Kllara Kllara komentáře u knih

☰ menu

Zvládneš to... – Okamžité povzbuzení při smutku a obavách Zvládneš to... – Okamžité povzbuzení při smutku a obavách Kate Allan

Moc povzbudivé čtení, obrázky jsou opravdu uklidňující a příjemné. Líbil se mi osobní příběh autorky, který byl rozkouskovaný po jednotlivých kapitolách a oceňuji její rozhodnutí přidat do knihy i praktické tipy ohledně toho, jak se vyrovnat s negativními emocemi.

05.02.2024 5 z 5


Gejša Gejša Arthur Golden

Krásný a zároveň velmi krutý příběh, který měl mnoho vrstev. Celkové prostředí Japonska mě bavilo od začátku do konce a dozvěděla jsem se mnoho zajímavých poznatků ze života gejš. Oceňuji realismus celého příběhu ve smyslu vykreslení tehdejších zákoutí Japonska plných špíny a chudoby. Ženy měly opravdu špatné postavení ve společnosti, jejich cena se odvíjela hlavně od sexuální atraktivity a mnohdy se musely nechat pasivně unášet proudem života. Knihu doporučuji, byla velmi čtivá.

05.02.2024 5 z 5


Cesta: Panda a dráček Cesta: Panda a dráček James Norbury

Opět plno krásných obrázků, ale vyskytuje se zde spousta popisných pasáží na úkor hlubších myšlenek. Tím se kniha mění spíše v pohádku pro děti, která je obohacená východní filozofií. Stále se však jedná o příjemné počtení.

10.01.2024 4 z 5


Panda a dráček Panda a dráček James Norbury

Krásná slova a tak krásné obrázky, až člověk zatouží být součástí světa, který zachycují. Ale copak vlastně už nejsme? Možná stačí jenom otevřít oči... A především srdce. Myslím si, že čím více si knihu čtenář rozloží (a nepřečte ji celou naráz), tím více k němu budou moct její slova promlouvat. Jsem ráda, že je tohle má první přečtená kniha v roce 2024.

03.01.2024 5 z 5


Na východ od ráje Na východ od ráje John Steinbeck

Na východ od ráje je čtivá kniha se skvělým poselstvím. Moc se mi líbilo, jakým způsobem autor zachytil nitro všech postav včetně jejich barevné palety citů a myšlenek. Je zde opravdu zachycená lidskost ve své ryzí podobě, a také spoustu moudrých myšlenek, nad kterými nezbývá než se zamyslet.

28.11.2023 5 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Celá trilogie se mi líbila a myslím si, že byla důstojně zakončena. Třetí díl byl napsán v podobném duchu jako druhý. Svět, který autor vytvořil, působil hodně realisticky a nevyskytovala se zde žádná postava, která by byla čistě kladná (občas se ve mně mísilo hodně ambivalentních pocitů). Ale nemohla jsem se od knihy (a celé série) odtrhnout a přečetla ji jedním dechem. Jedná se zkrátka o velmi inteligentní poutavou trilogii, kterou můžu doporučit. Navíc jde vidět, že má autor opravdu rád obložené chleby.

01.11.2023 5 z 5


Nová země – Objevte v sobě smysl života Nová země – Objevte v sobě smysl života Eckhart Tolle

Eckhart Tolle představuje způsob, jak nalézt vnitřní klid a snížit míru utrpení pomocí náhledu na svět ne pouze očima "já", ale v širším kontextu, tedy prostřednictvím jisté formy nadhledu. Zároveň čtenáře podněcuje k tomu, aby si v životě více uvědomoval to, co činí, myslí, cítí a kým ve skutečnosti je. Ačkoliv kniha údajně navazuje na Moc přítomného okamžiku, myslím si, že by klidně mohla být samostatně.

Nová země se mi moc líbila a myslím si, že je to povznášející kniha, ze které si lze odnést spoustu dobrého, ale je pravdou, že rozhodně nesedne každému. Ale to je naprosto v pořádku. Existuje mnoho cest, jak se dobrat k pravdě a naplnit svůj životní potenciál. Už jsem viděla mnoho rádoby duchovních lidí, kteří měli větší ego, než lidé, kteří se o nic podobného aktivně nezajímali :)

26.10.2023 5 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Už se těším, až si přečtu třetí díl. Jak první, tak druhý díl se velice dobře čte. Lisbeth Salanderovou jsem si oblíbila ještě více. Celý příběh dvojky je ještě zamotanější než ten první, také stále zajímavý a promyšlený. Spousta věcí, které autor v prvním dílu jenom nenápadně naťuknul, se zde rozvinula a zapadla do sebe jako jednotlivé dílky skládačky. Myslím si, že mám na nějakou dobu ještě o zábavu postaráno.

