Zvláštní operace Z

Zvláštní operace Z https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499371/bmid_zvlastni-operace-z-ktI-499371.jpg 3 24 11

Vrcholí studená válka. Vadim Scorlenskij a jeho elitní jednotka Specnaz se vrátila z Afghanistánu. Další mise – New York. Je jim řečeno, že jde o "cvičení". Příliš pozdě zjistí, že cvičná chemická zbraň, kterou mají u sebe, je až příliš skutečná. Jdou na smrt... ...a probudí se ve městě, které je zahlceno chodícími mrtvolami, jež se i nyní šíří po celém světě. Scorlenskij a jeho jednotka zombie komanda se snaží udržet uprostřed nemyslících monster a vrátit se zpět do Ruska.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , Planeta9
Originální název:

Spec Ops Z , 2021


více info...

Přidat komentář

Tazz1
05.09.2023 4 z 5

Kniha dobrá, spousta akce a zajímavé pojetí. Ale wow efekt se nekonal. Přišlo mi to jako sbírka akčních scén, které k sobě nějak neseděly, prostě děj "neplynul". A co si myslet o konci? Bude pokračování nebo nebude? Prostě najednou se autorovi už nechtělo psát, přestalo ho to bavit, tak si řekl, že tady bude konec? Uvidíme, třeba nás překvapí. Každopádně, pokud bude, tak si pokračování přečtu.

Malarkey
08.08.2023 4 z 5

Poslední dobou se dostávám ke knihám nakladatelství Planeta9 a musím říct, že jsem se zatím od nich nesetkal s knihou, která by nebyla pěkná zvenku, ale i zevnitř. Zvláštní operace Z jsou toho dalším důkazem.

Hned od obálky je totiž patrné, co dostanu. A to jsem také dostal. Měrou vrchovatou. Tady se totiž čtenář poměrně záhy vpraví do naprosto ryzího akčního béčka, kde prim hrají na jedné straně armádní pěchoty a na straně druhé zombíci. Ti se tu ale chovají mnohdy inteligentně, až civilizovaně. A tak do celé té mytologie přináší poměrně vkusné oživení.

Celé čtení je to ale jeden velký nářez. Akce, která nebere konce, sem tam i dobré hlášky. V rámci děje klasické postupy, i když mnohdy ne úplně logické, které ale ke konci dost překvapují a vůbec bych se nedivil, kdyby jednou došlo k nějakému pokračování.


lampernaqui
10.05.2023 3 z 5

Knížka je akční zombie oddychovka, která dokonce bavila i mně, jakožto fanouška zombie filmů, který nesnáší myslící a rychlé oživlé mrtvoly. Nehraje si to na žádnou vyšší literaturu, takže hned v počátku se seznámíme s hlavními hrdiny, se kterými navštívíme Ameriku a užijeme si spoustu legrace cestou na starý kontinent. Bohužel, jestli se nemýlím, zatím žádné pokračování není, takže je hlavní příběh tak trochu utnutý.

RaptoR
02.01.2023 4 z 5

Zvláštní operace Z působí jako pilot kromobyčejně zajímavého seriálu, který sice má nějaká ta hluchá místa, o nichž si myslíte, že je musíte vidět (přičemž jsou naprosto zbytečná), ale jehož akční scény a naostřené lopatky zaseknuté v hlavách nemyslících zombíků nás beztak nutí - když už ne hýkat nadšením - alespoň uznale pokývat hlavou s jistotou, že na tohle se rozhodně dívat budete. Je to svižné, byť ne bezchybné. Více v recenzích.

Merlin_CZ
28.11.2022 5 z 5

Takový úsvit mrtvých :)
každopádně dobrý nápad a fajn napsané, dobře se to čte, a myšlenka "myslících zombie" mě prostě bavila :)

jan8470
21.10.2022 4 z 5

Pokud budete čekat literární variantu filmového Úsvitu mrtvých, nebo Zombielandu bude asi trošku překvapeni, protože Zvláštní operace Z, je vlastně hodně silným protiválečným příběhem. A já jen tiše doufám, že ne prorockým.
„War. War never changes.
The Romans waged war to gather slaves and wealth.
Spain built an empire from its lust for gold and territory.
Hitler shaped a battered Germany into an economic superpower.
But war never changes.

