Noc tisíce hvězd

Noc tisíce hvězd https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517675/bmid_noc-tisice-hvezd-sql-517675.jpg 5 38 12

New York, 1998. Santiago Larrea, zámožný argentinský diplomat, se na každoročním večírku po zápase v pólu ocitá v centru pozornosti po boku své ženy Lily a jejich dcery Palomy, vysokoškolské studentky a začínající návrhářky šperků. Ve světě Larreových se zdá být vše dokonalé, dokud se na večírku nečekaně neobjeví jistá žena, kterou zná Santiago z dob univerzitních studií, a neotřese jeho obvyklým klidem. Záhadné poznámky této ženy probudí v Palomě zvědavost ohledně minulosti jejího otce, o níž toho ví jen málo. Když se rodina vydá do Buenos Aires na Santiagovo jmenování do funkce velvyslance při OSN, je Paloma odhodlána dozvědět se víc o jeho životě v letech předcházejících vojenské diktatuře počínající v roce 1976. S pomocí místního univerzitního studenta Franca, člena aktivistické skupiny HIJOS, jejímiž členy jsou děti desaparecidos neboli „zmizelých“, tedy mužů a žen, kteří byli státem násilně uneseni během argentinské Špinavé války, Paloma spustí řetězec událostí, které v ní nejen rozpoutají pochybnosti o její rodině a identitě, ale také ohrozí její život.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

On A Night of A Thousand Stars , 2022


více info...

Přidat komentář

kirkpatrick
22.02.2024 4 z 5

Zajímavé nahlédnutí do argentinské nedávné historie ve dvou časových linkách prostřednictvím tehdejší mladé generace a jejich milostné partnerské vztahy na pozadí nepříliš utěšené politické situace. Moje první kniha z nedávné argentinské historie, proto jsem se v tom moc neorientoval.
Částečně fiktivní příběh poskládaný z rozhovorů autorky s generací těchto zmizelých dětí, jak autorka uvedla na konci knihy v poznámce.

slečna.k
17.02.2024 5 z 5

Kniha zasazená do Argentiny 70. let. Už po pár stránkách jsem zjistila, že mé povědomí o historii Jižní Ameriky je menší než jsem si myslela. Takže kromě literárního zážitku, jsem si doplnila plno nových poznatků. Rozhodně doporučuji do knihovny všem, co mají rádi knihy s dějem odehrávajícím se ve dvacátém století. I když jsou postavy knihy fiktivní, jsou inspirované životními příběhy mnoha reálných lidí co se narodili do divoké doby.


Magdalenkačte
01.02.2024

Noc tisíce hvězd je silný příběh o velkém tajemství v jedné rodině.
Kniha, která má dvě linie a společným průsečíkem je postava diplomata Santiaga Larrea.

V té první to už je muž v letech, který má byt jmenován velvyslancem OSN v Argentině. Celá jeho rodina slaví jeho úspěch a na večírku v Americe se nečekaně objeví žena ze Santiagovy minulosti.

V druhé linii knihy je Santiago student práv a prožívá velkou lásku s dívkou Valentinou.
Argentinou zmítá občanská válka a následně vojenská diktatura. Lidé jsou unášeni a vražděni. Spolužákům a přátelům Santiaga a Velentiny jde o život.

Když se Paloma s rodiči vrací do Argentiny, aby její otec byl jmenován, začne pátrat po své minulosti a minulosti svého otce. Přitom se seznámí s mladíkem Francem a ten ji pomůže rozplétat složité dějinné události, které se v 70. letech v Argentině odehrávaly.

Můj názor:
Věděla jsem o vládě Perónových, ale neměla jsem tušení o tom, co se dělo v Argentině po jeho svržení. Netušila jsem, že jeho třetí žena byla prezidentkou. A jak šílené věci se v Argentině děly. Jak to pro lidi bylo těžké období.
Pokud vás baví knihy, jejichž děj se odehrává na pozadí reálných historických události, tak vás Noc tisíce hvězd bude bavit. Mě to připomínalo Rutu Sepetys a její Musím tě zradit.

tracey9
03.11.2023 5 z 5

Noc tisíce hvězd Andrey Yaryury Clark je příběhem Palomy, dívky, která vyrůstá v argentinské rodině, jež žije v New Yorku. Její poklidný život americké teenagerky naruší žena, která jednoho dne dorazí na otcův večírek a zmíní jeho argentinskou hrdinnou minulost. Když se Paloma dostane do Buenos Aires, zvědavost jí nedá a začne pomalu odkrývat historii své rodiny i historii Argentiny samotné.

