Strom přání

Strom přání https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345047/bmid_strom-prani-GaR-345047.jpg 3 24 12

"Když v předvečer narozenin vlezeš do postele levou nohou napřed, a než si lehneš, převrátíš polštář, pak se může stát cokoli," píše William Faulkner v kouzelném, rozmarném příběhu. Malá Dulcie se v den svých narozenin vzbudí a v pokoji najde cizího chlapce. Po kratším přemlouvání se s ním vydá na neobyčejný výlet, na němž se splní nejedno přání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

The Wishing Tree , 1927


více info...

Přidat komentář

haki34
05.03.2023 4 z 5

koupená v rámci nějakého výprodeje, asi Dobrovský ;) s tím, že nechám pro děti...ale teď už si tím nejsem tak úplně jistá.. Líbila by se dětem ?? taková snová pohádka. Místy trochu děsivá...změnším se, ztratím se, dokážu se ještě vrátit zpět ? ale když je to můj sen, jsem schopna si s tím poradit, a nebo ne ? místy kouzelná, místy k pobavní (pozor na přání, aby jste se z nich až nepoblili :D)... při čtení jsem byla trochu rozpačitá, ale jak píše Elulilinka1 kousek přede mnou - má to své kouzlo :) poctivě bych dala 3,5*, ale některé věci si určitě zapamatuji, třeba poníka, nebo právě blinkací epizodu :D takže dávám za 4...a kdo chce zkusti netradiční snění, pojďte...

Knišíl
23.04.2022 5 z 5

Jediná Faulknerova knížka pro děti a ještě s tak zajímavým pozadím vzniku a publikování. Jako obdivovatel tohoto geniálního jižanského autora jsem nemohl odolat a knihu jsem si musel přečíst. Navíc jsem nedávno objevil chuť znovu začít číst dětské knihy, snad to není sentimentalita blížícího se stáří. Strom přání není ale tak docela plně knížka pro děti, přesněji řečeno, nachází se na té mlhovinové hranici, kam třeba patří mnohem slavnější, i když dle mého názoru nikoliv lepší, Malý princ. Strom přání je stylisticky náročné dílo, tematicky je však pochopitelné i pro děti. Novotvary jako melomax či žábrokočka potěší, proto je třeba zdůraznit i perfektní překlad Hany Zahradníkové. Budu se muset ještě poohlédnout, kdo další ze slavných spisovatelů pro dospělé, napsal dětskou knihu. Možná, že kdesi čekají další zapomenuté poklady, které nejsou známy, ale známy by být měli.
– ... když je člověk laskavý k bezbranným tvorečkům, pak nepotřebuje strom přání na to, aby se mu vyplnila. (s. 52) –
– „Kdo vyhrál tu válku, ve které jste byl?“ zeptala se Dulcie.
„To já nevím, madam," odpověděl stařík. „Já ne.“(s. 32) –


Izumis
07.02.2022 3 z 5

Milá knížečka s opravdu povedenými ilustracemi, která se mně osobně moc líbila a přečetla jsem jí doslova jedním dechem před spaním, jako takovou oddychovku.
Nemá žádnou složitou zápletku a přesto je plná magie a poučuje čtenáře, jak důležité je dávat si pozor na to, co si přeje.
Možná je to pro děti složitější na pochopení - jazyk v době vydání se od dnešního rozhodně lišil a tak se může zdát těžším. Ale pro ostatní čtenáře je to dobrá příležitost potěšit své vnitřní dítě a chvíli snad i doufat, že když v předvečer svých narozenin vlezete do postele levou nohou napřed a než si lehnete, přetočíte polštář.. stane se něco magického.

Maevie
21.01.2022 3 z 5

Faulknerova knižní jednohubka připomínající nejvíce Alenku v říši divů se mi zalíbila svým jazykem. Autor dokázal několika málo slovy chytře popsat charaktery postav a naznačit jejich postavení ve společnosti. Tyto nuance sice dokážou zachytit jen dospělí, dětem ale kniha nabídne kouzelný svět a i nějaké to ponaučení.

stanislav0373
26.11.2021 3 z 5

"Knihy mají své osudy podle schopností svých čtenářů."

Zde jsem se ukázal býti neschopný, respektive ne tak schopný, za jakého jsem se považoval... Ale i tak kniha stojí za přečtení, minimálně za prolistování. Perokresby jsou opravdu zdařilé.

Elulilinka1
11.07.2020 3 z 5

Na rovinu...nevím, co si mám o této knížce myslet. Celou dobu jsem si říkala - "to je tak jednoduše napsáno, primitivní". Ale jakmile jsem knihu po dočtení odložila, řekla jsem si -"vždyť to má své kouzlo". A je to pravda. Ten, kdo v knize hledá víc než prostý děj, zápletku, si přijde na své. Rozhodně bych nedoporučovala čtenářům mladším než 10 let, ale kdo chce, může se do tohoto vskutku zajímavého díla pustit.

whale77
31.07.2019 4 z 5

Fantaskní příběh, trochu připomínající (jak bylo již níže zmíněno) Alenku. Nejvíc se nám (při předčítání dětem) líbil v anotaci zmíněný návod na postup v narozeninový předvečer – naše děti jej ochotně převzaly a před svými narozeninami vlezly do postele levačkou a převrátily si polštář.
Ale jinak je to neoslovilo – je to opravdu spíš pro dospělé, těžší jazyk je vždy zaručeně uspal a druhý den jsem musela vysvětlovat svými slovy, oč šlo.
Mně se nejvíc líbilo jeho dokonalé vykreslení postav, např. u služebné, aniž je řečeno, že je Černoška, z její řeči je to jasné.
Bylo to moje první setkání s Faulknerem a věřím, že ne poslední.

Alma-Nacida
01.05.2019 4 z 5

Kratičká knížka spíš pro dospělé než pro děti, trochu Alenka v kraji divů a trochu Faulkner, jak ho znám z jeho jiných knih. Hodnotím i půvabné ilustrace.

denniced
01.04.2019 5 z 5

Třeba přečíst, půvabná knížka :-)

rubyna
15.06.2018

Kniha plná imaginace. Líbilo se mi i její zpracování. Doporučuji dospělým :) a netuším, jaký názor mají děti - první/druhý stupeň. Nepomohl by mi to někdo rozlousknout dalším komentářem?

Jizi
14.01.2018 4 z 5

Pro captu lectoris habent sua fata libelli - knihy mají své osudy podle schopností svých čtenářů. Kouzelný, pohádkový, imaginativní a poutavý příběh v duchu Alenky za zrcadlem ve skvělém překladu Hany Zahradníkové a s výborným doslovem Petra Onufera. Čtení rozhodně nejen pro děti navíc doplněné krásnými perokresbami.

valley
02.11.2017 5 z 5

skvělá kniha pro děti, výtečná pro dospělé - dávejme si pozor na to, co si přejeme :-) Mladý Faulkner se sice teprve učí čarovat, i přesto je Strom přání "yoknapatawphasky" magický .

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

William Faulkner
americká, 1897 - 1962
2001  73%Divoké palmy
1966  86%Absolone, Absolone!
1997  79%Hluk a vřava
1967  77%Když jsem umírala
1965  79%Pobertové

Kniha Strom přání je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených2x
Knihotéce20x
Chystám se číst36x
Chci si koupit3x