Ukaž, co děláš!

Ukaž, co děláš! https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225707/bmid_ukaz-co-delas-RuX-225707.jpg 4 245 35

Pochodeň tvořivosti vám díky knize Kraď jako umělec již dávno plane nad hlavou, ale co dál? Austin Kleon nás nenechal na holičkách. Opět deset kapitol, opět maximální dávka povzbuzení, nakažlivého nadšení i nesmírné touhy tvořit a tvorbu sdílet s ostatními. Jen role budou lehce obráceny. Tentokrát nás Austin naučí, že velkorysost vyhrává nad géniem a že být k nalezeni a nechat ostatní, ať kradou, je cestou k cíli zvanému „známý tvůrce". Ve zkratce, jestli Kraď jako umělec nabádalo k tomu, abyste se nechali ovlivňovat díly jiných, tak Ukaž, co děláš nabádá k ovlivňování ostatních tím, že se o své dílo podělíte. Jednou provždy už budete vědět, proč sdílet, jak sdílet a s kým sdílet. Austin Kleon přesvědčí i ty, jimž vadí nutnost propagovat a prodávat sám sebe a nechtějí se zpronevěřit svým zásadám, ale přitom by rádi představili svou práci i celý proces tvoření. Je to kniha o self-promotion pro tvůrce, kteří se tak trochu stydí chlubit se vlastním peřím. Zjistíte, že nemusíte být génius, abyste mohli se světem sdílet své dílo. Poznáte, že podělit se každý den o kousek své práce je lepší, než pokoutně pracovat na svém životním díle. Objevíte svůj šuplík zajímavostí a budete o nich vyprávět dobré příběhy - ukážete všem, které by to mohlo zajímat, co děláte. Získáte cenné rady na témata jako jak se nezměnit v “lidský Spam”, jak přijímat rány a proč se zaprodat - jakkoli negativně to na první pohled může vypadat. Spolu s mnoha úspěšnými umělci minulosti i současnosti dojdete k tomu, že - jak řekl Honoré de Balzac - “Největším problémem, který musí umělec vyřešit, je jak zařídit, aby si ho všimli.” Naučíte se, že kreativita není talent, nýbrž způsob myšlení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Show Your Work!


více info...

JP
JP
17.01.2024 2 z 5

"Znám pár citátů a teď to tady podojím..." Nic, u čeho si sami řeknete "no shit, to bych fakt nevěděl." Spíš, než tuhle rychlokvašku doporučuju Rubinův 'Tvůrčí akt'.

jirijanovotny
jirijanovotny
31.07.2023 3 z 5

Nějak zvlášť nepotěší, ale ani nezklame. Nenadchne ani neurazí.
Po úspěchu "Kraď jako umělec" je toto jen slabý dojezd.


Lily101
Lily101
19.06.2023 5 z 5

Tato kniha mě naprosto dostala! Četla jsem ji vždy cestou MHD do práce (z práce jsem chodívala pěšky) a tahle kniha za mě ano! Inspiruje, motivuje a možná i občas pobaví. Na to, že se jedná o americkou knihu, tak obsahovala jen jednu drobnou věc (rozebranou v pár větách), která u nás moc reálná není (i když, kdo ví?).

V průběhu četby knihy z veřejné knihovny jsem si knihu rozhodla pořídit. Přeji si být kreativní a tato kniha mi tak bude užitečná i do budoucna.

U první knihy jsem měla dojem, že mi předává něco, co buď vím, nebo v hloubi duše vím. Přečetla jsem ji tedy ve vlaku do hodiny a půl, ale tato kniha byla ještě lepší! Mám ještě vypůjčený třetí díl této triologie, tak uvidíme, jaká kniha: Jeď dál bude.

P. S. - Jen mám trochu dojem, že jsem četla jinou knihu, než recenzenti pode mnou.

johnny01
johnny01
30.01.2023 2 z 5

Takový proud vědomí. Skáče z jednoho tématu na druhé a je obtížné sledovat myšlenkové pochody autora. Kdyby byla kniha lépe strukturovaná, četla by se mnohem lépe.

jaroiva
jaroiva
03.10.2021 3 z 5

Po poslechu Kraď jako umělec jsem hned pokračovala touto knihou, ale ta už mě tak nenadchla. Zatímco v první knize jsou zajímavé tipy, tady už to nejsou žádné objevné myšlenky.

