Gender Queer: Autobiografie

Gender Queer: Autobiografie https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466395/bmid_gender-queer-autobiografie-fgh-466395.jpg 4 91 21

Autobiografický komiks ve své nejkrystaličtější podobě vznášející všechny nepříjemné a bolestné otázky po vlastní identitě. Maia Kobabe podrobně zachycuje smršť tápání, zmatení a frustrace, která je zasáhla s nástupem puberty. Hledání odpovědí a jejich přijetí jim trvalo dlouhá léta, než došli k závěru, že je queer nebinární asexuální osobou. Tohle není nové téma, naopak je staré jako lidstvo samo, ale teprve dnes se o něm učíme mluvit. Grafický román Gender / Queer vám pomůže, když ne jej pochopit, pak určitě mu rozumět.... celý text

Literatura světová Komiksy Biografie a memoáry
Vydáno: , Centrala
Originální název:

Gender Queer , 2019


více info...

Přidat komentář

karaliene
27.02.2024 3 z 5

Jde o nejlépe graficky zpracovaný komiks, který jsem kdy držela v ruce. Literární zpracování mě zaujalo podstatně méně, dějové linii chybí logika, zato obsahuje věci du až triplicitní (hlavně teskné myšlenky), jazyk je nesourodý nejen co do rodu (což je vysvětleno v předmluvě), ale i stylu.

papada
11.02.2024 4 z 5

Velmi otevřená a jedinečná kniha o hledání genderové identity a o sexualitě.


Gwilwilethiel
15.11.2023 5 z 5

Autobiografie ve formě komiksu zpracovaného originálním výtvarným stylem o dívce, která se necítila ve své kůži při konfrontaci s tím, co od ní společnost
očekává. A to hlavně v moment, kdy začala dospívat. Autor/ka skvěle mapuje své komplikované pocity, kdy se nemůže najít ve vlastním genderu a sexualitě.
Dospívá k závěru, že se cítí nejlépe, když ho/ji jiokolí vnímá jako nebinárního člověka. Je to pak pro něj/ni boj sám o sobě, kdy se snaží sebe a své blízké naučit, jak vlastně nebinárně oslovovat a chápat.
Právě boj s pochopením sebe sama je velmi silným prvkem v příběhu, kterým se autor/ka zabývá celou dobu.

knidopel
05.11.2023 4 z 5

Pokud se chcete o tomto tématu dozvědět více, či sami procházíte něčím podobným, myslím si, že vám tato kniha je schopná hodně dát. Jde o autobiografii, takže sám/sama autor/ka moc dobře ví, o čem mluví. V knize najdeme, čím vším si musí někdy člověk projít, aby našel sám sebe. Jde o celkem intimní a otevřenou zpověď zabalenou do krásných ilustrací, které poskytují přístupnou formu pro každého.

Ophelie
28.09.2023 4 z 5

Předně klobouk dolů před autorkou/autorem, že jde tímto tzv. s kůží na trh (a mnohdy se jedná o velice intimní témata a prožitky). Kniha čtenáři hodně pomůže pochopit, co člověk v takové situaci prožívá, jak se cítí - a rozhodně není co závidět, autorka/autor to opravdu neměl/a jednoduché a pro všechny, kteří to mají také tak, to musí být hodně těžké (i vzhledem k okolí, rodině apod.). O tuto tematiku se nijak zvlášť nezajímám, ale za tuto knihu (komiks) jsem ráda, otevřela mi obzory a určitě i napomohla větší toleranci. Rozhodně doporučuji k přečtení.

