Mat šachovému králi

Mat šachovému králi https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472212/bmid_mat-sachovemu-krali-vYu-472212.jpg 3 7 3

V knize najdete tři detektivní příběhy ze šachového prostředí. Tři šachisté jsou zavražděni a detektiv-amatér, také šachista hledá vraha. Autor, Vlastimil Hort ve svém úvodu píše, že příběhy psal v době, kdy mu odebrali pas a nemohl hrát. Poutavě psané detektivní příběhy s nečekanými rozuzleními, které potěší každého šachistu i nešachistu. První příběh se odehrává na mezipásmovém turnaji v bulharském Burgasu a během turnaje dojde k vraždě. Ve druhém příběhu se rozehrává děj kolem velmistra Beduny s mnoha vedlejšími příběhy postav z pražské kavárny U Nováků. Třetí příběh, a samozřejmě vražda, je zasazen na jednu z chat ČSTV na pomezí s Polskem, kde se odehrává turnaj starých mistrů. Předobrazem jedné z postav je Karel Opočenský. Na závěr knihy je několik bonusů pro šachisty: - partie Opočenský-Aljechin, ve které náš velmistr zvítězil, - dobová vzpomínkou na samotnou kavárnu a též na Olympiádu v roce 1931, která se v kavárně U Nováků odehrávala. A pro nešachisty: Slovníček pojmů... celý text

Přidat komentář

johnny01
18.09.2022 2 z 5

Po detektivní stránce mi kniha přišla hodně průměrná až podprůměrná. První příběh otevírá více dějových linek a rozuzlení do toho nějak nezapadá. V druhém příběhu je obrovské množství postav, ve kterých je problém se vyznat, a vrah je jaksi náhodný. Za smysluplnou tak považuji zápletku až ve třetím příběhu, ovšem pro nešachisty obtížně pochopitelná. Vylíčení prostředí na turnajích a v kavárně je povedené, ale proto přece detektivku neotevíráte?

konicekbily
26.01.2022 3 z 5

Náš šachový velmistr zkusil štěstí jako spisovatel detektivní literatury a to v prostředí šachových turnajů a vytvořil si svého detektiva amatéra, který pomáhá s objasněním tří vražd ve třech povídkách. Příběhy nejsou špatné, jako šachista amatér jsem v mládí hrál několik zápasů družstev a jako divák jsem byl na dvou turnajích. Prostředí je popsáno dokonale, zápletky a cesty k rozuzlení jsou průměrné.


moničina
17.06.2021 3 z 5

Taký slušný priemer. Dobrá oddychovka, ale konce vo všetkých troch príbehoch boli moc urýchlene.