Librorumistka Librorumistka komentáře u knih

☰ menu

Věk přízraků Věk přízraků Lenka Poláčková

Musím rovnou přiznat, že tato kniha je mojí srdcovkou, protože jsem měla tu možnost jí dělat betačtenářku. Na příběhu se mi rozhodně nejvíce líbí originalita, protože fantasy young adult román z konce 19. století, ve kterém hraje roli spiritualismus, to se jen tak nevidí. Zároveň jsem si oblíbila postavy, které nejen, že jsou velmi sympatické a charakteristické, ale zároveň mají netradiční a zapamatovatelná jména. Líbilo se mi zasazení do historické Olomouce i děj a romantika, ale tam bych vytkla rozsah knihy. Myslím, že více stránek a větší rozpracování děje i milostného románku by knize prospělo. Avšak tato kniha je rozhodně velice zajímavá a já vám ji velice doporučuji.

19.01.2024 4 z 5


Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Katarzyna Surmiak-Domańska

Tato kniha byla něco naprosto nepopsatelného! Spolu s autorkou/reportérkou se dostáváme do prostředí, kde je komunita lidí s naprosto odlišnými názory, než má běžná populace a než mám já osobně. Nicméně tento vhled byl něco, co muselo být neskutečně obtížné popsat tak, aby pokud možno zůstal objektivní, avšak autorce se to výborně povedlo. V knize sledujeme běžné životy členů Ku-klux-klanu a zároveň dalších obyvatel města, ale také máme pasáže s různými historickými událostmi, které nám dodávají potřebný kontext. Byť je místy čtení psychicky náročnější, text jako takový byl velice čtivý, což jsem vůbec nečekala. Za mě tuto jedinečnou knihu mohu určitě doporučit.

19.01.2024 5 z 5


Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Tento životopis byl takřka dokonalý Osobně se přiznám, že královskou rodinu nijak zvlášť nesleduju ani nezbožňuju, mám k ní poměrně neutrální postoj, avšak když jsem měla možnost poslechnout si příběh tohoto kontroverzního člena královské rodiny, ráda jsem ji využila a neprohloupila jsem. V příběhu se dostáváme až k smrti matky prince Harryho, tedy v moment, kdy se mu celý život začal komplikovat. Nejvíce na knize oceňuji právě otevřené řešení vlastních problémů a témat jako je trauma ze smrti matky, zkušenosti s drogami či intimní problémy. Příběh je navíc (až na pár slabších míst) velice čtivý a poutavý, hlavní důraz je kladen na problémy, které měl princ s novináři. Za mě je tento příběh velice silnou výpovědí a rozhodně stojí za přečtení.

19.01.2024 5 z 5


Melissa Melissa Alex Gino

Tento příběh je jednou z velmi důležitých knih, které mohou pomoci s pochopením osob, které se cítí jako odlišné pohlaví. Ač je tato kniha pro děti, myslím, že by si ji měl přečíst opravdu každý. Sama mám často problém chápat některé věci ohledně transgenderu, protože to přeci jen jde mimo mě. Nicméně tato kniha toto téma předává opravdu brilantně a velmi citlivě. Příběh je navíc napsán velmi přístupně, má dobré postavy a byť děj není v této knize zas až tak zásadní, přišel mi skvělý i tak. Konec navíc čtenáře pohladí po duši a já mohu knihu jen a jen doporučit.

19.01.2024 5 z 5


Korunní princezny Korunní princezny Catherine Doyle

Tato kniha je takovou trošku typickou, ale právě proto skvělou, YA fantasy. Rozhodně na ní oceňuji poměrně originální námět, kde máme rozdělení dvojčat, přičemž sestry mají opravdu odlišnou osobnost a bylo znát, že je kniha psána dvěma autorkami. Velice se mi líbil velmi svižný styl psaní, díky kterému se kniha výborně četla. V každé dějové lince se zároveň nachází i romantická linka, které byly obě skvělé, ale vztah, který se rozvíjí v části s Rose, jsem si užila více. Jediné drobné výtky mám k ději, který se trochu déle rozjížděl a k tomu, že zde podle mě nebyl tak vypracovaný svět, jak být mohl. Nicméně toto jsou opravdu jen drobnosti, za mě má kniha jedno velké ano!

