Vždycky Jane

Vždycky Jane https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510432/bmid_vzdycky-jane-w63-510432.jpg 4 70 21

Láska se nestará o to, co máte v plánu. Osmnáctiletá dcera profesionálního řidiče Jane Marlowová vyrůstala mezi zaměstnanci bohatého hudebního producenta z LA – sice na dosah kapel, kterých měla vždycky plnou hlavu, ale sama mezi ty skutečné VIP nikdy nepatřila. Každé léto jedou Jane a její táta do hor, pracovat v producentově sídle u Kondořího jezera. V městečku se totiž koná obrovský hudební festival, za kterým stojí legendární rodina Sarafianových, a Jane už dlouho zbožňuje nejstaršího syna Eddieho. Když mezi nimi tedy konečně rozkvete vztah na dálku, neváhá a nedbá společenských hranic. Ale když se vrátí k jezeru a tam se znovu setká s Eddieho tajuplným bratrem Fenem, začne o svých citech pochybovat. Fen Sarafian taky miluje hudbu – a nesnáší všechny ty tanečky kolem. Rodina ho vystěhovala a teď si vydělává v obchodě s deskami. Okamžitě pro Jane zahoří a udělal by cokoli, aby podrazil svého staršího bratra. I kdyby to znamenalo rozcupovat obrovský rodinný festival na kousky. A nebo Janino srdce.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Always Jane , 2022


více info...

Přidat komentář

Zuzunda
23.01.2024 3 z 5

Moje třetí knížka od autorky a bohužel nejslabší. Buď tomu něco chybělo a nebo by to chtělo zkrátit.

Librorumistka
19.01.2024 3 z 5

Od Jenn Bennett jsem přečetla již několik knih, proto jsem věděla, co od této knihy čekám, avšak nakonec jsem byla zklamaná. Autorka obvykle píše oddechové young adult s velmi povedenou romantickou linkou a zároveň nějakým zajímavým prvkem. Tato kniha však míří jiným směrem. Jedná se totiž spíše o heavy contemporary, což je žánr, který mám obvykle ráda, nicméně v podání této autorky mě nenadchl. Postavy mi přišly poměrně nevýrazné, zároveň samotná vážnější témata mi do knihy nepřišla příliš dobře zakomponována. Děj mě bohužel nebavil a u čtení jsem zůstávala především díky autorčinu čtivému stylu psaní. Pokud hledáte nějakou dobrou YA knihu s těžšími tématy, myslím, že jsou lepší knihy, které můžete zvolit. Za mě je to možná.


Damonka12
01.01.2024 2 z 5

2,5 kniha je celkem fajn, ale za mě trochu podprůměrná. V určitých chvílích jsem měla pocit, že je kniha nějaká divná. Nedokážu dobře popsat proč, ale moc mi nesedla.

Any26
08.12.2023 3 z 5

Nebyla to špatná knížka. Děj byl fajn, celkem se mi právě že i líbil. Ale z nějakého důvodu se nedokážu přinutit k vyššímu hodnocení.

knizky.na.dlani
15.11.2023 5 z 5

Knížka byla skvělá. Ze začátku zde bylo hodně jmen a trvalo mi chvilku, než jsem si zapamatovala, kdo je kdo. Ale po pár stránkách, mě příběh úplně pohltil a nemohla jsem přestat číst.

Alethea_k
29.08.2023 4 z 5

Vždycky Jane je typicky letní oddechovka, kterou nejde odložit. První strany se mi moc líbily, protože se okamžitě dozvídáme, co se stalo v minulosti. Už na prvních stranách se mi postavy rodiny Sarafianových moc líbily. Pak ale přišla do strany 70 (cca) krize. Byla jsem "přítomností" zpočátku zmatená, objevovalo se tam příliš mnoho postav, které mi v konečném důsledku ani po přečtení nepřipadají důležité. Dalším problémem byly na začátku i dialogy. Spousta z nich byla zbytečná a vyškrtla bych je.
Nicméně od té strany 70 jsem knížku nemohla odložit a dočetla ji za jeden den. Přestože mi postava Jane připadala velmi plochá - a nebýt jejích zdravotních následků a nejistotě ohledně rodinného původu - by byla jako postava naprosto nepoužitelná, mě bavila chemie mezi ní a kluky.
Fen byl jako postava skvěle vykreslený, dost uvěřitelný. Stejně tak jeho bratr Eddie. Celkově jejich rodina byla super.
Nejvíc mě překvapil ale konec. To se mi u takových letních romanťáren běžně nestává. Bylo vidět, že se autorka romantiku snaží trošku povýšit, chce ze svých postav vyždímat víc. Za to palec nahoru.
Je to první kniha, kterou jsem od autorky četla a rozhodně ne poslední. Pokud je podle hodnocení tahle nejhorší, těším se moc na další. Knížka je psaná stylem, který vybízí k filmovému zpracování, takže kdoví, třeba se někdy dočkáme. :-)

