Bílý pes

Bílý pes https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505027/bmid_bily-pes-XM7-505027.jpg 4 21 5

Jack Irish série

< 4. díl

POKUD JE NĚKDO JASNĚ VINEN, OBVYKLE TO MÁ DOBRÝ DŮVOD… Když je známý melbournský developer Mickey Franklin zastřelen vlastní pistolí, podezření okamžitě padá na jeho přítelkyni, sochařku Saru Longmoreovou. Motiv pro vraždu? Mickey ji údajně podváděl s její mladší sestrou Sophií. Sařin advokát Drew Greer je ale přesvědčený o její nevinně, a proto se obrátí na svého bývalého kolegu Jacka Irishe, aby případ prošetřil. Jack už dávno ví, že si ho trable umějí najít samy, a brzy zjišťuje, že ani s touhle prací se na tom nic nezmění. Okolnosti Mickeyho smrti totiž nejsou zdaleka tak jednoznačné, jak se tváří policie, a jít proti oficiálnímu vyšetřování znamená pustit se do křížku s mocnými lidmi na obou stranách zákona. Nejrozumnější by bylo celé to odpískat. Jenže to by Jack krásné umělkyni nesměl sám začít propadat… V minulosti už při několika podobných záležitostech málem přišel o krk. Podaří se mu z toho vyjít se zdravou kůží i tentokrát, nebo se jeho „irské“ štěstí konečně vyčerpalo? ____ Podle knih s Jackem Irishem byla natočená brilantní televizní série s Guyem Pearcem v hlavní roli.... celý text

Detektivky, krimi Romány Thrillery
Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

White Dog , 2003


více info...

Přidat komentář

kirkpatrick
01.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Moje první seznámení s Jackem Irishem. Po dočtení knihy se mi to líbilo, ale ze začátku až do poloviny, jsem moc nerozuměl spojitostem této detektivky, která tu je rozehrána. Jen mlhavě jsem rozuměl o co tady jde. V závěru se mi líbila scéna Jacka v zapadákově na život a na smrt.
Jinak je autor už po smrti, tak nevím, zda ještě přečtu nějakou jeho knihu.

vera4669
14.10.2023 5 z 5

Poslední díl a Jack mi tedy bude chybět. Kniha se mi líbila, jen se mi někde v půlce knihy děj trošku vlekl. Možná jsem nebyla ale jen správně naladěna :)
Časem si přečtu znovu a hezky hned po sobě :)


mikika
14.08.2023 5 z 5

po dočtení opět těžká deprese - jednak že je to poslední díl, jednak tak nějak Irishovy případy vyznívají, jako totální marnost lidského snažení...

trudoš
23.07.2023 4 z 5

Peter Temple pořád válí, jen se zacyklil v podobných scénářích. Stále dokáže zaujmout netradiční zápletkou a nadchnout panoptikem figur, ovšem samotné vyšetřování probíhá obdobně jako v předchozích románech a nejinak je tomu i s viníky a jejich motivacemi. Autorovou slabinou je pak množství zúčastněných aktérů, častokrát epizodních, o kterých však hrdina mluví jako o postavách, které byste měli znát, což jen zvyšuje zmatek ve jménech a vzájemné provázanosti.
Jakmile se ovšem člověk soustředí na to podstatné, dočká se prvotřídní noirovky z australského prostředí. Zapomeňte ale na klokany a operu v Sydney, Melbourne je velkoměsto jako každé jiné - prolezlé zločinem i politikou, přičemž často se těžko jedno rozlišuje od druhého. A Jack Irish je sympaťák jak má být, nikdy neustoupí, ať by mu na hlavu měl spadnout třeba celý svět. Jenže on na rozdíl od akčních hrdinů má v rukávu pouze svůj cynický světonázor a pár podezřelých známých. Občas stačí k poražení Goliáše právě takové drobnosti.

soukroma
14.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Australské detektivky mám ráda, ale Temple k mým oblíbeným autorům zrovna nepatří. Vadí mi styl, kdy se poněkud babráme s hlavním hrdinou, který má spoustu kamarádů a koníčků (které asi už máme znát z dřívějška..., jinak je orientace ve jménech a jejich vztazích značně obtížná), takže se prodíráme událostmi týkajícími se truhlařiny, australského fotbalu a dostihových koní, vedle hospod a dalších spíše volnočasových aktivit advokáta, toho času soukromého očka.
Teprve ve třetině se začne něco dít, začne se pátrat a sledovat stopy, ale než se něco začne vyjasňovat, tak nastane zlom, který zase Irishe od všeho odstaví. Poslední třetina je velice akční, jde o život, do toho i bílý pes, a nakonec se komplikovaná zamotanost developerů, korupce ve státní/městské politice, navrch ještě drogy a šlapky jakžtakž vyjasní. Závěr hodně překvapivý. 75%
A v Melbourne pořád prší a je nepříjemná zima - topí se třeba eukalyptovým dřevem!...

U nás vydáno letos až po dlouhých 20 letech od vydání originálu. Příběh se odehrává někdy po roce 2000, ale kontext spíš svádí ke starší dataci - jen těch cigaret a kuřáků všude kolem.