Šen-čen: Cestovní deník z Číny

Šen-čen: Cestovní deník z Číny https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36166/sen-cen-cestovni-denik-z-ciny-36166.jpg 4 100 16

Guy Delisle se coby animátor ocitá v čínském Šen-čenu. Méně politizujícím pohledem než ve svém díle Pchjongjang popisuje realitu běžného života v komunistické Číně. Vtipně glosuje nesnadnost dorozumění se s obyvatelstvem z malého města, ale i s pracovníky vlastního studia, kteří příliš nechápou animační postupy. Setkání s „přáteli“ mají také svá úskalí, vycházející z absolutně odlišných kulturních návyků.... celý text

Literatura světová Komiksy Cestopisy a místopisy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Shenzhen , 2000


více info...

Přidat komentář

Librorumistka
19.01.2024 4 z 5

Další komiks od Guy Delisla se mi opět líbil, byť musím říct, že předešlý komiks mě nadchl více. Opět se zde dozvídáme zajímavé informace o místě, kde autor pracoval a zároveň o jeho práci, což je za mě velmi příjemný bonus. Nejvíce však na jeho komiksech oceňuji vizuální podobu a krásné stínování jeho ilustrací. Za mě je tento komiks povedený, avšak kvalit toho předešlého nedosahuje.

Lka
05.04.2022 4 z 5

Souhlasím s komentářem Disease, že tato kniha je vtipnější než Pchjongjang, ale zároveň informačně slabší. Nad knihou jsem se usmívala a párkrát i od srdce zasmála. Např. veřejným záchodkům, používání výhradně pravých mušlí a ovládání klimatizace :)


lencin
19.09.2020

Guy se coby animátor ocitá v čínském Sen-Čenu.Realita běžného života v komunistické Číně. Vtipné glosy o nesnadnosti dorozumění s obyvatelu malého města.
(2010)

ZuzaP
12.05.2020

,,Přímo před mýma očima tu někdo uklouzl po banánové slupce! Po banánové slupce! Nenapadlo by mě, že to kdy uvidím. Myslel jsem, že se to děje jen v komiksech... Musel jsem kvůli tomu jet tak daleko? Můj pobyt právě získal smysl."

Elsinor024
13.06.2019 4 z 5

Guy Delisle se netají tím, že vlastně popisuje tři měsíce nudy v Číně, ve městě, kde se v podstatě pro turisty nedá nic moc najít. Ale pro Evropany to nuda určitě není. Kontrast odlišné mentality je zajímavý sám o sobě. V restauraci na talíři kozí plíce, hadí močový měchýř v pití, celá slepičí hlava v polévce, zelená "tisíciletá vejce", psí restaurace... A to je jen jídlo.
Jiná mentalita je pro nás i v tom, kdy se Číňané chovají někdy až moc úslužně a na druhou stranu je nezajímá starý pán, co zakopne a upadne, předbíhají ve frontách, neuhýbají na ulici. Nádherné jsou veřejné záchody připomínající kostel, zážitek se zubařem...
No a nejlepší vtip je pro ně příplatek za práci o víkendu:-)
Jako cestovní reportáž výborné. Těším se na další cestovní deníky tohoto autora.

hayalet
29.03.2019 4 z 5

Pěkný vhled do čínské společnosti a jejího fungování. Asi v půli knihy jsem měla pocit, že autorovi lehce hráblo =) . Ale Delisle nezklamal a opět jsme se dobře bavila. Možná o trochu více se mi líbil Pchongjang, ale to bylo asi tím, že severokorejský "režim" byl cítit z každé stránky. Určitě jdu do dalších knih od autora..

LuckyVagabond
06.01.2019 5 z 5

Není to tak pěkně nakreslené a tak bohaté na informace jako Jeruzalém a Pchjongjang. Jde poznat, že se jedná o jeho starší tvorbu, ale pořád se to četlo samo a opět jsem se zase zábavnou formou něco málo dozvěděl tentokráte o Číně. Těším se na Barmu.

Jizi
25.11.2018 3 z 5

Další z Delislových cestopisů, znovu milá kresba, znovu zachycení všedních situací všedního života na nevšedním místě - od veřejných záchodů, po posilovnu při svíčkách - prostě to, co v knihách o Číně obvykle nenajdete.

Disease
02.07.2018 4 z 5

Vtipnější než Pchjongjang, i když informačně slabší.

LaMila
02.06.2018 5 z 5

Doporučuji.

Tomas@S
01.12.2017 4 z 5

I kdyz se autor nesnazi byt ucelove vtipny a vypravi v zasade jen o trech mesicich nudy na sluzebce v Cine, musel jsem se pri cteni jeho pribehu porad usmivat. Pres, mozna zamerne, nedokonalou kresbu (proto davam i min bodu) je zachyceni soucasne Ciny velmi uveritelne. Autorovy zazitky jsou docela bizardni a presto pripominaji jak nasi minulost (komunismus se vsim marasmem) tak i soucasnost (kapitalismus opet se vsim marasmem). Nejspis se podobne muzou citit cizinci i v nasi zemi, ale v Cine je to dovedeno az do absurdna.

Mánička178
31.08.2017 4 z 5

Absolutně nechápu, jak autor mohl přežít v podobném prostředí samoty mezi tolika lidmi. Nutno však říct, že to přineslo spoustu vtipných momentů :D Čínské WC, portýr, návštěva zubaře, psí restaurace - tolikrát jsem se nasmála. Prodchnuto ironií a sarkasmem. Paráda, tento komiks ve mě zanechal mnohem pozitivnější dojmy než Jeruzalém :)

Mercatino
04.01.2017 2 z 5

Tato kniha byla ve srovnání s Pchojngjangem jen nějakým pokusem zachytit nudu a jednotvárnost autorova výletu do Šen- čenu. U Pchjongjangu jsem si uvědomil atmosféru celé té strašné Severní Koreje, ale z této knihy jsem se o Číně nedozvěděl nic objevného, nic co by čtenáře strhlo, upoutalé. Komiks- nekomiks.

LordSnape
25.10.2015 4 z 5

Od Delisleho moje první kniha, kterou jsem úplně náhodně našel v knihovně. Je fantastické s jakým nadhledem své komiksové deníky kreslí. Velmi mě zaujala izolovanost hlavního hrdiny v zapadlém Šen-čenu, kde mu nikdo nerozumí, má vést animátory, kteří zas nevědí co po nich pomalu chce. Vtipné byly stripy hned v úvodu seznamování se s místem pobytu, kde jsou třeba srovnávány hotelové pokoje. Vrcholem pak byla návštěva čínského zubaře. Vynikající sonda do života a tempa Číny nového milénia.

ubiq
13.02.2013 3 z 5

zajimave kolik se toho dozvi clovek o Cine z komiksu, pohodova zalezistost

mjmoonwalker
26.03.2011 5 z 5

Skvělé kresby velmi vtipně vystihují tamější atmosféru! 90%! :-)

Štítky knihy

Čína komiksy

Autorovy další knížky

Guy Delisle
kanadská, 1966
2009  88%Pchjongjang – Výlet do Severní Koreje
2013  84%Jeruzalém: Rok v rozděleném městě
2011  84%Barma
2009  81%Šen-čen: Cestovní deník z Číny

Kniha Šen-čen: Cestovní deník z Číny je v

Přečtených142x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce18x
Chystám se číst26x
Chci si koupit20x