Izumis Izumis komentáře u knih

☰ menu

Pod šeptajícími dveřmi Pod šeptajícími dveřmi TJ Klune (p)

Pokud od této knihy očekáváte další „Dům v blankytně modrém moři,“ budete zklamaní. Tato kniha není v žádném případě horší, je pouze zcela odlišná. Mluví o životě a smrti, a také o všem poté. Po smrti. Hlavního hrdinu musíte nejprve poznat a pochopit, stejně jako to musejí udělat ostatní postavy, abyste ho začali mít rádi. Ale rozhodně to stojí za to.
T. J. Klune mě uchvátil stylem psaní a české překlady jsou také moc povedené. Příběh je promyšlený, všechno začne postupně dávat smysl a hodně jsem se nasmála. :D

13.02.2024 5 z 5


Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Na knihu jsem se neskutečně těšila, ale zklamala mě. Atmosféra byla skvělá a příběh sám o sobě zajímavý <3, jen zpracování a podání (styl psaní) mi to zkazilo.
Často jsem se pozastavila nad zvláštními dialogy a nepotřebnými informacemi, které s příběhem ani atmosférou neměly nic společného. Některé popisy byly natolik zmatené, že jsem chvílemi nevěděla, co to vlastně čtu a proč. Romantická zápletka by byla lepší, kdyby tam ani nebyla. (Jako by to tam bylo jen protože je teď trend mít knihu s lgbt námětem.)
S více postavami se vše asi v polovině knihy trochu zlepšilo, na chvíli.
Není to vyloženě špatná kniha, ale nelze čekat žádné zázraky. :D

22.01.2024 2 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

(SPOILER) Kniha se mi celkově moc líbila, dobře se četla a velice jsem si užívala střídání pohledů postav - když se děj někdy překrýval, bylo zajímavé vidět to z jiné perspektivy. Taky mě fascinovalo, jak se minulost postav odkrývá postupně a čtenář si tak musí dát jednotlivé části příběhu sám dohromady.
Pošťuchování mezi Wylanem a Jesperem bylo příjemným osvěžením, protože si dokážu představit dva kluky v pubertě, jak se takto mezi sebou baví. Chování ostatních postav bylo vzhledem k jejich věku trošičku nelogické (ať už měli minulost jakoukoliv). V 17ti letech by člověk přeci jen přemýšlel trochu jinak, než jak bylo ukázáno v knize. Myslím si ale, že všechny postavy měly alespoň jednu chvíli, kdy se chovali jako typičtí puberťáci - když si Inej vysnila nový život, nebo když Kaz několikrát ukázal, že jeho "zlá a nepřístupná" osobnost je jen takové divadlo, které se zoufale snaží i nadále hrát. V dnešní době by byl Kaz určitě kluk s dlouhou 'emo fází.' :D No a o Nině a Matthiasovi raději mluvit nebudu, jejich romantická zápletka mě většinu času spíše rozčilovala...
Přiznávám, že některé části knihy si již nyní (čerstvě po dočtení) úplně nepamatuju, ale pocit z ní zůstává více či méně dobrý. Možná jsem ale čekala trochu víc..