19.01.2024 5 z 5


Dilema Dilema B. A. Paris (p)

Tato kniha neměla příliš dobré ohlasy, protože většina lidí čekala autorčin obvyklý žánr - thriller. V tomto případě se však jedná o společenský román. Právě očekávání v tomto případě hrála velkou roli, no a já jsem naštěstí čekala povedenou společenskou prózu, kterou jsem také dostala. V příběhu je dominantní téma skutečného dilematu. Jedna z hlavních postav ví totiž informaci, která může zničit celý večírek, ale stále jí zatajuje a zároveň i obelhává sám sebe. Právě toto téma se mi na knize líbilo nejvíce, přišlo mi skvěle zpracované a povedené. Vytkla bych jen snad trochu šablonovité postavy a zároveň slabší místa v ději. Nicméně za mě má tato kniha ano.

19.01.2024 5 z 5


Vždycky Jane Vždycky Jane Jenn Bennett

Od Jenn Bennett jsem přečetla již několik knih, proto jsem věděla, co od této knihy čekám, avšak nakonec jsem byla zklamaná. Autorka obvykle píše oddechové young adult s velmi povedenou romantickou linkou a zároveň nějakým zajímavým prvkem. Tato kniha však míří jiným směrem. Jedná se totiž spíše o heavy contemporary, což je žánr, který mám obvykle ráda, nicméně v podání této autorky mě nenadchl. Postavy mi přišly poměrně nevýrazné, zároveň samotná vážnější témata mi do knihy nepřišla příliš dobře zakomponována. Děj mě bohužel nebavil a u čtení jsem zůstávala především díky autorčinu čtivému stylu psaní. Pokud hledáte nějakou dobrou YA knihu s těžšími tématy, myslím, že jsou lepší knihy, které můžete zvolit. Za mě je to možná.

19.01.2024


Podivuhodný případ Benjamina Buttona (komiks) Podivuhodný případ Benjamina Buttona (komiks) Francis Scott Fitzgerald

Musím se přiznat, že jako první jsem v tomto případě viděla film, který se od původního textu velice liší. Komiks vychází právě z původní povídky a bohužel se mi nelíbil tolik, jako film, protože mi děj nepřipadal dostatečně emotivní, spíše humoristický. Co musím rozhodně pochválit je krásné grafické zpracování. Kresba je povedená a celý příběh je dělen na části podle věku hlavní postavy, přičemž je vždy na začátku obraz toho, jak v dané části postava vypadá. Celkově mi tento komiks přišel fajn, ale rozhodně to nebyl žádný skrytý klenot.

19.01.2024 4 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Tato útlá kniha je velmi rezonujícím dílem. Vypovídá o velmi tragické události z malé vesnice, zároveň ovšem netradičním způsobem. Autorka totiž kombinuje příběh, který se odehrává přímo během tragédie a fakta a různé dobové dokumenty. Tento způsob vyprávění byl velmi zajímavý a dodal příběhu na autentičnosti. Předem upozorňuji na surové popisy násilí, které se v knize nacházejí a ze kterých mi bylo opravdu nevolno. Tato kniha je rozhodně velmi důležitá a je i dobře napsaná, nicméně ve srovnání s autorčinou sérií Šikmý kostel byla poněkud méně poutavá. Za mě ano.

