o nic neproste! Nikdy, slyšíte, a zvlášť ne ty, kdo jsou mocnější než vy. Sami se nabídnou a vyhoví vám..." (Maestro Woland k Markétě)

02.01.2022 5 z 5


Zápisky mladého lékaře Zápisky mladého lékaře Michail Bulgakov

Velmi čtivé. Staré sto let a přitom často tak aktuální. Taková jednohubka před hostinou, teď mě čeká Mistr a Markétka...

"O hodinu později jsem seděl, popíjel hltavými doušky vychladlý čaj a listoval jsem v knize. A tu došlo k zajímavé změně: všecka předchozí záhadná místa mi byla najednou zcela jasná, jako by je kdosi osvětlil. Tady, v zapadlém koutě, při svitu noční lampy jsem si uvědomil, co znamená skutečná znalost. Člověk se může na vesnici mnohému naučit, napadlo mě už v polospánku, jenom to chce víc číst...číst..."

31.12.2021 4 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

"...zlo dokáže zplodit zase jenom zlo. Nenávist plodí nenávist. Msta vyvolá jen další mstu."

Vynikající. Těším se na pokračování.

30.12.2021 5 z 5


Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Minkovice - poslední komunistický lágr z 50. let fungoval až do 28. února 1990. Přezdívalo se mu Rudé peklo kvůli otřesným podmínkám srovnatelným s koncentračními tábory či gulagem.
Jen velmi málo se ví, že praktiky stalinistických lágrů přetrvaly až do 70. a 80. let 20. století. Minkovice toho byly zářným příkladem. Málo se také ví, že chlouba našeho hospodářství - Preciosa a její bižuterie a křišťálové lustry vznikaly právě zde, vykoupené utrpením a otrockým vykořisťováním politických vězňů.

A jak to dopadlo? .... tehdejší ředitel Preciosy podnik zprivatizoval a nakonec se dočkal státního vyznamenání od prezidenta Zemana...

16.02.2021 4 z 5


Hypofýza v exilu Hypofýza v exilu Sofija Kordić

Velmi povedená a silná kniha. Návrat do 90. let 20. století, do období plného zvratů a do doby, která se vyvinula způsobem, který byl pro Evropana v té době již jen těžko představitelný.
Válka a genocida v Jugoslávii, divoké devadesátky v Praze s nově nabytou svobodou a následné rozčarování z dalšího vývoje z pohledu uprchlíka (hlavní hrdinky knihy), ale i osobní problémy a trápení spojené s nemožností otěhotnět. To jsou hlavní témata, která se v knize průběžně vzájemně prolínají.
Střídající se forma vlastního vyprávění hlavní hrdinky a jejích vzpomínek s přepisy dopisů jejích kamarádek s jejich pohledy na aktuální dění mi vyhovovala a nepůsobila mi potíže, ale spíše naopak, činila pro mě knihu velmi zajímavou.

09.02.2021 5 z 5


Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Sex, drogy a rokenrol!

"Rokenrol je o první noci s novou holkou. Ne o tom, jak se někdo miluje se svojí ženou."

Výborná kniha napsaná netradiční formou rozhovoru s aktéry. Zajímavé číst, jak každý z nich viděl události po svém.
Doporučuji.

24.01.2021