01.01.2024 3 z 5


Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

Kniha má složitější začátek – najednou je představeno hned několik postav s vlastními dějovými linkami, které se střídají a občas to může být matoucí především proto, že žádnou z postav neznáme a prozatím o nich nic nevíme. Příběh se potom pomalu rozvíjí a za chvíli začne vše dávat perfektní smysl. Některé linky se spojí, jiné se zase rozejdou. Touto dobou už je však čtenář s postavami mnohem lépe seznámen a v ději se nadále neztrácí. (Kolem a kolem: vydržte pár desítek stran, do děje se brzy dostanete.)
*možné spoilery, čtěte na vlastní nebezpečí*
Ke konci potom příběh výrazně graduje a vše se zrychluje. Závěrečný souboj je oproti zbytku knihy jen krátkou kapitolkou, avšak autorka to zvládla perfektně a ukázala, že není potřeba vše zbytečně natahovat. Ve skutečnosti takovéto intenzivní souboje a bitvy nikdy netrvají dlouho. Pokud člověk doufá v dobrý konec, je to docela dobře předvídatelné.
*dál jsou zcela určitě spoilery*
Líbilo se mi, že autorka počítá s dobou cestování na koni, na lodi apod. a pokud není využito magie nebo mytických zvířat, vypadá doba cestování reálně. Pokud někdo umřel, pak k tomu byl pravděpodobně nějaký důvod; postavy neumírají zbytečně ani za účelem šokování čtenáře (jen v případě Kita bychom snad mohli polemizovat). Taky mě nadchlo uzavření knihy, kde je jednoduše vysvětleno, co se děje na světě po poražení úhlavního nepřítele a jak se kdo srovnává s nově nastalou situací. Všimla jsem si mnoha náznaků, které by snad mohly být rozebrány v další knize (nebo v „A Day of Fallen Night,“ kterou autorka vydala tento rok). Trochu mě mrzelo, že Věčný císař (a jeho císařská dračice) neměl v knize více prostoru – podle mě by se mohlo jednat o velice zajímavou postavu a také v závěrečném souboji se mohl angažovat více.
Jediné, co mi na knize trochu vadilo, bylo množství romantických scén mezi dvěma ženami – také postelové scény byly jen lesbického charakteru (a že byly i příležitosti napsat něco o ženě a muži). Nechápejte mě špatně, obecně proti tomu nic nenamítám, jen mi to v tomto případě přišlo zbytečné.

18.11.2023 4 z 5


Léto mezi řádky Léto mezi řádky Alena Štraubová

Jedná se o autorčinu první knihu (pokud vím) a teda rozhodně nezklamala! Příběh je poměrně jednoduchý, člověka nic vyloženě nepřekvapí, ale i přesto jsem si čtení neskutečně užila. V podstatě jsem knihu přečetla jedním dechem. Několikrát jsem se ale zastavila u situací, kdy se hlavní hrdina snažil tvářit jako hrozně vnímavý a psychologii znalý kluk, ačkoliv to vyznělo poněkud uměle - převážně z toho důvodu dávám jen 4*
Znovu už se ke knize vracet nebudu, jednou to stačilo. Předávám ji dále své kamarádce; na její poličce s knihami s gay tématikou se bude mít lépe než u mě :D

19.08.2023 4 z 5


Šťastně až navěky? Šťastně až navěky? F. T. Lukens

(SPOILER) Knížka se mi líbila, užila jsem si to, opravdu. (Po státnicích není můj mozek připraven na nic složitého, takže úplně top volba.)
Ale osobně bych potřebovala asi prequel, abych se víc zajímala o všechny postavy (chápu, že mají roli v ději 'před' touto knihou, ale potom už se o nich nic moc nedozvíme. Taky zápletka je hodně jednoduchá, vše je založeno na špatné komunikaci, a někteří jiní autoři to zpracovali mnohem lépe.

16.06.2023 2 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Z ezačátku mě neskutečně rozčilovalo, jak hlavní hrdinka uvažujě, protože mi to připomínalo, jaká jsem byla jen pár let zpátky. Na každého bude příběh působit jinak. Osobně se mi to moc líbilo a často jsem musela knihu odložit jen abych se nad něčím trochu víc zamyslela. Konec mě potěšil, protože znázorňuje vše, k čemu jsem po mnoha letech došla i já sama: Opravdu stojí za to žít.

24.06.2022 2 z 5


Piranesi Piranesi Susanna Clarke

Moc pěkný příběh s mnoha zvraty, které čtenář dokonce očekává a přesto překvapí. Přátelé ani nepřátelé nemusí být těmi, za koho je máme a nakonec nelze věřit ani sobě samému. Skrz naskrz knihou je nastíněna celá pravda, jak se věci mají a když se to nakonec dozvíme, jsme spokojeni, že jsme měli při nejmenším z velké části pravdu.

22.06.2022 3 z 5


Noční cirkus Noční cirkus Erin Morgenstern

Magický příběh, jednoduše nezapomenutelný zážitek! Zakončení jsem se trochu bála, avšak autorka nezklamala a vyřešila to uspokojivým způsobem. Rozhodně doporučuji, pokud máte rádi magii a nebojíte se objevovat neustále se měnící svět cirkusu.

16.06.2022 5 z 5


Losos, který se odvážil vyskočit výš Losos, který se odvážil vyskočit výš Ahn Do-hyun

Krásný příběh plný ponaučení a témat k zamyšlení.

