konicekbily konicekbily komentáře u knih

☰ menu

Válečné paměti Válečné paměti Charles de Gaulle

Prozatím jsem četl knihy o druhé světové válce od mnoha autorů, o vzniku fašismu v Německu, o porobení většiny Evropy, o válce na východní frontě, na západní frontě, o válce v Tichém oceánu a nikde nebylo napsáno mnoho o účasti Francie na těchto operacích. Perfektní kniha mi doplňuje informace o tom, jak těžké bylo pro Francii se bránit a po porážce se znovu zapojit do boje proti Německu a být opět uznávána.

24.07.2024 5 z 5


Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Po druhé světové válce v krátké době nadšení z nově nabyté svobody neuvadalo, ale vrcholná politika se moc nepovedla a přinesla s sebou "Vítězný únor". Jeho dopad na hlavního hrdinu Františka je námětem druhé knihy této řady. Bylo špatně a podle otevřeného konce očekávám, že pro Františka by mohlo být v dalším díle i hůř!

22.07.2024 4 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Příběh z konce druhé světové války nám chce ukázat, že lidské utrpení před, v průběhu a po skončení válečného konfliktu je pro ty, kteří to neprožili, těžko pochopitelné. A potrestání kolektivní viny s sebou přináší mnoho nespravedlnosti, křivd a nejasností zejména pro ty, kteří nesou nejmenší vinu na všech hrůzách. Téma by si zasloužilo podrobnější zpracování.

22.07.2024 4 z 5


Příběh falešného copu Příběh falešného copu Marie Macková

Hezký příběh z dávné minulosti je spíše pohledem do "historického" života v pohraničí s dobře vykreslenými postavami než detektivním příběhem. Poklidné čtení na dovolenou.

21.07.2024 4 z 5


Vlk Vlk Samuel Bjørk (p)

Na víc než průměr to není. Dílo nedosahuje úroveň předchozích dílů řady. Je tu spousta zbytečností a neumělé natahování počtu stránek! A spousta nelogičnosti!
Nemohl jsem se snadno orientovat v přeskakování v ději - asi nebudu sám! Po protahovaném ději je zpackaný závěr!

17.07.2024 3 z 5


Černá vdova Černá vdova Markéta Harasimová

Směska červené knihovny s thrillerem přináší zajímavé odpočinkové čtení - zejména pro ženy. Zápletka není původní, ale je dobře zpracovaná. Některé dialogy považuji za uměle prodlužované - ale asi to červená knihovna vyžaduje.

16.07.2024 3 z 5


Zdeněk Miler (nejen) Krtek Zdeněk Miler (nejen) Krtek Pavla Petráková Slancová

Velice hezké a poutavé vyprávění o svém životě, dětství, dospívání a celoživotní práci je v reprezentační publikaci - tak jak svůj život a dílo vidí autor spousty kreslených filmů, nejen o Krtkovi, ilustrací knih a popisů jeho práce- třeba jak se dělal kreslený film - to je stručná životní pouť Zdeňka Milera.

16.07.2024 5 z 5


Soudce a jeho kat Soudce a jeho kat Friedrich Dürrenmatt

Moje první setkání s autorem. Na pouhé stovce stran je spousta myšlenek, stručně vykreslené postavy, skvělý jazyk, mistrná zápletka a podněty k vlastním úvahám. Nedá se na příběh zapomenout!

15.07.2024 5 z 5


Obyčejné zločiny Obyčejné zločiny Hana Prošková

Výbor tří povídek se mi moc nelíbil, nutil jsem se do čtení. Jiné příběhy autorky se mi líbily více. Proto průměr.

13.07.2024 3 z 5


Ledová princezna Ledová princezna Camilla Läckberg

Odhalovaní rodinných tajemství, nová série s dvojicí vyšetřovatelů, jemné červeno-knihovna naznačování, spousta nových postav, chyby vyšetřovatelů a severské prostředí jsou hlavní znaky počátečního dílu této řady.

13.07.2024 3 z 5


Pokoj smrti Pokoj smrti Jeffery Deaver

Autor pro své oblíbené hrdiny vybral pro ně určitě nečekaný příběh: místo nějakého šílence nebo sériového vraha mají zajistit vraha z pozadí politických her či hrátek tajných služeb. Ale to je pouze pozadí příběhu - vše postupuje praktickými a ověřenými postupy na které je čtenář zvyklý. I když v rámci zpestření nebo spíše zamotání případu je Lincoln autorem vyslán na "pracovní cestu"
.

