Ivetaa komentáře u knih
Čtivý román, přesto tomu něco chybělo. Možná za mě těžko uvěřitelný příběh?
Není co napsat - anotace knihy podává vše, co bych napsala - skvělé čtení.
Nádherné čtení - pro mě kniha roku. Nejvíc se mi líbila věta - poplatná i dnes v politice: " Ale podívej se na ně. Kdo by to mohl dělat? Vždyť někteří jsou rádi, že vůbec udrží moč, a ti mladší zase myšlenku"...
Druhý díl dočten - teď zase čekat na pokračování. Ach jo. Příjemné čtení o dívkách a ženách, které spojuje povolání, ale hlavně přátelství. Je krásné mít někoho, kdo s vámi sdílí nejen hezké chvilky, ale v nouzi pomůže.
Hodně povedená detektivka z konce dvacátých let dvacátého století. Sympatické postavy mě udrželi v napětí až do konce. Určitě stojí za přečtení.
Taková letní jednohubka. Jen těch lží tam bylo na třicet let dopředu. Nevím, jak ti lidé dokázali "žít" normálním životem. Nechápu - matka, milenec, pak otec i dcera - všichni lháři. Do toho nevlastní sourozenci a dědictví ve hře - dokonalý propletenec - jednou stačilo.
Prolínání dvou příběhů - ze současnosti byl takový pro mě podřadnější, ale starší příběh z 2.sv.války mě tentokrát bavil více. Zase jsem o něco "chytřejší" a masakr - kampaň masového vyhlazování civilistů, který nacisté spustili v asi dvaceti vesnicích na ostrově Kréta, mi hodně připomíná vyhlazení našich Lidic, Ležáků... Na tyto a další hrůzy by se němělo nikdy a nikde zapomínat. Hned jsem si přečetla něco o historii Kréty. Doporučuji přečíst - nejedná se jen o román pro ženy.
Těch vzpomínek je tu ale opravdu hodně málo. Pár vlastních veršů, rodinných fotek a terezínských dobových fotek rozhodně za napsání této rádoby biografie nestálo. Jsou tu uváděna jen fakta, která si najdu kdekoliv jinde a lépe zpracovaná. Nezpochybňuji čím si celá rodina prošla, ale o jejich životě před válkou a po válce se nic nedozvíte. Snad ještě věta na závěr: "Německo - jedna z největších, nejcivilizovanějších, nejvzdělanějších a vědecky nejpokročilejších zemí na světě - se stalo nejbarbarštějším národem v dějinách."
Zajímavý a čtivý román nejen o odboji ve Francii - něco podle skutečnosti a skutečných postav, něco fikce.
Oddychové čtení na dovolenou. Moje první a poslední kniha od autorky. Trochu jednoduchá a hloupoučká Ruthie, která se snaží konečně ve svém životě něco dokázat - přes nákup téměř ruiny (kterou předem neviděla) - až po vztah k mužům, mi k srdci fakt nepřirostla. Přečtu hodně knih, ale s tak primitivním dějem a fakt primitivní hlavní postavou už jsem se dlouho nesetkala. V podstatě je to výsměch všem pěstitelům oliv. Přišla, viděla, nestarala se o olivovníky, a přesto sklidila. Jo, vlastně byla nadaná malířka a usmířila desítky let znepřátelenou rodinu.
Čím vším si musely sestry projít... Život nebude stále tak těžký. Jednou se na tebe usměje štěstí.
Asi půjdu proti proudu, ale mě kniha ani po přečtení cca 50 stran vůbec nebavila. Hodně "složitých" postav a na mě až moc překombinovaný děj v malém - možná pro někoho - půvabném městečku. Oddychové čtení to rozhodně není. Nehodnotím hvězdičkami, nedočteno - na to je můj čas drahý a čeká moře dalších knížek.
Přečteny všechny tři díly a tento poslední se mi líbil nejvíc. Nucené stěhování rodin do neznámých končin bylo pro mě nejemotivnější. Co jeden malý ošklivý člověk rozpoutal po celém světě, mělo tragické následky pro všechny - bez rozdílu, zda přítel nebo nepřítel, zda civilista, nebo voják. Bohužel situace se dnes opakuje a jsme nepoučitelní.
Celý příběh se točí kolem Isabelly, ale okrajově je zmínka o dalších osudech Charlotty. Alice, která je matkou Isabelly, zde má také trochu prostoru. Těším se na třetí díl...
Příběh tří sourozenců na pozadí světových událostí, nenaplněné lásce, ale i naději.