Klilad Klilad komentáře u knih

☰ menu

Duchové Duchové Nicholas Sansbury Smith

Ve spoustě věcí lepší než 1. První díl měl velmi dobrou atmosféru, ale zaostával v ději. Nicméně dvojka tohle vynahrazuje a je vidět, že autor ví, jak poskládat post apo příběh, který není založený jen na likvidaci potvor, ale i na lidech samotných.

01.02.2024 5 z 5


Do pekel Do pekel Nicholas Sansbury Smith

Velmi zajímavé a zábavné post apo. Sice některé, zde již zmíněné věci mírně vadily (výdrž lodí 200 let? Trochu přepal, ale což.) Nicméně, já se bavil a těším se na další díl. Doufám, že v češtině vyjdou.

02.07.2023 4 z 5


Lovcův odkaz Lovcův odkaz Alex Drescher

Zajímavý mix post apo, fantasy, cyberpunku, prostě akční mišmaš všeho, co jde. A to velmi dobrý. Několik dějových linií, které se různě spojují a rozpojují. Každá má své pro a proti a je svým způsobem zajímavá. Velmi dobré, doporučuji. :-)

21.11.2022 5 z 5


Zvláštní operace Z Zvláštní operace Z Gavin Grant Smith

Tak tohle je super záležitost.
Jeden z nejlepších splatterů za posledních pár let.
Autor hned od začátku servíruje neskutečně syrovou osmdesátkovou akci a nenechává čtenáře ani chvíli vydechnout. Děj je ucelený a konec až roztomile ujetý. Doufám, že bude nějaké pokračování. Ten konec k tomu rozhodně vybízí.

18.09.2022 5 z 5


Válečník Válečník Miroslav Žamboch

Za mě naprosto perfektní zakončení trilogie. Co musím pochválit je autorův talent na to, že každý díl měl rozdílnou atmosféru, přesto na sebe perfektně navazovaly. Každý díl měl jiné téma:
1: Inspirace mafií 30 let. Pašování chlastu ve světě ovlivněném magií. Plus trénink na vojenské akademii.
2: Transport do neznámého světa a jeho prozkoumávání. Dusná atmosféra neznáma, strachu z neviditelné smrti.
3: Zoufalý útěk a boj o přežití. Nemilosrdná řež od začátku do konce. Upřímně, trochu zbytečný epilog, ale chápu, že ukončit děj tak temně se moc nehodí. Hořkosladký konec přece jenom sedí lépe.
Se Žambochem nejsem seznámený tak dopodrobna, ale jeho tvorba je pro mě dobrá v tom, že narozdíl od spousty jiných autorů nemá imrvére pubertální hlášky a nesnaží se být vtipný za každou cenu. Je specifický a toho si cením asi nejvíc. Ač mu spousta lidí z mého okolí vyčítá, že jede pořád podle stejného mustru, já to moc nevypozroval. Jasně, některé knížky mají obdobný konec, ale zase každá má specifickou atmosféru.
Za mě palec hore :-)

09.03.2022 5 z 5


Vendeta Vendeta Larry Correia

Jak série super začala, tak super pokračuje. Akce se s ničím nemaže, humor opět spíše situační a tak nějak "kovbojský". Nicméně po každém díle mám neskutečnou chuť se vrhnout hned na další.

13.02.2022 5 z 5


Abaddonova brána Abaddonova brána James S. A. Corey

S každým dílem lepší a lepší. Tady se mi z počátku zdál rozjezd opravdu pozvolný, nicméně, posledních cca 120 stran jsem zhltnul na jeden zátah. Kvalita neklesá, spíš naopak.

10.02.2022 5 z 5


Lovci monster s.r.o. Lovci monster s.r.o. Larry Correia

Jedna z mých nejoblíbenějších sérii.
Humor je zde spíše situační a autor se nesnaží o hlášku za každou cenu. A to je jen dobře.
Celkově mi zdejší humor sedl asi nejvíce.

06.02.2022 5 z 5


Krev Donouhů Krev Donouhů Meriwether Buchanan (p)

Western a fantasy? Inu, proč ne. Zajímavě pojatý svět, do kterého se sice hůř proniknout, ale pak je to super. Roztomilá knížečka, která pobaví.

04.02.2022 4 z 5


Kalibánova válka Kalibánova válka James S. A. Corey

Druhý díl ještě lepší než první. Super promyšlené, zábavné a čtivé. Stylisticky by se to dalo označit za game of Thrones, ale to nevadí. Děj je super a poměr zábava/realismus/akce je neskutečně
dobře vyvážený. Respekt oběma autorům. Těším se na další díl.

04.02.2022 5 z 5


Krev pro rusalku Krev pro rusalku Kristýna Sněgoňová

Rozečetl jsem asi pětkrát a ani jednou se nedostal dál než prvních 100 stran. Absolutně nechápu, co je na tom tak super a proč všichni vychvalují. Pro mě je to nudný prefabrikát, bez atmosféry, či nějakého kouzla. Prázdné, divné a do toho neskutečně otravný hrdina, který byl od první chvíle na přes držku.

04.02.2022 odpad!


