Melissa

Melissa https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515461/bmid_melissa-tu8-515461.jpg 4 70 20

Každý, kdo se na ni podívá, si myslí, že vidí kluka. Jenže Melissa ví, že je holka. Možná by si to nechala navždy pro sebe, ale pak se dozví, že letošním školním představením bude Šarlotina pavučinka. A Melissa hrozně, hrozně, HROZNĚ MOC chce hrát hlavní dívčí roli – Šarlotu. Jenže paní učitelka tvrdí, že se o roli nemůže ani ucházet… protože je kluk. A tak Melissa s pomocí své nejlepší kamarádky vymyslí plán. Nejen aby mohla hrát Šarlotu, ale aby se všichni jednou provždy dozvěděli, kým doopravdy je.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Melissa , 2015


více info...

Přidat komentář

lulucinax
17.04.2024 5 z 5

Příběh o hledání identity, který vypráví desetileté dítě. Chvíli mi trvalo se začíst, jelikož je to vyprávění kluka, ale je to psané v ženském rodě, protože se cítí jako dívka. Velmi hezky a citlivě popsaný děj a pocity.
Ráda jsem se o tomto tématu dozvěděla více. V některých knihách jsem na tranzici narazila, ale jen okrajově. Určitě by se měla dostat více do povědomí.
Dospívání je křehká a nelehká záležitost. A to jaké skutečné problémy člověka trápí je věc druhá a měli by je posoudit psychologové a specialisti, protože důvodů může být vícero.
Melissa měla štěstí, že se jí dostalo pochopení a podpora od svých blízkých. A takhle by to mělo být, nehledě na důvody, prostě respekt všem.

simca9342
23.03.2024 5 z 5

"Víkendovka"
Kniha s příběhem souvisejícím se současným děním ve světě. Kdysi měly ženy zakázáno dělat některé věci zejména v politice, protože to byly ženy. Teď se to samé děje klukům. Ne, že by něco nesměly, ale společnost jim dává najevo, že dělat věci jinak je špatně. Proč??
Ke knize :
Navenek před rodinou a kamarády je to je to George ,duševně však někdo jiný. Sebe samého vnímá jako Melissu. Prohlíží si časopisy s líčením, věcmi pro holky a myslí si, že připravený se stát dívkou. Touha změnit své pohlaví i pohled na svět nevznikla jen kvůli tomu.
Ve třídě je tradice, že se na prvním stupni čte Šarlotina pavučinka a čtvrtý ročník podle ní mladším třídám sehraje divadelní představení. George by rád hrál Šarlotu, ale nemůže. Učitelka mu jasně dala najevo, že kluci nehrají dívčí role. Ale Gigi má záložní plán...


Librorumistka
19.01.2024 5 z 5

Tento příběh je jednou z velmi důležitých knih, které mohou pomoci s pochopením osob, které se cítí jako odlišné pohlaví. Ač je tato kniha pro děti, myslím, že by si ji měl přečíst opravdu každý. Sama mám často problém chápat některé věci ohledně transgenderu, protože to přeci jen jde mimo mě. Nicméně tato kniha toto téma předává opravdu brilantně a velmi citlivě. Příběh je navíc napsán velmi přístupně, má dobré postavy a byť děj není v této knize zas až tak zásadní, přišel mi skvělý i tak. Konec navíc čtenáře pohladí po duši a já mohu knihu jen a jen doporučit.

Sabča92
20.10.2023 4 z 5

Melissa je příběh, který byl v zahraničí velmi vidět, a není se čemu divit. V žánru middle grade opravdu nemá obdoby, jedná se totiž o první beletristickou LGBT knihu pro děti. Melissa neboli chlapec George, který si uvědomuje, že je dívka své tajemství pečlivě střeží před světem. Jak to komukoliv říct? Jak to přijme jeho okolí, které se mu už nyní posmívá? Co na to řekne jeho vlastní rodina?
Dítě, které si podobnou skutečnost začne uvědomovat, a které nenachází ve svém okolí nikoho, komu by se mohl svěřit musí nesmírně trpět. Melissu smlsnete jako malinu, díky svému krátkému rozsahu ji přečtete opravdu za večer, přesto ale ve vás zanechá svůj otisk. První část knihy je nesmírně smutná. Druhá část knihy je svižnější, George se svěří se svým tajemstvím, a celý jeho svět se upne ke školnímu představení.
Pokud hledáte jemný, ale za to citlivě napsaný middle grade příběh o chlapci, který je ve skutečnosti dívkou, Melissa vás jednoznačně dostane. Je to příběh, který by si měl přečíst zkrátka každý.

