knidopel Online knidopel komentáře u knih

☰ menu

Čas zpomalit Čas zpomalit Tereza Škorupová

Knížka obsahuje spoustu zajímavých myšlenek a tipů, jak v dnešní uspěchané době trochu zpomalit, začít si vážit maličkostí a probudit v sobě dětskou zvědavost. Rozhodně vás to při čtení donutí se zamyslet a přehodnotit mnoho věcí ve svém životě.

11.03.2024 5 z 5


Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Holly Black

Pěkná doplňková kniha s krásnými ilustracemi. Přečteno za večer. Líbil se mi pro změnu pohled na věc a vyprávění z Cardanovy strany.

11.03.2024 4 z 5


Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Velmi pohodové čtení, možná na můj vkus až moc. Člověk u toho vypne a představí si chuť a vůni kávy i dalších zmíněných dobrot. Bohužel mi tam chybělo právě to napětí a takový ten pocit, že musím hned přečíst další kapitolu, jinak neusnu. Musím se však přiznat, že jsem u čtení této knihy několikrát usnula. Knihu jsem si vybrala zejména kvůli tomu, že jsem fanoušek fantasy a Dungeons & Dragons. Zaujalo mě tedy zejména prostředí a různé rasy postav.

05.03.2024 3 z 5


Královna ničeho Královna ničeho Holly Black

Strašně jsem se bála, že budu z konce této našlápnuté série zklamaná. Chvílemi to tak i vypadalo, ale nakonec vše dopadlo tak, jak mělo a příběh se krásně uzavřel. Jsem ráda, že jsem Krutého prince neodložila (když jsem měla problém se začíst) a do série se pustila.

22.02.2024 5 z 5


Podlý král Podlý král Holly Black

Ačkoliv jsem měla u prvního dílu občas problém se začíst a něco mi v příběhu chybělo, u druhého dílu jsem se začetla na první dobrou a místy jsem se od knížky nemohla odtrhnout. V příběhu se neustále něco děje, krásně to odsýpá a čte se to opravdu samo. Zároveň mě kniha dokázala i překvapit a děj mi nepřišel předvídatelný, což cením. Ihned se pouštím do dalšího dílu.

13.02.2024


Vrah je v každém z nás 2 Vrah je v každém z nás 2 Lucie Bechynková

Četla jsem i první díl a musím říct, že druhý díl se mi líbil ještě o kus víc. Jde vidět posun k lepšímu a v podstatě vše, co mi vadilo u prvního dílu (rušivé nahodilé otázky v průběhu jednotlivých příběhů, obrázky na konci knihy, které nesouvisely s odvyprávěnými případy), bylo nyní už za mě v pořádku. Všechny případy byly zajímavé a musím tedy přiznat, že bych chtěla mít paměť pana Štočka, protože detaily, s kterými je schopný i po letech případy odvyprávět, jsou obdivuhodné.

13.02.2024 5 z 5


Krutý princ Krutý princ Holly Black

Tuto sérii jsem měla již dlouho na seznamu k přečtení a jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala. Celkově mě první díl bavil, ale musím říct, že jsem ze začátku měla problém se začíst a několikrát knihu odložila a raději četla něco jiného. Nakonec jsem se začetla a nejspíš si přečtu i další díly, ale čekala jsem popravdě větší "wow efekt". Nejspíše jsem se tak úplně nesžila s hlavní postavou Jude, která mi nepřišla moc sympatická. Doufám, že další díly se rozjedou trochu více.

06.02.2024


Zázrak jménem hořčík Zázrak jménem hořčík Carolyn Dean

Kniha mi rozhodně poskytla základní pohled na problematiku nedostatku hořčíku a jeho možné důsledky a vliv na téměř všechny procesy v těle. Kniha je už však trochu staršího data, takže si nejsem jistá, jestli jsou všechny informace a studie aktuální. Chvílemi jsem měla pocit, že autorka některé informace neustále opakuje a chce pomocí knihy udělat také marketing "svým" preparátům. Ať tak či onak, člověk si díky knize uvědomí a dozví spoustu věcí a může se více zaměřit na své zdraví.

06.02.2024 4 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Muž jménem Ove byla kniha, u které jsem se nahlas smála a zároveň mi u ní i ukápla slza. Tuto knihu jsem si poslechla načtenou Janem Vlasákem a poslech jsem si dost užila, hlas pana Vlasáka mi k Ovemu padl jako ulitý.

Je pravda, že ze začátku jsem se poslechem musela trochu prokousat, protože mi Ove lezl neskutečně na nervy. :D Ovšem později jsem si jeho zásadovou a svéráznou povahu oblíbila.

Po poslechu knihy jsem si pustila i film, kde Oveho (Otta) hraje Tom Hanks a film můžu rozhodně také doporučit, ačkoliv je pravda, že mi místy scházely vnitřní prupovídky, které měl v knize Ove neustále ke všem a ke všemu.

06.02.2024 5 z 5


Dívka ze země Venku 11 Dívka ze země Venku 11 Nagabe

Od posledního dílu jsem čekala, že se vše konečně vysvětlí a příběh bude mít zakončení, které si zaslouží. Vysvětlení se odehrálo, ale stejně jako v předchozích dílech a celé této sérii, nakonec vyvstaly nějaké další otázky. Konec si může člověk interpretovat různě. Na jednu stranu mě konec trochu zklamal, ale v podstatě se toto zakončení k sérii vlastně hodí. Čtenář po celou dobu tak trochu hádá, co se odehrává (za mě je to způsobené zvláštním stylem kresby, na kterou si člověk musí zvykat a také tím, že nic není řečeno tak úplně napřímo).