20.02.2022 2 z 5


Poutník, čarodějnice a červ Poutník, čarodějnice a červ Christopher Paolini

Knihy série Odkaz Dračích jezdců byly jedny z prvních, které jsem kdy vědomě přečetla pro vlastní potěšení a učarovaly mě tak moc, že jsem od té doby číst nepřestala. Když jsem tuto knížku četla, naplnila mě pocitem nostalgie, jako bych se po nekonečně dlouhé době konečně vrátila domů.
Osobně nemůžu jakkoliv negativně komentovat nic, co se týče původní série, protože je to pro mě srdcová záležitost. Naštěstí tady ani není třeba; i když se jednalo o 3 krátké povídky, užívala jsem si každou minutu čtení.

20.02.2022 3 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Ze začátku jsem měla problém se stylem psaní, ale jak se autor dostal k jednotlivým příběhům, zlepšilo se to. V podstatě jsou to takové pohádky, když si chcete odpočinout po náročném dni. Zjistíte, že skoro všichni bohové jsou prolhaní parchanti, nejen Loki (já vím, všichni jsme v šoku :D ) a je tam velká spousta mrtvol.
Slovníček na konci knihy s vypsanými postavami mně osobně nijak nepomohl, pořád nevím, kdo je kdo. Jednotlivé příběhy na sebe nenavazují, ale jeden na druhý odkazují a podle toho jsou chronologicky seřazeny.
Rozhodně existují lepší publikace o severské mytologii, ale jako takový úvod do tohoto světa je to určitě dostačující - uděláte si obrázek o tom, jak severská mytologie vypadala, než přišel Marvel.

11.02.2022 2 z 5


Zajatec Železné hory Zajatec Železné hory Henry Lion Oldie

Poměrně tlustá kniha, ale děj je příjemně roztažený na celou délku, takže nemá vyloženě extrémně nudné pasáže. Mrzí mě, že není více čtená a že má nízké hodnocení právě kvůli ději. Jedná se totiž o knihu založenou na postavách, jejich povaze a názorech a děj jen poskytuje prostor pro rozvoj jejich myšlenek a osobnosti, a zároveň se snaží čtenáři přiblížit ne tak známou jakutskou mytologii. Takže rozhodně nikde nenajdete žádnou akci jako vystřiženou z akčního filmu, což může být pro mnoho lidí zásadním nedostatkem. A komu vadí odborné termíny.. inu, bez toho se mytologie neobejde a zároveň je i v anotaci napsáno, že "Příběh je tu a tam protkán teoretickými studiemi akademika N. A. Kozyreva", takže varováni jste byli :D

10.02.2022 3 z 5


Strom přání Strom přání William Faulkner

Milá knížečka s opravdu povedenými ilustracemi, která se mně osobně moc líbila a přečetla jsem jí doslova jedním dechem před spaním, jako takovou oddychovku.
Nemá žádnou složitou zápletku a přesto je plná magie a poučuje čtenáře, jak důležité je dávat si pozor na to, co si přeje.
Možná je to pro děti složitější na pochopení - jazyk v době vydání se od dnešního rozhodně lišil a tak se může zdát těžším. Ale pro ostatní čtenáře je to dobrá příležitost potěšit své vnitřní dítě a chvíli snad i doufat, že když v předvečer svých narozenin vlezete do postele levou nohou napřed a než si lehnete, přetočíte polštář.. stane se něco magického.

07.02.2022 3 z 5


Kim Čijong (ročník 82) Kim Čijong (ročník 82) Čo Namdžu

Kniha je něco na pomezí fikce a dokumentu - obsahem i stylem psaní. Pojednává o průměrné Korejce a jejím docela obyčejném životě. Ačkoliv události v knize popsané by se jen ztěží daly označit za "obyčejné" nebo "normální".
Nejhorší na tom je, že tyto problémy přetrvávají dodnes a každá žena či dívka se s něcím podobným setkala a zcela určitě ještě setká.
Já osobně jsem si především uvědomila, kolik netaktních nebo oplzlých poznámek od mužů slýchám každý den. Často už si to ani neuvědomuji a nepřikládám tomu zvláštní význam, protože podobné věci slýchávám tak často, až se z toho stala skoro nedílná součást života. A dnes mi došlo, jaká pitomost to je. Že se nad tím už ani nepozastavím a beru to jako obyčejnou věc.
Každopádně rozhodně doporučuji přečíst. I když se nejedná o knihu s nějakým závratným dějem nebo nečekaným rozuzlením, je to hodně zajímavé čtení. Ukazuje život z pohledu ženy a s čím všim se musí potýkat a jaké problémy musí řešit, i když to není její vinou (ačkoliv všechno je přeci vina ženy - odkaz na knihu), že?