annettka1098
26.08.2023 5 z 5

Jedná se o velmi citlivě a pozitivně napsaný příběh, který se nemusíte bát přečíst ani dětem. Naopak si myslím, že je dobře, že tu taková literatura je a že můžeme dětem vysvětlit, že nemusí být vždy vše tak, jak se to na první pohled zdá. Být jiný nebo cítit se jinak není ostuda. Přála bych si, aby takové pochopení našel každý, kdo si podobným sebeuvědoměním musí projít.

Fortuna7
24.08.2023 4 z 5

Dojemná a velice citlivě napsaná kniha, o které si myslím, že by někomu mohla i pomoct :-).
Hlavní postavou knihy je George, na 1. pohled desetiletý chlapec, ale on sám moc dobře ví, že ve skutečnosti je dívkou. V chlapeckém těle se necítí dobře, ale bojí se to někomu svěřit. A proto se svou nejlepší kamarádkou vymyslí plán, jak všem ukázat, kdo George opravdu je.
Velice se mi líbilo chování postav, protože působilo přirozeně a zároveň ukazovalo, jak těžký může být comming out pro obě strany.

Áňa 998
18.08.2023 5 z 5

Melissa je taková nenápadná kniha, minimálně na první pohled. Ani ne 150 stran, jednoduchá obálka. Dokážu si představit, že lze snadno přehlédnout. Ale to by bylo škoda! Proč? Více v dnešní recenzi!
.
Hlavní postavou této knihy je George. George je obyčejný desetiletý chlapec, který se ale ve svém těle necítí dobře. Už celkem brzy zjistil, že se necítí jako kluk, ale jako holka. Tak je psaná i kniha. Na George je poukazováno jako na chlapce, když na něj mluví jiné postavy. On sám o sobě ale smýšlí jako o dívce.
.
To byl důvod, proč mi začátek knihy přišel trochu těžší na začtení. Bylo to matoucí. Pak ale přišel zlom a já se začetla a ani ne za hodinku jsem měla dočteno!
.
George se bojí prozradit své tajemství, ale nalezne způsob. V jeho škole se bude hrát divadelní hra Šarlotina pavučinka. A Šarlota? To je samozřejmě vysněná role George! Nevím jak vy, ale já jsem u Šarlotiny pavučinky brečela. Pokaždý. Takže jsem George úplně chápala!
.
Propojení s příběhem o Šarlotině příběhu bylo citlivé a strašně mi to zapadlo k Georgově boji. Celý příběh je napsán citlivě a nechybí ani taková témata, jako je šikana ze strany spolužáků. Nebo přátelství s Kelly, která se zachovala neskutečně, a dodala Georgovi odvahu být Melissou.
.
S transgender tématikou jsem se setkala nedávno v jiné knize, taky hezky zpracované. Tady je to snad ještě citlivější, i vzhledem k věku George.
.
Kniha Melissa je takovou jednohubkou ke kafi, na chvilku. To, že je kniha tak krátká je škoda, klidně bych pár stránek ještě zvládla. Ale takhle měl děj spád a předal to nejdůležitější. Nebát se toho, kdo jsme, a jít si za tím.

Princezna22
11.08.2023 2 z 5

No nevím co jsem od knihy čekala... Když ji všude chválí. Mě se moc nelíbila, asi nejsem cílová skupina. Ale určitě se bude líbit mladším čtenářům. Což moje hodnocení ani nemusíte považovat za špatné. Prostě sto lidí sto chutí. Kniha je napsaná formou pro děti a je to v ní i znat. Asi bych měla pořídit nějakou jinou co je s touhle tématikou pro dospelejsi čtenáře.

