johnny01 johnny01 komentáře u knih

☰ menu

Sbohem, věci. Nový japonský minimalismus Sbohem, věci. Nový japonský minimalismus Fumio Sasaki

Velmi inspirativní kniha o minimalismu, autor předkládá řadu lákavých důvodů pro minimalismus a výhod z něj plynoucích. Celkově k tomu přistupuje z jiného úhlu než Maria Kondo, a vhodně ji tak doplňuje. Je škoda, že se autor napříč knihou dost opakuje, kniha by zvládl poloviční i menší rozsah.

22.01.2024 4 z 5


Kabinet matematických kuriozit profesora Stewarta Kabinet matematických kuriozit profesora Stewarta Ian Stewart

I pro laika poměrně dobře srozumitelná kniha, mnohé úlohy pobaví.

11.09.2023 4 z 5


Trénink slovní sebeobrany Trénink slovní sebeobrany Matthias Nöllke

Předností je především mnoho různých příkladů reakcí na určité situace. Mám však pocit, že mnoho reakcí slovní výměnu spíše eskaluje a má tendenci druhého urazit, případně jde o argumentační fauly (slaměný panák). Asertivní reakce jsou snad jen v jedné kapitolce.

05.09.2023 3 z 5


Smysluplné vztahy: Klíč ke svobodě Smysluplné vztahy: Klíč ke svobodě Michal Bartoš

Velmi nebezpečná kniha. Nedělat kompromisy, to je právě ta nebezpečná hraběcí rada. Jinak je to hodně rozvláčné, chybí tomu tah na branku. Nejzajímavější jsou asi ty příhody klientů.

30.01.2023 3 z 5


Stručná historie času Stručná historie času Stephen W. Hawking (p)

Skvěle napsaná populárně naučná kniha, bez vzorečků a velmi přístupná laikům, přitom si zachovává mnoho odbornosti. Mimořádné!

30.01.2023 4 z 5


Ukaž, co děláš! Ukaž, co děláš! Austin Kleon

Takový proud vědomí. Skáče z jednoho tématu na druhé a je obtížné sledovat myšlenkové pochody autora. Kdyby byla kniha lépe strukturovaná, četla by se mnohem lépe.

30.01.2023 2 z 5


Svět bez stížností Svět bez stížností Will Bowen

Kniha mě hodně nezaujala. Samé přendavání náramku, patrně snaha zvýšit jejich prodej (s jakou asi provizí?). Navíc příliš mnoho "dopisů od diváků". Jediný trochu zajímavý příběh byl s cedulí, ale třeba s tím autem a olejem, to naprosto nedávalo smysl.

30.01.2023 2 z 5


Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Marie Kondo

Vyhazovaní věcí. Jak prosté, a přitom se do toho tolika lidem nechce! Kéž by závěry z této knihy vzalo za své co nejvíce lidí.

30.01.2023 5 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Neřekl bych, že by mě bavily knihy o osobnostním rozvoji, ale tohle mi přišlo velice dobré. Ty jazyky hodně sedí a daří se mi i u některých lidí určovat ten jejich.

30.01.2023 4 z 5


Budu-li míti kliku Budu-li míti kliku Vlastimil Hort

Historky jsou velmi zajímavé a čtivě sepsané, avšak velkou slabinou je jistá neuspořádanost či přerývavost. U snové historky by bylo vhodnější lepší zasazení do kontextu a protimerkelovské řeči se tam nehodí vůbec.

24.12.2022 3 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Zábavná kniha s nečekanými událostmi a překvapujícím zvratem na konci. Místy mi však přišlo, že se děj v pomalejších pasážích trochu vlekl.

23.11.2022 4 z 5


Mat šachovému králi Mat šachovému králi Vlastimil Hort

Po detektivní stránce mi kniha přišla hodně průměrná až podprůměrná. První příběh otevírá více dějových linek a rozuzlení do toho nějak nezapadá. V druhém příběhu je obrovské množství postav, ve kterých je problém se vyznat, a vrah je jaksi náhodný. Za smysluplnou tak považuji zápletku až ve třetím příběhu, ovšem pro nešachisty obtížně pochopitelná. Vylíčení prostředí na turnajích a v kavárně je povedené, ale proto přece detektivku neotevíráte?