Leviatan se probouzí Leviatan se probouzí James S. A. Corey

Nejdřív jsem viděl první tři řady seriálu a i přes počáteční nedůvěru byl nadšen. Tak nezbývalo nic jiného, než se pustit do knihy. Styl podobný Game of Thrones, jen v prvním díle se střídají pouze dvě osoby (Holden a Miller). Popravdě, je toho zde míň, než v seriálu, což může být pro někoho na škodu. Já si na to zvykl a nevadilo mi to.
Univerzum skvěle vystavěné a uvěřitelné. Zápletka... taková klasika, ale se specifickým kouzlem. Uzavřený kruh postav je skvěle vykreslený a každý si zde asi najde oblíbence. Takže, kdo zná seriál, nebo má rád scifi, směle do toho. :-)

02.02.2022 5 z 5


Temné poledne Temné poledne Pavel Korněv

Opět super. Popravdě, i když je tahle série místy neskutečně zmatená, musím uznat, že má své kouzlo. Atmosféra, postavy, svět. To vše je pro mě úžasný mišmaš všeho a mě to bavilo. Nejlepší na čtení v zimním období. Člověk je na to hezky promrzlej. :-)

27.01.2022 4 z 5


Otrok megaměsta Otrok megaměsta Tomáš Sekerka

Ve spoustě věcech lepší než první díl. Atmosféra, děj, to je všechno super. Zatímco v jedničce byly počty kapitol za oba charaktery více méně vyrovnané, tady už vše z valné většiny přebírá Erik. Jestli v prvním díle někomu jeho postava nesedla, smůla. Tady je ještě syrovější a akčnější. Mě to vyhovovalo.
Jedna hvězda jde dolů za konec. Nevím, čekal bych další díl. Takhle to působilo docela ustřiženě. Nebo takhle temný konec být měl? Netuším. I kdyby tohle bylo uzavřené, jedná se o důstojný konec.
Opět, poněkud nechápu to nízké hodnocení, pokud autor těch 69% nechtěl záměrně :D

17.01.2022 4 z 5


Nájezdník z Pustiny Nájezdník z Pustiny Tomáš Sekerka

Popravdě, poslední dobou jsem měl smůlu na české autory.
Po zoufalostech typu Pragocalypsa, Výjezdovka a jiných šílenostech jsem k této knize přistupoval skepticky.
Opak byl pravdou, čímž mě zaráží zdejší hodnocení, ale což. Svět je promyšlený, zajímavý a působí živě. Obě hlavní dějové linky popisují svět z pohledu dvou rozdílných lidí. Dost musím pochválit, že se kapitoly nemíchají, nepůsobí to zmateně, naopak. Vše je skvěle roztříděno a funkční. Málokdy se mi stane, že netrpělivě čekám další díl a mrzelo mě, že pokračování vyjde za pár měsíců.
Jedna z nejlepších scifi/post apo záležitostí minulého roku.

17.01.2022 5 z 5


Šprti & frajeři Šprti & frajeři Kristýna Sněgoňová

V podstatě smrt téhle série.
Nudný a s prominutím debilní děj - hledání klobouku mimozemšťana? To jako vážně?
Upřímně, být to příběh někde na blogu zdarma od patnáctiletýho kluka, tak řeknu že má talent, ale tohle? Tohle je prostě katastrofa. Nezasmál jsem se ani jednou.
Legie u mě tímhle katastrofálním dílem skončila. Jsou lepší autoři a mnohem lepší space opery (Pitzmos, Kotouč).
Asi nejlepší reakci na tuhle sérii měl můj kocour, prostě šel a celou sérii zkusil vyházet z poličky a odnést na kočičí záchod. :D
Jedna hvězda za obálku.

09.01.2022 1 z 5


Amanda Amanda Kristýna Sněgoňová

Od této autorky jsem se párkrát pokusil přečíst Krev pro rusalku a nikdy ji nedočetl. Považuju ji za jednu z nejhorších záležitostí, co se mi dostaly do rukou.
Takže, jak si vedla při psaní série s Kotletou?
Dá se to. Na jedno přečtení dobrý, ale vše působí uměle a tak nějak už dopředu víte, jak to dopadne. Popravdě, tuhle knihu jsem za týden pustil z hlavy a absolutně si nevzpomenu na jediný, zajímavý moment. První díl sice prošel jedním uchem tam, druhým ven, ale tam si vzpomenu aspoň na nějakou zajímavou scénu. Tady ne. Uměle nafouknuté prázdno.

09.01.2022 2 z 5


Operace Thümmel Operace Thümmel František Kotleta (p)

Je mi jasné, že doby Hustého nářezu, Lovců, Spadu jedničky už jsou prostě pryč. Kotleta se hodně rychle vyčerpal a z jakékoliv knihy z poslední doby je vidět recyklace nápadů.
Přesto, na sérii Legie jsem se docela těšil.
Nadšení trochu kazilo to, že Kotleta spolupracuje s autorkou zrůdnosti jménem Krev pro rusalku, ale budiž, naděje byly velké.
Hned na začátek musím pochválit atmosféru. Vesmírný koncentrák, plánovaná vzpoura, útěk... to prostě mělo své grády. Jenže, pak už to vyvanulo. Celý příběh vyzněl do ztracena. Po přečtení jsem se už tolik netěšil na další díl, prostě jen Kotletovka, která prošla jedním uchem tam, druhým ven.

09.01.2022 3 z 5


Černé sny Černé sny Pavel Korněv

Nevím proč, ale tahle série mě pořád baví. Má prostě své kouzlo. Je v ní něco osobitého, co člověka buďto uchvátí, či znechutí. Popřípadě obojí.
Na rozdíl od nudných prefabrikátů od českých autorů z posledních let je tohle prostě nějak jedinečné a to se mi líbí.

03.01.2022 4 z 5


Kluzký Kluzký Pavel Korněv

Na jednu stranu zajímavé a napínavé, na druhou stranu zmatené a vleklé. Nicméně, mrazivá atmosféra zůstává a opět člověk dostane něco kapku jiného , než čekal.
Východní atmosféra však zůstává.

03.01.2022 4 z 5