vendy6619
23.07.2023 5 z 5

Za tuhle krásnou jednohubku moc děkuji nakladatelství Albatros!
Melissa o sobě ví, že je holka. Jenže to ví jen ona. Nikdo jiný. Teprve až když se dozví, že se bude hrát představení Šarlotina pavučinka je přesvědčená, že právě ona ji chce a musí hrát. A tak s kamarádkou Kelly najdou způsob jak to říct úplně všem!
Pod touhle jednoduchou obálkou a několika stránkami se ukrývá nádherný a velký příběh!
Příběh ve kterém se desetiletá holka snaží ukázat svoji identitu. A přesvědčit ostatní, aby ji viděli jak se vidí ona sama. A některé reakce byly opravdu krásné a emotivní.
Čtivá knížka, kterou slupnete za odpoledne, protože chcete vědět jak okolí Melissu přijme.
A navíc je to knížka, kterou by v rámci zbavení se předsudků měl přečíst každý a měl by ji každý rodič přečíst svým dětem.
Za mě velké doporučení pro všechny kdo si prochází těžkým obdobím tranzice nebo pro ty kdo chtějí někomu ukázat, že to jde i jinak.
A v neposlední řadě i pro mladší ročníky a děti.

Melissa vás očaruje svoji jemnosti, citem a následným pochopením.

AnnaZeSvetaKnih
21.07.2023 5 z 5

Tahle knížka by se měla dostat k mnohem více lidem, protože si zaslouží pozornost nejen dětí, ale i dospělých. Nádherně napsaný příběh o sebepoznání, přátelství, odvaze a o tom, jak je důležité vnímat emoce a pocity druhých. Příběh pojednává o desetiletém klukovi Georgovi, který se ale cítí jako holka a má strach z toho, jak to přijme rodina přátelé a všichni ostatní. Kelly, která je nejlepší kamarádka právě George, je mojí oblíbenou postavou, takovou kamarádku by si přál asi každý. Myslím, že tahle knížka by mohla pomoct spoustě lidí, kteří se cítí podobně jako George a mají strach z toho jak o vezmou ostatní.
#spoluprace @albatrosmedia

Book_adam_73
20.07.2023 5 z 5

10/10
Knížka kterou prostě MUSÍTE číst. Příběh pojednává o desetileté holčičce, která se ale narodila jako kluk. Celý proces přijetí sebe sama, strach o tom říct okolí byl někdy až frustrující, ale pořád tak, že si knihu dočtete s úsměvem na tváři. Tohle pořiďte svým dospívajícím dětem, příbuzným či kamarádům, protože tahle knížka může vést ke spoustě štěstí v životě a někomu velmi pomoct.
Moc děkuji Albatrosmedia za tenhle čtenářský zážitek #spoluprace

dikyzapozornost
12.07.2023 5 z 5

Jemná, kouzelná a sakra důležitá knížka

George je holka, i když ji všichni vidí jako kluka. Ale ona ví, že je holka. A ví, že její skutečné jméno je Melissa. Chodí do čtvrté třídy a ona a její spolužáci mají hrát divadlo Šarlotina pavučinka. A ona moc chce hrát Šarlotu. Ale jak by mohla, dokud ji ostatní budou vidět jako kluka?

Tohle bylo krásný, jemný, milý, kouzelný. Kniha je popisována jako middle grade, ale tohle je rozhodně pro každého. Příběh transgender dítěte je nesmírně důležitý, citlivý a křehký. A každý by měl mít v životě Kelly. Kelly, která když ji to George řekne a řekne ji, že je Melissa, kolem ní začne nadšeně skákat a vykřikovat její pravé jméno. Kelly, která ji zařídí výlet daleko od domova, aby mohla být holkou se vším všudy.

Při poslední scéně s maminkou jsem měla pomalu slzy v očích. Znovu opakuji, jak křehká dětská duše dokáže být.

Krásný, krásný, krásný, důležitý.

Knihotyna
09.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Příběh George, který chodí do čtvrté třídy, ale už teď s jistotou ví, že je něco špatně, ví totiž, že uvnitř sebe je dívka - dívka s nádherným jménem - Melissa.

