Feťáci

Feťáci https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515675/bmid_fetaci-Orr-515675.jpg 5 88 33

Příběhů o závislostech bylo napsáno již hodně. Tato kniha je výjimečná tím, že pojednává nejen o drogově závislých, ale i o tom, jak může drogově závislý člověk zničit sebe i své nejbližší. Jak můžeme být závislí na drogách i na jiných lidech. Jak s námi druzí mohou manipulovat, aniž si to uvědomujeme. Proč nám mohou ubližovat a my si to necháváme líbit? Protože si nedůvěřujeme. Chceme být milováni. Máme strach, že zůstaneme sami. Neseme si v sobě bolest. Nedokážeme se bránit. Mluvit. Křičet. Říct si o pomoc. Možná i to je důvod, proč sáhneme po drogách, ať už legálních, či nelegálních. Rozmotat spletitá vlákna mezilidských vazeb je velmi obtížné. A vymotat se z labyrintu závislosti na čemkoliv a na komkoliv je ještě těžší. Nikoliv však nemožné! Tento příběh je fiktivní, přesto se zakládá na zkušenostech reálných postav a skutečných událostech.... celý text

Přidat komentář

Nunynka
07.04.2024 5 z 5

Knihu by si měli opravdu přečíst všichni dospívající a samozřejmě i rodiče. Je to opravdu silný příběh.

Romain123
03.04.2024 5 z 5

Kniha Evy Dolejšové nás zavádí do prostředí především mladých narkomanů. Velice zdařile popisuje postupný rozpad jejich osobnosti a pád na úplné dno, do něhož jsou vtaženy i jejich rodiny a blízké osoby. Pro některé z hrdinů je tento pád posledním impulsem k pokusu o nový život bez drog. Pro jiné už bohužel žádná naděje není.....
Velice silný příběh a pro mně velké překvapení, rozhodně doporučuji


meteleskum.
23.03.2024 5 z 5

Výborná, realistická kniha, nelže, nepřehání. Všechno ostatní už tu asi bylo popsáno. Upřímně nevím, jak se autorce daří vykreslovat prostředí tak odlišné od jejích dalších knih, od knih pro mládež a od humoru k téhle surové výpovědi. Jedna z hlavních postav této knihy je v adolescentním věku a to je konec veškeré podobnosti. Kniha provází příběhem několika postav a jejich životem na drogách od začátku až do konce. K pochopení jejich světa a motivů je to povinná četba.

kirkpatrick
21.03.2024 5 z 5

Velmi drsná kniha o drogách a její dopady při dlouhodobém užívání. Dávám do doporučených.

Dandulka
14.03.2024 5 z 5

Dočteno. Běhá mi mráz po zádech. Boj se závislostí je běh na dlouhou trať. Tenhle příběh nabízí všechny možné konce, ty špatné, ale i ty dobré. Skvělé čtení,mohu jen doporučit. Tento příběh je to, co bylo Johnovo Memento v osmdesátých letech.

cornetka
10.03.2024 5 z 5

Mě osobně se kniha moc líbila. Je ukázkou toho, co s lidmi můžou drogy udělat a kam až je dostanou. Je to věrný obraz toho, jak je těžké si závislost přiznat. Kniha je neskutečně čtivá a jsem moc ráda, že se ke mě dostala. Nejvíc jsem fandila Filipovi a jeho Emičce.

Takové knihy by měli číst děti i rodiče, aby si aspoň trochu uvědomili, kam je závislost může dostat, že se to fakt děje a hlavně že do toho může spadnout kdokoliv z nás.

nicole1990
03.03.2024 5 z 5

Knihu jsem doslova zhltla naprosto dokonalý příběh o zavislostech opravdu mě knížka doslova pohltila .

LéňaM
18.02.2024 4 z 5

Kniha mě mile překvapila. Vždy když čtu knihu na toto téma tak moc nečekám, jelikož knihy my deti ze stanice zoo, matka Davida S a memento nic nepřekoná, ale tato kniha se jim vyrovnala.
Moc zajímavé čtení.

Emik87
12.02.2024 5 z 5

Kniha vás tak vtáhne, že není skoro možné jí odložit. Situace v obou rovinách je příšerná a jen velmi zvolna směřuje čtenář ke světlu na konci tunelu.

dobrosko
11.02.2024 5 z 5

Fantastická kniha písaná z pohľadu jednotlivých účinkujúcich, ktorých život sa prelína.

Beky
04.02.2024 5 z 5

Drogy a závislosti obecně bývají vždy silné téma. V případě této knihy to není o jednotlivci, ba naopak.
Perfektně se nám prolínají příběhy a životy pěti různých lidí, takže máme na talíři jejich myšlenky, chování, potřeby a celkově jejich vnímání současnosti a života.
Nejde tady jen o drogy, bohužel i alkohol a různé prášky způsobují závislost a mnoho lidí je považuje za "řešení" nebo alespoň jako "usnadnění přijetí skutečnosti" ...
Postupně se nám počet osob sníží, což se dalo očekávat, nicméně ne vždy je to konec, jaký bychom čekali ...
Stejně tak jako lidé se závislostí svůj boj prohrávají, najdou se i výjimky, které se rozhodnou svůj život změnit a chytit ho za správný konec. Smysl života lze najít v čemkoliv a tím i sílu k boji se závislostí.

Rozhodně by si to měl přečíst každý ...

