ivunk ivunk komentáře u knih

☰ menu

Hodinky Hodinky Veronika Jonešová

Velmi příjemné čtení příběhu Patricie a Samuela. Jejich láskyplný vztah byl najednou přetržen. Autorka si hraje s různými časovými úseky, zároveň děj vypráví několik zúčastněných osob. Krásně popisuje pocity které zúčastnění zažívají. Jednu hvězdičku ubírám jen z toho důvodu, že příběh Samuela je až málo pravděpodobný. Na můj vkus je až příliš idealizovaný, ale zase na druhou stranu proč ne? Od toho jsou knihy, aby nás zavedly mimo běžný život. Závěr knihy přímo navádí pokračovat v dalším díle "Minutky" , musíte začít číst okamžitě, protože musíte vědět co se bude dít dál.

12.02.2023 4 z 5


Minutky Minutky Veronika Jonešová

Přečteno téměř jedním dechem, tento druhý díl se mi zdá být ještě lepší než první.
Nejenom že jsou zodpovězeny otázky, které jsem si kladla po přečtení Hodinek, ale moc se mi líbí jak si autorka hraje s časovými linkami. Každá postava vypráví ze svého pohledu, skvěle je to propojené a dává to smysl.
Hodně se mi líbil závěr i když velmi smutný, ale je to život, a taky vlastně hned v první kapitole je jasné co se stane.
Taky mě vyprávění donutilo přemýšlet o tom jak se chováme ke svým dětem , jak vidíme jen ty povinnosti všedního dne ale mladí potřebují volně dýchat, objevovat a zažívat dobrodružství. Na povinnosti budou mít prostor po celý život. Malinko mě mrzí jen, že život Patricie nebyl více popsán. Určitě by stálo za to více rozebrat její postoj k rodinnému životu před druhým shledáním se Samuelem po třiceti letech. Ale to ni nemění na tom, že autorku zařazuji mezi oblíbené a těším se na třetí díl.

12.02.2023 5 z 5


Sny stříbrné labutě Sny stříbrné labutě Eva Rolečková

Celkem zajímavý příběh z dob husitských válek, ukazuje jak stoupenci přijímání podobojí začínali bojovat za svou myšlenku čisté víry. Popisuje putování po městech která postupně úspěšně dobývali, přijdou i dramatické chvíle porážky. Děj se odehrává na životní lince Kateřiny ze Švamberka a jejího manžela. Co mi na knížce vadilo, byl pocit že na jedné stránce je popsána každičká myšlenka hrdinky úplně do detailu a v druhém odstavci bylo shrnuto najednou půl roku v jedné větě. Nějak jsem se nemohla srovnat v tom tempu děje. Také jsem postrádala kapitoly, nebo alespoň nějaké logické předěly.

12.02.2023 2 z 5


Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Hodnotit Čapkovo dílo je nošením dříví do lesa. V dnešní době o to více aktuální téma pandemie i válečného konfliktu. Jen mě tak napadlo u postavy Dr. Galéna otázka Hippokratovy přísahy? Jeho geniální myšlenka zbavit svět zbraní a válek je postavena na protiváhu právě porušením lékařské přísahy, když si klade podmínky koho bude léčit. Nevím zda tuto otázku tady přede mnou už někdo nepoložil, v tom případě se omlouvám. Jen jsem se chtěla podělit o myšlenku.

12.02.2023 5 z 5


Símka Símka Lucie Hušková

(SPOILER) Skvěle napsané, přečteno téměř na jeden zátah. Je mi z toho hodně smutno jak moc dokáží rodiče ovlivnit život dítěte. Někdy jsem si říkala proč se ta holka nevzepře, je přece chytrá a inteligentní. O všechny blízké přijde, každého kdo jí chce pomoci pošle pryč. Jen aby se zavděčila své mámě, která o ní ani nestojí. Mám malinkou naději, že by mohlo být pokračování, taková lepší druhá část Símčina života, kde by mohla poznat radosti a lásku. Kde by ji nikdo nebrzdil a ona by si žila podle sebe aniž by se musela ohlížet na svou matku.

12.02.2023 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Právě jsem knihu dočetla a opravdu musím souhlasit - je jedna z NEJLEPŠÍCH knih které jsem kdy četla. Napsáno krásným jazykem. Děj ubíhá velmi rychle a než se naději jsem na konci. Poslední třetinu jsem sice četla delší dobu, ale bylo to tím, že nebylo tolik času na čtení. Mám novou práci a tak toho volného času bylo méně. Kateřina Tučková umí opravdu vtáhnout do děje. Kdybych věděla o čem všem bude tento román asi bych si ho nekoupila, protože bych se tohoto tématu bála, nicméně jsem ráda že jsem sáhla na jistotu. Autorka umí skvěle popsat postavy i prostředí. Vůbec mi nevadilo střídání časové linie, všechno do sebe krásně zapadá a postupně dává smysl. Navíc jsem získala další nový náhled na církev jako instituci. Neodvažuji se cokoliv, co se skutečně událo, hodnotit. Vím že román je vystavěn na skutečných událostech a bude ve mně dlouho rezonovat. Jsem ráda, že máme tak skvělé spisovatelky v dnešní době. Především (pánové prominou) jsou to ŽENY, které píší o velmi těžkých tématech, tak aby se čtenáři dostaly pod kůži. Jsem opravdu vděčná za krásný čtenářský zážitek a všem DOPORUČUJI!!!

