Losos, který se odvážil vyskočit výš

Losos, který se odvážil vyskočit výš https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251515/bmid_losos-ktery-se-odvazil-vyskocit-vys-QJB-251515.jpg 3 69 18

Život lososa je poměrně předvídatelný: plavat proti proudu na místo, kde se narodil, zplodit tam potomstvo a zemřít. Toto je však příběh jedince, jehož stříbrné šupiny dávají jasně najevo, že se od ostatních liší. Odváží se totiž překonat svůj osud. Je to příběh o cestě k dospělosti a o spalujícím žáru lásky. Plavat proti proudu totiž znamená vydat se za něčím, co bylo doposud tomuto lososovi skryto – za svým snem. Konečně je tu první překlad této inspirativní moderní bajky o hledání svobody a harmonie s přírodou. Harmonie, na kterou jsme buď zapomněli, nebo jsme ji ztratili v chaosu každodenních starostí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Omega
Originální název:

The Salmon Who Dared to Leap Higher , 2015


více info...

Peter74
Peter74
20.07.2023 5 z 5

Velmi krásná kniha, od začiatku som si ju obľúbil.
Zmysel o živote. Na pár miestach som sa zastavil a porozmýšľal, čo mi vlastne život dáva. Či nebludim, idem správnym smerom.

alishek
alishek
07.07.2023 3 z 5

Příběh o koloběhu života, jeho smyslu a jaké to je mít vlastni sny, knížka je hezky napsaná, ale zase tolik mne nezaujala.


Jana512
Jana512
27.06.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, protože obsahovala myšlenky o smyslu života.
Stříbrný losos se lišil od druhých a těžce svou odlišnost nesl. Zamýšlí se, jak žít při proplouvání řekou, kde hodně poznává, jak to v životě chodí. Aby také viděl trochu do světa lidí "vyskakuje trochu výš" nad hladinu a o všem přemýšlí. Poznává svou lásku Jasnookou- lososí rybičku, a hned je život jiný. Ona si jej povšimne a věnuje mu pozornost, i když sama je zraněná, snaží se doplout k místu, kde chce naklást vajíčka, aby se zrodil nový život.
Z řeky se dostávají do moře po překonání nebezpečných peřejí.
Společně prožívají chvíle, které dávají smysl jejím životům, který bude v mláďatech pokračovat.

Carolxc
Carolxc
26.04.2023 4 z 5

Netušila jsem, co od toho mám čekat a nakonec jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Pro mě je to zase jednou opuštění mé komfortní zóny.

Nejedná se o žádný dobrodružný příběh, ale o zamyšlení jednoho lososa, který cítí, že je jiný a hledá smysl svého života. Touží být více, než čím je a během své poutě do cíle se ptá na mnoho otázek ve snaze porozumět sám sobě, ale i svému údělu.
Pár myšlenek se mi rozhodně zachytilo v hlavě. Několik vět se mi líbilo a dokázala jsem se s nimi ztotožnit, jako v určitých věcech s naším hlavním hrdinou.
Je pro mě těžké sepsat myšlenky do vět a vyjádřit slovy, to co se mi během čtení honilo v hlavě. Mám s tím problém i u knih, které čtu normálně, natož zde, kde kniha je zaměřená na filozofické otázky.

Kniha se mi četla dobře od začátku, až dokonce. Krátký příběh, ve kterém je toho až dost. A chápu, že ne každý z ní bude nadšený. Je to asi jedna z těch knih, na které si musíte udělat názor sami. A je na Vás, jestli si z toho něco vezmete nebo ne.

Já jsem emočně založená osoba, takže mě se kniha dotkla. Potěšila mě a byla to příjemná jednohubka o životě a zamyšlení nad ním z neobvyklého pohledu. Přesto to není nic po, čem bych si řekla wow. Sedla si na zadek a přemýšlela nad ní celou noc.

Co musím zmínit jsou ještě krásné ilustrace. To mám v knihách ráda a ještě, když jsou povedené

O to více je pro mě těžké to hodnotit a přiřadit tomu určitý počet hvězd. Vůbec je pro mě těžké něco hodnotit a porovnávat knihy mezi sebou.

Izumis
Izumis
20.02.2022 2 z 5

Krásný příběh plný ponaučení a témat k zamyšlení.

Mečounka
Mečounka
21.07.2019 4 z 5

Celkem zajímavě napsaná knížka.

Halushka76
Halushka76
15.04.2019 3 z 5

Čtivé, pochopitelné, životní prozření stříbrného lososa. Vědomí odlišnosti a různorodosti. Pěkná kniha.

