Jak nezemřít

Jak nezemřít https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346974/bmid_jak-nezemrit-VB1-346974.jpg 5 50 15

Onemocnění, jako jsou nemoci srdce a cév, rakovina, cukrovka, vysoký krevní tlak, Parkinsonova či Alzheimerova choroba (a další), si každý rok i u nás vyžádají desítky tisíc lidských životů. Tak tomu být ale nemusí. Když se zařídíte podle rad dr. Michaela Gregera, zakladatele a provozovatele webových stránek NutritionFacts.org, naučíte se, které potraviny konzumovat a jaké změny v oblasti životního stylu uskutečnit, abyste dokázali nejenom předcházet patnácti hlavním příčinám úmrtí (první část knihy), ale také s těmito chorobami efektivně bojovat - a zkvalitníte a prodloužíte si tak život. Vyskytuje se ve vaší rodině rakovina prostaty? Odložte sklenici mléka a zahrňte do svého jídelníčku lněné semínko. Máte vysoký krevní tlak? Ibiškový čaj účinkuje lépe než přední lék proti hypertenzi, a to bez negativních vedlejších účinků. Bojujete s rakovinou prsu? Konzumace sóji je spojena s lepší prognózou. Máte problémy se srdcem? Přejděte na celozrnnou stravu založenou na konzumaci rostlinných potravin; výsledky vědeckých studií opakovaně ukazují, že taková změna dokáže postup onemocnění zastavit i zvrátit. Dr. Greger ve své knize shrnuje poutavou a často i vtipnou formou poslední výsledky vědeckého poznání (cituje výsledky asi 2 600 studií) na téma vztahu výživy a zdraví. Druhá část knihy je plná praktických rad ohledně potravin a návyků, které by se měly stát součástí naší každodenní rutiny. Jedná se o ten nejlepší (a nejfundovanější) lékařský předpis pro vaše lepší zdraví, jaký v současné době existuje.... celý text

Psychologie a pedagogika Věda Zdraví
Vydáno: , Noxi
Originální název:

How Not to Die , 2015


více info...

Přidat komentář

streles
23.11.2023 5 z 5

Knihu jsem si pořídil, neboť mi bylo diagnostikováno docela dost civilizačních nemocí. Doktorka mi předepsala sedm léků na každý den. Brrrrr.
Nevěřím farmaceutickým firmám a proto jsem se rozhodl změnit způsob stravování dle této knihy a výsledky se pozvolna dostavují. Děkuji panu Gregerovi za jeho knihu. Doporučuji

Kllara
05.04.2023 5 z 5

Jedná se o opravdu hluboký a kvalitně zpracovaný ponor do oblasti zdravého stravování. Tato kniha mě nesmírně informačně obohatila, v mnohém mi otevřela oči a dá se říct, že i zasáhla po citové stránce. Je mi smutno z toho, když vidím, že nejčastější příčiny civilizačních chorob včetně srdečních chorob, mozkových příhod a rakovin, se dá do velké míry prevencí zvrátit, ale když nám nic není, motivace se o sebe starat většinou nebývá tak silná. Jenže problémem je, že pak už může být pozdě...

Určitou předností knihy je, že poskytuje zajímavý vhled do lživých marketingových tahů týkajících se potravin, čímž se bohužel jen potvrzuje smutná realita toho, že lidské zdraví je často obětí, která musí padnout za účelem zisku některých společností. Dnes již musíme kontrolovat každou výzkumnou studii ohledně potravin s tím, kým byla financována a kdo testoval nezávadnost či prospěšnost jejich produktů. Drahé léky jsou prosazovány na úkor levnějšího koření, ovoce, zeleniny či ořechů, přitom bylo v této knize nejednou prokázáno, že mají některé tyto potraviny prokazatelně srovnatelné účinky na zdraví, jako oficiální léky, a to s jedním rozdílem - bez vedlejšího účinku a hlavně výdělku farmaceutických společností.

Také mi připadá šílené, kolik dezinformací okolo zdravého stravování všude koluje. Každým dnem se mi potvrzuje, že se nevyplácí tyto informace hledat na první nejpopulárnější stránce, která mi vyjede po zadání otázky do Googlu. Ony osvětové články často píší novináři, kteří si rozhodně nepřečetli pět odborných tlustých knih, aby pochopili, nakolik složitá nutriční věda je a spíše než o samotnou pomoc lidem, jim může jít o počet kliknutí na článek.