Co se mi líbilo:
- kniha je velmi srozumitelně napsaná, vystavěná na jednoduchém příběhu, který neobsahuje hluchá místa a promítne zde pocity samotné Melissy, její rodiny, přátel, spolužáků, ale i těch, kdo ji zkrátka nemají rádi
- vážné téma - trans dítěte - bude pro naše děti daleko "běžnější", než bylo za nás, kdybych chtěla svému synovi vysvětlit, co se může i někomu z jeho okolí dít, sáhnu po této knize - krom toho kniha je krásně psaná z pohledu toho, že respektovat by se měli všichni (jakákoliv odlišnost :))
- líbilo se mi chování paní ředitelky - není nad to, když děti mají oporu ne jen v rodině, ale i ve školách
- maminka Melissy se se situací nevyrovnává lehce, i toho je dle mého názoru důležité zmínit - každý člověk potřebuje jinou "porci" času, aby se se situací vyrovnal
- Kelly je prostě báječná kamarádka :)
- a mou nejoblíbenější postavou byl Scott :) - takového úžasného puberťáka bych chtěla mít doma :D - respekt k tomu s jakou otevřeností a upřímností mluvil se svým mladším sourozencem! :)

Kraťounký příběh, který předá mnohé :).

KnihománieN
04.07.2023 4 z 5

Během června jsem se ke knize s LGBTQ+ tématikou nedostala, ale o prázdninách jsem se rozhodla to napravit. Dnes už jsou police v knihovnách dost zaplněné právě duhovými knihami, ale ani tak bychom se neměli spokojit s málem a psát dál. A samozřejmě také číst.
Z tohoto tématu mám načtené i nakoukané roztomilé komiksové Srdcerváče a pak pár stand alone knih (Theo Addair, Všechny barvy duhy, ). A teď jsem k tomu připojila Melissu.
Řekněme si na rovinu, že v knihách jsou často zastoupeny hlavně gayové a lesby, a teprve potom v menší či minimální míře asexuálové, trans lidé atd. Ovšem nejen tím, že v Melisse jedná o transsexualitu, kniha vyčnívá. Příběh je předložen srozumitelně, s vážným tématem, ale zato lehce a jednoduše, tudíž se jedná o čtení i pro starší prvostupňové děti.
Hlavní hrdinka George se narodila jako kluk, ale někde uvnitř stoprocentně ví, že je Melissa. Holka, která se může líčit, nosit sukně a hlavně ji netrápí to mezi nohama. Když si tedy čtvrťáci mají rozdělit role v divadelní hře Šarlotina pavučinka, George chce hrát hlavní roli Šarloty. Je v tom skrytá naděje, že by jí ostatní mohli konečně vidět jako holku. Podpory ani pochopení se jí ale nedostane. Neohroženě tedy přebírá otěže její kamarádka Kelly, která bere George takovou jaká je, a spolu vymyslí realizaci nejtajnějšího přání. Jak to dopadne, co vše se prozradí a bude moct být každý sám sebou?
Největší předností této knihy je vykreslení pocitů. Melissa stojí proti zmatku v sobě samé, proti zažitým názorům, nechápavosti a znechucenosti okolí, proti svým vrstevníkům. A všemu čelí sama. A to všechno je mimořádně dobře popsané, nenuceně se emoce přenáší na čtenáře a pak těžce dopadají. Na úspěchu celé knížky hraje velkou roli autenticita, která má hlavní vliv na celkový dojem.
Ve stručném vyprávění psaném prostým jazykem je skryto velké poselství. Pojmy jako transgender, důvěra, coming out, přátelství, sebepoznání.
Při čtení se tedy zaměřte především na pocity a nahlédněte do duše dívky, která se narodila jako chlapec, a já věřím, že vám to mnoho přinese.

bradovav
23.06.2023 4 z 5

Obálka: 5*
Hlavní postava: 5*
Děj: 3*
@albatrosmedia #spoluprace

Když jsem o této knize slyšela prvně na knižní merendě, hned jsem si ji psala na seznam. Byla jsem zvědavá na zpracování takto silného tématu z pohledu dítěte.

Kniha má pár stránek a přečtete ji doslova za jeden den. Příběh se čte hezky, vyprávění má drive a kniha neobsahuje hluchá místa. Jasně a stručně odprezentovaný příběh malého chlapce, který se cítí jako dívka. Co cítí, co prožívá, jak těžké je jen jít ve škole na záchod.