21.05.2022 5 z 5


Prsten princezny Judity Prsten princezny Judity Hana Parkánová-Whitton

(SPOILER) Hezky popsaný příběh z bohaté historie Přemyslovců. Umožňuje porozumět složitým příbuzenským vztahům kolem Přemysla Otakara I. Bohužel od strany 90 jsem se dost nudila. Čekala jsem nějaké další napětí, ale bohužel připravovaná pomsta vévodova strážce byla jen slabým pokusem. Přesto oceňuji že autorka opět v epilogu porovnává děj se skutečnými událostmi. Čtenář se tak snadno zorientuje.

27.04.2022 2 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Nádherná kniha o příšerné době. I když jsem věděla o jakých hrůzách budu číst, neustále mě překvapovalo kolik krásy z této knihy dostávám. Autor si zaslouží velký obdiv za toto dílo. Určitě si vyhledám jeho další knihy.

24.04.2022 5 z 5


Cyklistka: Osud poslední baronky Cyklistka: Osud poslední baronky Jana Poncarová

Zajímavě popsaný život paní baronky. Kniha je napsaná skvěle, ovšem ze samotné hrdinky mám smíšené pocity. Připadá mi, že pro svou zarputilost si sama sobě nedovolila být šťastnější. Celý svůj dospělý život vlastně jen žila z pár štastných okamžiků, které prožila v mládí a všechno ostatní byla jen rezignace na dění kolem ní. Chvílemi jsem měla pocit že by ji mělo její okolí litovat a pomoci, ale zároveň si představuji její reakce, které by určitě nebyly přívětivé. Něco jako "neříkejte mi co mám dělat, já sama to vím nejlépe"

20.04.2022 5 z 5


Zážitky rozvedeného muže Zážitky rozvedeného muže Ivan Galambica

Dlouho jsem se takhle nezasmála jako u této knihy. Někdy opravdu zůstává rozum stát nad lidskou rozmanitostí. Krátké, vtipné příběhy, až na jeden smutný, ale i to patří bohužel k životu. Skvělá oddechovka, vřele doporučuji pro pobavení. Další knihy od pana Galambici určitě vyhledám a těším se na ně.

07.04.2022 5 z 5


Ztracený diadém Ztracený diadém Jan Bauer

Moje první kniha od autora. Příběh celkem zajímavý, snadno se čte. Hvězdičky ubírám za použité vulgarity (a nebylo jich málo), myslím že do literatury nepatří a dají se snadno nahradit jinými slovy. Také překlepů není v knize málo.

07.04.2022 2 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Kniha se četla dobře ale Alice mi byla nesympatická od samého začátku. Čekala jsem že se někam posune ale bohužel. Asi jsem naivní když jsem očekávala nějaký jiný konec.

02.10.2021 3 z 5


Kocour z Montmartru Kocour z Montmartru Michaela Klevisová

V knihovně jsem chtěla nějaké knihy od autorky a první jsem přečetla Zmizela v mlze- mimochodem skvělá dekektivka. Kocour z Montmartru je úžasná. Úplné pohlazení na duši. Jedna povídka lepší než druhá. Ovšem nejvíce se mi líbila "Nejvyšší čas dostat rozum". Vřele doporučuji pro zlepšení nálady.

02.10.2021 5 z 5


Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

Moje první kniha od této autorky a jsem nadšená. Četla se velmi dobře, byla jsem dost netrpělivá a chtěla jsem přeskakovat ale vydržela jsem to. Opravdu stojí za to. Skvěle popsané prostředí i postavy. Těším se na další knihy od autorky.

01.10.2021 5 z 5


Slasti a strasti mladého zvěrolékaře Slasti a strasti mladého zvěrolékaře David Grant

Skvěle jsem se bavila. Knižka se mi dostala do ruky náhodou, až pak jsem zjistila že má předchůdce i pokračování, už se moc těším až si je přečtu.

18.11.2020 5 z 5


Kočka na plotě Kočka na plotě Jarmila Pospíšilová

Velmi čtivě napsáno, zajímavý příběh.

12.09.2020 4 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Moc, moc smutné, právě proto že víme tak nějak všichni že je to velmi reálné a zároveň velmi ožehavé téma, které se dá snadno zneužít. Rozplakalo mně to.

05.08.2020 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Tématům o holokaustu se vyhýbám, ale tohle jsem si koupila spíše proto, že se odehrává v mém rodném městě. Jsem velmi ráda že jsem ji přečetla a téměř jedním dechem. Velmi silný příběh, perfektně popsaný. Nemá moc ráda když se děj odehává v různých časech ale tady to vůbec nevadí. Opravdu vřele doporučuji.

05.08.2020 5 z 5


Příběh mladšího bratra Příběh mladšího bratra Ludmila Vaňková

I já tuto knihu odložím a ještě jednou se někdy později k ní určitě vrátím. Bohužel nejsem ani v první třetině a pořád se musím vracet a hledat kdo je kdo. Ale chápu že toto historické období si to vyžaduje. Jinak paní autorku čtu velice ráda, proto se nejprve musím lépe zorientovat v těch Přemyslovcích a potom to snad přelouskám.

24.06.2020 2 z 5


Zamilujte si svůj domov Zamilujte si svůj domov Michaela Kramolišová

Knihu jsem přečetla téměř jedním dechem, i když se tam nedozvíte asi nic převratného, přesto mně velice nadchla. I když "autorky prominou" není napsaná profesionálně, právě proto je to napsáno a myšleno upřímným a laskavým jazykem. Z knihy je cítit opravdová láska ke svým blízkým, k domovu a v neposlední řadě i k sobě samé. A to je myslím i hlavní myšlenka celé knihy - pokud budu k sobě samé i ke svému domovu přistupovat s láskou bude se to odrážet v celém životě. Přeji autorkám hodně zdaru v jejich činnosti a děkuji za to že šíří dobro a lásku :-) Knihu vřele doporučuji.

22.01.2020 5 z 5