Osiřelé sestry

Osiřelé sestry https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495235/bmid_osirele-sestry-MBO-495235.jpg 4 91 26

Uprostřed válečné vřavy mají sestry jen jedna druhou… Srdceryvný a naprosto nezapomenutelný příběh dvou malých sester, které jejich matka nechá v sirotčinci. Kniha, kterou nedokážete odložit! 1929: Čtyřletou Etty a osmiletou Dorothy odveze matka do sirotčince Blakely Hall a ony už ji nikdy nespatří. Dívky nikoho jiného neměly takže svou matku hluboce milovaly a uctívaly. Její zmizení v době, kdy ji potřebují nejvíc, jim zlomí srdce a zanechá je zcela zmatené. 1940: Etty a Dorothy jsou konečně propuštěny z nuceného pobytu v Blakely Hall. Svobodu však získávají ve stejném roce, kdy jejich vlast vstupuje do období hrůz druhé světové války. Uprostřed děsivých následků bombardování, varovného jekotu sirén a chladných nocí strávených v bunkru se obě sestry zoufale snaží nechat vzpomínky na bolavé dětství za sebou. Problémy je však čekají i nyní. Dorothy musí dát sbohem svému milovanému manželovi, který je povolán do války, a Etty si léčí zlomené srdce, protože se zamiluje do muže, jehož nikdy nemůže mít. Etty a Dorothy společnými silami přežily sirotčinec a ani jedna z nich nedokáže zapomenout na ohavnou zradu, které se na nich matka dopustila, a která je neustále pronásleduje. Dokážou se však vypořádat s novou skutečností, když je konečně odhaleno šokující tajemství jejich strastiplného dětství?... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

The Orphan Sisters , 2019


více info...

Přidat komentář

1v8na
05.03.2024 4 z 5

Příběh byl velmi citový a emotivní.
Líbí se mi, jak ukazuje rozdílnou povahu obou sester, zároveň i přes svou odlišnost drží při sobě a jejich sesterský vztah je úžasný.
Velmi mne zaujala i May - Místy mě zarážela její naivita.

PetrazÚstí
02.03.2024 3 z 5

Taková variace na geniální přítelkyni, akorát nedosahuje jejích kvalit ani z menší části. Vlastně vůbec. Je to lehce hloupoučké oddychové čtení, ale víc než jednu hvězdu nesrazím, protože se mi kniha četla dobře.


Danago
22.02.2024 4 z 5

Pěkný příběh dvou sester. Kniha se četla velice dobře. Místy je dojemná , místy trochu naivní. Autorka skvěle vystihla dobové reálie.

mirunda
14.02.2024 5 z 5

Nádherně napsaná kniha o dvou sestrách, které život neměly vůbec jednoduchý. Nemohla jsem knihu vůbec odložit. Konec mě překvapil a byl velmi smutný.

alexis818
23.01.2024 5 z 5

Moc hezké poctenicko.Jako první kniha autorky je výborná.

anovy64
17.12.2023 5 z 5

Pěkně napsaný příběh o nelehkém osudu dvou osiřelých sester. Dorothy byla ta klidnější, vyrovnanější, proto mi byla milejší než Etty, i když i ta byla vylíčena docela sympaticky. Kniha určitě stojí za přečtení.

alekis
11.11.2023 5 z 5

Často mě irituje zařazení knihy do šuplíčku Pro ženy. Tato se v něm zrovna neocitla a přitom by tam podle mě tentokrát i patřila.
Ale pozor! Když je kniha "pro ženy", neznamená to, že by její přečtení muže znectilo! Dobrá kniha osloví každého. A tato je dobrá!

Krom jiného je tu popsáno hodně mezilidských vztahů a milostných propletenců. Ale hlavně je nutno zmínit výborně popsanou dobu v níž se příběh odehrává, a to sice období 2. WW v bombardovaném Londýně. Ačkoliv jde o beletrii a postavy jsou fiktivní, děj je živý a napínavý.

Ještě musím podotknout, že kdykoliv čtu knihu z anglického prostředí, v níž je osiřelé dítě umístěno v sirotčinci, pokaždé jde o příšerné zařízení, kterému vládne odporná ředitelka či ještě odpornější ředitel. Ty anglické sirotčince, to musí být fakt hrůza!

Knihu jsem dostala darem a moc za ni děkuji příteli z DK. Díky, kámo! Doporučuji rozhodně k přečtení, přes všechny popsané dramatické a smutné okamžiky je to velice zajímavá a zábavná záležitost.

Richisa
15.10.2023 5 z 5

Moc pěkně napsané, líbilo se mi, že kniha je obrazem života za války, ne popisem války jako takové. Samozřejmě jde o ženský román, ale vše je vcelku hezky a celkem uvěřitelně vykresleno.
Jsem ráda, že ač téma bylo velmi smutné, kniha jako celek nevyzněla depresivně, ale je v ní povzbuzení a optimismus.

prochajda
19.08.2023 4 z 5

Dojemná a bolestná kniha. Příběh dvou sester, které matka odložila v sirotčinci před druhou světovou válkou.... Vyzdvihuji nádherný sesterský vztah a charakter Trevora. Určitě stojí za přečtení.