09.10.2023 5 z 5


Konečná stanice Bagdád Konečná stanice Bagdád Andy McNab (p)

To, že je příběh napsaný podle skutečné události, je nanejvýš mrazivé, protože zachycuje opravdu temnou stránku lidstva a to, jakých hrůzných činů je bohužel schopno. Četba rozhodně není pro slabé povahy. Na druhou stranu však zachycuje také obrovskou sílu, odvahu a vůli k životu. Autora velmi respektuji za to, co všechno dokázal vytrpět a překonat.

09.10.2023


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Úžasná kniha, jejíž děj mě pohltil natolik, že jsem se rozhodla přečíst celou trilogii. Příběh má hlavu a patu, hlavní postavy jsou zajímavé a dokáží si čtenáře podmanit. Rozumím tomu, že někomu mohla první polovina knihy připadat příliš rozvláčná, ale rozhodně jsem se v průběhu četby ani jednou nenudila a myslím si, že vysoké postavení na žebříčku získala tato krimi oprávněně.

18.09.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Čtení tohoto románu jsem si užila a neužila zároveň. Něco tak beznadějného a depresivního jsem snad ještě nečetla a čím dál jsem v příběhu postupovala, tím to bylo horší. Autorka však píše nesmírně čtivě a myslím si, že se jí touto knihou opravdu podařilo rozpoutat mnoho silných emocí.

21.08.2023 5 z 5


Krajní zodpovědnost Krajní zodpovědnost Leif Babin

V dnešní době je velmi osvěžující číst o tom, že je potřeba se naučit přebírat zodpovědnost za svůj život. Všichni se neustále rveme za svá práva a za svobodu, ale to je pouze jedna strana mince (až příliš přeceňovaná). Kniha je podle mě opravdu výchovná a vede člověka dobrým směrem. Některé pasáže pro mě sice byly nezáživné (hlavně vyloženě vojenské pasáže), ale to neberu jako mínus, protože kniha je určena pro skupinu osob, do které nezapadám. Co mi však vadilo, byl opravdu strašný překlad. Už jen na hlavní obálce knihy byly 2 pravopisné chyby (!) a opravdu velká řada dalších byla i uvnitř. Nikdy jsem snad nečetla knihu s tolika chybami. Mnoho typických vojenských pojmů zde bylo vyloženě chybně přeloženo, často byla zaměňována slova "íránští" a "íračtí" vojáci a slovosled taky pokulhával, což ve výsledku hodně zhoršovalo úroveň a čtivost knihy.

17.08.2023 4 z 5


Jak prokouknout druhé lidi Jak prokouknout druhé lidi Joe Navarro

Tato kniha mi hodně dala a ačkoliv je chvílemi méně záživná, stojí za přečtení. Může se sice během četby stát, že budete mít pocit "ale tohle vlastně vím", ale je velký rozdíl mezi věděním a uvědoměním si. Protože až když si věci uvědomíme, tak je budeme moci využívat i v praktickém životě, ne pouze v teorii.

17.08.2023 5 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Kniha, která dokáže vyvolat silné emoce. Po celou dobu četby se ve mně neustále střídala směsice vzteku, bezmoci i dojetí. Celý děj postupně graduje do bouřlivého finále, které je pro Stephena Kinga naprosto typické, a které přečtete jedním dechem. Jako vždy se mi líbil autorův styl psaní, který je na vysoké úrovni. Také se mi velmi líbilo, že v knize vystupují dvě stejně mocné síly dobra a zla. Díky tomu jsem po jejím přečtení neupadla pouze do tiché melancholie (i když musím přiznat, že mírně převažovala), ale odnesla si i víru v to, že pokud tomu sami dopomůžeme, dobro má nakonec velký potenciál převážit...

16.08.2023 5 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Metro 2033 je velmi akční, dobrodružné a místy přímo děsivé. Nejedná se však pouze o nějaký plytký román, naopak, dokáže přijmout k zamyšlení prostřednictvím různých filozofických úvah, kterými se Arťom občas zaobírá. V průběhu četby mě zároveň nepřestávala ohromovat autorova fantazie a schopnost vykreslit postavy tak, aby mi na nich záleželo. Pokud bych však měla uvést nejsilnější stránku této knihy, je jí oblak tajemna, do kterého je zahalena, a který si zvládla udržet až do samotného konce, což se opravdu málokdy podaří! Velice poutavý čtivý příběh.