Pochopení pocitů a myšlenek je to, co je na knize to nejdůležitější a to, co ve vás zanechá dojem. Z mého pohledu knize ubírá až pohádkové přijetí této změny v okolí dítěte. V lgbt+ komunitě mám přátele a i když je tato doba těmto tématům více otevřena, nemyslím si, že by byla okolím přijata takto snadno.

Jako máma malého kluka zase o něco víc rozumím nelehké situaci jiných lidí a i díky této knize se cítím víc připravena na situaci cobykdyby.

Celkové hodnocení: 4* z 5*

Books_by_Dee
08.06.2023 3 z 5

IG: @books_by_dee

Knížka sleduje 10letou George, která je na první pohled jasným klukem, ale ona se cítí být holkou. Když ve třídě začnou nacvičovat školní představení Šarlotinu pavučinku, chce hrát Šarlotu, přestože se jedná o dívčí roli. Paní učitelka ji však tvrdí, že se o roli nemůže ucházet, protože je kluk.

Knížku bych doporučovala spíše mladšímu publiku, ale i já jsem z ní byla nadšená. Nejedná se totiž jen o krásný a dojemný příběh o coming outu, ale také o příběh o úžasném přátelství. Každý by totiž chtěl mít kamarádku jakou měla právě George - Kelly. Miluju, že Alex psali celou knihu o Georgovi jako o holce, protože ona prostě byla holka.

Bylo by super kdyby knížka byla zařazena jako povinné čtení na základní škole, protože úžasně a jednoduše vysvětluje pojem transgender, že jej snad všichni alespoň trochu pochopí a hlavně pochopí, jak se takové dítě může v některých situacích cítit. (Teda samozřejmě ten, kdo bude mít snahu pochopit).

Violet97
06.06.2023 4 z 5

Důležitá knížka! Pro děti i jejich rodiče.

ČtenářKa553
18.05.2023 5 z 5

Naprosto nádherný, citlivě napsaný příběh s velmi kvalitním překladem! Je to příběh o přátelství a důvěře, o hledání odvahy i sebe sama... Napříč se táhne (jako pavučinka) příběh Šarlotky a Wilbura, nádherné přátelství Melissy s Kelly a snaha splnit si sen a být sama sebou.
Téma má v naší společnosti možná tendenci pobuřovat, ale rozhodně k tomu není důvod. Kniha nikoho "nepřesvědčuje" ani nic podobného, jen dává nahlédnout do duše postavy, která se cítí být někým jiným. A můžeme jen doufat, že ve skutečném světě bude okolí dětí/lidí, kteří se cítí stejně, stejně podporující jako to Melissino.

martinakraus
17.05.2023 5 z 5

Melissa je krásný a dojemný příběh o sebepoznání, hledání vlastní odvahy, coming outu v brzkém věku a OBŘÍM přátelství a podpoře okolí.
Nikomu nic nevnucuje, ale zároveň citlivě popisuje pocity a myšlenky někoho, kdo se necítí dobře ve svém těle a ví, že ve skutečnosti je někým jiným, než za koho ho považují ostatní.

Krásně to napsala Lenka Králová, garantka knihy: "Malí čtenáři jednak díky ní pochopí, co trans děti reálně prožívají a jak musejí o svoje místo na světě bojovat. Pokud se dostane do ruky někomu, kdo sám něco takového prožívá, tak to může hodně pomoct si uvědomit, že v tom nejsou sami."

Rozhodně je to knížka, která zase nadzvedne kámen, pod kterým někteří lidé nejen v naší republice žijou, jako obvykle každá duhová knížka, notabene tahle, když je určená dětem. Ale já doufám, že se převážně dostane k těm správným lidem.

ValerieU.
17.05.2023 4 z 5

Jsem nadšená, že tato krásná a roztomilá kniha vyšla i u nás v ČR. Knihu jsem poslouchala už v angličtině a věřím, že její příběh zaujme jak malé tak větší čtenáře.

Štítky knihy

transgender LGBT, queer, LGBT+

Autorovy knížky

Alex Gino
americká
2023  84%Melissa

Kniha Melissa je v

Přečtených71x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených6x
Knihotéce16x
Chystám se číst41x
Chci si koupit21x
dalších seznamech1x