Davidin
02.10.2022 4 z 5

Musím uznat, že jsem se vůbec nenudil. Došlo samozřejmě na šílenosti, ale v rámci zvoleného tématu, si autor skvěle pohrál s bojovými situacemi a partě Specnaz, dle mého mínění, dost povedeně vybudoval psychologické profily. Části, kdy se střílelo, byly plné strategie a napětí. Situace, při nichž se mluvilo, měly také své opodstatnění a přidaly na hloubce postav.

Druhá stránka věci (a ten, kdo to autorovi kazí): práce korektora, jestli byl nějaký vůbec povolán... Spojení „v obchodě kempinkovém“ se dá ještě přejít s vtipem, ovšem věta - Pod nimi viděl lodě, které naší razily cestu po East River. - přičemž slovo „naší“ nemá absolutně žádnou souvislost s čímkoliv, již přečteným, je naprosto směšná. No, takových vět jsem v textu objevil mnoho a on je rozdíl, zda je čtenáři kniha podána česky nebo češsky...

Verdikt:
+ Úžasná obálka, super autor, skvělý překlad (ta ostravština! :D :D )
- Na nic korektura (rány do očí, které hooodně bolí)

PS: Ve výsledku nemohu dát nižší hodnocení, protože jsem si knihu opravdu užil a zhltl ji s chutí, ale mohli by se v Planetě9 zamyslet nad určitými skutečnostmi.

Klilad
18.09.2022 5 z 5

Tak tohle je super záležitost.
Jeden z nejlepších splatterů za posledních pár let.
Autor hned od začátku servíruje neskutečně syrovou osmdesátkovou akci a nenechává čtenáře ani chvíli vydechnout. Děj je ucelený a konec až roztomile ujetý. Doufám, že bude nějaké pokračování. Ten konec k tomu rozhodně vybízí.

karantena
15.09.2022 5 z 5

A tak já dávám plný počet.Bylo to akční,rychlý,nic utahanýho.Parádní zombie apokalypsa.No,snad se dočkám pokračování jejich cesty až do Moskvy?

Ládja
13.09.2022 2 z 5

(SPOILER) Škoda, škoda, škoda zombie která padne vedle. Ze začátku skvělé, i se líbila myšlenka zombie, která povstane a zůstane ji nějaké vědomí, ale tak od sté stránky to bylo pořád dokolečka. Stejné popisy výbuchů, stříleček, mravního sebemrskačství a do toho všeho ta korektura!!! V akci a military zlatej českej Fabian.
Jak fandím Planetě9, tak u mě ztrácí z překladem a korekturou. Vím, že je dnes všechno drahé a každá koruna navíc se počítá, ale když se prodává takový sběr chyb a překlepů za čtyři stovky, tak je to už docela dost. Velké plus pro Planetu9, že si vydávají co chtějí, velké mínus, že by to chtělo více dotáhnout do konce...2*

trudoš
11.09.2022 4 z 5

Ačkoliv se nabízí souvislost s aktuálním děním na Ukrajině, pravdou je, že kniha skotského spisovatele Gavina G. Smithe vznikla o celý rok dříve, než Ruská federace zahájila svou vlastní Operaci Z. Fikce zase pro jednou předběhla realitu, třebaže jen v podobě názvu a motivu válečné agrese.
Tahle zombie střílečka je v mnohém podobná těm, co už známe z jiných knih a filmů, proto se autor ani moc nezabývá logikou či podrobnějšími specifikacemi nákazy. Jeho hlavním cílem je dotáhnout nemrtvé hrdiny zpět do své vlasti, aby mohli vykonat pomstu na lidech, kteří jejich prostřednictvím zničili svět. Vzhledem k tomu, že ta cesta vede z New Yorku přes moře až do Moskvy, je vcelku jasné, že při tří stech stranách nebude moc prostoru na nějaké intelektuální finesy.
Perfektní road trip zombie apokalypsou, který by sice mohl oplývat větším množstvím nadsázky, ale zase disponuje hezky rozehranou zápletkou, jež se drtivě jednoduchým stylem řítí vpřed, aniž by přitom záleželo na jasně stanoveném konci.

Štítky knihy

zombie Sovětský svaz studená válka

Autorovy knížky

Gavin Grant Smith
skotská, 1968
2022  68%Zvláštní operace Z

Kniha Zvláštní operace Z je v

Právě čtených2x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce36x
Chystám se číst9x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x