Květy temnoty

Květy temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202143/bmid_kvety-temnoty-202143.jpg 4 64 21

Židovský chlapec Hugo se ukrývá před nacisty u ukrajinské prostituky Mariany. Ta ve svém pokojíku v místním nevěstinci přijímá zákazníky především z řad nacistických vojáků. Hugo, ukrytý v kumbále za pokojíkem, jen tiše naslouchá dění kolem sebe a časem jeho city ovládne láska k Marianě. Po válce se s příchodem Rudé armády jejich role obrátí: teď je v nebezpečí Mariana. Podaří se Hugovi svou lásku ochránit?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

Pirchej ha-afela , 2012


více info...

Přidat komentář

klaraj093
15.10.2023 3 z 5

Nějak nevím jak se vyjádřit. Za mě to bylo zbytečně zdlouhavé, opakující se. Jako pointa příběhu pěkná, ale chyběla mi tam nějaká větší akce, napětí, něco.

DominaCZ
21.06.2022 1 z 5

Mně to nic neřeklo, nijak extra citový a nic.


danielavachova
04.01.2021 2 z 5

Bezesporu zajímavé téma pro knihu,ale jako hlavní hrdina mi tam přišla spíš Mariana než Hugo. Vyprávění se občas točilo stále dokola,čekala jsem od knihy trochu více.

Illaa
03.10.2020 1 z 5

Mě kniha jednoduše nezaujala. I když velice ráda čtu knihy s tématikou holocaustu, tahle byla ale taková o ničem. Tři čtvrtiny byly hrozně vleklé, celé to bylo spíše o myšlenkách a vzpomínkách chlapce na dobu ještě před válkou. Příběh by to byl bezesporu velice smutný, ale nějak jsem se do toho nemohla začíst, možná tím strohým stylem psaní.

Sarriii
08.01.2020 4 z 5

Kniha nebyla špatná... Četla se dobře a nenudila. Z příběhu mám rozporuplné pocity. Hlavní hrdina mi někdy přijde na svůj věk až moc chytrý a jindy zase strašně naivní a důvěřivý... Ostatní osoby jsou popsány dobře a je patrný jejich charakter.Mariana měla v sobě hodně tváří a její chování o tom vypovídalo.. Otázka viny a neviny je složitá a je to o úhlu pohledu a jestli si zasloužila, co se jí stalo, je taky o názoru každého... Příběh mi někdy přišel, že se táhne do nekonečna a někdy sem si říkala, že by to chtělo více rozvést a konec byl zase nekompletní... Ráda bych se dozvěděla víc o Hugově dalším osudu

KamilaCmolová
23.12.2019 2 z 5

Další z mnoha knih o holocaustu, tentokrát z pera hebrejsky píšícího autora. Příběh vypráví o jedenáctiletém Hugovi, který je pro svůj židovský původ nucen ukrývat se v nevěstinci před nacisty. Chlapce ve svém pokoji střeží jedna z prostitutek, dávná přítelkyně jeho matky, jménem Mariana. Postupem času začne vznikat mezi ní a Hugem milostné pouto. Když se válka schyluje ke konci a město obklíčí ruští vojáci, kteří stíhají kolaboranty s nacismem, jsou oba protagonisté příběhu nuceni uprchnout a několik dní se ukrývat v lesích. Naneštěstí jsou dopadeni a Mariana je odsouzená za poskytování služeb německým vojákům. Hugo se vrací do města a hledá své rodiče.
Smutný příběh je napsán jednoduchým a prostým způsobem. Autor se vyjadřuje přímo, vyhýbá se používání složitých literárních tropů a figur. Hlavní hrdina se v průběhu děje mění – na jedné stránce působí jako naivní malé dítě, na další jako dospělý uvědomělý muž – a tento kontrast se v knize mnohokrát opakuje. Hlavní linii příběhu narušují sny a vzpomínky Huga, které příběhu spíše škodí, než aby ho ozvláštnily.
Kniha se četla rychle. Námět příběhu byl originální a zajímavý, ale od knihy jsem očekávala daleko více. Kniha ve mně nezanechala hlubší dojem. Celkově hodnotím jako průměrné čtení.

janedeka
21.08.2019 5 z 5

Kniha je napsaná z pohledu dospívajícího židovského chlapce v době druhé světové války. Nejsou zde přímo popisovány krutosti, které tato doba přinesla, přesto až mrazí, jaký nemilosrdný a smutný osud Huga potkal.