Asi nejsem jediná, kdo má v historii jihoamerických zemí obrovské mezery. O to víc mě lákala kniha, která právě takovou historii odkrývá. Jména jako Perón a Che Guevara nám asi příliš neznámá nejsou, pro mě to ale u těch jmen končilo. Proto jsem se zatajeným dechem četla kapitoly, které vypráví Santiago, Palomin otec, a ve kterých se dozvídáme, jaké hrůzy má Argentina za sebou. Knihy, které mě něco naučí a něco nového mi odkryjou, čtu nesmírně ráda a to byl případ této knihy. Spoustu informací jsem si vyhledala a jsem zase o něco chytřejší :) silný příběh byl lemován krásnou jihoamerickou atmosférou s popíjením maté a jedením spousty zajímavých jídel.

Knihu jsem si moc užila a troufám si říct, že se na konci roku objeví v mých nejlepších přečtených knihách. Určitě moc doporučuji úplně všem! :)

Knihu samozřejmě hodnotím 5 z 5 :)

veruptackova
09.10.2023 4 z 5

V noci tisíce hvězd se střídají kapitoly ze 70. a 90. letech a kniha popisuje komplikované postavy, které jsou postaveny před nejednu lehkou volbu. To vše na pozadí hrůzných dějin. Za největší přidanou hodnotu knihy rozhodně považuji zasazení děje do doby, o které jsem doteď neměla ponětí a rozum mi nad některými hrůzami zůstával stát. Přesto mě kniha nezvládla stoprocentně pohltit a vlastně jsem celou dobu přemýšlela, co tomu příběhu chybí, protože příběh jako takový má rozhodně potenciál být pro mnohé z vás pětihvězdičkovým čtením.

Doporučuju čtenářům Natashy Lester a Ruty Sepetys, protože se odehrává ve dvou časových rovinách, ve kterých skládáte dohromady střípky příběhu a současně odhaluje historické události, o kterých jste pravděpodobně doteď toho moc nevěděli.

zuzana2599
27.09.2023 5 z 5

Román Noc tisíce hvězd se odehrává v 70. a 90. letech v Argentině a propojuje život jedné rodiny se složitými a krutými dějinami země. Hodně procítěný i emotivní příběh spojuje politiku i osobní životy jednotlivých hlavních hrdinů.
Příběh je vyprávěn ve dvou časových linkách, přičemž ta ze 70. let je velmi bolestná, silná a smutná. Je možné milovat dva muže současně ? Milostný příběh Valentiny, Maxima a Santiaga se mi vryl do srdce. Ta trýzeň, bol i žal...
V 90. letech je Santiago žádaným diplomatem a jeho dcera Paloma studentkou. Paloma pak odkrývá tajemství svého otce i svého původu a nachází pravdu o své identitě.
Noc plná hvězd je kniha s elegantní obálkou a silným příběhem ...

Amazonka72
15.09.2023 5 z 5

Knihy, jejichž hrdinové prožívají své životní příběhy na pozadí historických událostí, mě ve většině případů naprosto pohltí. Zejména se to týká 20. století, a to nejen v Evropě. Stále si myslím, že pro pochopení dneška je velmi důležité pochopit dějiny posledních 100 let... A události, ke kterým docházelo v Argentině v 70. letech 20. století tuto mozaiku bouřlivého 20. století jenom dokreslují.
Co dodat, dojemný, lidský, milostý příběh Sebastiana a Valentýny poznamenaný vojenskou diktaturou v polovině 70. let. Hrůzostrašné příběhy lidí, kteří zmizeli ze světa a do dnešní doby nikdo neví, jaký byl jejich konec. Jako kdyby se lidstvo nepoučilo... o 20 let později k stejně hrůzostrašným příběhům docházelo na území bývalé Jugoslávie.
Autorka svým debutem velmi citlivě, ale přitom bez příkras, vystihla atmosféru té doby.

Příběh Palomy (druhá časová rovina - tentokrát z konce 90. let) zase popisuje hledání svých kořenů, kdy kousek po kousku odhaluje tajemství, která měla (ale nesmí) být zapomenuta... aby se podobné příběhy již nemohly nikdy odehrát.

Doporučuji a dávám 5 *

13werka
06.09.2023 5 z 5

Sice mi chvíli trvalo, než jsem se do knížky začetla, ale pak jsem se do obou vzájemně souvisejících příběhů ponořila a zaujaly mne, byť zejména některé pasáže související se řáděním vojenské junty nejsou úplně lehkým čtením. Tuhle knížku určitě doporučuji je to kniha, která má silný, poutavý námět odvíjející se od reálních události, nechybí jí napětí ani překvapení, ba ani kapka romantiky (a taky má moc hezkou obálku).

intelektuálka
11.08.2023 5 z 5

Neplač pro mne Argentino - zde se mi vybavila píseň Evity Peron ....
A ono bylo proč plakat .....