Katte192
12.05.2023 5 z 5

Jedna z těch za mě zajímavějších knih na toto téma... díky že se píšou!! Podle mě to skutečně může pomoct Právě těm, kteří hledají

antuka
23.02.2023 3 z 5

Na mě asi až moc edukativní a roztříštěné (což by teoreticky mohla být metafora, ale mě spíš vadilo náhlé a neodůvodněné přeskakování ze současnosti do minulosti a naopak). Na druhou stranu některé střípky byly hodně nosné a velmi důkladně rozebrané, což oceňuju.

oblakaknih
17.02.2023 5 z 5

Na toto komiksové zpracování autobiografie jsem se už dlouho chystala, letos mi konečně přišla pod ruku díky čtecí výzvě.
Nechci knihu přímo hodnotit jako příručku co se genderu týče, protože je zde na tuto problematiku nahlíženo dosti subjektivně, ale myslím si, že pokud se něco málo dozvědět chcete, tato kniha má co nabídnout.
Nejvíce bych chtěla vyzdvihnout kresbu knihy, která je velmi povedená, navíc v barvě. Nebojí se zobrazit i to, co by některým mohlo přijít moc soukromé.
Jak už to u komiksů bývá, jsou mnohdy čtením na jedno odpoledne, protože jakmile začnete, nemůžete přestat číst.
Tento komiks je milým, nepřikrášleným a realistickým pohledem na otázku genderu. Je upřímný, obohacující a krásný.
Já jsem si toto čtení moc užila, v budoucnu se do knihy možná i znovu pustím, protože věřím, že mi přinese zase něco nového, něco navíc.
Moc doporučuji!

Jizi
12.02.2023 4 z 5

Z venku si o lidech, kteří bojují se sebeidentifikací v rámci zažitých společenských kategorií můžeme myslet, co chceme, než ale začneme něco nebo někoho hlasitě kritizovat, měli bychom se (nejen v otázkách sedeidentifikace) aspoň pokusit v rámci našich vlastních mentálních kapacit danou problematiku pochopit.
A Gender Queer je jednou z velice pohodlných, širokých a krásně přístupných cest.
Zajímavý počin, scénář, kresba, rozpolcenost hlavní postavy, její tápání, tápání okolí a celý niterný svět namáhavého hledání té mé niky, toho mého místa ve světě, mého hlasu, všechno tu je a všechno je tu tak, že by člověk musel být opravdu hodně zatvrzelý, aby reálnost pocitů Maii i po dočtení zpochybňoval.

norrasun
05.12.2022 5 z 5

Výborný komiks, hodně otevřený, zajímavý a velmi čtivý. Já sama se v tématice nebinárních identit příliš neorientuji, tudíž měl pro mě edukativní rozměr..

Ditules
12.08.2022 4 z 5

Moc hezky vysvětlená změna v pojetí genderu. Autor/ka se osobně cítí jako nonbinární.

Romča11
31.05.2022 5 z 5

Tenhle komiks je naprosto skvělej!
Velmi věrně a skvěle zachycuje, jaké to je objevovat to, že je člověk nebinární. Jaké to je v dnešní společnosti necítit se ani ženou, ani mužem. Nechtít být ani jedním.
Tenhle komiks se četl sám. Jen jsem obracela stránky a hltala ho. Je strašně čtivý a rychle se čte.
Taky jsem se dozvěděla spoustu nových informací, například že nebinarita vzniká už při prenatálním vývoji. A takových informací je komiks plný!
Vykreslení postav bylo také naprosto skvělé. A stejně tak pocitů. Naprosto jsem se dokázala vžít do hlavní hrdinky a chápala její pocity.
Celkově je to velmi povedený komiks, který velmi dobře a přesně zachycuje, jaké to je být nebinárním člověkem a s jakými těžkostmi se takový člověk musí potýkat.
Velmi se mi líbil a mnoho nového jsem se dozvěděla.
Je to prostě skvělý komiks, který můžu všem jen doporučit!

keny
02.05.2022 5 z 5

Jsem moc rada za tuto knihu. Myslim, že už se budu divat jinak na tuto genderovou skupinu. Překvapilo mě, kolik gender queer je, zatím jsem se s nikým takovým nesetkala, ale možná i proto, že naše společnost je zatím ještě moc konzervativní a soudici, a proto je velmi těžké udělat coming out. Zrovna před chvílí jsem u klienta při výměně peněz vyplňovala údaje a říkala jsem si, k čemu je tam důležité vyplňovat pohlaví....