Uvědomuji si, že výzkumy a věda rozhodně nejsou zárukou té nejvyšší pravdy už jen z důvodu, že se naše znalosti neustále prohlubují a vyvíjí. Jedná se ale aspoň o nějaký opěrný bod a něco, od čeho se můžeme odrazit.

Je důležité podotknout, že kniha je napsaná ve prospěch rostlinné stravy, to jistě. Ostatně důvod, proč tomu tak je, je popsaný na každé stránce této knihy. Ale i v rostlinné říši existuje spousta věcí, na které je nutné si dávat pozor. Existuje plno nekvalitních a dokonce i škodlivých rostlinných potravin, před kterými autor nezavírá oči, nýbrž na ně vyloženě poukazuje a snaží se být objektivní. Toho si cením a také se mi líbí, že se rozhodl založit neziskové webové stránky o nejnovějších výzkumech z oblasti stravování s cílem zpřístupnit informace všem.

Abych to tedy nějak shrnula. Kniha může být náročnější na čtení, ale stojí za to. Je zpracovaná tak, aby byla vzhledem ke svému obsahu co nejsrozumitelnější a zároveň neztrácela na své kvalitě. Obsahuje jak konkrétní rozbor jednotlivých nemocí s tipy, které vám mohou pomoci zlepšit svůj zdravotní stav, tak i výživová doporučení pro prevenci. To vše včetně zajímavých receptů a odboček. Knihu doporučuji.


pablito
09.07.2022 5 z 5

S názory autora shodou okolností rezonuji, tak jsem knížku přečetl celou a se zájmem (člověk rád pokyvuje nad názory, které mu jsou blízké). Podotýkám nicméně, že knížka bude pro část jak laické, tak odborné veřejnosti velmi kontroverzní. Je poměrně obsáhlá a vzhledem ke značné redundanci to na mě dělalo dojem, že autor ani nepředpokládal, že ji někdo bude číst celou (větší část je členěna podle jednotlivých nemocí, tak si myslím, že předpokládal, že každý se zaměří na to, co ho trápí :)

luckomar
03.04.2021 5 z 5

Prostě bible zdravého životního stylu.

bluenite
15.03.2021

Čím víc takových lidí jako tento pán, tím lépe. Jídlo, tak jako každá jiná věc, je záležitost vlastní volby. A téměř vše je věcí informace.
...to lucid: člověk právěže JE býložravec. Ta knížka opravdu není objektivní, napsal ji subjekt.

lucid
04.01.2021 1 z 5

Kdyby příroda chtěla, aby člověk jedl pouze rostlinnou stravu, zařídila by to tak, aby byl býložravec. Do objektivní publikace má tato kniha daleko.
…to bluenite: základem knihy je manipulace a zkreslení vědeckých studií, podrobnosti např. na: https://www.healthline.com/nutrition/how-not-to-die-review

Stani95
27.12.2020 5 z 5

Bible pro každého, kdo se zajímá o zdravou stravu.

whack
19.11.2020 5 z 5

Autor, odborník na výživu, podrobne popisuje rôzne choroby a iné zdravotné problémy, a vysvetľuje, čo ich spôsobuje a aké potraviny môžu pomôcť k zlepšeniu stavu. Nepopisuje zbytočne nutričné hodnoty rôznych potravín, ale hovorí, ako vplývajú na konkrétny problém. Nevadilo by mi, keby bolo v knihe menej štatistík o tom, koľko ľudí v USA na akú chorobu ochorie a zomrie a akú má percentuálnu úmrtnosť. V prípade, že by ste hľadali stručnejší, no komplexný a zrozumiteľný súhrn tých najdôležitejších informácií, pozrite si radšej knihu Jak na veganství (Pavel Houdek). Nemusíte sa však ani báť hrúbky tejto knihy, 160 posledných strán môžete odrátať, je na nich výpis použitých zdrojov.

ReadMore
22.05.2020 5 z 5

Bible pro každého. Toť vše...