24.07.2023 5 z 5


Umění odolnosti Umění odolnosti Ross Edgley

Velmi inspirativní a motivační kniha, která zároveň obsahuje soubor vědeckých poznatků ze světa sportu. Ačkoliv je kniha opravdu zajímavá už jen samotným průběhem plavby a nejrůznějšími zážitky z ní, které Ross Edgley čtivě zachytil na papír, myslím si, že ji ocení především jedinci, kteří se sportu sami věnují. Pokud se tedy nevěnujete sportu a pouze vás zajímá příběh obeplavání Velké Británie, budete muset přesočit mnoho stran o výživě sportovce, jeho denním rozvrhu či popsaných technikách plavání.

16.07.2023 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Okolo této knihy jsem se dlouho procházela v knihkupectví. Možná tak 5 let. Když jsem v ní tehdy poprvé zalistovala, odradil mě styl, jakým byla napsaná - částečně formou spisů v archivu a s netypickým vyjádřením přímé řeči. Jednoho dne jsem se však odhodlala a koupila si ji s tím, že to nejhorší, co se může stát, je, že mě nebude bavit. Ale bavila mě a hodně. Občas jsem se sice musela prokousat spisy, které mě zase tolik nezajímaly, ale většina z nich byla nakonec napsaná čtivě. Samotné téma knihy - léčitelství, okultismus a bohyně, mi přišlo velmi originální a myslím si, že podobných knih je v České republice opravdu pomálu a cením si toho, že autorka zpracovala právě tohle téma. Zároveň se mi moc líbilo, že kniha je napsána na základě skutečných postav a událostí s tím, že se odehrává na existujícím místě, které lze navštívit, i když samozřejmě chápu, že to nemuselo udělat současným obyvatelům Kopanic příliš dobrou službu. Nemyslím si však, že se chtěla autorka prostřednictvím tohoto místa přiživit, ale spíše vzdát hold bohyním, které zde pobývaly a upozornit širší veřejnost na jejich existenci a osudy. Co se týče příběhu samotné Dorky, tak ten byl dle mého názoru velmi zajímavý a výborně napsaný, na konci se vše hezky pospojovalo dohromady. Ve výsledku je to opravdu moc dobrá kniha, která je promyšlená, čtivá a zahalená oblakem tajemna. Určitě nesedne každému, ale myslím si, že stojí za přečtení a ať už si každý o žítkovských bohyních myslí, co chce, jedná se o nedílnou součást naší historie, která prostupuje každým z nás.

04.07.2023 5 z 5


Odvaha nebýt oblíbený Odvaha nebýt oblíbený Koga Fumitake

Velmi dobrá kniha. Někoho by mohl odradit styl, jakým je napsaná - tedy formou rozhovoru mezi filosofem a mladým mužem, ale díky tomu kniha dokáže efektivně čelit protiargumentům své teorie.

Obsah knihy je napsán poměrně jasným a srozumitelným jazykem. Osobně mě ale velmi zaujala myšlenka teleologie a naprosté popírání traumatu. Poprvé mě tvrzení o neexistenci traumatu opravdu šokovalo. Jak si někdo může dovolit vyvracet něco takového? Ale čím hlouběji jsem se nad tím zamýšlela, tím mi ta myšlenka připadala méně absurdní. Adlerova teorie tímto výborně vysvětluje, proč jsou minulostí někteří lidé tolik ovlivněni a jiní nikoliv. Proč někteří uchopí špatné zážitky jako příležitost k růstu, zatímco jiní jako doživotní výmluvu, proč nemohou ve svém životě nic změnit. Co ve mně však vyvolává jisté pochybnosti je, nakolik se tato teorie dá uplatnit na děti. Do jaké míry je dítě zodpovědné za své chování, když se jeho mozek a celé tělo ještě vyvíjí? Do jaké míry by se daly na dítě celkově uplatnit myšlenky teleologie?

Myslím si však, že se ve výsledku jedná o dobrou knihu, která nabízí svěží náhled na život a návod, jak jednoduše rozmotat někdy složitý uzel mezilidských vztahů. Věřím, že může spoustě lidem pomoct, protože nabízí jasné pilíře, o které se lze v těžkých životních situacích opřít. Zároveň dodává velký pocit svobody. Někdo by sice mohl oponovat, že je obtížné uvést myšlenky knihy do praxe, ale kdy není? Všechny nové myšlenky je obtížné uvést do praxe. To však neznamená, že nestojí za to, to aspoň zkusit.

