Vampýr z Koňského trhu

Vampýr z Koňského trhu https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21778/bmid_rychtar-jakub-protiva-a-mnich-blasi-oL1-21778.jpg 4 122 24

Novým Městem pražským se šíří strach. Kolem Koňského trhu za temných nocí obchází vampýr, který své oběti rdousí a prokusuje jim hrdlo. V márnici u svatého Štěpána se hromadí mrtvoly a rychtář Jakub Protiva slibuje konšelům, že tomu učiní přítrž. Jeho přítel františkán Blasius ho ale od velkých slibů zrazuje. Vždyť vypořádání se s vampýrem nebude vůbec jednoduché. Napínavý příběh s hororovými prvky nás přenese do konce 14. století, kdy bylo i České království zasaženo černou smrtí. Dvojice pátračů se však musí navzdory této hrozbě pustit do velmi riskantního zápasu.... celý text

jprst
jprst
11.08.2023 2 z 5

V podstatě řemeslně dobře zvládnuté oddechové počtení. Středověk vykreslený bez zbytečných příkras a s patřičně děsivou atmosférou, jen to rozplétání zločinů a jejich zdůvodňování mi připadalo poněkud kostrbaté a tak nějak odbyté.

martineknatasa
martineknatasa
25.06.2023 4 z 5

Kniha mě pobavila a odpočinula jsem si u ní.


stojinek
stojinek
11.01.2022 3 z 5

Ryze odpočinková rádoby historická beletrie....kdo očekává historická fakta či souvislosti, bude velmi zklamán.za mě skutečně relax.

Hyacint
Hyacint
10.02.2021 1 z 5

Tak se sérií končím. Zápletka nezajímavá, prostředí středověké Prahy naprosto nevyužité, Blasius ještě o něco více slizký a neschopnější. Rychtář je takový obecný sympaťák, ale nestačí to.
Pátrání obecně probíhá v cyklu vražda-pojďme se napít-vražda-pojďme se napít jinam-vražda-hospoda-hospoda-rychlé a nijaké řešení. Lehké děvy obcující s Blasiem se potom mohou objevit v jakémkoliv místě děje.
Škoda, těšil jsem se.

Knihomol2108
Knihomol2108
07.09.2020 5 z 5

Skvělá kniha, čtivá stejně jako první díl. Historické reálie.

frantisek8863
frantisek8863
08.12.2019 3 z 5

Další průměr v historické detektivce, kde se odkazuje na tajemno a přízrak. Ještě nevím jaký si udělat názor na osobou skeptického františkána Blasiuse, zatím se jeví jako velmi svérázná postava.

Carmen13
Carmen13
29.06.2019 3 z 5

Církev ráda nemám, ale chování františkána Blasiuse je už i na mne dost, myslím, že kdyby páchání svých hříchů omezil, nebo aspoň nedával tak okatě najevo, příběhům by to jen prospělo. Stejně tak mi přijde, že se v tomto příběhu vyskytuje až příliš mnoho náhod, které i samotné postavy udivují. Spíš mi přijde, že se autor dostal do lepé uličky, kterou nevěděl jak vyřešit, tak ejhle náhoda, která vše vyřeší sama...

trudoš
trudoš
19.09.2018 3 z 5

Ani druhá detektivka s Protivou a Blasiusem nebyla špatná. Zápletka tajuplně zašmodrchaná, postavy náležitě svérázné a rozsah tak akorát, aby vyprávění skončilo dřív, než se člověk začne nudit. Fakt je, že výsledné rozplétání Jan Bauer docela odbyl, evidentně mu víc záleželo na vytvoření děsivé atmosféry než zpětného odůvodnění komplikovaných zločinů. Reálie jsou ale fajn, nepotrpí-li si člověk na historicky přesné kulisy. Zdejší středověk je sympaticky bez pozlátka, díky čemuž mi byl v mnohém milejší než ten pohádkový od čtenářsky úspěšnějšího Vlastimila Vondrušky. Také mimo jiné oceňuji, že hrdinové se opravdu snaží pátrat a to za pomůcek, které středověk skutečně nabízel, pročež netahají zázraky z rukávu. Kdyby si jen autor dal více záležet na osnově, byl bych spokojenější - jsou zde třeba úplně zbytečné linie se ztracenou relikvií, s tajným bratrstvem a florentským lékařem. Ve výsledku ovšem příjemné oddechové čtení, možná nepříliš propracované, ale zato řemeslně dobře zvládnuté.