Ailee
Ailee
14.09.2021 4 z 5

Kratké a dobře namluvené s celkem zajímavým pohledem na věc.

pavel9410
pavel9410
01.08.2021 4 z 5

Cetl jsem v originale. Je to utla knizka, kterou date klidne za dopoledne. Je to psane hodne pro “kreativce” - ja, coby introvert jsme par veci hur zkousaval (jako treba pasaz o tom jak o sobe mluvit na party), ale zpetne musim uznat, ze ty jeho rady nejsou od veci. Dost se mi libil graficky styl - proste ten mix “rucne psanych poznamek” a normalniho textu mi sedi. Dobre se to cte, i kdyz nektere veci opakuje vickrat (asi aby si to ne prilis pozorny ctenar zapamatoval). Je to takovy nesvar tech motivacnich a sebevzdelavacich knizek, kdy z toho pak mam pocit, ze ze mne nekdo dela blbce. Ale tady to bylo jeste v unosne rovine.

Tak, a ted 3 veci, ktere si chci z tehle knizky zapamatovat (snad to neni velky spoiler):
1. Je fajn byt amater, clovek se porad uci.
2. Kdyz chces, aby o tobe lidi vedeli, tak se jim taky musis ukazat. “Sedavej panenko v koute, kdyz budes hodna, najdou te” moc nefunguje. Sdilej to, co delas rad, z ceho se treba nekdo jiny muze neco naucit. Ale bacha na to, at to neprezenes. Co si mel k obedu, nebo obrazky tveho psa lidi mozna zas tak nezajimaji (nevim proc, ale vybavil se mi Flegr s jeho posty, ktere zacinaji Mily Miciku - je videt, ze nekdo si na povidani s kockou muze zalozit styl a uplne blbe to za neni). Kdyz nevis jestli neco postnout nebo ne, poloz si otazku: “Co by na to rekla mama (pripadne sef)?”
3. Rozdil mezi originalem dila a jeho kopii, jak to vnimame, nemusi byt v tom dile samotnem, ale v pribehu kolem toho.

tulipa
tulipa
13.03.2021 4 z 5

Tato kniha je podle mého názoru pro někoho, kdo chce tvořit, ale zároveň pro někoho, kdo je schopen využívat internet jako hlavní komunikační kanál. Mě se moc líbila. Vidím za ní spoustu kvalitně odvedené práce. Navíc je plná citátů a zajímavě graficky zpracovaná.

muchomurka
muchomurka
11.12.2020 1 z 5

Nedočteno, nedalo se. Přišlo mi to jako psaní o něčem tak abstraktním, že vlastně o ničem. Nebo nejsem dost kreativní na tohle. Nevím.

madlenka3189
madlenka3189
04.12.2020 4 z 5

Jsem ráda, že jsem od knihy neměla žádná očekávání.. jinak by mě nejspíš zklamala. Původně jsem čekala nějaké konkrétní marketingové tipy, což kniha nenabízí. Naopak bych řekla, že je to skvělá motivace do tvorby! Já sama se často ocitnu na bodě mrazu a nemám vůbec důvod pokračovat v tvorbě.. a po přečtení téhle knihy se chci hned vrhnout do práce! (: Kniha se přečetla sama za 2 delší odpolední čaje a design knihy také moc potěšil (:

Manifest blech
Manifest blech
24.04.2020 2 z 5

No upřímně, ani nenadchla, ani neurazila.