Racík
25.06.2023 4 z 5

Knížku jsem si půjčila na základě doporučení a nelituji. Bylo to milé čtení o těžkém životě v těžké době. Nicméně láska a vzájemná pomoc sester překonaly řadu těžkostí.
Jediné, co mi vadilo a proč jsem ubrala jednu *, je, že reálie příběhu byly nedotažené. Jedná se o autorčinu prvotinu a nepochybně, pokud bude psát dál, vše vylepší a dotáhne, protože čtivě psát bezesporu umí. Při čtení jsem opakovaně mívala pocit, že autorka pozapomněla, že píše o válečném Londýně. Sestry chodily nakupovat, neustále vařily skvělá jídla, topily v krbu apod. Ale to je drobnost, která nezkazí krásný dojem z celé knihy.

bábuška
22.06.2023 5 z 5

Příběh dvou děvčátek odložených do sirotčince, kde je špína, hlad a drsné zacházení. Osvobození je pro ně v patnácti letech, začíná ovšem druhá světová válka. Následují další hladová léta, pro slabé tělo náročná a těžká práce v továrně na výrobu součástek do letadel. Sestry mají ovšem jedna druhou, podporují se navzájem a snaží vše zvládat. Anglie skoro denně zažívá bombardování německých letadel, města jsou ničena, celé ulice mizí, domy hoří. Popisování válečné tragedie prochází celou knihou, osudy sester, přátel a blízkých obyvatel mi připadají upozaděna, ale celkově je příběh popsán hezky, až na některé tragické osudy, kdy kniha končí rokem 1945. Na to, že je to autorčina prvotina, chválím.

Renatecka
12.04.2023 3 z 5

Příjemné čtení, ale zase až tak moc mě kniha neoslnila. Takový průměr.

cornetka
29.03.2023 4 z 5

Etty a Dorothy, sestry, které jejich matka jako malé děti odvede do sirotčince. V 15 letech odtud odchází, Dorothy jako starší dřív. Blíží se ovšem válka, ale naštěstí stihne odejít i Etty. Holky bydlí spolu a vzájemně si pomáhají. Jejich sesterské pouto je tak silné, že dokážou zvládnout cokoliv - hlavně když jsou spolu. Zažíváme s nimi jejich partnerské vztahy, jejich šťastné chvilky, ale i ty nepříjemné. Ví, že se na sebe mohou spolehnout za všech okolností a to jim dává sílu žít.
Čtení to bylo zajímavé, mnohdy smutné díky okolním událostem. Milovníci historických románů budou určitě nadšeni.

ydnac
05.03.2023 4 z 5

VYCHOVAL JE SIROTČINEC

Tatínek zemřel.
Maminka je odložila.
V patnácti letech je ústav vypustil do světa.
Etty a Dorothy jsou nerozlučné. Sdílejí své starosti, lásky, nezdary i úspěchy.
Kniha je o jejich životě, do něhož bohužel zasáhla i válka...
Hlavním tématem jsou vztahy obou sester.
Dorothy je starší a vždycky byla tou, o kterou se mohla Etty opřít, kde najít útočiště.
Etty je naopak více svérázná, ale rozhodně si umí poradit.
Oblíbila jsem si Laurieho, přestože se jedná o vedlejší postavu.
Naivita May byla do očí bijící, ale to se už tak stává.
Trevor mě naopak překvapil mile, dokázal se postavit problémům.
No a Billy? To už si přečtěte :-) ... drzoun jeden lehkomyslný.

cori
20.02.2023 3 z 5

Děj románu se odehrává mezi lety 1929 až 1945, kdy sledujeme dětství, dospívání a manželství sester Dorothy a Etty, které opustila jejich ovdovělá matka. Situaci s hledáním místa ve společnosti a lásky komplikuje válečné běsnění a německé bombardování města Shields. Válka do života sester krutě zasáhne, ale jejich vzájemné pouto přetrvá. Autorka sestry vykreslila velmi sympaticky a téměř věrně zachytila dobové reálie.

Raislin
15.02.2023 5 z 5

Příběh plný bolesti, lásky a odvahy na který člověk jenom tak nezapomene. Kniha popisuje nádherný vztah mezi sestrami, které jsou pro sebe vším ve velmi těžkých životních etapách. Kniha se nádherně čte a rozhodně si zaslouží takto vysoké hodnocení. Za mě jednoznačně stojí za přečtení.

helča5
12.02.2023 5 z 5

Krásná kniha,vypovídající o ženské soudržnosti a síle,sesterské lásce a odvaze.

Katania
07.02.2023 5 z 5

Spíše romanticky příběh o odvaze a sile rodinách pout. Moc pěkné

Jjala1
22.01.2023 5 z 5

Tato nádherně napsaná kniha mě úplně pohltila a zanechala ve mně pocity, které jen tak neodplavou. Příběh sester - sirotků, poté i jejich život ve válce, také ztráty.... a přesto byly svými povahami optimistky. Paní spisovatelce se její prvotina opravdu povedla.

otesánek
15.01.2023 5 z 5

Tuhle knihu si chceš prostě přečíst. Je to hezký příběh. Takový co čekáš jak to bude......a tak čteš .....a čteš .....a čteš.