konicekbily konicekbily komentáře u knih

Zrod českého státu Zrod českého státu Petr Charvát

Autor předkládá spoustu informací o tehdejší době, životě společnosti, vztahy se sousedy a obchodní vazby v širších souvislostech. Látka je probíráno v časové posloupnosti po jednotlivých stoletích, autor podrobně osvětluje zdroje a pokud nejsou vše doplňuje vlastními úvahami. Není to učebnice dějepisu, ale je to spíše vědecká studie.

13.05.2025 4 z 5

Besídka bývalých žáků zvláštní školy Besídka bývalých žáků zvláštní školy Miloslav Šimek

Pěkný soubor povídek z okolí Miloslava Šimka. Při čtení se usmívám a na jejich divadlo vzpomínám. Po smrti Jirky Grossmanna to Šimek měl s výběry partnera složité, ale celkově jeho tvorbu hodnotím kladně, i když povídky s Krampolem jsou z jiného soudku a patrně slabší.

13.05.2025 5 z 5

Taras Bulba Taras Bulba Nikolaj Vasiljevič Gogol

Přečetl jsem patrně nejnovější překlad od Libora Dvořáka. Autor se snažil vytvořit obraz středověké společnosti východně od našich zemí. Nehodnotím jednotlivé postavy, ani způsob života. Pouze vyjadřuji velký obdiv nad předloženou novelou a umění autora. Moc se mi kniha líbila.

13.05.2025 5 z 5

Leopard nemění skvrny Leopard nemění skvrny Jarmila Pospíšilová

Seznámení s pro mne novou autorkou českých detektivních příběhů dopadlo velice dobře. Druhá kniha řady, pokud mi zbude trocha času, přečtu si vše. Kniha je napsána bez zbytečné vaty, hlavní hrdinka je sympatická, vyšetřování běží samo a postupně je vše objasněno. Možná část o podnikatelských aktivitách je poněkud rozsáhlejší, ale celkem pěkné odpočinkové čtení.

10.05.2025

Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Jeden z nejznámějších dramatických příběhů všech dob. K originálu jsem se dostal až teď, s tím že si ho přečtu pomalu. Není to jenom romantika, ale je tam spousta myšlenek a "mouder" poplatných nejen době napsání díla - před více než sto roky - ale "vztahové" myšlenky jsou vhodné i pro současnost. A je moc dobře, že novější zpracování divadelní či filmové jsou pro diváky atraktivnější.

09.05.2025 5 z 5

Když přišli psi Když přišli psi Scarlett Wilková

Hezky napsaný román o konci druhé světové války a po jejím skončení, odehrávající se v podhůří Beskyd. První polovina je skvělá, formou krátkých kapitol děj rychle ubíhá a postupně se vysvětluje. Druhá polovina a závěrečná kapitola se mi už tolik nelíbila - považuji to za "zbytečné navíc".

09.05.2025 4 z 5

S malou pomocí přátel S malou pomocí přátel Jan Švancara

Pěkně napsaný příběh ze současného brněnského prostředí. Odlehčený styl psaní mi vyhovuje, vítám používání brněnské mluvy, dialogy jsou pěkné a úvahy hlavní postavy se mi líbí také. S malou pomocí stálých a popřípadě i nových přátel počítám i v dalším díle.

05.05.2025 5 z 5

Částicová fyzika - průvodce pro každého Částicová fyzika - průvodce pro každého Frank Close

Za posledních padesát let učinilo lidstvo obrovské skoky ve vývoji různých vědních oborů. V této útlé knížce je přehled poznání, kam jsme dospěli při zkoumání původu veškeré hmoty a jejích vlastností, struktury, zkoumání a možností dalšího vývoje této oblasti fyziky.

04.05.2025 5 z 5

Dívka s copem Dívka s copem Jaroslav Velinský

Do dobových reálií šedesátých let minulého století vsazený příběh bezděčného všímavého amatérského, intuicí a vytrvalostí obdařeného detektiva Oty Finka. Krásný monolog hlavního hrdiny s kvalitními dialogy, skvělý popis tehdejšího prostředí a života. Vše dokáží pochopit naplno pamětníci té doby, pro mladší kolegy to bude vyžadovat více tolerance při čtení.

03.05.2025 4 z 5

Dějiny Dánska Dějiny Dánska Steen Busck

V Dánsku jsem nikdy nebyl a už se tam nepodívám. Jenom jsem několikrát přestupoval na kodaňském letišti. Americký zájem o Grónsko mne přinutil, abych zjistil, jak to s tou jejich bývalou "kolonií" vlastně je. Tato kniha mne upoutala natolik, že jsem si prošel celou historii Dánska. A pochopil souvislosti evropského severu. Moc hezká kniha!!!