22.06.2023 5 z 5


Dar volby Dar volby Edith Eva Eger

Kniha napsaná s ženskou něhou. Většiny věcí, o kterých se psalo v této knize, jsem si již byla vědoma, ale je dobré si je neustále připomínat. Edith je příkladem, že člověk může být životem sražen na kolena, ale přesto se znovu postavit a dokonce stát vzpřímeněji než předtím. Tomu se říká posttraumatický růst. Někdy jsme nuceni vlivem traumatické události zcela přehodnotit svůj život, což nám ve výsledku může pomoci vybudovat si pevnější a stabilnější základy do budoucna. Moc se mi na této knize líbí především praktické tipy na konci každé kapitoly pro překonání určitých potíží. Určitě si je ještě všechny projdu.

05.04.2023 5 z 5


Jak nezemřít Jak nezemřít Michael Greger

Jedná se o opravdu hluboký a kvalitně zpracovaný ponor do oblasti zdravého stravování. Tato kniha mě nesmírně informačně obohatila, v mnohém mi otevřela oči a dá se říct, že i zasáhla po citové stránce. Je mi smutno z toho, když vidím, že nejčastější příčiny civilizačních chorob včetně srdečních chorob, mozkových příhod a rakovin, se dá do velké míry prevencí zvrátit, ale když nám nic není, motivace se o sebe starat většinou nebývá tak silná. Jenže problémem je, že pak už může být pozdě...

Určitou předností knihy je, že poskytuje zajímavý vhled do lživých marketingových tahů týkajících se potravin, čímž se bohužel jen potvrzuje smutná realita toho, že lidské zdraví je často obětí, která musí padnout za účelem zisku některých společností. Dnes již musíme kontrolovat každou výzkumnou studii ohledně potravin s tím, kým byla financována a kdo testoval nezávadnost či prospěšnost jejich produktů. Drahé léky jsou prosazovány na úkor levnějšího koření, ovoce, zeleniny či ořechů, přitom bylo v této knize nejednou prokázáno, že mají některé tyto potraviny prokazatelně srovnatelné účinky na zdraví, jako oficiální léky, a to s jedním rozdílem - bez vedlejšího účinku a hlavně výdělku farmaceutických společností.

Také mi připadá šílené, kolik dezinformací okolo zdravého stravování všude koluje. Každým dnem se mi potvrzuje, že se nevyplácí tyto informace hledat na první nejpopulárnější stránce, která mi vyjede po zadání otázky do Googlu. Ony osvětové články často píší novináři, kteří si rozhodně nepřečetli pět odborných tlustých knih, aby pochopili, nakolik složitá nutriční věda je a spíše než o samotnou pomoc lidem, jim může jít o počet kliknutí na článek.

Uvědomuji si, že výzkumy a věda rozhodně nejsou zárukou té nejvyšší pravdy už jen z důvodu, že se naše znalosti neustále prohlubují a vyvíjí. Jedná se ale aspoň o nějaký opěrný bod a něco, od čeho se můžeme odrazit.

Je důležité podotknout, že kniha je napsaná ve prospěch rostlinné stravy, to jistě. Ostatně důvod, proč tomu tak je, je popsaný na každé stránce této knihy. Ale i v rostlinné říši existuje spousta věcí, na které je nutné si dávat pozor. Existuje plno nekvalitních a dokonce i škodlivých rostlinných potravin, před kterými autor nezavírá oči, nýbrž na ně vyloženě poukazuje a snaží se být objektivní. Toho si cením a také se mi líbí, že se rozhodl založit neziskové webové stránky o nejnovějších výzkumech z oblasti stravování s cílem zpřístupnit informace všem.

Abych to tedy nějak shrnula. Kniha může být náročnější na čtení, ale stojí za to. Je zpracovaná tak, aby byla vzhledem ke svému obsahu co nejsrozumitelnější a zároveň neztrácela na své kvalitě. Obsahuje jak konkrétní rozbor jednotlivých nemocí s tipy, které vám mohou pomoci zlepšit svůj zdravotní stav, tak i výživová doporučení pro prevenci. To vše včetně zajímavých receptů a odboček. Knihu doporučuji.

05.04.2023 5 z 5