vandalindakova
21.08.2023 4 z 5

Oddechovky od této autorky jsou na léto prostě perfektní, a já je tak ráda čtu. V Každé knize jsou skloubené určité problematiky, příroda, léto, letní brigády a zajímavé zájmy nebo akce jednotlivých postav (konečně to nejsou jenom filmy, hudební nástroje ano!). Ve Vždycky Jane to je konkrétně jezero v lese, rodina, která organizuje letní hudební festival, a ve které vztahy úplně nejsou zrovna fajn, no a v neposlední řadě závislost na drogách.
Hlavní hrdinka má vadu řeči poté, co se v daném jezeře málem utopila, a její frajer je týpek, který ji zachránil, a do kterého je už taak dlouho blázen. Jenže začne zjišťovat, že není všechno tak úplně tak, jak si myslí, a nejenže potřebuje zjistit, jak co bylo, ale zároveň potřebuje najít prostor, aby poznala hlavně samu sebe a srovnala si v hlavě svoji budoucnost. Přes tohle všechno knížka pořád zůstává v rovině oddechovky, což je na tom prostě parádní. Z celého příběhu léto jen dýchá. No a ta obálka! Ta je zase nádherná.

kristy.books
09.08.2023

Od autorky som čítala už jej predchádzajúce knihy, ktoré vyšli v češtine, a keďže sa mi celkom páčili, nemohla som si nechať ujsť ani jej novinku. Musím povedať, že Vždycky Jane bola o niečo slabšia ako Kudy ke hvězdám a Cesta za štěstím (čo sú zatiaľ moje topky od autorky), ale inak to bola celkom fajn YA romantická oddychovka.

Priznávam, že zo začiatku som s knihou trochu bojovala, mala som nejak problém začítať sa (čo bola podľa môjho názoru aj sčasti chyba prekladu, keďže tu bolo použitých zopár netradičných slov, ktoré mi tam jednoducho nesedeli). Druhú polovicu príbehu som si však už naplno užívala, i vďaka tomu, že sa viac rozbehla romantická linka aj dej ako taký.

Jane bola sympatické mladé dievča s hlavou a srdcom na správnom mieste. Pred pár rokmi sa nešťastne zranila a odvtedy mala miestami problém s vyjadrovaním, respektíve s hľadaním vhodných výrazov. Šance, že bude po nehode opäť normálne rozprávať, boli nízke, no ona na sebe tvrdo pracovala a nevzdávala sa. Páčil sa mi jej vzťah s otcom, ktorý bol fakt skvelý a tiež som si ho obľúbila.

Pri Fenovi som najskôr nevedela, čo si mám o ňom myslieť. Hľadala som si k nemu cestu o niečo dlhšie, ale nakoniec si získal moje sympatie. Mal úžasnú mamu a mladších súrodencov, čo sa však nedá povedať o jeho otcovi a staršom bratovi. Tieto dve postavy mi neustále dvíhali tlak, bolo mi veľmi ľúto, ako otrasne sa správali k Fenovi, vôbec si to nezaslúžil. Bol to čestný, talentovaný, pracovitý, inteligentný chalan, ktorý sa dokázal postarať sám o seba.

Jane a Fen toho mali dosť spoločného, najmä svoju lásku k hudbe a čím viac času spolu trávili, tým viac sa zbližovali. Ich vzťahu sa v ceste stálo mnoho prekážok, ktoré by mohli ublížiť nielen im, ale aj im blízkym. V jednu chvíľu som mala na tvári prihlúply úsmev, v druhú už dostávali moje emócie celkom zabrať.

V príbehu zohrávala dôležitú úlohu hudba, čo ma bavilo, keďže hudba je neodmysliteľnou súčasťou môjho života. Prostredie okolo Janinho šéfa a Fenovho otca (ktorí pracovali v hudobnom priemysle) mi však miestami prišlo nepríjemné, najmä v prvej polovici príbehu som z neho mala zmiešané pocity.

