Kackac77 Kackac77 komentáře u knih

☰ menu

Pohádka Pohádka Stephen King

Audiokniha
Moje první knížka od Kinga. Píše skvěle!!! Bylo to velmi dlouhé a prví třetinu se v podstatě nic neděje, přesto jsem se anj chvilku nenudila. Určitě si chci přečíst od něj něco dalšího, akorát na ty horory moc nejsem.

26.04.2024 5 z 5


Lehké fantastično Lehké fantastično Terry Pratchett

Druhá knížka od Pratchetta, opět skvělá. Říkám si, že to musel být super člověk ten Terry. Ten smysl pro humor, dělá si srandu z života, na skvělou fantazii. Těším se na další knížku.

21.04.2024 5 z 5


Tři Tři Valérie Perrin

Audiokniha
Skvělá knížka, i když se nečetla ( v mém případě neposlouchala) lehce. Příběh začíná u tří dětí, kamarádů - Niny, Etiéna a Adriena. Kolem těchto tří se všechno točí. Je to napínavé, zajímavé, se spoustou odboček k dalším postavám. Někdy zdlouhavé. Spoustu rozuzlení mě překvapilo. V románu je tolik vět a myšlenek, které jsem si při poslechu chtěla zapsat... asi si tu knížku musím koupit i v papírové podobě, a to dělám opravdu výjimečně!!!

20.04.2024 5 z 5


Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Moje první knížka od Terryho, už ho mám v merku dlouho, vlastně první, co jsem přečetla byl jeho životopis, kde mě Terry Pratchett zaujal. Čtení jsem si fakt užila. Mám ráda tento druh humoru, absurdní zápletky, atd... Navíc skvělé postavy. Kapitán Elánius, Karotka, a další. Určitě se pustím do další knížky, protože takto se zasmát u čtení se mi často nestává.

02.04.2024 5 z 5


Feng-šuej - Harmonické bydlení s rostlinami Feng-šuej - Harmonické bydlení s rostlinami Gunther Sator

Ne, že bych se nějak moc zajímala o tématiku knihy, ale náhodou jsem na ni narazila v knihobotu a stala 47 Kč, no nekupte to :). Kytky miluji a mám jich plný dům a tak mě v knížce zaujalo docela dost informací. Kam je postavit, aby ovlivňovaly energii v místnosti a proč se jim třeba někde nedaří. Nepronikla jsem do toho úplně, ale těch pár informací, které mě oslovily, jsem si v praxi ověřila. Zajímavá knížka.

27.03.2024 4 z 5


Nevědění Nevědění Milan Kundera

Toto je moje, myslím, třetí kniha od Kundery. Tato byla taková víc filosofická...dějově se tam toho nestane. Mně se ale moc líbí Kunderovy úvahy, líbí se mi jak pracuje s jazykem. Kolikrát se při čtení chytnu, jak si říkám: ty jo, to mě nenapadlo to vidět takto...

24.03.2024 4 z 5


Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí Danka Štoflová

Audiokniha
To bylo milé překvapení, na knížku jsem narazila náhodou a nic moc jsem od ní nečekala, a možná o to víc jsem si ji užila. Vtipná, čtivá, ale i dojemná, zábavná, poučná.. Přesně to, co jsem zrovna potřebovala. Připomněla mi, jak osvobozující a léčivé být sama v přírodě. Připomněla mi, že je dobré nebrat se moc vážně, ale užívat si život takový jaký je. Připomněla mi, že se v tom pracovním shonu zapomínám ze srdce smát. Škoda, že byla tak krátká :-(

22.03.2024 5 z 5


Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

Krásné čtení. Ne, že bych chtěla se těmito samotáři měnit, ale něco mě při čtení vysloveně lákalo. Ta svoboda s jakou žijí. Každý je trošku jiný, ale přece jsem vnímala, že mají něco společného. Lásku k životu, respekt k přírodě, přijímání života, takového jaký je, nejvíc se mi asi líbí, že nejsou na nikoho a na nic naštvaní. I jsem se kolikrát zasmála, například když jeden ze samotářů říká.. život je spravedlivý, někde sebere a někde přidá .... sebral mi zuby a přidal dioptrie.