19.01.2024 4 z 5


Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži Julie Caplin

Tato kniha je přesně takovou milou romantickou oddechovkou, jakou od ní lze čekat. Oblíbila jsem si sympatické postavy, mezi nimiž se vyvíjela uvěřitelná romantika a byla mezi nimi cítit ta správná chemie. Kromě skvělé romantické linky obsahuje kniha i detailní popisy různých zákusků, které byly obzvlášť znát v audioverzi, musím tedy upozornit, že při čtení budete mít pravděpodobně chuť si dát nějaký dezert. Tento příběh je zkrátka a jednoduše ideální pro romantické duše, které si chtějí během čtení pochutnat na nějaké sladkosti, za sebe rozhodně doporučuji.

19.01.2024


Hory zpívají Hory zpívají Nguyen Phan Que Mai

Tato kniha je jednou z nejlepších, jaké jsem kdy četla. Přenáší čtenáře do historie Vietnamu, která je sledována převážně ženským pohledem a ústředním prvkem je zde vztah vnučky a babičky. Příběh je velmi poutavý a v mnoha pasážích drsný, navíc mi stránky takřka mizely pod rukama. K postavám jsem si během čtení vytvořila silný vztah a přála jsem si, aby jim život dopřál alespoň trochu klidu. Zkrátka a jednoduše, tento příběh naprosto předčil má očekávání a já moc doufám, že mu také dáte šanci. Za mě ano!

19.01.2024 5 z 5


Šen-čen: Cestovní deník z Číny Šen-čen: Cestovní deník z Číny Guy Delisle

Další komiks od Guy Delisla se mi opět líbil, byť musím říct, že předešlý komiks mě nadchl více. Opět se zde dozvídáme zajímavé informace o místě, kde autor pracoval a zároveň o jeho práci, což je za mě velmi příjemný bonus. Nejvíce však na jeho komiksech oceňuji vizuální podobu a krásné stínování jeho ilustrací. Za mě je tento komiks povedený, avšak kvalit toho předešlého nedosahuje.

19.01.2024 4 z 5


Počítám s tebou Počítám s tebou Michaela Červenková

Jak už asi víte, ráda čtu knihy, ve kterých hlavní postava trpí nějakou psychickou poruchou, proto jsem se pustila i do této knihy z pera české autorky. Na knize musím ocenit české prostředí i samotné téma úzkostné poruchy, která je zde skutečně velmi silným tématem. Zároveň byl dobrý i styl psaní a postavy jsem si poměrně oblíbila. Největší problém jsem měla s formou vyprávění, protože jsem měla pocit, že se nedokážu do hlavní postavy dostatečně vcítit a že její pocity nejsou dostatečně vykresleny. Za mě ano, jen myslím, že ich-forma by knize slušela více.

19.01.2024 4 z 5


Tsunami Tsunami Karin Krajčo Babinská

Tento příběh mě mile překvapil, protože jsem si ani nečetla anotaci, kniha mě jen zaujala kvůli jménu autorky, které mi bylo povědomé. Musím říct, že jsem velice ráda, že jsem na knihu narazila, protože to byl opravdu zajímavý příběh, který se mi v audio podobě dobře poslouchal. Na příběhu oceňuji překvapivé zvraty, dramatické chvíle i uvěřitelné chování postav. Při čtení jsem se rozhodně nenudila a byla jsem stále poháněna kupředu. Celkově bych vám knihu doporučila, protože jsem od ní dostala mnohem více, než bych si myslela.

19.01.2024 5 z 5


Alex, léto a já Alex, léto a já Emily Henry

Tato kniha je velmi příjemnou letní oddechovkou. Samotná zápletka sice není příliš originální, ale díky tomu, že se v knize prolíná několik let, ve kterých jezdí Poppy s Alexem na dovolenou, dostáváme se na zajímavá dovolenková místa. Zároveň jsem si tu vychutnala i dobře vystavěnou romantickou linku od přátelství k lásce. Styl psaní byl velice dobrý, kniha jako taková se četla dobře. Samotnou délku knihy bych možná zkrátila, některé pasáže jsem v knize vnímala jako nadbytečné. Celkově se mi však kniha líbila a má za mě určitě ano!