Bětuu
31.07.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila. Četla se dobře, jen tam bylo zbytečné moc postav, a i když miluju písničky, konverzace hlavních hrdinů o hudbě jsem moc nechápala. Děj byl jinak fajn, Fen je skvělá postava, jen jsem nemohla z těch jeho zamilovaných keců. Celkově byl vztah Jane a Fena až moc klišé a konec příběhu se mi trochu táhl. U knížky jsem si odpočinout.

luky123
25.07.2023 4 z 5

Musím přiznat, že se mi knížka nelíbila tak moc jako Kudy ke hvězdám, které jsem od J. Bennett četla první, asi kvůli postavám, které mi nebyly tolik sympatické. Jinak příběh to byl moc hezký.

Petra38
23.07.2023 3 z 5

Zajímavé postavy , zajímavě se vyvíjející dej. První polovina příběhu byla slabší, ovšem druhá část mi to vynahradila. Hezky popsané společné chvíle a sladký první polibek. S tím jsem naprosto spokojená.

sidonka
20.07.2023 4 z 5

Poutavý příběh provázaný hudbou, Jane je fajn holka, kterou super "nakopne" kuchařka na večírku, jak naložit se životem, Fen byl zvláštní, ale nějak tou zvláštností k Jane zapadal a Eddie, snobský hajzlík, rodiny trochu podivné, ale otec Jane úžasný, co říct, přečetla jsem to na jeden zátah a bylo to fajn čtení na letní den

petulkapeta
17.07.2023 5 z 5

,,Protože ty jsi možná zapomněla na mě, ale já jsem nikdy nezapomněl na tebe."
Pro mě druhá nej od autorky(zatím). Příběh který se zabírá i vážnými tematy ne jen nějakymi puberťákami. Jane je divka, kterou nelze mít nerád, za to Eddiho no..a Fen to je krasna kapitola sama o sobě. Ke konci jsem měla i na krajičku.

Nuttelka
16.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Knihu jsem četla v rámci společného čtení, je to zároveň i má první kniha od této autorky a asi to nebyla úplně šťastná volba.. Sice to bylo takové nenáročné čtení, ale zároveň i docela chaos :-)) Hlavně co se týče světa v hudebním byznusu a vztahy v obou rodinách, Jane je spíš takový "vedlejší" produkt, když to tak blbě řeknu.. Příběh mě za srdce ani moc nevzal, jen jediný okamžik mě opravdu dojal, když si Jane s Fenem na hrázi vyříkali, jak to tenkrát bylo.. Eddie je idiot, na tom se celou dobu nic nezměnilo. Fen měl až moc velkou trpělivost, Jasmina jako matka byla skvělá, s dvojčaty byla sranda a táta Jane skvělý chlap. A Fenovo nadání miluju a obdivuju! Hraní na klavír je nádherné!!

katee21
28.06.2023 5 z 5

Knížky od Jenn Benett mám opravdu ráda, četla jsem všechny 4, které zatím u nás vyšly. Tahle byla zase úplně jiná než ty předešlé, ale pořád skvělá. Je to takové oddechové čtení, i když tady přece jen zabrousíte o trochu těžší témata.
I když asi věkem nejsem úplně cílovka, kniha se četla sama, postavy jsou moc fajn a příběh taky. Pokud se vám líbily předešlé autorčiny knihy, přečtením určitě chybu neuděláte.

kikikrat
09.06.2023 3 z 5

3,5*/5* nebyl to pro mě tak silný příběh jako ty ostatní od autorky. Nějak jsem si nedokázala oblíbit místo ani hlavní postavy a to především Fena. Přišel mi tak nějak zvláštní a nedokázala jsem se do něj vžít. Oceňuju vývoj postav a to jaká témata kniha obsahuje. Ať už je to závislost, téma rodiny nebo téma smrti a nemoci. Určitě knihu doporučuju.

Wajny
31.05.2023 4 z 5

Na Vždycky Jane jsem se velmi těšila, protože Jenn Bennet je má oblíbená autorka a anotace slibovala zajímavý milostný trojúhelník se dvěma bratry.
Bohužel mi trvalo dost dlouho se začíst, i jsem ji odložila a vrátila se k ni po měsíci. Největší vliv na mé počáteční zklamání měl fakt, že jsem očekávala něco jiného a vytvářela si vlastní představy o příběhu.

Když jsem se ke knize vrátila, něco se zlomilo. Příběh mi přišel zajímavý, poutavý a přečetla jsem ji bez obtíží za jeden den. Nechybělo tu napětí, zvraty a krásná romantická linka, které dodávala příběhu na dynamice.