SynD
13.03.2022 3 z 5

mimořádně zajímavý příběh osobního hledání, sympatická kresba. chyběla mi ale struktura, nějaká srozumitelná páteř vyprávění. přišlo mi, jako by MK jen tak náhodně tahal/a z klobouku nejrůznější kousky konfet a obrázků a knoflíků a historek a snů a vzpomínek, ale výsledkem je poněkud nesouvislé vyprávění, které najednou prostě skončí.

jazyková redakce též pokulhává, v jedné větě se náhodně potkává spisovné s nespisovným... plus bych tak nějak čekala, že v komixovém nakladatelství vědí, že Alison Bechdel je žena a její Fun home u nás vyšel pod názvem Rodinný ústav.

Zuzvil
03.02.2022 4 z 5

Výborně zpracovaný autobiografický komiks objevování a srovnávání se se svým nebinárním já. Knížka, která mi zase trošku víc otevřela oči, autor/autorka velmi názorně a hezky seznamuje čtenáře se svými vnitřními dialogy ohledně pohlavní identity. Velmi názorně je v knížce také ukázáno, že ani autor/autorka přesně neví jak na sebe nahlížet a pořád !pracuje" s nepochopením a uchopením sebe sama. K přečtení můžu určitě doporučit, komiks se mi líbil i po vizuální stránce.

Aprilek
28.12.2021 5 z 5

Jedinečná kniha.

blackoutzuzi
26.11.2021 5 z 5

Autor/ka opravdu velmi citlivě popsal/a svůj příběh a díky tomu si čtenář dokáže alespoň malilinkato představit, jak se žije člověku, který se necítí být ani ženou, ani mužem. Sledujeme skrze to cestu, na které hledá vlastní identitu, vyrovnává se se svými pocity a snaží se porozumět tomu, kým skutečně je.

Je opravdu moc dobře, že se tyto osvětové komiksy na českém literárním trhu objevují čím dál víc, přeci jen těch témat, která nejsou až tak často diskutovaná, je spousta a queer komunita k nim rozhodně patří!

Tento komiks by si měl přečíst každý, kdo se nikdy nesetkal s nebinárním člověkem, nebo ani neví, co to přesně znamená. I mně tento komiks zase více otevřel oči a jsem opravdu moc ráda, že se mi dostal do rukou!

Patro
08.11.2021 4 z 5

Pokud se vám někdo z blízkých třeba svěřil, že se cítí podobně jako tady autor/ka, určitě doporučuji si přečíst. Komiks vám dokáže úžasným způsobem přiblížit, jaké to je, a jak se chovat tak, abychom lidem okolo sebe neublížili.

lena.o.knihach
01.11.2021 4 z 5

Po které přečtené knize vám došla řeč? Mně se to stalo u Gender Queer.

Pár autobiografií jsem četla, pár komiksů také, ale ještě nikdy jsem nečetla autobiografický komiks. Autor/ka skvěle vystihuje pojmy queer, asexualita a další prostřednictvím nádherných ilustrací.

Je to příběh o hledání identity a o porozumění, i když tomu se autorovi/autorce od společnosti nedostávalo. Některé části byly smutné, jiné ještě smutnější. S čím vším se Maia musel/a potýkat (prohlídka u gynekologa, návštěva kadeřnictví, oslovování)… občas mi opravdu došla slova (třeba jako teď).

dawson321
17.08.2021 3 z 5

Pro mě byla kniha někdy dost složitě uchopitelná, i když jsem se autorka/autorku snažil pochopit, co cítí. Líbila se mi výtvarná část, naopak jsem postrádal trochu více děje - kniha je spíše poskládaná ze střípků života autora/autorky. Osobně se mi víc líbili Srdcerváči, jako LGBT komixs.

Štítky knihy

LGBT, queer, LGBT+ asexualita, aromantičnost

Autorovy knížky

Maia Kobabe
americká
2021  85%Gender Queer: Autobiografie

Kniha Gender Queer: Autobiografie je v

Přečtených115x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených8x
Knihotéce15x
Chystám se číst43x
Chci si koupit16x
dalších seznamech5x