Po přečtení 11. dílu mě překvapilo, že se plánuje vydání dalšího dílu, avšak podle anotace by se mělo jednat o bonusovou knihu s příběhy Šivy a pana učitele. Poskytne nám nějaká další vysvětlení? Kdo ví...

Doporučila bych tuto mangu? Pokud chcete vyzkoušet něco hodně jiného, jděte do toho! Dívka ze země Venku je originální manga s pěknou (i když za mě někdy trochu nečitelnou) kresbou, která vás určitě zaujme. Musím se přiznat, že asi v půlce série jsem uvažovala, zda budu chtít mangu dočíst, protože mě až tolik nebavila. Ovšem jsem ráda, že jsem se rozhodla pro dočtení, protože poslední 4 díly mě bavily moc. Série se rozjela neskutečným způsobem. Poslední díl mě pak zase lehce zklamal.

16.01.2024 4 z 5


Dívka ze země Venku 10 Dívka ze země Venku 10 Nagabe

Díl, který přinesl stěžejní odhalení, jak to bylo s minulostí a proměnou pana učitele a prvním setkáním se Šivou. Musím se přiznat, že jsem měla trochu problém pochopit, co se vlastně stalo úplně na konci, ale o to více se těším na poslední knihu a doufám, že se vše pěkně vysvětlí a uzavře.

16.01.2024 4 z 5


Ženy zločinu Ženy zločinu Lucie Bechynková

Skvělý nápad na téma i koncept knihy, kdy se střídají skutečné příběhy odsouzených žen za různé zločiny a rozhovory s ženami, které se zločinem a zločinci pracují. Zejména rozhovory byly velmi inspirativní a dozvídáme se v nich někdy i překvapivá fakta o tom, jak práce těchto žen vypadá. U případů jsem pak ocenila i fotografie dobových dokumentů. Hodnocení snižuji za způsob, jakým byly kladeny otázky v rozhovorech. Někdy mi přišly otázky trochu "hloupé" a daly by se jistě položit jinak. Ostatně i některé odpovědi na ně byly trochu odtažité.

15.01.2024 4 z 5


Dívka ze země Venku 9 Dívka ze země Venku 9 Nagabe

Nabitý díl. Konečně se dozvídáme další a další věci důležité pro pochopení celého příběhu. Přečetla jsem na jeden zátah a jsem zvědavá, co bude dál.

15.01.2024 5 z 5


Dívka ze země Venku 8 Dívka ze země Venku 8 Nagabe

Po předchozích dílech, které mě až tolik nebavily, tento byl nabitý dějem. Jsem ráda, že jsem tuto sérii nevzdala. Doufám, že v tomto tempu budou pokračovat i další díly.

15.01.2024 4 z 5


Čarodějova nevěsta 1 Čarodějova nevěsta 1 Kore Yamazaki

Pěkné ilustrace a zajímavý námět. Manga se četla dobře, ale asi mě celkově tolik nezaujala, takže nad další pokračováním ještě popřemýšlím.

08.01.2024 3 z 5


Sága Sága Brian K. Vaughan

Ze začátku jsem měla trochu problém se začíst, ale ke konci jsem se zase nemohla odtrhnout. Možná mi jen trvalo, než jsem si zvykla na styl vyprávění a kresbu. Nejspíš zkusím přečíst i další díl.

17.12.2023 3 z 5


Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Detektivky nejsou zrovna můj oblíbený žánr, ale pár dílů s Harrym Holem jsem četla již před lety. Rozhodla jsem se, že se po dlouhé pauze k této sérii vrátím a vyzkouším to formou audioknihy. Byla jsem velmi překvapená a opravdu mě to dost chytlo. Tento díl byl totiž upraven do dramatizace, ve které účinkuje několik známých českých herců. Bylo to opravdu nabité, napínavé a moc dobře se to poslouchalo. Rozhodně doporučuji.

25.11.2023 4 z 5


Tokijský ghúl 1 Tokijský ghúl 1 Sui Išida (p)

Tato manga mě velmi překvapila. Zajímavý, neotřelý příběh, sympatický hlavní hrdina, stále se něco dělo. Celkem mě to nalákalo na další díly.

25.11.2023 5 z 5


Gender Queer: Autobiografie Gender Queer: Autobiografie Maia Kobabe

Pokud se chcete o tomto tématu dozvědět více, či sami procházíte něčím podobným, myslím si, že vám tato kniha je schopná hodně dát. Jde o autobiografii, takže sám/sama autor/ka moc dobře ví, o čem mluví. V knize najdeme, čím vším si musí někdy člověk projít, aby našel sám sebe. Jde o celkem intimní a otevřenou zpověď zabalenou do krásných ilustrací, které poskytují přístupnou formu pro každého.

05.11.2023 4 z 5


Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Kniha byla díky tajemnu, střídání pohledů z více postav a krátkým kapitolám celkem čtivá a napínavá. Bohužel mi asi úplně nesedly hlavní postavy, ani jedna mi nebyla sympatická. Na můj vkus byli všichni až moc rozdílní a navzájem se až tolik nemuseli, aby spolu jeli někam na dovolenou. Závěr byl celkem fajn, byla jsem ráda, když se konečně některé věci objasnily. Musím však říct, že více se mi líbila od této autorky kniha Jiné místo. Přesto se chystám i na Zítřek ti nikdo neslíbil a jsem zvědavá, jak se mi bude líbit ta.

05.11.2023 3 z 5