kirkpatrick kirkpatrick komentáře u knih

☰ menu

Tajemství k lásce, zdraví a penězům Tajemství k lásce, zdraví a penězům Rhonda Byrne

(SPOILER) Dobrá kniha, jenž přináší metody k přitáhnutí do svého života věci, které jsou uvedeny v názvu. Jak uvedla čtenářka janulka1310, je to dobré k zopakování základních myšlenek ke změně uvažování. Možná se k této knize ještě někdy vrátím.

13.04.2024


Oko Oko Bernard Minier

(SPOILER) Moje první kniha od tohoto autora. Na konci jsem přemýšlel o názvu této knihy a souvislosti s dějem této knihy, ale dejme tomu, že možná tento obrazný název autor použil i u předešlých knih.
V souvislosti s tématem v této knize, a to filmových horrorů, četl jsem podobnou knihu věnující se tématu filmu, taky od francouzského spisovatele Francka Thillieze v sérii detektiva Francka Sharka v knize Syndrom E. Bernard Minier svou postavu majora Martina Servaze seznamuje s detektivem Franckem Sharkem v této knize prostřednictvím detektiva Pierrata, kde si vzájemně vyznají poctu o svých úspěších v kriminalistické praxi.
Kniha se mi líbila a dávám plný počet.

08.04.2024 5 z 5


Tím se všechno mění: Kapitalismus versus klima Tím se všechno mění: Kapitalismus versus klima Naomi Klein

Koupil jsem tuto knihu v domnění, že jde o nové poznatky z roku 2023, ale přímo v knize je uvedeno vydání prvního vydání už v roce 2014, proto tuto knihu zařazuji do nedočtených.

26.03.2024


Život nečeká Život nečeká Marco Balzano

Ponoření do světa o zhruba 70 let nazpět do tehdejší Itálie. Obyčejný život obyčejných lidí, jejich radosti a strasti, tvrdá práce podáno v této knize s tehdejší krásou.

24.03.2024 3 z 5


Feťáci Feťáci Eva Dolejšová

Velmi drsná kniha o drogách a její dopady při dlouhodobém užívání. Dávám do doporučených.

21.03.2024 5 z 5


Emoční dědictví Emoční dědictví Galit Atlas

Autorka je psychoanalytička a má v New Yorku ordinaci do které k ní přicházejí lidé se svými traumaty a v této knize uvádí příklady, jak s nimi pracuje. Všechny projevy myšlení, pocity, opakující se sny ukazují naší psychiku a možné emoční dědictví od našich předků, jejichž zpracováním si můžeme zlepšit život.
Líbilo se mi autorčino závěrečné zhodnocení a shrnutí, kým jsme a kým můžeme být, co ovlivňují naše zděděné geny v naší DNA a zamýšlí se o možné změně genů a jejich ovlivnění, jež se těmito poznatky zabývá epigenetika spolu s psychoterapií.

10.03.2024


Jen moje štěstí Jen moje štěstí Adele Parks

Zajímavá psychologická sonda do partnerství tří rodin, které spolu sázejí loterii už patnáct let a najednou se jim podaří vyhrát. Vedlo mě to k zamyšlení, jak někomu z toho může totálně „hrábnout“ a na druhou stranu kdo ví, jak s tím dobře s rozmyslem a odpovědností naložit.

05.03.2024 4 z 5


Noc tisíce hvězd Noc tisíce hvězd Andrea Yaryura Clark

Zajímavé nahlédnutí do argentinské nedávné historie ve dvou časových linkách prostřednictvím tehdejší mladé generace a jejich milostné partnerské vztahy na pozadí nepříliš utěšené politické situace. Moje první kniha z nedávné argentinské historie, proto jsem se v tom moc neorientoval.
Částečně fiktivní příběh poskládaný z rozhovorů autorky s generací těchto zmizelých dětí, jak autorka uvedla na konci knihy v poznámce.

22.02.2024 4 z 5


Ježíš, můj učitel Ježíš, můj učitel Elias Vella

Tato kniha na mě zapůsobila jako bych vstoupil do posvátného chrámu nebo kostela, vešel dále a posadil se do jedné z mnohých lavic a vyslechl si kázání. Některé myšlenky mě oslovily a některé méně, nejsem pravověrný věřící křesťan.

05.02.2024


Kuřák Bible Kuřák Bible Wilhelm Buntz

Smutný a drsný osud poznamenaného muže, jenž se postupně ve víře obrátil a nalezl v Bohu velkou oporu.

30.01.2024


Karneval zvířat Karneval zvířat Zuzana Dostálová

Tééé zajímavý příběh vnášející pohled do společnosti vážených uměleckých hudebníků, kteří jsou na turné v Německu. Za humorné hlášky, především v úvodu knihy, dávám hvězdu navíc.
Závěr byl zase, jako z jiné knihy.

