Kiks Kiks komentáře u knih

☰ menu

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Tahle kniha si mě od začátku získala. Skvělý námět, jednoduše a čtivě napsáno (zároveň ale s nemalými dávkami čisté deprese), krásně zpracované důležité myšlenky, které často opomíjíme. Věřím, že nemusí sedět každému, přesto je to podle mě nadprůměrně dobrá a propracovaná kniha. Jen konec mi přišel trošku odbytý, narychlo vysvětlený bez filozofických podkladů a většího hloubání jako tomu bylo v průběhu knihy. Takže slabších 5*, ale pořád 5.

13.06.2022 5 z 5


Pokání Pokání Ian McEwan

Po první přečtené knize Na Chesilské pláži a také s ohledem na popularitu titulu jsem čekala o dost víc. Styl vyprávění stále na výbornou, ale žádná z postav si mě nezískala na svou stranu a potenciál příběhu mi nepřišel stoprocentně využitý. Ačkoliv jsem citlivější povahy, tímhle dílem mě autor nijak nedostal, stále jsem čekala silnější emoci, na to nepopsatelné "něco". Nebo mi prostě jenom "něco" uniklo. Jsem zvědavá na filmovou adaptaci. Slabší 4 *.

05.01.2022 4 z 5


Na Chesilské pláži Na Chesilské pláži Ian McEwan

První kniha, kterou jsem od McEwana četla, a okamžitě si mě získal svými vypravěčskými schopnostmi. Uplynulých pár minut, hodin děje, rozepsaných na sto stran. A bylo v nich tak moc, jako čtenář někdy nenajde ani na pěti stech. Ačkoliv mi postavy nebyly úplně sympatické, příběh je to krásný a má svou myšlenku. Závěr bych ale uvítala o něco propracovanější vzhledem k tomu, jak vysokou laťku sám sobě autor v průběhu knihy nastavil. Lepší 4 *.

05.01.2022 4 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Možná jsem měla příliš vysoká očekávání. Před lety jsem viděla stejnojmenný film, ale pamatovala jsem si spíš jen hlavní děj a vím, že se mi celkově líbil. Nicméně trvalo mi dlouho se začíst a humor mi připadal často hodně "na sílu". Oceňuji však hlavní myšlenky příběhu a pestrost postav, i když občas trochu směšných. Autorův styl mě sice na první dobrou nedostal, láká mě ale (asi marketing) sáhnout i po dalších knihách. Snad bude mít mé nadšení rostoucí tendenci oproti četbě jiného švédského spisovatele.

17.04.2021 4 z 5


Obchodník se smrtí Obchodník se smrtí Hugh Laurie

Na knihu jsem se hodně těšila kvůli autorovi. Bohužel mě zklamala, ironii miluju, ale musí být trefná a ne v každé druhé větě, proto mi "humor" přišel až nucený. Děj byl ve druhé polovině knihy napínavý, ale konec na můj vkus trochu moc rychlý. Ve výsledku příjemná oddechovka..

28.07.2018 3 z 5


Poslední píseň Poslední píseň Nicholas Sparks

Absolutně srdeční záležitost. Četla jsem až po filmu a nemohla jsem se toho příběhu nabažit. :)

23.04.2018 5 z 5


Zápisník jedné lásky Zápisník jedné lásky Nicholas Sparks

Jedna z mých nejoblíbenějších knih od prvního přečtení. Krátká a přitom tak silná. Doporučuji všem aspoň trochu romantickým duším :)

23.04.2018 5 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Tahle kniha má v mém případě tu smůlu, že jsem ji četla až po "staříkovi". Humor mě již tolik neoslnil (přišel mi slabší) a nějak mi nesedl styl "pokazí se vše, co jen jde" oproti staříkovi, ve kterém tomu bylo přesně naopak. Nápad dobrý, ale nepřišlo mi to úplně dotažené, zkrátka jde poznat, že tuhle knihu napsal mnohem rychleji než svou prvotinu.

10.03.2018 3 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Dokonale propracovaný příběh. Humor mi neskutečně sedl a já se bavila od začátku až do konce. Za mě nejleší kniha od Jonassona.

10.03.2018 5 z 5


Co dělal Mehmet Erbil o dni volna Co dělal Mehmet Erbil o dni volna Louis De Bernières

Jednoduše krásné. Rozhodně jsem tuhle povídku nečetla naposledy. Člověka doslova pohladí po duši. :)

10.03.2018 5 z 5