18.09.2022 2 z 5


Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Celou knihu se stupňuje atmosféra, až na konci je tam jakási vikingská mytologie, která to naruší... Asi jsem čekal více, je tam hodně hluchých míst (popisy přírody), oproti Nebezpečným známostem to nemá takovou sílu a vášeň v sobě, je to psané i hodně v náznacích.

09.05.2022 3 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Pěkně zpracované, především v dialozích, ale celkově mi to přišlo takové hodně v náznacích - filmové zpracování se mi asi líbilo více.

22.04.2022 3 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

(SPOILER) Je obtížné číst knihu, když víte, jak dopadne, jak se to stalo mně (konec jsem rámcově věděl ze školy). První dvě části vyvolávaly dojem, že dosažený stav nějakou dobu bude trvat a že Smith i Julie našli způsob, jak tak nějak přežívat, až se to ve třetí části zvrtlo a dočítat konec bylo utrpení. Kniha popisuje věci, které se již v historii opakovaně odehrály, k tomu přidává sci-fi prvky typu telestěny, dále newspeak, doublethink a stálou válku. Z obecnějšího pohledu má kniha svou hodnotu. Přesto některé drobnosti nedávají smysl, např. proč by Smithe celých 7 let sledovali a nezasáhli dříve? Odpor čtenáře k totalitě se měl možná projevovat skrze sympatie ke Smithovi, nicméně drobná zmínka ve třetí kapitole mě přivedla k uvědomění, že Smith vlastně žádný sympaťák není. Ta zmínka je připomínka vstupního rozhovoru k Bratrstvu u O'Briana. "Slyšel se, jak slibuje, že bude lhát, krást, falšovat, vraždit, podněcovat narkomanii a prostituci, šířit pohlavní choroby, chrstat vitriol dítěti do obličeje." Je to vlastně naplnění citátu "Kdo zápasí s nestvůrami, ať se má na pozoru, aby se přitom sám nestal nestvůrou.". Nelze se zbavit dojmu, že si to Smith tak trochu zasloužil, že nebyl vůbec lepší než režim. To trochu podkopává vyznění knihy.

27.10.2021 4 z 5


Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách Allan Pease

Mnohé historky jsou zajímavé, ale celkově kniha hodně informací opakuje zbytečně několikrát (a již při druhém opakování je to otravné a nezajímavé) a zahlcuje čtenáře nudnými údaji o fungování mozku a anatomii mozku. Určitě by knize prospělo výrazné proškrtání. Na téma vztahové psychologie již vyšly mnohem lepší knihy.

20.10.2021 2 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Kniha nedostála své pověsti. Děj se soustředí hlavně na vylíčení podivných zkažených názorů prostřednictvím dlouhých monologů lorda Henryho a dále pak na hříchy Doriana Graye, tyto části jsou celkově málo zajímavé. Úvodem je protkáno očekávání homosexuálního vztahu, toho se však kniha vůbec netýká a je to ke škodě, protože následné Grayovy heterosexuální vztahy jsou nevěrohodné. Trochu napětí kniha nabrala snad až u námořníka. Obrazu, po kterém je kniha pojmenována, se celkově týká vlastně jen malá část knihy.

07.03.2020 2 z 5


Můj pes je erotoman Můj pes je erotoman Jan Zlatohlávek

Zas tak vtipné to nebylo a navíc se autor značně odchýlil od tématu a očekávaného obsahu - psi jsou tam jaksi na pozadí a spíše jde o vyprávění vzpomínek a částečné navázání na knížky o seznamování. Celkově psí příběhy byly spíše slabší.

25.02.2020 2 z 5


Jak jsem (ne)našel ženu Jak jsem (ne)našel ženu Jan Zlatohlávek

Kniha je těžkopádněji napsaná a čte se obtížněji, chybí tam napětí, protože dopředu je jasné, jak to skončí. Závěr pak není uvěřitelný a je takový umělý, potřetí člověk (žena) stejnou chybu neudělá a nevkročí do stejné řeky.

25.02.2020 3 z 5


Hledám štíhlou ženu Hledám štíhlou ženu Jan Zlatohlávek

Povedená kniha s mnoha velice uvěřitelnými příběhy, příjemně se čte.

25.02.2020 4 z 5