19.03.2024 5 z 5


Atomové návyky Atomové návyky James Clear

Audiokniha
Zajímavá a poučná knížka. Chvílemi mě štvala, většinou ve fázích, kdy upozorňovala nebo vysvětlovala nějaký můj špatný návyk :-). Dávalo to smysl, vše bylo dobře vysvětleno, jak to vlastně funguje s našimi návyky z psychologického hlediska. Zároveň tam je i spousta návodů, co s tím, jak to udělat, aby moje návyky pracovaly z dlouhodobého hlediska pro mě a ne proti mně. Jenom takový ten americký motivační způsob mě tam trošku vadil. Celkově myslím, že knížka může hodně pomoct.

18.03.2024 4 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Audiokniha
Toto je moje druhá knížka o autorky, opět skvělé čtení. Návrat do doby těsně před revolucí a po ní mi velmi připomínal moje vlastní dětství. Koukání na Magion, nadšení z prvního kazeťáku, domácí práce, pletení, lezení na stromy, ale i to hrozné prostředí školy, nebo nepříjemné doktory, kteří se museli poslouchat... Naštěstí, tady ta podobnost s mým dětstvím končí. Naštěstí můj tatínek nebyl alkoholik a moje maminka nebyla nespokojená a nešťastná oběť, která si svou nespokojenost se svým životem vybíjela na svých dcerách.
Mám ráda tento způsob vyprávění - každou chvíli z pohledu někoho jiného - tady to bylo z pohledu matky, otce a mladší dcery Pavlíny. Čtete například kapitolu z pohledu matky a chápete ji, jak je to hrozné mít doma alkoholika, a že přesto, že je protivná a dělá scény, tak to tak nějak člověk dokáže pochopit, protože to nemá lehká. Pak přijde kapitola z pohledu otce a najednou chápete, proč pije. Jak je jednoduché si nalhávat, že je všechno v pořádku a že někdo jiný se má přece ještě hůř a nevidět a nechtít vidět, že moje rodina je nefukční a toxické prostředí!
V knížce jsou skvěle vykreslené postavy, vztahy mezi nimi a až to mrazí, když si člověk uvědomí, kolik takových rodin asi je, a jak to vlastně zvenku vypadá "normálně". Za mě skvělé a silné čtení.

17.03.2024 5 z 5


Útěk na venkov Útěk na venkov Julie Caplin

Klasika žánru, slaďák bez nápadu, předvídatelný děj. Měla jsem ji vybranou jako oddychovku do čtenářské výzvy. Četlo se to dobře a rychle, ale nudila jsem se dost často.

14.03.2024 2 z 5


Šepot včel Šepot včel Sofía Segovia

Audiokniha
Krásná knížka. 16 hodin a poslouchala se ze zatajeným dechem. Přitom dějově není nijak pestrá. Některé části byly až rozvleklé, ale přitom mě rozhodně nenudily, spíš držely v napětí. Celý příběh byl jako taková mexická pohádka. Vyvolávalo to ve mě spoustu emocí. Pro mě tam byla taková opravdovost, krása života v celé své drsnosti. Nejvíc se mi asi líbila postava Simonopia, vnímala jsem ho jako pojítko mezi světem lidí a světem něčeho, na co se musíte nacítit, co není vidět. Těžko se mi hledají slova. Příběh mě hodně zasáhl.
Ještě bych doplnila, že nemám moc ráda hudbu v audioknihách, ale tady tady ty krátké hudební předěly byly skvěle zvolená a úžasně doplňovaly atmosféru knihy.