Venny345
28.01.2024 5 z 5

Já jsem tak mile překvapena! Toto vůbec nebyl prvoplánový příběh, ale velmi kvalitní zaplétání a rozplétání osudů několika hrdinů. Na první pohled spolu linky nesouvisí, ovšem čtenář snadno zjistí, jak vše se vším souvisí.
Opravdu nemám, co bych vytkla, knihu jednoduše doporučuji k přečtení a k zamyšlení.

le21nka
28.01.2024 5 z 5

Paráda, skvěle napsaná kniha, která pojednává nejen o závislosti na drogách, alkoholu, automatech, ale i jiných lidech.

Rodaw
25.01.2024 5 z 5

FEŤÁCI
Hodnocení Knihánkova: 4,5 hvězdy

Vynikající knížka, která mě opravdu moc a moc bavila. Tohle téma mě velice zajímá, škoda, že knížek (a příběhů) s touto tématikou není více. Třeba paní Dolejšová na toto téma ještě něco napíše, moc bych si to přála :). Feťáci byli skvělí, krom drog je tu úžasně popsaná i závislost na alkoholu. Kniha byla drsná - a to je super! Jen té půl hvězdičky odebírám za konec... trošičku moc pohádka - i když naděje umírá poslední a vždy je hezké v ni věřit. Každopádně knížku moc a moc doporučuji! :)

Jurfinka
25.12.2023 5 z 5

TOP kniha, úžasně napsána...

Lenka0007
20.12.2023 5 z 5

Příjemné překvapení, které si zaslouží plný počet a místo na seznamu školní povinné četby.

Sam33
03.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Zajímavá kniha a rozhodně doporučuji k přečtení, osobně jsem se chvílemi vůbec nemohla odtrhnout. Velmi chválím užití jazyka, kdy nespisovná čeština je využita dokonale.
Co se týče postav, zpočátku jsem měla silnou averzi k Haně (a spoiler - hned jsem si myslela, že tahle postava umře, nemám pro to logické vysvětlení, ale hned asi na straně 9 mě to napadlo) a asi první třetinu knihy jsem Hanu opravdu nechápala, jak její chování, tak přístup k Veronice. Naopak sympatický mi byl Filip a u něj jsem byla ráda, že i přes průšvih s Andreou, to pro něj dopadlo dobře. Větší množství postav mi nevadilo, ale podotkla bych, že mě trochu mrzí, že když se jedná o novou knihu z roku 2023, tak se autorka nepokusila ponořit do méně popisovaných závislostí, např. vůbec by mi nevadilo, kdyby se tam objevila postava, co je závislá na sociálních sítích, byť to není tak "atraktivní", ale též by se to dalo vystupňovat, jak se zavislý člověk už nedokáže obejít ani na chvílí bez mobilu a pokud nepřidá nové fotky na insta, propadá totální panice a méněcennosti. A i tato závislost dokáže ničit život, i když samozřejmě úplně jinak než drogy.

Crozz
30.11.2023 5 z 5

No ty kráso, to byla jízda od začátku do konce, velice dobrá kniha! Po dlouhé době dávám 5*.

ruče
22.11.2023 5 z 5

Před pár dny jsem dočetla nedávno vydanou knihu Evy Dolejšové Feťáci. Paní Eva Dolejšová je zkušenou autorkou. Feťáci jsou její šestou knihou. Všechny předchozí knihy jsem četla a pochutnávala si na nich. Pobavila jsem se, zasmála se a současně jsem vnímala, že ono to popisované nebylo vždycky zas taková legrácka, jak to na první podívání vypadá. Mohla jsem i popřemýšlet, nezůstávat jen na povrchu. Každá autorčina kniha byla vždy „ o něčem“, ne o ničem.

Kniha Feťáci je jiná liga. Po přečtení několika prvních odstavců jsem měla chuť knížku odložit. Chci mít klid, odmítám se nořit do špatností, složitostí, bezvýchodností a špatných konců. Nechám to jiným.
Neudělala jsem to. Dočetla jsem vše až do poslední tři sta sedmdesáté čtvrté stránky. Nelituji toho. Mám za sebou už dlouhý život, vím, že existují drogy, alkohol, herní automaty a řada dalších zdrojů různých závislostí. Naštěstí s nimi nemám osobní zkušenost, sama za sebe ani prostřednictvím svého nejbližšího okolí. Kniha Feťáci mě do tohoto světa zavedla. Díky tomu jsem alespoň zprostředkovaně poznala hlouběji jednu z mnoha tváří lidského života. Mám o čem přemýšlet.
Obdivuji a velmi oceňuji způsob psaní. Spisovná čeština, krotké a uhlazené vyjadřování, vyhýbání se silným až vulgárním výrazům bylo k danému tématu nepoužitelné. Přesto jsem vůbec neměla pocit nepatřičnosti. Naopak - smekám klobouk. Tohle se autorce velmi podařilo. A určitě to nebylo snadné. Paní Eva Dolejšová postoupila do dalšího spisovatelského patra a já ji k tomu upřímně blahopřeji.

haka0408
01.11.2023 5 z 5

Skvěle a velice čtivě napsaná kniha, text vás nutí číst a číst, nemohla jsem přestat. Perfektně zpracované téma, mnohé se dozvíte, nad mnohým zamyslíte a snad i lépe porozumíte, proč se stane někdo závislým. Doporučuji všem.

Štítky knihy

drogy

Autorovy další knížky

Eva Dolejšová
česká, 1968
2019  82%Parkourista
2021  85%Babičkou proti své vůli
2019  78%Já a moji muži
2023  96%Feťáci
2017  79%Tajemství jedné knihovny

Kniha Feťáci je v

Přečtených105x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených9x
Knihotéce69x
Chystám se číst81x
Chci si koupit27x
dalších seznamech3x