Gilnien
Gilnien
29.11.2019 2 z 5

Oproti Kraď jako umělec je toto velmi slabé. Navíc se nemůžu moc ztotožnit s hlavní myšlenkou knihy. Kdyby každý produkoval a produkoval, jen aby o něm bylo stále slyšet, jakou hodnotu by pak měly informace a počiny na internetu? Není divu, že veškerá internetová kultura upadá.

angloumene
angloumene
11.08.2019 4 z 5

Vtipná, čtivá knížečka, co nabízí pár rad k tomu, jak světu představit vlastní práci. Nějaké ty rady se v Ukaž, co děláš určitě najdou, celkově se ale jedná spíš o doporučení, jak se stát zajímavým člověkem. Určitě tedy nečekejte žádné marketingové rady, jak získat víc lajků nebo followerů. Kniha se čtenáře spíš snaží ponouknout ke skromnosti a namotivovat jej k smysluplné práci.

michaela.97
michaela.97
04.08.2019 4 z 5

Další skvělá knížka od Austina. První knížka "Kraď jako umělec" se mi líbila o něco víc, ale i tak jsem se zasmála a uvědomila si pár věcí, o které se chci do budoucna více zajímat. Jsem ráda, že tvůrci jako Austin jsou a dělají, co je baví :)

Pistácie
Pistácie
10.05.2019 5 z 5

Hodně pozitivní a motivační kniha, při jejíž dočtení se cítím jako umělec :D Ne vážně, opravdu nakopne k tomu se sebrat a jít hned něco tvořit. Není nijak světoborná, nevyčtu z ní dokonalý návod na štěstí a pracovní tvořivost, ale o to tady vůbec nejde. Je plná citátů, zajímavých myšlenek a postřehů a dokáže pobavit i poučit. Je to dobrá knížka. Hodně se mi líbí grafické zpracování.

Angelo
Angelo
07.10.2018 5 z 5

V knize jsem jako takové mnoho nového neobjevil, ale nemyslím si, že to je její záměr. Její síla tkví v souhrnu známých myšlenek na jednom místě s krátkými výstižnými popisky. Má nevšední design, je přehledná a čte se takřka sama. Kniha je plná momentů, kdy si budete klepat do čela se slovy "no jasný, to je ono".
Inspirativní čtení, doporučuji!

antonin0999
antonin0999
22.02.2018 4 z 5

Podobně jako u "Kraď jako umělec" se jedná o krátkou motivační knížku, ke které se lze vracet. Kniha je předkrmem k aktivitě. Otevře mozek novým možnostem - jestli funguje, měla by spousta lidí jmenovat autora v závěrečných (nebo úvodních) titulcích. Jestli se tak děje? Google it!

Vinca123
Vinca123
26.12.2017 5 z 5

Bomba! Motivační, pozitivní kniha, která nakopne ke kreativitě!

PavlínaAlžběta
PavlínaAlžběta
14.12.2017 5 z 5

Po knize Kraď jako umělec jsem musela mít i část druhou. Opět menší formát, opět deset témat, tentokrát kniha o něco tlustší. Ukaž co děláš, mě bavila trochu více. Nápaditá témata zaujmou každého, kdo je kreativní či chce být kreativní, má nápady, ale neví jak na to. Chválím zajímavě zpracovaný a přesto jednoduchý design, který je v knize snad na každé stránce. Námět autora na obě knihy vznikl dnešní moderní dobou, kdy být kreativní či jen zajímavý nebo jen prosadit své nápady, znamená ukazovat se na webu a nejen na něm, ale hlavně užívat si svoji kreativitu, nápady a radovat se z toho. V obou knihách od "kreativního" Kleona si budu jistě vícekrát listovat.

Denuš
Denuš
10.12.2017 5 z 5

Další kreativní kniha od Kleona. Jde opravdu vidět, že do svých knih dal kus sebe. Vyniká svou stručností, srozumitelností a úderem do černého. Žádná stránka není zbytečná. Jeho knihy jsou pro mne inspirací, ale i hnacím motorem.

Štítky knihy

umění

Autorovy další knížky

Austin Kleon
americká, 1983
2012  84%Kraď jako umělec
2014  80%Ukaž, co děláš!
2019  84%Jeď dál!

Kniha Ukaž, co děláš! je v

Právě čtených12x
Přečtených351x
Čtenářské výzvě33x
Doporučených30x
Knihotéce124x
Chystám se číst184x
Chci si koupit75x
dalších seznamech2x