13.03.2024 5 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Nádherná knížka. Příběh z 30. let z amerického jihu, téma rasismu samozřejmě. Moc se mi líbila postava Attica, přišlo mi, že krásně vychovává děti, nechává jim dostatek svobody a zároveň jim dává cenné lekce, ale tak nějak s lehkostí, bez zbytečných emocí. Četla jsem, předtím než jsem se pustila do této knížky, komentář ke knize na goodreads. Psala ho afroameričanka, a nehodnotila knížku dobře, prý se jí zdálo, že v knize jsou všechny "bílé" postavy aktivní, a všechny "černé" pasivní, nechávají si všechno líbit. No vlastně asi ano, akorát si nedovedu přestavit tu aktivitu těch "černých". Přišlo mi, že nemůžou dělat skoro nic. Při soudu, kde se Atticus snaží obhájit Toma Robinsona (který je křivě obviněn ze znásilnění), se ptá žalobce Toma, proč utíkal.. a Tom na to, že se bál, ...žalobce se ptá - bál jste se, že skončíte u soudu za to co jste udělal?, a Tom odpovídá - ne, bál jsem se, že skončím u soudu za to, co jsem neudělal. A o tom to je. Všichni dopředu věcí, že bude odsouzen, ať předloží jakékoliv důkazy. Jednou řekl běloch, tento černoch něco udělal, a to stačí, aby dostal trest smrti a ten soud... to je prostě jenom taková kulisa. Ale postupně ukazovat, vysvětlovat, měnit uvažování lidí, to chce čas... V jedná části knihy mluví učitelka k dětem a vypráví jim o Hitlerovi, jak je to hrozné, co dělá s židy. Že v demokracii jsou si všichni rovni, v demokracii, která je v Americe, kdežto v Německu je diktatura. Vůbec jí nedochází, že někteří jsou si v Americe rovnější než jiní...

05.03.2024 5 z 5


Divné děti a smutná kočka Divné děti a smutná kočka Petra Soukupová

Audiokniha
Tvorbu paní Soukupové mám moc ráda. V těch knížkách to není o nějakých velkých událostech, chvílemi je spíš o ničem než o něčem. A to se mi právě moc líbí. Jak popisuje vztahy, bez masek, bez pozlátek, na přímo. Chtěla bych umět takto někdy popsat svoje pocity. Chování člověka je zanesené spoustou výchovných vzorců, často ani my samy nechápeme, proč v nás některé věci vyvolávají silné reakce, nechápeme proč se chováme nějak, nedochází nám tam souvislosti. Paní Soukupová mě o tom vždycky donutí přemýšlet. První knížka v sérii se mi líbila o malinko víc. Tady mě to chvilkama přišlo trošku rozvleklé. Přesto doporučuji. Krásná knížka.

04.03.2024 4 z 5


Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Audiokniha
Skvěle strávených 29 hodin poslechu. Knížka je napínavá, dobrodružná, ale i poučná a zajímavá. Příběh Roberta, který v dětství přijde o rodiče, dostává se do opatrování k bradýři, se kterým putuje a občas "léčí", teda spíše se o to pokouší. V této době si Robert uvědomí, že má dar, dokáže vycítit blízkost smrti. Robert se rozhodne, že se chce stát lékařem. Je ochotný se kvůli tomu vzdát spousty věcí. Je ochotný kvůli tomu lhát, vydávat se za někoho jiného, riskovat. Putuje přes celou Evropu do Persie, kde se stane žákem a později i lékařem. Zajímavé bylo číst i o rozdílech náboženství, setkáváme se tady hodně s židovstvím a islámem. Taky se mi moc líbilo číst o počátcích lékařství. Skvělé čtení.

29.02.2024 5 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Před nedávnem jsem v komentáři zdupala nějakou romanťárnu, s tím, že hodnocení tady na databázi absolutně neodpovídají kvalitě knihy, děj bývá předvídatelný a naivní, atd.
Tato knížka by se sem taky dala zařadit. Dějová linka je předvídatelná, nic nového pod sluncem, ona je paličatá, on je paličatý, vůbec se nemají rádi, a pak najednou .... velká láska, atd.
No ale dávám přesto dobré hodnocení, protože, ....čte se to moc hezky, občas jsem se přistihla jak se u čtení připitoměle usmívám. Taky mám ráda tu dobu, 18.stol.,Londýn a Anglii vůbec...., prostředí knihovny, a taky ty první krůčky k emancipaci...., tak tímhle si trošku obhajují ty 4 hvězdy, I když obsahově je to spíš na míň.