000nugatovej
03.03.2018 4 z 5

Prostě vyprávěný příběh. Zajímavější než jeho hlavní postava židovský chlapec Hugo (přes svou naivitu někdy až nedůvěryhodně přemoudřelý) je jeho zachránkyně Mariana. Náladová alkoholička. Prostopášná prostitutka zneužívající Hugovu závislost. Přesto úctyhodná. Život je tak nejednoznačný, pestrý...

fish33
21.02.2017 4 z 5

Zajímavá kniha, která se příjemně čte. Nenabízí vsak nic oslniveho...

Palivo
16.01.2017 3 z 5

Po knížce o Moskevských procesech jsem si řekl, že si dám něco lehčího a tak jsem se vrhl na druhou světovou, přesněji na knížku z literárního subžánru Guess who is in da closet.

Jedenáctiletý žid Hugo žije s rodičema lékárníkama kdesi u Karpat. Když začne válka a Ukrajinci začnou místo živijó živijó zpívat židijó židijó, rodiče ho dají k rodinné přítelkyni Marianě. Mariana je prostitutka a taky trochu džambulka, takže bez konaku nedá ani ránu. Hugo, místo toho, aby využil situace a v nekonečné tmě kumbálu se naučil všechny jména v kalendáři, aby s tím pak mohl do televizní show, se do Mariany zamiluje, především proto, že ho Mariana koupe ve vaně a říká mu bobeček. Takhle tam spolu Ujfaluši a džambulka žijí asi rok, někdy je to nahnutý a někdy zase ok. Prostě tradiční drama, když jste v bordelu a nemáte na zaplacení.

Pak se válka zvrtne, Němci utečou a do městečka přijížději Rusáci. Jak bych to přirovnal: to je jako kdybyste měli průjem a vyléčili ho tím, že jste umřeli hlady. Páreček se dá na útěk a my jen čekáme, kdy se něco stane. A ono se něco stane. Bohužel to ale pro mě nebylo vůbec šokující, páč se pravidelně dívám na Tv Barrandov, takže jsem docela otrlej. Pak knížka pomalu dojede do konce a za hodinu na ni člověk zapomene. Takže 3 hvězdy.

Mátová
22.12.2016 3 z 5

Zajímavá kniha, která mi ale někdy docela drhla stylem psaní (možná to bylo překladem z hebrejštiny) a konec mě zklamal, každopádně ale je jejím kladem jiný pohled na téma druhé světové války. Možná se k ní někdy vrátím a uvidím, co mi řekne na druhé čtení.

sagasir
28.11.2016 5 z 5

Další krásný avšak i smutný příběh

Tato kniha má rozhodně silný námět a samotným zpracováním příběhu je skvěle zvládnutá. Nicméně pojďme na vše popořadě. V knize nenajdete popisy koncentračních táborů, popisy z válečných front, ani se nedostanete příliš do kontaktu s vojáky SS. Kniha jako taková je vlastně osobní příběh chlapce, který uniká před smrtí a musí se vyrovnat se svým zničeným životem. Postava Huga je jednoduše úchvatná. Autor ho dokázal sepsat tak, že s ním naprosto soucítíte a i děkujete, že nejste na jeho místě. Celkově jeho fyzické i psychické dospívání je v knize vykresleno na výbornou. Jeho vnitřní monology jsou pak nesmírně zajímavé a místy i dosti smutné, avšak opět krásně zpracované. Líbilo se mi také, že se Hugo snažil přemýšlet pozitivně a pokoušel se myslet i na budoucnost. Na budoucnost, ve které se všechen smutek a strach rozplyne a bude prostě dobře. I jeho postupné budování citů k Marianě je sepsáno poutavě a příběh by bez tohoto aspektu nebyl tak kouzelný. Zajímavý kontrast pak vytváří Hugovo vzpomínání na to, jak se měl s rodinou dřív dobře proti jeho současné situaci. Druhou hlavní postavu Marianu lze zpracováním rovněž označit za povedenou práci. Velice se mi líbí to spojení prostitutky s morálním charakterem. Zvláštní u této postavy je to, že o sobě neustále mluví ve třetí osobě. Nicméně takto v příběhu mluvily i ostatní její kolegyně. A z této mluvy pak jakoby vyzařovala určitá nenávist vůči sobě samotným. Tyto ženy se snažily nějak potrestat za to, čím se živí. I zpracování pocitů Mariany k Hugovi je myslím dobře sepsáno. Samozřejmě pak i Marianě čtenář fandí.