23.01.2024 4 z 5


44 lekcí 44 lekcí Niklas Goeke

Zajímavá kniha o investování a jak si budovat své bohatství přináší na svých stránkách do zhruba poloviny knihy všeobecné rady a nápady jak pracovat se svými penězi. Tato část mě moc nebavila, ale opakování je matka moudrosti. Po té polovině se autor dostává k detailnějším způsobům a radám jak se orientovat mezi finančními produkty. Autor nabízí pohled tzv. „pod pokličku“ a seznamuje čtenáře s nepřeberným množstvím možností. Oceňuji, že autor uvedl některé aplikace a vychytávky, které nejsou v našich končinách tak dobře známy a ukázal, kde je na internetu hledat.

05.01.2024


Otočení klíčem Otočení klíčem Ruth Ware (p)

(SPOILER) Tenhle dopis věnovaný právníku Wrexhamovi, jako žádost o pomoc, se mi jevil takový nudný a jednotvárný, na zajímavosti pro mě získal až ke konci knihy, kdy chůva odhalila svou pravou identitu. Dále bych spíše očekával, že tato kniha bude ve štítcích označena jako thriller pro ženy. Okolnosti se stále otáčejí okolo péče o děti a mi to, jako pro chlapa, přišlo trochu nezáživné.

03.01.2024 3 z 5


Když přišlo zlo Když přišlo zlo Ivar Leon Menger

Skvěle napsaný thriller psaný tak trochu z jiné perspektivy (neboli z druhé strany barikády). Začátek je podán tak trochu idylicky a s myšlenkami naivní puberťačky Juno se ocitáme na uzavřeném ostrově, dál to všechno graduje až k samotnému konci. Četlo se to dobře s takovým menším mrazením v těle.

17.12.2023 4 z 5


Hojení vnitřních ran Hojení vnitřních ran Rolf Sellin

Život je jako na houpačce, jednou nahoře a podruhé dole. Nikomu se nevyhnou drobné i těžší rány co nás provázejí životem. I sám autor dodává, že bez komplikací a problémů by nebyl žádný vývoj a rozvoj. Tato kniha a v ní obsažené metody, chce tyto duševní rány rozpustit a snadněji s nimi žít. Některé metody se mi líbily a některé méně. Ostatně autor zmiňuje, že tyto rány nejde zcela vymazat nebo vygumovat.
Celkem podnětná kniha, co bych jen vytkl, že se mi moc nelíbí titulní obálka u tohoto českého vydání.

07.12.2023


Oční lékař Karel Kuběna Oční lékař Karel Kuběna Jana Langerová

Myslím, že to je velmi dobře napsaná pocta panu docentu Karlu Kuběnovi, jenž byl vzorem mnoha lidem a to nejen lékařům a odborníkům v jeho oboru.
I já jsem byl jeho pacientem v dětství a pocházím taky z rodiště pana doktora, ostatně i podle známosti jsem byl svěřen do jeho lékařských rukou.
Shrnutý životopis a jeho postupný vzestup v Zlínské nemocnici mi odhalil některé věci, které jsem vůbec nevěděl.
Ocenil jsem i v závěru knihy pohled jeho lékařských kolegů a spolupracovníků s jakou vervou vybudoval ve Zlíně špičkové oční lékařské pracoviště, které je prezentováno jako nejlepší v naší republice.

02.12.2023


Spící spravedlnost Spící spravedlnost Stacey Abrams

(SPOILER) I když by se zdálo, že dosluhující se soudce je už senilní. Sepsal závěť při jeho neschopnosti vykonávat soudní funkci, protože upadl do kómatu, ale jeho závěť je perfektně promyšlená a počítá s každými nejasnostmi a vypadá na to, že to byl pěkný filuta.
Rozjíždí se tady skvěle napsaný thriller, jenž je ovlivněn politickými pletichami a podstatou je vývoj vědy v genetické oblasti při genocidě určité skupiny obyvatel.
Celkem tlustá bichle, kterou jsem četl bezmála měsíc.

20.11.2023 5 z 5


Bílý pes Bílý pes Peter Temple

(SPOILER) Moje první seznámení s Jackem Irishem. Po dočtení knihy se mi to líbilo, ale ze začátku až do poloviny, jsem moc nerozuměl spojitostem této detektivky, která tu je rozehrána. Jen mlhavě jsem rozuměl o co tady jde. V závěru se mi líbila scéna Jacka v zapadákově na život a na smrt.
Jinak je autor už po smrti, tak nevím, zda ještě přečtu nějakou jeho knihu.

01.11.2023 4 z 5


Temný proud Temný proud Deon Meyer

BLIKSEM to byl fakt FOK dobrý příběh

23.10.2023 4 z 5


Tajemství těla a mysli: Jak zacházet s tělem, myslí a emocemi Tajemství těla a mysli: Jak zacházet s tělem, myslí a emocemi Marko Janicki

Velmi zajímavá kniha o tělesné konstituci člověka. Nevím, co bych více napsal než je v anotaci, akorát snad, že jsou zde nové neotřelé myšlenky, které spojují dřívější vědění o těle, ale taky nová poznání o těle a mysli. Autor zmiňuje, že tyto poznatky shrnul z Alexandrovy techniky a doplnil své vlastní poznatky.

06.10.2023