Ztracený diadém

Ztracený diadém https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472086/bmid_ztraceny-diadem-NOz-472086.jpg 4 34 11

Dne 7. února 1311 byl v bazilice sv. Víta na Pražském hradě slavnostně korunován nový český král Jan Lucemburský a spolu s ním i jeho žena Eliška. K její korunovaci byl použit nádherný zlatý a perlami a safíry zdobený diadém, jaký nosila už její matka Guta Habsburská. Od té doby byl uložen spolu s ostatními korunovačními klenoty v klenotnici baziliky sv. Víta. Jenže když si měla královna Eliška při příležitosti křtu svého syna Václava, budoucího Karla IV., podruhé nasadit na hlavu tento vzácný daidém, zjistilo se, že v klenotnici chybí. V podezření z jeho zcizení byl především sám král Jan, který potřeboval peníze na vojenskou pomoc Ludvíkovi Bavorskému proti římskému vzdorokráli Fridrichovi Sličnému. Krále však nebylo možné jen tak obvinit a tak Jindřich z Lipé požádal o vyšetření krádeže diadému královského soudce Melichara z Roupova. Času je však na její objasnění zpropadeně málo. Termín křtu malého Václava se valem blíží a Melichar se ocitá ve velmi nepříjemné situaci.... celý text

Přidat komentář

Winoga
26.03.2024 3 z 5

Četlo se mi to dobře, lehce, podobně jako ostatním hodnotícím. Možná to bylo až příliš lehké a příběh detektivně nekomplikovaný. Dvě dějové linie - Melicharovo vyšetřování a Božetěchovo poblouznění, se občas dotknou.

jan7113
11.02.2024 4 z 5

Pokud sérii knih o soudci Melicharovi čtete a baví vás, dostanete v tomto dílu vše, co očekáváte: pár historických informací, trochu politických intrik, spoustu korbelů piva, nějakou tu číši vína, krásné svůdné holky, nenapravitelného sukničkáře a průšviháře Božetěcha a v neposlední řadě i nějaké to vyšetřování. Prostě další příjemné čtení.


alnahu
19.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Tato lehká historická detektivka se čte sama.Príběh ze 14.století,kdy byl na Pražském hradě korunován nový český král Jan Lucemburský a s ním i jeho manželka Eliška.K její korunovaci byl použit zlatý diadem.Po té byl uložen s korunovačními klenoty v klenotnictví sv. baziliky sv.Víta.A právě odtud záhadně zmizí.K vyšetření krádeže je povolán královský soudce Melichar.Ovšem pachatele musí odhalit brzy a to do termínu křtu malého Václava.Opět krásná ,lakavá obálka.

čef
13.09.2023 4 z 5

Historická detektivka o ztraceném diadému manželky Jana Lucemburského Elišky ničím nepřekvapí. Opět zde máme záletníka, který se hlavně snaží získat přízeň žen a soudce, který vyšetřuje nejvyšší pohlaváry království. Mezitím se jim někdo snaží pátrání hodně zkomplikovat až tak, že definitivně. Moc se toho však o této době nedovíte, za historická fakta bych moc nedal, příběh také není nic moc, ale stejně si myslím, že se alespoň trochu pobavíte.

Hkk935
17.07.2023 4 z 5

Je to lehká detektivka, čte se rychle. Kupodivu se člověk ani neztrácí v množství jmen, ale trochu mi vadí ta vulgarita. Sem tam ano, ale tady je toho opravdu moc. Pokud tak bude mluvit jen ten "obyčejný člověk", tak dejme tomu, ale tady tak mluví všichni, bez ohledu na stav...to je asi moc. Jinak je to dobrá série, nic náročného, zopakovala jsem si i historii.

kolacky
06.09.2022 4 z 5

Mnohem čtivější než jiné díly. Jako vždycky ukecaný pan Bauer, ale přijatelně.

Dandulka
27.05.2022 5 z 5

Příběh byl skvělý, čtivý jako vždy. Jen kniha měla zase pár nedostatků, za které ovšem nemůže autor, ale nakladatelství. Těch stylistických chyb jako jsou chybějící písmenka na konci slova, chybějící spojky a dokonce i nepatřičná změna rodu v polovině věty!!!!!
Hrůza! Všechny tyto maličkosti ubírají samotnému příběhu na kráse a čtivosti a odrazují čtenáře. Patrně by to vyžadovalo větší kontrolu práce některých lidí!

ivunk
07.04.2022 2 z 5

Moje první kniha od autora. Příběh celkem zajímavý, snadno se čte. Hvězdičky ubírám za použité vulgarity (a nebylo jich málo), myslím že do literatury nepatří a dají se snadno nahradit jinými slovy. Také překlepů není v knize málo.

WaN635
02.03.2022 4 z 5

Mé první setkání s královským soudcem Melicharem z Roupova a jeho pomocníkem.
Kniha se mi líbila, četla se dobře. Navíc z období našich dějin, o kterém čtu ráda.
Musím říct, že mi námět i styl psaní připomíná Vondruskova Oldřicha z Chlumu a jeho panoše Otu. A to mi vlastně vůbec nevadí, protože i tuto sérii mám moc ráda.

babystar
05.10.2021 4 z 5

Tak jsem zase poznala kousek české historie. Pan Bauer píše své knihy tak nějak "levou zadní", na naše předky se dívá se shovívavým úsměvem a podle něho pánové byli pěkní "vošoustníci" myslící jen na "smilstvo" a "chlast" (a ženy nebyly o nic lepší). Jen malá poznámka k historickému pozadí. Biskup Jan z Dražic byl skutečně obviněn v r. 1316 z kacířství, ale Jan řečený Volek se stal proboštem vyšehradským až v r. 1319, tudíž při křtu Karla IV. v r. 1316 jím ještě nebyl. Jestli byl takový "padouch" jsem nikde nezjistila.

21olaf
30.08.2021 3 z 5

To co čekáte, když tuto příjemnou sérii se soudcem Melicharem znáte. Pohodové počtení. Jen nad tím moc nepřemýšlet.