Noc tisíce hvězd přehled

Noc tisíce hvězd https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517675/bmid_noc-tisice-hvezd-sql-517675.jpg 5 41 41

New York, 1998. Santiago Larrea, zámožný argentinský diplomat, se na každoročním večírku po zápase v pólu ocitá v centru pozornosti po boku své ženy Lily a jejich dcery Palomy, vysokoškolské studentky a začínající návrhářky šperků. Ve světě Larreových se zdá být vše dokonalé, dokud se na večírku nečekaně neobjeví jistá žena, kterou zná Santiago z dob univerzitních studií, a neotřese jeho obvyklým klidem. Záhadné poznámky této ženy probudí v Palomě zvědavost ohledně minulosti jejího otce, o níž toho ví jen málo. Když se rodina vydá do Buenos Aires na Santiagovo jmenování do funkce velvyslance při OSN, je Paloma odhodlána dozvědět se víc o jeho životě v letech předcházejících vojenské diktatuře počínající v roce 1976. S pomocí místního univerzitního studenta Franca, člena aktivistické skupiny HIJOS, jejímiž členy jsou děti desaparecidos neboli „zmizelých“, tedy mužů a žen, kteří byli státem násilně uneseni během argentinské Špinavé války, Paloma spustí řetězec událostí, které v ní nejen rozpoutají pochybnosti o její rodině a identitě, ale také ohrozí její život.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

On A Night of A Thousand Stars , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noc tisíce hvězd. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

kirkpatrick
22.02.2024 4 z 5

Zajímavé nahlédnutí do argentinské nedávné historie ve dvou časových linkách prostřednictvím tehdejší mladé generace a jejich milostné partnerské vztahy na pozadí nepříliš utěšené politické situace. Moje první kniha z nedávné argentinské historie, proto jsem se v tom moc neorientoval.
Částečně fiktivní příběh poskládaný z rozhovorů autorky s generací těchto zmizelých dětí, jak autorka uvedla na konci knihy v poznámce.

slečna.k
17.02.2024 5 z 5

Kniha zasazená do Argentiny 70. let. Už po pár stránkách jsem zjistila, že mé povědomí o historii Jižní Ameriky je menší než jsem si myslela. Takže kromě literárního zážitku, jsem si doplnila plno nových poznatků. Rozhodně doporučuji do knihovny všem, co mají rádi knihy s dějem odehrávajícím se ve dvacátém století. I když jsou postavy knihy fiktivní, jsou inspirované životními příběhy mnoha reálných lidí co se narodili do divoké doby.


Magdalenkačte
01.02.2024

Noc tisíce hvězd je silný příběh o velkém tajemství v jedné rodině.
Kniha, která má dvě linie a společným průsečíkem je postava diplomata Santiaga Larrea.

V té první to už je muž v letech, který má byt jmenován velvyslancem OSN v Argentině. Celá jeho rodina slaví jeho úspěch a na večírku v Americe se nečekaně objeví žena ze Santiagovy minulosti.

V druhé linii knihy je Santiago student práv a prožívá velkou lásku s dívkou Valentinou.
Argentinou zmítá občanská válka a následně vojenská diktatura. Lidé jsou unášeni a vražděni. Spolužákům a přátelům Santiaga a Velentiny jde o život.

Když se Paloma s rodiči vrací do Argentiny, aby její otec byl jmenován, začne pátrat po své minulosti a minulosti svého otce. Přitom se seznámí s mladíkem Francem a ten ji pomůže rozplétat složité dějinné události, které se v 70. letech v Argentině odehrávaly.

Můj názor:
Věděla jsem o vládě Perónových, ale neměla jsem tušení o tom, co se dělo v Argentině po jeho svržení. Netušila jsem, že jeho třetí žena byla prezidentkou. A jak šílené věci se v Argentině děly. Jak to pro lidi bylo těžké období.
Pokud vás baví knihy, jejichž děj se odehrává na pozadí reálných historických události, tak vás Noc tisíce hvězd bude bavit. Mě to připomínalo Rutu Sepetys a její Musím tě zradit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Noc tisíce hvězd v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených41x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce59x
v Chystám se číst69x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x