Anya636
30.12.2019 5 z 5

Z této knihy jsem naprosto nadšená, kéž bych ji objevila dříve. I přesto, že jsem přečetla mnohé o zdravé stravě a životním stylu, tak toto je jedinečná kniha, čtivá, zajímavá a stoprocentně přínosná. Perfektní vědecká studie, kde se dovíte snad úplně vše o tom, jak stravou předejít smrtelným chorobám. Napsáno doktorem a vše podloženo nejnovějšími výzkumy a vědeckými studiemi. Doporučuji analytický typům. Nezalekněte se délky knihy, celá čtvrtina knihy jsou jen poznámky pod
čarou. Doporučila bych panu Skřičkovi, autorovi Oprawme se, aby se zde
inspiroval. A hlavně, pokud by Vás kniha odrazovala, můžete si přeci přečíst jen zajímavé pasáže. Například jak se vyvarovat nepříznivým rodinným anamnézám.

mariva
26.07.2019 4 z 5

Trvalo mi docela dlouho, než jsem přečetla tuto dost obsáhlou knihu (naštěstí 200 stran jsou jen odkazy na jednotlivé výzkumy) a hlavně první polovina na mě působila hodně depresivně. Probírání jednotlivých nemocí a současně striktní odmítání čehokoliv živočišného v potravě mě dost odrazovalo. Vím, že asi nedokážu úplně přejít na rostlinnou stravu, ale už druhý den četby jsem se v obchodě více soustředila na zeleninu a ovoce. Je nesporné, že jejich přínos na lidské zdraví je obrovský, takže se budu snažit zařazovat je do stravy mnohem víc než dosud. V knize je spousta velmi užitečných doporučení, ale možná by trochu méně odborných citací a čísel pomohlo k větší srozumitelnosti knihy.

Tucaka
10.06.2019 5 z 5

Tuhle knihu by si měl přečíst naprosto každý, kdo pochybuje o veganské stravě. Výhody této stravy mě přesvědčily jak z hlediska etického, tak ekologického a hlavně zdravotního díky této knize.

Kateřina Marko
14.04.2019 5 z 5

Skvělá kniha a doporučuji si ji přečíst všem! Načerpala jsem zde zásadní informace a průběžně si ji znovu pročítám. Mé rodiče také inspirovala!

Ethernity
16.03.2019 5 z 5

Jedná se opravdu o klenot mezi knihami o zdraví. Čtenář v ní nalezne drahocenné informace, které mohou jemu či jeho blízkým prodloužit či zachránit život. S panem Gregerem jsem se setkala osobně během plavby "Holistic Holidays at Sea", kde přednášel, a je to opravdu obdivuhodný, nesmírně erudovaný člověk, plný energie, zdraví, empatie a touze pomáhat druhým. Těm, kteří ovládají anglický jazyk, doporučuji jeho bezplatnou stránku nutritionfacts.org nebo aplikaci do mobilu "Dr.Greger's Daily Dozen". Stávající systém zdravotnictví je bohužel továrna na nemoci a nikoliv na zdraví. Lékaři během studií získají pouze minimální znalosti o výživě, a k tomu ještě ovlivněné lobby masného a mléčného průmyslu. Velice si proto vážím odborníků, kteří své pacienty opravdu léčí, a to především výživou, jako je Dr. Greger. Z těch dalších například Dr. Esselstyn, Dr. Klaper, Dr. Barnard, Dr. Campbell, Dr. McDougall, Dr. Mills, Dr. Davis a jiní. Tato kniha opravdu stojí za přečtení!

Leusee
22.10.2018 5 z 5

Tohle je knížka, kterou by si měl přečíst úplně každý! Já sama jsem někdo, kdo nejedl zeleninu dobrých 21 let. A taky jsem těch dobrých 21 let měla hrozný vztah nejen k jídlu, ale i k sobě. Po tom, co jsem kompletně změnila svůj jídelníček se změnilo moje tělo, můj vztah k jídlu a i moje psychika. Jakoby jsem všechno viděla jasněji a pozitivněji. Nechci znít jako nějaký hippie, ale je to tak. Všechno to začíná u stravy!

Štítky knihy

nemoci zdraví veganství zdravá výživa

Autorovy další knížky

Michael Greger
americká, 1972
2017  93%Jak nezemřít
2018  90%Jak nezemřít - Kuchařka
2022  80%Jak nedietovat
2023  80%Jak nedietovat – kuchařka

Kniha Jak nezemřít je v

Právě čtených15x
Přečtených64x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených6x
Knihotéce42x
Chystám se číst125x
Chci si koupit58x
dalších seznamech4x