Hlavním tématem knihy je láska a rodinné vztahy. Autorka se nebojí prozkoumat temnější stránky těchto vztahů - zaměřuje se na toxičnost a její negativní dopad na jedince. Fenova rodina je plná konfliktů, manipulace a nezdravých emocí, které ovlivňují životy hlavních postav. Autorka přidává ještě další vážnější témata jako jsou třídní rozdíly, drogová závislost či afázie. Někomu by to mohlo přijít přeplácené, ale mě tu vše sedělo, hezky se doplňovalo a dávala tak příběhu hloubku.

Kniha nám slibuje milostný trojúhelník, který je zde ale popsán jen z povzdálí, což nakonec nebylo vůbec na škodu. Na konci dojde k lehkému dramatu, které mi sem ale pasovalo a dali tak prostor pro vývoj postav. Romantická linka je velmi pomalá a postupná, začíná nevinnými setkáními a drobnými interakcemi. Autorka hezky popisuje vzájemné přitahování a i samotné zamilování.

Hlavní hrdinka Jane působí občas hodně naivně a vadilo mi její podřizování ostatním. Její snaha všechny uspokojit ji postupně obírá o vlastní sny a cíle. Je zde ale patrný vývoj postavy a uvědomění si, že její život je důležitý.
Fen mi zpočátku připadal zvláštní a tak strašně nešťastný. Jeho nelehká minulost ovlivňovala jeho jednání a někdy jeho chování působilo až stalkersky.
Počáteční dojem o Fenu a Jane se ale postupně mění, protože oni se mění a uvědomují si, co je vlastně v životě důležité.

Určitě knížku zkuste a když se nebudete moct začíst, tak i tak ji dejte šanci.

4,5*

Instagram - Nikmakbooks

Sarah11
30.05.2023 3 z 5

Jenn Bennett je moje oblíbenkyně, ale tady jsem měla občas pocit, jestli to nenapsala jiná autorka. Začátek mě bavil, ale čím dál jsem se dostávala, tím víc jsem ztrácela zájem. Autorka si toho dle mého zkrátka tentokrát naložila moc - ať už je to afázie, rozdíly mezi bohatými a chudými, snaha se osamostatnit, drogová závislost nebo vyhrocené vztahy v rodině, do toho tady máme milostný trojúhelník a náznak toho, že otec Jane možná tak úplně není její otec, což se nakonec stejně nedozvíme, takže to je ve finále jeden velký chaos a všechno jen klouže po povrchu.
Navíc, jak si autorčiny postavy vždycky zamiluju, tak tady mi nesedl ani jeden z hlavních hrdinů. Jane byla neslaná, nemastná a Fenn byl naopak dost intenzivní, až obsesivní, ta "romantika" se mi vůbec nezamlouvala.

MishRarach
07.05.2023 4 z 5

Tak tahle kniha pro mě byla překvapením, protože jsem ani nevěděla, že vyšla. A upřímně mě nezklamala. Asi nebude patřit mezi mé favority od autorky, ale rozhodně nezklame a velmi příjemně se čte. Naprosto mě nadchly hlavně písničky ke každé kapitole. Na konci jsem si z toho sestavila playlist, který si občas pouštím a rozšiřuji si hudební obzory. To je skoro ten největší klad celé knihy. Jen mě mrzí, že jsem si to pustila celé až na konci a ne ke každé kapitole. Možná by to mělo úplně jiný náboj. To už teď ale nezjistím. :D

Lutzinka
04.05.2023 3 z 5

Přes trochu rozpačitý začátek se to nakonec celkem povedlo.
Líbilo se mi téma afázie a hudebního byznysu.
Zapadne to sice do průměru tohoto žánru, ale čte se to dobře, ač je to místy hodně naivní, tak to asi odpovídá cílové skupině.
Neseděla mi teda jména jako Fen, Vztekloun a Velvet, ale to už si hraju na zbytečnýho hnidopicha.

Autorovy další knížky

Jenn Bennett
americká, 1978
2020  86%Kudy ke hvězdám
2021  84%Na jedné vlně
2022  73%Cesta za štěstím
2023  73%Vždycky Jane
2024  0%Anatomie srdce

Kniha Vždycky Jane je v

Právě čtených3x
Přečtených104x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených2x
Knihotéce117x
Chystám se číst94x
Chci si koupit34x
dalších seznamech7x