Argentina v 70 - tých letech - a studentská láska Santiaga a Valentiny .... ještě plná iluzí ......

.... spatřil ve hvězdách celý vesmír možností , které na ně čekají a ronil tiché slzy radosti, která se zdála bezbřehá .....

Jenže člověk míní - a diktatura mění ....
O tom pojednává zdařilý debut mladé autorky ..... o pátrání Palomy po svých kořenech - a hrůzách minulosti, které nejsou zapomenuty ...

Zajímavé vyprávění s pěknou obálkou .....

Kniha mi připomněla stejně zajímavé čtení od Colina Falconera - Zmizelí ....

Doporučím.

eva3992
22.07.2023 3 z 5

Argentina v sedmdesátých letech nebylo zrovna ideální místo k žití. Zločiny, které se tam páchaly, ovlivnily tisíce životů. Mladá studentka Paloma, která žije se svou rodinou v New Yorku, začne pomalu odhalovat události, které se staly před tím, než rodina emigrovala z Argentiny. Její pátrání ji může stát i život.

Knihy podle skutečných událostí, knihy o minulosti, která nesmí zůstat zapomenuta, tak to mám opravdu ráda. Vždy se dozvím něco nového, něco krutého ze světových dějin a nejinak tomu bylo i tentokrát. Argentina před rokem 1976, kdy mnoho lidí prostě jen zmizelo a nikdo se o nich nic nedozvěděl. Muži i ženy, otcové i matky. Jejich děti i dlouhou dobu poté pátraly a hledaly, co se mohlo s jejich rodiči stát. Děly se tam nepředstavitelné hrůzy, autorka nám je však tlumočí jen něžně, naznačuje a většina situací je na čtenáři, kam až ho jeho představivost pustí.

Příběh je vyprávěn ve dvou časových rovinách a ta z minulosti se mi líbila o mnoho více, a to až natolik, že bych linku ze současnosti úplně vynechala kolikrát mi přišlo, jak kdyby každou část psal jiný autor.

A celkově mi nesedlo to, jak autorka píše. Ač je příběh napínavý, je tam spousta akce, tak jsem napnutá nebyla a kniha ve mně nevyvolala tolik emocí, kolik bych u takového příběhu očekávala.

Co však musím ještě vyzdvihnout je obálka, tak se povedla náramně a už jen díky ní mě kniha zaujala na první pohled.

Pokud se mi dostane do rukou jiná kniha o historii v Argentině, moc ráda si ji přečtu, neboť námět byl pro mě rozhodně zajímavý a jsem ráda, že jsem si opět rozšířila historické obzory.

oblakaknih
19.07.2023 5 z 5

Občas moc ráda sahám po knihách, které mě vezmou do pro mě neznámé oblasti a její historie. A přesně proto jsme se rozhodla i pro Noc tisíce hvězd.
Tentokrát jsem mohla nahlédnout do historických událostí v Argentině. Tuto oblast jsem v knihách ještě neměla možnost objevit a tak jsem se těšila, co mi tato předá. A já teď můžu s klidem doporučovat a vychvalovat, protože jsem dostala přesně to, co jsem chtěla a ještě něco navíc.
Kniha se odehrává ve dvou rovinách. V té historické sledujeme studentský život několika hrdinů ovlivněný dějinnými událostmi. V té současné nás kniha seznamuje s dcerou jednoho z hrdinů, která se snaží dopátrat minulosti svého otce.
Kniha je primárně zaměřena právě na onu minulost otce hrdinky, ale nechybí v ní ani nahlédnutí do problematiky politiky, tajemství, napětí a špetka romantiky.
Postavy jsem si oblíbila a ještě i po dočtení se k nim v myšlenkách vracím. Jejich osudy se člověku zapíší do srdce i když to nečeká.
Moc mi sedl styl psaní, kniha se moc dobře a rychle četla. Když už jsem si myslela, že mám jasno, přišel další nečekaný zvrat, který mi mé přesvědčení naprosto zničil. To, jak kniha dopadne jsem při čtení neměla šanci uhodnout.
Velkým pozitivem je také autorčina spojitost s touto zemí, která knize přidává na přesnosti a vymyká se tak již tuctovým historickým příběhům.
Přemýšlela jsem, jestli je zde něco, co bych knize mohla vytknout. A vůbec nic mě nenapadlo! Tento příběh totiž přináší přesně to, co slibuje anotace.

Paja1709
08.07.2023 5 z 5

Na toto téma jsem už kdysi cetla jednu knihu a musím říct, že jsem vůbec netušila co všechno se v 70 letech dělo v Argentině a úplně jsem z toho byla v šoku. Tato kniha se cetla úplně sama.I tady se hodně ukazuje a popisuje co vše se dělo za vlády Perona a po ní.Velmi smutný příběh a můžu jen doporučit.