19.01.2024 5 z 5


Eugenie: Příběh české hoteliérky Eugenie: Příběh české hoteliérky Jana Poncarová

Tato kniha mě bohužel nenadchla, protože mám pocit, že jsem četla jiné podobné knihy, které však byly o dost lépe napsané a měly zajímavější děj. Samotný námět se mi líbil, protože v knize je hlavní postava hoteliérkou, což mi přišlo jako velmi zajímavý prvek. Nakonec se mi však knížka příliš dobře nečetla (respektive neposlouchala), postavy byly poměrně nevýrazné a nedokázala jsem se do nich vůbec vcítit, a zároveň ani dějově u mě kniha příliš neobstála. Celkově bych řekla, že se jedná o příběh, který měl potenciál, avšak dle mého ho nenaplnil. Za mě je to možná.

19.01.2024


Prorokyně a hlupák Prorokyně a hlupák Jonas Jonasson

Toto byla moje první kniha od tohoto známého autora a rozhodně jsem nebyla zklamaná! Tato kniha byla příjemnou oddechovkou, u které jsem se poměrně pobavila. Musím však upozornit, že kniha je plná bizarních situací, které na první dobrou nedávají příliš smysl, ale nakonec zjistíte, že vše souvisí se vším. Líbil se mi originální námět i postavy, z hlediska děje byla kniha místy slabší. Je napsaná poměrně dobře a jak jsem již psala, u některých scén jsem se i pobavila. Za mě je to ano.

19.01.2024 4 z 5


Návod na ženy aneb Průvodce moderního muže po nevyzpytatelném světě žen Návod na ženy aneb Průvodce moderního muže po nevyzpytatelném světě žen Erik Hutter

Do této knihy jsem se původně nechtěla pouštět a neměla jsem pocit, že by to bylo něco pro mě a že by mi dokonce mohla něco předat. Nakonec jsem se však mýlila a kniha mi obrátila život k lepšímu! V knize jsou popsány různé fáze měsíčního cyklu ženy, přičemž obsahuje rady, co je v daném cyklu vhodné a nevhodné dělat. Takhle se to může zdát prosté, ale mně kniha pomohla a začala jsem díky ní více poslouchat své tělo. Za mě je tato kniha skvělá, pokud lépe chcete poznat samu sebe!

19.01.2024


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Tato útlá kniha nás přenáší do jedné rodiny, kde s hlavní postavou Danielou prožíváme několik jejích “srpnů. Právě je srpen je zde měsíc, kdy se věcí dějí trochu jinak než normálně, pro hlavní postavu představuje srpen nejhorší část roku. Musím říct, že právě tento úzký výběr času, který zde sledujeme, mi na knize přišel neotřelý a líbilo se mi, jak to autor zvládl zpracovat. Zároveň jsem se asi ještě nesetkala s tématem gaslightingu, které je zde dobře vykresleno. Jediný můj drobný problém je s koncem, který mi přijde příliš otevřený a nedotáhnutý. ráda bych věděla, jaký osud postavy čekal dál. Za mě má kniha určitě ano.

19.01.2024 5 z 5


Život na míru Život na míru Marek Rabij

Pokud se chystáte začít s reportážní literaturou a sháníte nějakou útlejší knihu na začátek, mohu vám “Život na míru doporučit. Kniha se četla velice dobře, takřka mě přenesla do šicích velkodílen v Bangládeši. Byť si zas tak často oblečení nekupuju, tato kniha mě určitě inspirovala více se zajímat o původ a z části vyměnit secondhandy za klasické obchody s oblečením. Je to kniha, která pravděpodobně zapůsobí na každého a která by vám neměla uniknout. Autor zde kromě velkých skandálů oděvního průmyslu zachycuje i příběhy jednotlivých obyvatel, kterých se oděvní průmysl nějakým způsobem týká. Za mě je tato kniha určitě dobrou volbou.

19.01.2024 5 z 5