Podivuhodný případ Benjamina Buttona (komiks)

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73233/bmid_podivuhodny-pripad-benjamina-button-ggG-73233.jpg 4 57 11

Toto vydání, doplněné původním Fitzgeraldovým textem, oslnivými akvarelovými ilustracemi a doslovem popisujícím počátky příběhu a jeho vnímání v širším kontextu, nabízí nový svěží pohled na mistrovské literární dílo. Je to zvláštní případ muže, který se „narodí“ jako sedmdesátiletý a tajemně mládne. Tato úžasná grafická adaptace románu vykresluje nesčetná dobrodružství Benjamina Buttona: zamiluje se; založí rodinu a vede úspěšný podnik. V pozdějších letech odchází do války a navštěvuje Harvardskou univerzitu. Na sklonku života se podobá novorozenému dítěti a vrací se do péče své chůvy. --- Do grafického komiksového provedení příběh přepracovali Nunzio DeFilippis a Christina Weir a svým osobitým způsobem ilustroval Kevin Cornell.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Zoner Press
Originální název:

The Curious Case of Benjamin Button


více info...

Přidat komentář

Zuzvil
03.04.2024 4 z 5

Povídka od známého spisovatele, která je více než 100 let stará přepracovaná před zhruba 15 lety do podoby grafického románu. Za mě velmi zdařilé zpracování, jak po grafické stránce, tak po textové, neboť je zde doplněn právě původní text autora a je zde také doslov popisující počátky příběhu a jeho vnímání v širším kontextu. Já tento příběh=povídku mám nesmírně ráda, jak v originále, tak ve filmové podobě, tak i teď v grafickém románu. Především mě ale fascinuje příběh samotný a přijde mi to velmi zajímavá myšlenka rodit se stár a umírat jako miminko. K přečtení můžu určitě doporučit, je to vyvedené.

Librorumistka
19.01.2024 4 z 5

Musím se přiznat, že jako první jsem v tomto případě viděla film, který se od původního textu velice liší. Komiks vychází právě z původní povídky a bohužel se mi nelíbil tolik, jako film, protože mi děj nepřipadal dostatečně emotivní, spíše humoristický. Co musím rozhodně pochválit je krásné grafické zpracování. Kresba je povedená a celý příběh je dělen na části podle věku hlavní postavy, přičemž je vždy na začátku obraz toho, jak v dané části postava vypadá. Celkově mi tento komiks přišel fajn, ale rozhodně to nebyl žádný skrytý klenot.


Knihotyna
29.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Oceňuji, že na konci komiksu je věnován prostor autorovi původní knihy a myšlenkám - proč toto dílo vzniklo. Jak bychom reagovali, kdybychom se narodili staří? To nejhorší a nejbolestivější prožili na začátku našeho života a pak se těšili, že to bude jen lepší? Takto nějak byla formulována základní myšlenka díla.

Benjamin Button se narodí jako sedmdesátiletý muž a postupem času jeho věk neroste, ale snižuje se! Bylo krásné pozorovat, jak se se situací vyrovnávají rodiče Benjamina, ale i jeho syn! Každá generace přistupovala k Benjaminovi jinak. Řekla bych, že nejhorší vztah k němu měl jeho vlastní syn.

Měnil se pouze vzhled nebo i myšlení Benjamina? A pamatuje si své prožitky? Pokud se chcete dozvědět pravdu, komiks vřele doporučuji - navíc je lazen do zemitých barev, což k době, ve které se příběh odehrává - 19. a 20. století - dokonale sedí!

katallinka
09.06.2019 5 z 5

Vždycky jsem se chtěla podívat na film, ale nebavil mne tolik, abych se dodívala. Toto zpracování se mi líbilo mnohem více. Kresby byly velmi povedené. Dlouho se mi žádný komiks svým zpracováním i příběhem tak nelíbil.

LadyCharlene
20.05.2018 5 z 5

Komiksovou verzi jsem četla jako první, film jsem dosud neviděla. Povídku jsem si přečetla hned pár dní po dočtení komiksu. Komiks se věrně drží předlohy, nádherné ilustrace, překrásné vystižení města na přelomu 19. a 20. století. Vyprávění je přepsané z knihy, takže člověka skvěle uvede do děje, co bych malinko vyčetla je velikost a barva písma, v některých částech písmenka splývají. A děj ubíhá opravdu rychle.

p3tris
25.04.2017 3 z 5

Kdo čeká Fincherovu verzi, nedočká se. Tohle je doslovný přepis krátké Fitzeraldovi povídky, která se odehrává v úplně jiné době a i děj je o hodně přímočařejší. Přesto je to vtipné a líbivě ilustrované.

Kingomolka
06.04.2016 4 z 5

Za mě text 3 hvězdičky, četlo se mi to dobře ale vadili mi malá písmenka. Grafické zpracování na 5 hvězdiček, dokonalé :)

alexpo
06.08.2013 4 z 5

A mně se líbil film, který mě vlastně na knihu přivedl, i povídka.

gomaki
29.07.2013 5 z 5

Když já prostě nevím :)
Film myšlenku rozvinul a kdyby ji nezašlapal do země, mohla to být skvěle zfilmovaná povídka :)

V první řadě ke knize - do hodiny je přečtená, což je prostě nedostatečnš dlouhé, ALE je v tom vše co v tom má být a je to skvělé - skvěle se čte, skvěle se nad ní přemýšlí a v Aj je taky skvělá :)

Livien
17.08.2012 5 z 5

Dle mého názoru jde o jasný příklad toho, kdy se dá kniha naprosto zmršit filmem. Zatímco u knížečky jsem se opravdu pobavila, film je natáhlá romanťárna plná klišé hrající tak akorát na city. Volím jednoznačně knížku. :)

Addie
02.04.2011 4 z 5

Jedna z mála výjimek, kdy jsem se raději dívala na Brada Pitta ve stejnojmenném filmu, přestože snímek příběh posunul trochu jinam. Kresba mi přišla navíc celkem netradiční, i když víceméně zdařilá.
Nejvíce však platí, že samotnou použitou myšlenku považuji (navíc za její povahu na tehdejší dobu) za naprosto unikátní a maximálně fascinující pro namáhání mozkovny při představě jejího převedení do praxe.

Štítky knihy

komiksy

Autoři knihy

Francis Scott Fitzgerald
americká, 1896 - 1940
Nunzio DeFilippis
americká, 1970

Kniha Podivuhodný případ Benjamina Buttona (komiks) je v

Přečtených72x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce14x
Chystám se číst16x
Chci si koupit5x