Kniha jako taková nenudí, jsou v ní skryté velké emoce, které čtenáře zasáhnou a už nepustí, nutí čtenáře přemýšlet a uvědomit si, že se opravdu v nynější době máme dobře, ale přesto doba v knize popisovaná zase není až tak úplně nějak moc dlouho vzdálená. Samotné obracení role, kdy naopak potřebuje pomoct Mariana je rovněž zajímavým prvkem. Pozitivně pak hodnotím i samotný závěr knihy. K rozsahu pak dodávám, že kniha má 288 stran. Tudíž vám její čtení nezabere moc času.

Květy temnoty jsou příběh, ukazující, že uvnitř chlapce se může ukrývat vyspělý a oddaný muž, zatímco prostitutka může mít i morální charakter a že síla lidskosti a lidského ducha je velice silná a na tento fakt by se rozhodně nemělo zapomínat. I z těchto důvodu tuto knihu hodnotím 95 %.

MichelleS
12.01.2016 4 z 5

Neobvyklé zpracování, střídá se vyprávění se sny, vzpomínkami, představami a občas chvíli trvá, než čtenář zjistí, o co z toho právě jde. Přitom je ale autorův jazyk velmi realistický, prostý, žádné hraní se slovíčky. Máte tak mnohem víc prostoru pro dotvoření atmosféry ve vlastní fantazii. A že je o čem přemýšlet - dítě v nevěstinci, odloučení od všech blízkých, od reálného světa, hrozba prozrazení, zmatky dospívání, .... Měla jsem pocit, že důležitější byl Hugo pro Marianu než naopak.

douchová
14.07.2015 3 z 5

V souvislosti s jinými knihami s tématem holocaustu ve mě nic moc nezanechala. Celé se mi to zdálo trochu nevěrohodné. Dobře se to četlo, ale čekala jsem víc.

Edana
18.02.2015 4 z 5

Celý příběh se odehrává na můj vkus až příliš odtrženě od reality. Téma je na sto procent zajímavé (skoro až podbízivé), styl psaní svižný, myšlenky zajímavé... ale celé je to prostě těžko uvěřitelné. Mariana i Hugo se po příchodu Rusů chovají jako dva naivní blázínci, v podstatě jsou "na výletě" místo toho, aby prchali, co jim síly stačí. A když už je teda našli, mohla se Mariana aspoň hájit tím, že Huga schovávala, jenže ona ho pořád vydávala za svého syna.

Zorka
19.10.2014 3 z 5

Z mého pohledu průměrná kniha. Dobře se četla, nicméně opakující se scény, jakási naivita a v neposlední řadě i trošku přestřelený vztah Mariany k chlapci, jehož se rozhodla učinit "mužem svého života", mi příběh posunuly na úroveň těžko uvěřitelných příběhů. A já ráda autorům věřím.

petaSk
16.08.2014 4 z 5

Knihu jsem přečetla za pár hodin. Styl psaní je stručný a úderný. Trochu jsem měla problém s hrdinovým věkem a to jak rychle dospěl v muže. Některé postavy mi přišly dost bláznivé a scény se zbytečně opakovaly, ale to byl možná autorův úmysl, zachytit rutinu tehdejší doby se vším svým opakováním a absurdností. Květy temnoty jsou čtivý, poutavý a drsný příběh.

Blanka78
14.08.2014 5 z 5

krásná kniha čtivý příběh

Badinek
02.07.2014 5 z 5

Kniha,o ktorej budete aj po prečítaní dlho premýšľať..Krutý a smutný osud jedného chlapca, vojnou odtrhnutého od skvelých rodičov,od príkladne fungujúcej rodiny. Určite je nemenej smutný aj príbeh jeho "opatrovníčky" Marianny..Najhoršie je,že sú to len zrnká z príbehov,na ktorých sa kruto podpísala vojna. Jednoznačne doproučujem.

Thanyss
04.05.2014 4 z 5

Netradiční pohled na druhou světovou válku. I přes svou komornější atmosféru vás dokáže příběh chytit za srdce a předvést vám válečné útrapy pronásledovaných Židů. Prostřednictvím malého židovského chlapce Huga, kterého schovává u sebe v kumbále mladá prostitutka Mariana, si prožijete chvíle samoty i strachu. Na téma této války toho byla napsáno sice již spousty, ale autor si našel svou cestu a podle mě se vydal správným směrem, protože nic podobného jsem ještě nečetla.

Štítky knihy

Židé tajemství alkoholismus společenské romány izraelská literatura zakázaná láska

Autorovy další knížky

Aharon Appelfeld
izraelská, 1932 - 2018
2014  79%O holčičce z jiného světa
2014  72%Květy temnoty
2000  72%Sebeklam
2009  80%Dva osudy

Kniha Květy temnoty je v

Přečtených86x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených4x
Knihotéce34x
Chystám se číst64x
Chci si koupit6x