Sny stříbrné labutě

Sny stříbrné labutě https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79463/sny-stribrne-labute-79463.jpg 3 13 5

Píše se rok 1418 a z Prahy se začínají šířit na venkov zvěsti o klíčící nové víře a prvních přívržencích přijímání podobojí. Náboženské boje brzy rozdělují zemi i jednotlivé rodiny. Zasáhnou i Švamberky, rod se stříbrnou labutí v erbu. Kateřina ze Švamberka opouští rodinu kvůli kalichu, její bratr Bohuslav je jeho krutým nepřítelem. Bojů přibývá, husitské hnutí vojensky sílí s každým dalším vítězstvím: v Praze, u Nekmíře, u Sudoměře, na Vítkově... Sílu však brzy začíná obracet do vlastních řad a příliš svobodomyslní kazatelé jako svérázný moravský kněz Martin Húska jsou spolu se svými stoupenci násilím umlčováni. Někdejší ideály uplývají v krvi, vzplanou hranice, na nichž jedni bratři upalují druhé. Rozčarovaná Kateřina Tábor opouští, ale tím příběh bratrovražedných bojů zdaleka nekončí.... celý text

Přidat komentář

ivunk
12.02.2023 2 z 5

Celkem zajímavý příběh z dob husitských válek, ukazuje jak stoupenci přijímání podobojí začínali bojovat za svou myšlenku čisté víry. Popisuje putování po městech která postupně úspěšně dobývali, přijdou i dramatické chvíle porážky. Děj se odehrává na životní lince Kateřiny ze Švamberka a jejího manžela. Co mi na knížce vadilo, byl pocit že na jedné stránce je popsána každičká myšlenka hrdinky úplně do detailu a v druhém odstavci bylo shrnuto najednou půl roku v jedné větě. Nějak jsem se nemohla srovnat v tom tempu děje. Také jsem postrádala kapitoly, nebo alespoň nějaké logické předěly.

Dádulka67
12.01.2022 odpad!

Kniha mne naprosto nechytla. Spoustu jmen, krve, modlení...nějak mi unikal děj. Po půlce jsem knihu odložila.


Terisek99
21.06.2019 2 z 5

Kniha nic moc.

PAVEL z BRNA
17.09.2017 4 z 5

Velké dobrodružství mladé šlechtičny, která jde za svou láskou, aby poznala, že láska má mnoho podob, jsem přečetl za dva dny a jistá tragika mě vůbec nevadila, právě naopak- hluboká láska zahrnuje vše a nic ji nechybí a právě k ni hrdinka dospěla.

alnahu
09.09.2014 5 z 5

V knize nám vypráví autorka příběh mladé české šlechtičny Kateřiny ze Švamberka a její smutný osud .Příběh se odehrává v období husitských válek.
Kateřina ze Švamberka pocházela z význačného šlechtického rodu,ve znaku měli stříbrnou labuť.
Proto autorka použila název Sny stříbrné labutě.
Toto období popisuje autorka velmi čtivě i když konec života Kateřiny je velmi smutný.