13.07.2024 5 z 5


Měsíc s dýmkou Měsíc s dýmkou Hana Prošková

Patrně úvodní příběhy partnerského tandemu - amatér Horác a kriminalista Vašátko. Dva příběhy vypráví Horác, ten třetí Vašátko. Dvojice se u čtenářů uchytila a následují tedy další, na svou dobu nečekaně dobré, detektivky.

10.07.2024 4 z 5


Neuvěřitelně uvěřitelné příhody z hor Neuvěřitelně uvěřitelné příhody z hor Martin Úbl

Něco - hodně málo z cestopisu- hodně humoru a vyprávění o zážitcích při toulání po světě. I trošičku barevných fotografií tam naleznete!

10.07.2024 4 z 5


Spis Odessa Spis Odessa Frederick Forsyth

Autor věrohodně popisuje situaci v poválečném Německu, kdy společnost nepřijala za své se vypořádat s válečnými zločinci a v napínavém románu, ve kterém lze jen stěží rozpoznat, co jsou historická fakta a co už je fikce, vytvořil hlavní postavu detektiva amatéra. Na činech hlavního hrdiny, jenž je vystavován různému nebezpečí, odhaluje nám i fakta- jinde těžko zjistitelná.

10.07.2024 5 z 5


Rozbité okno Rozbité okno Jeffery Deaver

Velice dobře napsaný příběh oblíbené dvojice, pracující svým tempem a znalostmi, a ta kousek po kousku se vnořuje do řešení několika problémů, kdy důkazy svědčící o jednoznačné vině se zdají být uměle předhozené. Kým? Kdo to může dělat a jak se vše dovídá? Vše pěkně popsáno. Zdá se mi, že toho autor napsal trochu více, než bylo nutné!

07.07.2024 4 z 5


Pan Voskovec z Manhattanu Pan Voskovec z Manhattanu Jiří Suchý

Obdivuji tři české autorské divadelní scény: Osvobozené divadlo, Semafor a Divadlo Járy Cimrmana. A hledám mezi nimi souvislosti a příčiny, proč a jak dochází k jejich vzniku a následnému ovlivňování. Zde je přiznání Jiřího Suchého ve vztahu k divadlu Semafor a ve druhé části "kulturní koláž" o vztahu Jiřího Voskovce k českým osobnostem. Mně kniha dodala potřebné informace, ale zpracování je pouze průměrné.

06.07.2024 3 z 5


Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Přečetl jsem již mnoho knih na dané téma: vliv válek na život obyčejných lidí a na následně vyvolané rozbroje, třenice, nepřátelství a nenávist mezi národy i obyčejnými lidmi. Zdá se mi, že autor mohl téma zpracovat lépe. Průměr.

05.07.2024 3 z 5


Chlorid sodný Chlorid sodný Jussi Adler-Olsen

Není to nejlepší díl celé řady. Oddělení Q má řešit minulost a ta se trochu promítá do přítomnosti. Tentokrát mi připadá, že té přítomnosti bylo trochu moc, trochu moc navazujících vražd a trochu moc nechutných scén. Proto průměr! Ale podle konce bude další díl - tak uvidíme!

05.07.2024 3 z 5


Nedokončený rukopis Nedokončený rukopis Franck Thilliez

Podle předmluvy většinu románu napsal otec autora, autor jej jen dokončil. Na mne je to příliš komplikovaný román, domnívám se, že méně by bylo na pět hvězdiček. Je to v realitě neuvěřitelné, autoři projevili velkou kreativitu a spisovatelské nadání uplatnili! Čte se velice dobře a nenudíte se!

03.07.2024 4 z 5


Čas tikající bomby Čas tikající bomby Roman Cílek

Pět krátkých příběhů v útlém brožovaném sešitku formátu A5 vhodnému do kapsy anebo na cestu. Vše od oblíbeného autora vhodné do parných letních dnů, kdy mozek nepřijímá složitější myšlenky.

30.06.2024 4 z 5