26.02.2024 4 z 5


Dost dobře nenormální Dost dobře nenormální Denise Linke

Audiokniha na ČRo
Velmi dobře se to poslouchalo. Autorka píše o vlastní zkušenosti s ADHD a zároveň s autismem. Teda mít obě tyto poruchy je masakr - jak sama píše, ..autismus chce rituály, chce mít všechno jisté a srovnané, a ADHD zase tahá člověka do bordelu v životě, který autista těžko snáší. Mám dospělou dceru s ADHD, takže jsem spoustu prvků, způsobů chování, jednání.. poznávala. Přesto nemám ráda schovávání se za tuto poruchu. Autorka popisuje jak by mohla vypadat inkluze ve školách, líbí se mi to, ale zároveň mi to přijde trošku zidealizované. Každopádně zajímavé čtení. Chvílemi i vtipné. Mně to odpovídá na mé vnitřní otázky, nebo spíše mi to potvrzuje, co cítím už dýl...jediné, co se s tím dá dělat, je to přijmou a naučit se s tím žít.

16.02.2024 4 z 5


Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Takový klasický příběh neopětované lásky, který skončí tragicky. Co mě tam zaujalo nebo spíš jsem si uvědomila, že lidi víc vnímali sebe, co cítí, jak to mají... na druhou stranu, hlavnímu hrdinovi to moc nepomohlo.
Utrpení hlavního hrdiny člověk při čtení přímo cítí, protože utrpení bylo to číst.
Ale zase ten jazyk, určité části knihy, ...stálo to asi za přečtení.

15.02.2024 3 z 5


Víš, že nemusíš? Víš, že nemusíš? Dagmar Digma Čechová

Audiokniha
Právě jsem doposlouchala pokračování knihy Nemusíš! - Víš, že nemusíš! a opět se mi moc líbila. Příběh studentky Marie, která se vrací ze studií v Anglii domů pomoci mámě s nemocným tátou a její kamarádky Katky - starší rozvedené mámy dvou těsně dospělých dětí. Autorka nám na příbězích těchto dvou žen ukazuje, jak je někdy těžké se rozhodnout. Život nám někdy nabízí něco, co vypadá jako po všech stránkách dobré řešení, ale dát na ten pocit, že to přesto není ono, a jít tou druhou cestou, která je jeden velký otazník, je sakra těžké, ale zároveň jediný způsob, jak stát sám za sebou. Za mě moc dobrá knížka.

14.02.2024 5 z 5


Skok víry - Královna Núr Skok víry - Královna Núr Elizabeth Najeeb Halaby

Knížku jsem si vybrala kvůli čtenářské výzvě (přečtěte knihu z místa vaší poslední dovolené). A to bylo Jordánsko. Jsem moc ráda, že jsem se k ní tímto způsobem dostala. Knihu napsala Elizabeth Najeeb Halaby, bývalá jordánská královna, žena krále Husajna. Připadalo mi to během čtení, že ji napsala jako poctu svému manželovi. Královna Núr (což bylo její královské jméno) byla Američanka, ale měla arabské předky. V knize popisuje jak se s Husajnem seznámili, popisuje celou širokou rodinu, hodně je tam také o Jordánsku, ale je tam toho hodně taky o politice.
Z knížky vnímám jak moc krále Husajna milovala a ctila, a taky jak moc si zamilovala tu zemi - Jordánsko.
Nechci nijak hodnotit ty politické informace v knize, nemám na to dostatek znalostí. Ale už při návštěvě Jordánska (které mě okouzlilo) jsem si uvědomovala, jak moc jsem v našem západním světě manipulováni, aby bylo naše smýšlení protiarabské. Vyprávění královny v knížce mi jenom potvrdilo, že to není tak černobílé, jak se nám to snaží sdělovací prostředky namluvit. Situace na blízkém východě byla, je a ještě asi nějakou dobu bude složitá. Královna Núr popisuje, čemu všemu museli kolikrát s mužem čelit. Nedokážou se dohodnout ani arabské státy okolo, do toho neustálé porušování dohod ze strany Izraele, a také neustálé vměšování dalších států - zejména USA.
Čtení je to opravdu zajímavé, i když z toho politického hlediska v tuto chvíli už neaktuální...spíš se tam dozvídáme jak to bylo z pohledu královny v osmdesátých a devadesátých letech minulého století.
Moc mě bavily ty úseky o rodině, o dětech, o místech v Jordánsku...
Doporučuji, je to moc krásná kniha.

13.02.2024 5 z 5