06.02.2022 5 z 5


Můj oxfordský rok Můj oxfordský rok Julia Whelan

(SPOILER) Ke knize jsem byla poměrně skeptická, protože romantické příběhy nejsou zrovna mým šálkem čaje. Nicméně jsem ráda, že jsem jí dala šanci. Mile mě překvapila, několikrát dokonce rozesmála a nabídla mi hodně témat k zamyšlení. Bylo to milé oddechové čtení. A zároveň mi otevřela dveře do světa románů pro ženy, takže další knihy tohoto žánru už nebudu odsouvat úplně bokem.

Ella získá prestižní Rhodesovo stipendium a odjíždí na rok studovat do Oxfordu. Na začátku knihy je vyobrazena jako ambiciózní a uvědomělá dívka, která ví, že je chytrá a nesnaží se to jakkoliv skrývat. Ba naopak. Ale její kamarádi, kteří potenciálně trapné situace zachraňují vtipnými poznámkami a typicky puberťáckými kecy, ji brzy zasvětí do studentského života a do toho se objevuje její budoucí životní láska, takže nějakou svou inteligenci nemá naštěstí čas řešit.
Text je čtivý, děj rychle ubíhá a milý humor vetkaný do sítě úžasných popisů okolí navozuje pocit něčeho nového, avšak zároveň dobře známého. Hlavní hrdinka se často a dlouze rozplývá nad krásami města, univerzity, jednotlivých ulic i místností, takže nakonec si připadáte, jako byste tam byli vy sami, jako byste stáli místo ní a dívali se jejíma očima.
Kniha však nabízí více než jen kouzelné popisy a románek mezi učitelem a studentkou.
Skrz naskrz příběhem jsou rozebírána i složitá témata, nad kterými se člověk může pozastavit a zamyslet - úvahy o dnešním zdravotnictví (udržujeme lidi na živu déle, ale déle nežijeme), otázky týkající se feminismu (může se stát svobodná matka prezidentkou?), tíživé téma neléčitelné nemoci a nevyhnutelné smrti, nebo třeba úvaha o tom, jaká je cena za život. Je také naznačeno, jak zavádějící může být zevnějšek člověka a jak je důležité ostatním nejprve naslouchat a teprve poté si vytvořit názor. Úkázka honby za sny, které nakonec ani nemusí naše vlastní a že někdo bude vždy lepší, chytřejší nebo hezčí... Všechny tyto myšlenky nejspíš promlouvají spíše k mladší generaci, ale každého to v určité fázi života alespoň jednou napadlo, takže se s většinou knihy dokáže ztotožnit poměrně mnoho čenářů.

04.02.2022 3 z 5


Sedma Sedma Peter Newman

Příběh je psaný stejně čtivě jako v předchozích dílech, naprosto vás pohltí. Kapitoly se ze začátku střídají mezi Vesper a Samaelem, Tulákem s Reelou a Jemem a Andělskými rytíři. Zároveň však knihou prostupují události dávno minulé, o Stvořitelce a vzniku Sedmy.
Postupně se jednotlivé dějové linky pospojují a děj se začne stupňovat, zrychlovat. Jednotlivé úhly pohledu se střídají už po několika odstavcích a souvislosti jsou tak jasnější.
Postavy se nadále vyvíjejí a ukazují se i jejich temné stránky. Často se objevují i vtípky, odlehčující jinak tíživou atmosféru nadcházející války.
Velkou část druhé poloviny knihy pak tvoří především souboje, které jsou skvěle popsány a člověk si připadá, jako by byl přímo na bojišti.

Pokud se vám předchozí díly líbily, určitě nebudete závěrečné části trilogie litovat. Poslední díl umně uzavírá všechny dějové linky a zakončení je rozhodně překvapivé. Je plný nečekaných zvratů a až do poslední chvíle není jasné, které straně připadne vítězství.

02.02.2022 5 z 5