02.05.2025 5 z 5

Život v utajení - Příběh agentky CIA Život v utajení - Příběh agentky CIA Amaryllis Fox

Očekával jsem něco jiného: více akčního materiálu. Zejména se věnuje sama sobě- pasáže z dětství a dospívání pokládám za zbytečné až nudné. Také postrádám více informací o nějaké konkrétnější akci - píše obecně a tak to je takový slabší průměr.

02.05.2025 3 z 5

Zvon zrady Zvon zrady P. E. Caquet

Špičková literatura faktu! Dokonale zpracováno v časové posloupnosti, pečlivě shrnutá fakta, citace z dokumentů, vztahující se úryvky prohlášení z novin a rozhlasu, popisování akcí veřejnosti, komentáře k jednání mezi aktéry. Výborný historický dokument!

30.04.2025 5 z 5

Smrt na vsi Smrt na vsi Martin Goffa

Hlavní hrdina, bývalý kriminalista, se opět zabydluje po letech v rodné vísce a najednou z "ničeho nic" tam dochází k vraždě. Poklidný život venkova je tak narušen a důchodce Arno přemýšlí - vymyslí něco? Čtení o důchodci pro důchodce - a dobré!

30.04.2025 5 z 5

Horká linka Horká linka Michael Connelly

Očekával jsem Harryho, ten byl nahrazen Henrym. Není to bývalý policajt, je to vědec. Hodně bádavý, hloubavý a cílevědomý. Autor patrně chtěl vyzkoušet nového hrdinu v nové řadě - mohu říci, že se mu to moc nepovedlo. Ještě, že zvítězil Harry!

29.04.2025 3.5 z 5

Zpěv mrtvých Zpěv mrtvých Dana Stabenow

Politická předvolební kampaň ze současnosti a stará zlatokopecká historie z přelomu devatenáctého a dvacátého století je spolu provázána jednou starou a dvěma novými vraždami. Kate je najata, aby čelila nebezpečí možných úkladů o život významné místní političky. A k tomu spousta starých známých z předchozích dílů a detailů ze života na Aljašce. Pro znalce celé řady - nováčkům doporučuji číst od počátku.

28.04.2025 4 z 5

Mizera z Limehouse Mizera z Limehouse Ann Granger

Historická detektivka z devatenáctého století, z londýnského prostředí, napsána klasickým stylem. Pomalý styl vyprávění umožní autorce věrný popis prostředí i osob, vypracovat hezkou zápletku a na závěr vše vysvětlit.

27.04.2025 4 z 5

Sudetský dům III: 1959–1968 Sudetský dům III: 1959–1968 Štěpán Javůrek

Celá trilogie je líčením části životního osudu hlavního hrdiny Františka Smolíka v našem pohraničí v časovém období od končící druhé světové války do roku 1968. Kolem jeho postavy je vytvořen hluboký obraz Krušných hor, jeho obyvatel a zejména chování tehdejších nových vládců k životům obyčejných lidí. Doporučuji číst celou trilogii popořádku - děj a postavy na sebe časově navazují!

25.04.2025 5 z 5

Angličtina pro věčné začátečníky Angličtina pro věčné začátečníky Ludmila Kollmannová

V mých oblíbených knihovnách jsou kniho-budky ve formě regálů. Nedá mi to, vždy se porozhlédnu, zdali tam není něco k přečtení či studiu. Narazil jsem na tuto "pro věčné začátečníky" a prolistoval jsem ji. Vnučka má druhým rokem angličtinu na ZŠ a ukázal jsem jí učebnici: přehled frází, přehled gramatiky a testy na kontrolu znalostí. Na velikonoční pondělí ji už nevlastním. Pochopila, jak si dál rozšiřovat znalosti.

23.04.2025 4.5 z 5

Tramvaj do stanice Touha Tramvaj do stanice Touha Tennessee Williams (p)

Neviděl jsem film, ani jsem nebyl v divadle. Mám ze hry silný dojem, pěkné vyvíjecí se postavy, spousta střetů mezi nimi, napínavé - a až za hranou dialogy, a spousta myšlenek "ze života" a "do života". Patří do zlatého fondu světových dramat!

23.04.2025 5 z 5

Past na kmotra Past na kmotra Václav Pavel Borovička

Upozornění, že mafie má značný podíl na vraždě JFK, prezidenta USA, se mi nepotvrdila. Je to takový kaleidoskop o činnosti mafie USA po druhé světové válce do roku 1990. Neorientuji se v tom, co je románová fikce a co by mělo být literaturou faktu. Průměr.

21.04.2025 3 z 5