babystar
babystar
06.08.2018 4 z 5

Čtivý příběh. Líbil se mi víc, než předchozí o rozparovačovi. Moderní výrazy mi nevadí, alespoň je vidět, že lidi jsou pořád stejní, jen se mění historické kulisy. Jen si nějak nemohu zvyknout na mnicha Blasia (holt to není bratr Cadfael). Je to pořádný ochmelka a smilník. Jestli se fakt tak mniši chovali, tak se nedivím, že přišlo husitství. Naopak se mi líbí historické vsuvky (i když někdy působí "školometsky"), které podle mých chabých znalostí (i podle "pana Googla") odpovídají skutečnosti.

Alma-Nacida
Alma-Nacida
04.08.2018 3 z 5

MOŽNÝ SPOILER, ALE JEN TAK TROŠKU: )
Oddechovka, a protože jsem nic jiného nečekala, nebyla jsem zklamaná, ale co mi opravdu vadí jsou modernismy v řeči postav. Jako když např. biřic oslovuje rychtáře "šéfe". Očekávaná hororová zápletka se taky nějak nekonala a podivná proměna hraběte v "pána světa" ani jeho úšklebky post mortem před svěcenou vodou zůstaly nevysvětleny...

druzickaster
druzickaster
19.06.2018 5 z 5

I druhý díl byl zábavný a nenáročný. Příjemná přímočará detektivka ze staré Prahy. Musím uznat, že Jakub Protiva a otec Blasius jsou mi velmi sympatičtí, obzvláště františkán Blasius je pěkné kvítko, které umí užívat život plnými doušky a to doslova, a to se mi na něm líbí.

angelika29
angelika29
12.02.2018 5 z 5

velice hezky napsaná detektivka

Art82
Art82
07.02.2018 4 z 5

Druhý díl se mně líbil mnohem víc. Pořád to hezky odsejpalo a prostě takový hezký. Asi tak jak to ve středověku vypadalo.

NymphMaeve
NymphMaeve
01.11.2017 3 z 5

Miluju historické detektivky, ale jsem asi moc rozmazlil pan Vondruška :D žádnou jinou knihu od tohoto autora jsem nečetla a asi ani nebudu. Kniha má spád až na konci, nijak moc dobře se mi nečetla a asi od půlky jsem víceméně věděla, jak to dopadne. Je to škoda, protože to je ten smysl detektivky - napětí a nečekané rozuzlení kriminálního případu.

malpet
malpet
07.07.2017 2 z 5

Historickým detektivkám moc neholduju, tady byl příběh dobrý, ale dojem pokazilo hodně nevhodných a v tehdejší době zaručeně nepoužívaných slov, jako třeba šéf a podobně... pro mně trochu nedotažené.

ivoiro
ivoiro
27.06.2017 4 z 5

Další dílo z celé série mě opět potěšilo. Celou sérii čtu rád a baví mne.

tygřík2
tygřík2
10.05.2017 3 z 5

Kniha pokračuje ve stejném stylu jako díl první. Nebojte se, bát se nebudete. Ale je to čtivé, jen do toho nesmíte moc šťourat.

cori
cori
18.05.2016 3 z 5

Anotace slibuje hororovou atmosféru, což zajišťuje akorát cesta do alchymistova sklepa. Zápletka je dost slaboučká, motivace pachatelů je taková pofidérní. A co teprve když hlavní zlosyn sám naběhne rychtáři přímo do rány. Zápletka s prstenem je tam jen asi kvůli tomu, aby si Blasius mohl zasouložit.

renefer
renefer
12.01.2016 4 z 5

Další příjemná detektivka ze středověku, snese srovnání s první knihou série.

jvan2
jvan2
10.06.2015 5 z 5

Zábavná detektivka s prvky hororu. Sympaťák Protiva to má těžké, ale nakonec vše... - ne, nesmíme prozradit konec. Zajímavé, ale myslím, že ve středověké Praze bych žít nechtěl. Bylo to asi ještě nebezpečnější než dnes...