Emoční dědictví

Emoční dědictví https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520829/bmid_emocni-dedictvi-7oS-520829.jpg 4 2 1

Nevědomá mysl obsahuje mnohá tajemství – stopy zakázané lásky, pohlavního zneužívání, „nevítaných“ dětí i skutečného obsahu zdánlivě dokonalého přátelství. Neurovědecký výzkum v posledních desetiletích potvrzuje, že prodělaná traumata mají hmatatelný dopad na život příštích generací, dětí a vnuků. Kniha Emoční dědictví se zabývá neviditelnými pouty, která propojují minulost, přítomnost a budoucnost, a obsahuje téměř detektivní příběhy z psychoanalytické pohovky. Text je rozdělený na tři části – první z nich se zaměřuje na traumata prarodičů, druhá na tajemství rodičů a třetí pojednává o tom, co nedokážeme přiznat ani sami sobě. Takováto tajemství poškozují duševní a fyzické zdraví, vytvářejí propast mezi tím, co si přejeme a co dokážeme získat, a pronásledují nás jako přízraky. Galit Atlas, newyorská psychoanalytička původem z Izraele, s nesmírnou citlivostí a osobním zaujetím postupuje společně s pacienty po těchto nevyřčených stopách a pokouší se naslouchat a porozumět vyslovenému i nevědomému.... celý text

Přidat komentář

kirkpatrick
10.03.2024

Autorka je psychoanalytička a má v New Yorku ordinaci do které k ní přicházejí lidé se svými traumaty a v této knize uvádí příklady, jak s nimi pracuje. Všechny projevy myšlení, pocity, opakující se sny ukazují naší psychiku a možné emoční dědictví od našich předků, jejichž zpracováním si můžeme zlepšit život.
Líbilo se mi autorčino závěrečné zhodnocení a shrnutí, kým jsme a kým můžeme být, co ovlivňují naše zděděné geny v naší DNA a zamýšlí se o možné změně genů a jejich ovlivnění, jež se těmito poznatky zabývá epigenetika spolu s psychoterapií.

Autorovy knížky

Galit Atlas
izraelská, 1971
2023  70%Emoční dědictví

Kniha Emoční dědictví je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Chystám se číst6x