Varuna
Varuna
08.02.2019

Není špatná, ale nebyl to úplně můj šálek kávy.

dmnk
dmnk
06.01.2019 4 z 5

Moc milá a oddechová věc, korejská bajka s krásnými podobenstvími, ani ten překlad není zas tak moc strašnej, přestože to je omega. Je to možná trochu jednodušší a naivní, ale když má člověk sentimentální nenáročnou náladu, proč ne.

okeey
okeey
15.11.2018 5 z 5

Příběh o Stříbrném lososu a jeho smyslu života. Taková bajka jednohubka. Místy mi přišlo, že je dílko dost podobné Malému princi. Je to krátké dílo se spoustou krásných myšlenek. Má sice necelých 80 stran, což by se nechalo za chvilku přečíst, ale pokud knihu chcete pochopit, tak je více než žádoucí dělat pauzy a vstřebávat myšlenky. Tváří se jako dílo pro děti, ale myslím si, že i spoustě dospěláků by se kniha mohla líbit, stejně jako mě. Jsem ráda, že jsem ji v tom Dobrovském nenechala a za 29,- Kč si ji koupila, ale má rozhodně větší cenu.

Aki12
Aki12
21.09.2018 1 z 5

Už od začátku mi kniha připadala až moc motivační. V některých pasážích bylo cítit ono násilné filozofické podsouvání věcí. Například zamýšlením se nad smyslem života. Kniha je dojemná, nádherná, smutná a plná hlubokých myšlenek, ale rozhodně nic pro mě.

jekyll
jekyll
17.07.2018 4 z 5

Kniha spise pro zasvecene do vychodniho uceni. Jste-li romantik, filosof, snilek a hlubsi myslitel, kniha se Vam bude libit.

Veru.Viti
Veru.Viti
11.07.2018 1 z 5

Za mě bohužel nepovedená povídka. Myšlenka by asi byla hezká, ale číst se to moc nedá. Číst něco jako: "My jsme kameny", řekly kameny... to nezvládám. Dočteno jen díky tomu, že je to skutečně kraťounké.

marta0912
marta0912
19.08.2016 1 z 5

Knížku, jsem si koupila na základě překrásné obálky, ale opravdu lituji. Opravdu jsem takové zklamání nečekala, protože spisovatel při předmluvě vypadal ještě celkem normálně. Knihu jsem dočetla zhruba na stranu 30 během asi půl hodiny s vypětím všech sil a nervů, ale říkala jsem si, že když jsem si to koupila, tak to taky musím dočíst. Pak jsem se ale dočetla do pasáže (ta s tím světlem), při které se mi žaludek zvedl tak rychle, že jsem knihu zavřela a už jí nikdy neotevřu. Je to taková odporná slaďárna, ve které hlavní hrdina nemá nic lepšího na práci, než se litovat. 1 hvězdička za ten obal.

ochwey
ochwey
18.08.2016 4 z 5

Milé, krátké, a přesto plné hlubokých a krásných myšlenek.

Manifest blech
Manifest blech
22.02.2016 4 z 5

Lehké, nenáročné, řekla bych až miloučké.

Citát: "Smysl mého života je v tom, že existuji, právě tady a teď - tak to je."
"Pouhá existence je smysl života."
"Ano"

Veggi
Veggi
22.02.2016 4 z 5

Otázky, které si kladl losos si klade mnoho lidí a jen málo z nich nachází uspokojující odpověď. Někdy je lepší nechat se nést řekou, vlastními myšlenkami než se zabývat druhými. Jednoduchý příběh, plný zamyšlení. Chtěla jsem si koupit lososa k večeři, ale po přečtení už ne : )

TerkaM
TerkaM
14.02.2016 5 z 5

Neskutečně milá bajka. Myslím, že od této chvíle už budu před každým pozřením lososa uvažovat nad tím, jakou mohl mít životní cestu, kdyby ho někdo nezabil. Jak by mohl doplout do cíle a tam zemřít přirozenou smrtí. Rozhodně jsem tuhle knihu nečetla naposledy, má skvělé filozofické otázky, které se hodí nejen na lososy. :)

Štítky knihy

bajky poezie lososi

Autorovy knížky

Ahn Do-hyun
jihokorejská, 1961
2015  65%Losos, který se odvážil vyskočit výš

Kniha Losos, který se odvážil vyskočit výš je v

Právě čtených2x
Přečtených96x
Čtenářské výzvě31x
Doporučených4x
Knihotéce51x
Chystám se číst32x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x