janedeka janedeka komentáře u knih

☰ menu

Špatná sestra Špatná sestra Sam Carrington

Byla jsem mile překvapena, jak mě kniha zaujala. Hlavně mi sedl styl psaní, námět i krátké kapitoly. Konec není úplně ve všem uzavřený, proto by bylo fajn, kdyby autorka napsala pokračování, abychom věděli víc...

12.07.2023 5 z 5


Kolotoč strachu Kolotoč strachu Jan Vavřík

Knihy pana Vavříka by měly být zařazeny mezi povinnou četbu. Tato kniha (stejně jako Návrat z pekla a Případ Kláry P.) je velmi čtivá, poučná a srozumitelná, proto podle mého zaujme mladé čtenáře, kteří se v knihách zatím hledají. Jak už bylo v komentářích zmíněno, popsaný příběh může pomoci mladým dívkám a ženám, aby včas poznaly, zda žijí s psychopatem nebo sociopatem. Není pochopitelně vyloučeno, že role muže a ženy může být prohozena.
Věřím, že pan Vavřík napíše další knihu, protože jeho knihy jsou skvělé...

10.05.2022 5 z 5


Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Tento dojemný příběh je napsaný z pohledu malého chlapce Bruna, který možná mohl působit až moc naivně. Ale v té době (nejen on) neměl tak velký přístup k informacím, proto plno věcí vůbec nevěděl nebo je měl zkreslené, a to hlavně vzhledem k tomu, v jakém prostředí žil. Bruno i Šmuel jsou krásné čisté duše.
Film jsem viděla až po přečtení knihy a cítila jsem z něj stejnou atmosféru, napětí i smutek jako z knihy. Vydařil se.

19.12.2019 5 z 5


V pasti V pasti David Morrell

Příběh o špionovi je napínavý a zajímavý. Možná mohl být napínavější, ale takto působí reálněji.

19.12.2019 5 z 5


Maminka Maminka Jaroslav Seifert

Nádhera - před lety i dnes.

29.11.2019 5 z 5


Dívka, která musí zemřít Dívka, která musí zemřít David Lagercrantz

Musím dát plný počet, protože i šestý díl série se mi moc líbil. Jak už bylo zmíněno, první tři díly napsal Larsson; Lagercrantz prostě pokračoval a psal za sebe. Hodnotit tuto knihu jako odpad je ale až moc za hranou. Nejsem odborník na literaturu, ale jen čtenář a nemyslím, že by se Larsson obracel v hrobě. Na druhou stranu si neumím představit tuto sérii poslouchat. To se podle mého musí číst...

29.11.2019 5 z 5


Sestry Sestry Bernard Minier

Moc pěkná kniha. Děj je zajímavý, napínavý, žádná nuda, žádná hluchá místa. Naopak příběh je podle mého dobře propracovaný a nelze se od něj odtrhnout.

22.11.2019 5 z 5


Piková dáma Piková dáma Alexandr Sergejevič Puškin

Skvěle napsaný příběh, děj je zajímavý, má rychlý spád a jak už bylo napsáno, příběh je nadčasový. Určitě doporučuji k přečtení i jako povinnou literaturu.

23.10.2019 5 z 5


Zůstaň Zůstaň Elle Kennedy

Škoda, že kniha nemá skoro žádný děj. Matt je sice hokejová hvězda, ale to je tak z hokeje všechno - což je také škoda. Matt by vlastně mohl být parašutista, kaskadér, programátor.... Jinak se kniha dobře čte, je odpočinková, na dovolenou ideální.

12.09.2019 2 z 5


Hokejky Hokejky Milada Večeřová

Kniha je určena hlavně pro mladé čtenáře a hokejisty, i pro ty, kteří mají k hokeji a k hokejistům blízko. Hokejisté v knize mohou najít sebe nebo své spoluhráče a trenéry. Jsou zde pěkně popsány životní situace, do kterých se může dostat každý, a z kterých se může poučit.

09.09.2019 5 z 5


Květy temnoty Květy temnoty Aharon Appelfeld

Kniha je napsaná z pohledu dospívajícího židovského chlapce v době druhé světové války. Nejsou zde přímo popisovány krutosti, které tato doba přinesla, přesto až mrazí, jaký nemilosrdný a smutný osud Huga potkal.

21.08.2019 5 z 5


Strach Strach Jozef Karika

Kniha se čte dobře, je dost tajemná, dost psycho, závěr mne překvapil. Myslím, že číst knížku v zimě na horách, když sněží a je mráz, bude příběh pro čtenáře mnohem děsivější.

17.08.2019 4 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

První kniha od Patrika Hartla, kterou jsem četla, mě dostala hned první stránkou - o zdobení nástěnky na střední škole. Velmi podobná situace se stala i v naší třídě, kdy jsme v prváku na nástěnce měli soutěž o nejlepší svačinu. Ovšem jen do té doby, než nám soudruh ředitel “domluvil", že tento typ nástěnky není důstojný pro studenty střední školy. To byl rok 1984.
Kniha je čtivá, odpočinková a hodně jsem se nasmála. Příběhy jsou ze života, příjemné, vtipné, někdy i smutné.

05.08.2019 5 z 5


Návrat z pekla Návrat z pekla Jan Vavřík

Kniha se čte jedním dechem. Na hlavním hrdinovi Karlovi je sympatické, že po všem, co prožil, není fanatik žádným směrem, a přesto v rámci svých možností jedná velmi rozumně. Autorův styl psaní je úžasný, srozumitelný a knihu lze doporučit i mladším čtenářům.

03.08.2019 5 z 5


Měl jsem psa a kočku Měl jsem psa a kočku Karel Čapek

Humorné čtení od pana Čapka, který miloval zvířata. Příběhy jsou doplněné úžasnými ilustracemi, které jsou jedinečné tím, že ilustrátor dokáže téměř jedním tahem dokonale vyjádřit emoce člověka a zvířat.

02.08.2019


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Zajímavý, napínavý a čtivý příběh.

31.07.2019 5 z 5


Světla zimní noci Světla zimní noci Pam Jenoff

Neobyčejný a dojemný příběh z 2. světové války, kde stupňuje napětí.

30.07.2019 5 z 5