Těšila jsem se na pokračování nové série se sympatickým vyšetřovatelem a jsem spokojená. Oceňuji zároveň, že se paní autorka věnuje více emocím a psychologii postav. Dodává tím plastičtější pohled na průběh někdy až rutinního vyšetřování a hlavně "pochopení", proč lidé jednají tak, jak jednají.
Sympatický policista a detektivní příběh (jak ze současnosti, tak staré vyšetřování), který plyne tak nějak pomalu svým vlastním tempem, bez litrů krve, mě rozhodně bavil. Krásný a dlouhý komentář od mé oblíbené "Aghatte" je naprosto dokonalý.
Příběh nejen z vyšších kruhů odehrávající se na pozadí nastupujícího nacismu. Setkáváte se zde se skutečnými historickými postavami, ale autorka nikde neuvádí, zda je vše jen pouze její vlastní fantazie, či nikoliv. Knih tematicky zaměřených na předválečné období jsou mraky a dovolím si napsat, že mnohem lepších. Počkám si na pokračování a uvidím, zda změním názor.
"Když litujeme, že nemůžeme změnit minulost, k ničemu to nevede. Můžeme se jen snažit zařídit si co nejlepší budoucnost tím, že si vážíme přítomnosti".
Po svérázném rozboru celkem asi tří klasických děl (trochu málo podle zavádějícího názvu knihy) ve čtenářském klubu nahlížíme hlavně na životní osudy jednotlivých členů. Je to nesourodé společenství, co se týče věku, názorů i profesí, ale ve chvíli, kdy nastanou nějaké problémy, nikdo neváhá podat pomocnou ruku. Očekávala jsem oddechové čtení věnující se knihám a vyprávění o nich, ale jedná se o psychologický román (což jsem doplnila do štítků) o mezilidských vztazích, zkušenostech a porozumnění.
Ve volném pokračování série "Útěky na venkov" se opět setkáváme se všemi sympatickými protagonisty z předchozího dílu. Témata jako jsou šikana ve škole, týrání blízkých v rodině a úmrtí zde podává autorka nenásilnou formou, že vás okamžitě vtáhne do děje a máte pocit, že můžete také "přispěchat" pomáhat při uzdravování duší. Přátelství a soudržnost je to nejcennější, co máme - starejme se o ně. Těším se na pokračování osudů lidiček od venkovského jezera.
Spletité a propojené osudy dvou generací žen mě hodně bavily. Příběh odehrávající se za 2. sv. války byl propracovanější (sice horko těžko uvěřitelný), ale ta celkově do očí bijící souhra neuvěřitelných náhod, aby vše dobře dopadlo, to trošku "zabila". Proto ubírám jednu hvězdičku.
"Kniha je branou do jiného světa, jen maskovaná tvrdým kartonem či pergamenem." Příběh tří žen, které se musí vyrovnat s různými životními situacemi. Jak na závěr píše sama autorka, že se snaží psát příběhy co nejvíce pozitivní a plné naděje, tak zde se jí to určitě povedlo.
Volné pokračování je trošku slabší. Oba hlavní protagonisté neustále řeší, kam bude směřovat jejich profesní život a zda ho vůbec chtějí prožívat společně, nebo každý zvlášť. Téměř celý děj se točí bohužel kolem nich a já mám pocit, že všechno a všichni ostatní jsou marginální.
Příjemné chvilky jsem strávila nad touto knihou. Postavy byly sympatické a s prostředím venkova, láskou ke zvířatům a pomalu plynoucím dějem jsem spokojená. Těším se na pokračování.
Tři hvězdičky za zajímavý námět, jen dost překombinovaný s krajně nesympatickou hlavní hrdinkou. Takový James Bond v sukni šmrncnutý Supermanem. Ke konci jsem se do čtení vyloženě nutila a některé "akční" scény byly až k smíchu. Bohužel.
Citát vystihující hlavní hrdinku: "Ráda dělám věci, které někomu změní život. Třeba jen jediný malý laskavý skutek". Celá kniha je laskavá a plná fantastických lidiček.
Osvěžující příběh z 19. století je inspirovaný skutečnými historickými událostmi a zavede nás ze Skotska do Paříže, později se ovšem celý děj odehrává výhradně v Bostonu. Každá ze tří sestřenic si hledá své místo v životě a také před Emily (bývalou komornou) se otevírá celý svět. Těším se na pokračování.
Při péči o německé zajatce v nemocnici Nightingale na samostatně zřízeném oddělení se ukáže pravý charakter všech ošetřujících sester, lékařů, pomocného personálu. Vlastně nejen charakter, ale každý se vyrovnává po svém se vzniklou situací, když má pečovat o "nepřítele". Do toho přichází vánoční svátky, propletené vztahy a také konec války. Naděje zůstává.
Třetí díl je stejně čtivý a napínavý jako předchozí dva díly. Opět tu řádí sériový vrah a rozehraná psychologie jednotlivých postav zahrnuje širokou škálu emocí. Někdo pode mnou níže psal, že v zahraničí existuje pokračování, tak doufám, že se dočkáme i u nás.
P.S. Abigail je pořád stejně geniální a nepolapitelná potvora. Sestra nesestra.
Druhý díl je čtivější a kromě sériového vraha mě baví sledovat linku mezi Laurel a Abigail. Obě mají doktoráty ze všeho možného, ale momentálně má "navrch" Abigail. Těším se na pokračování.
Nelehké životní osudy obyvatel na odlehlém ostrově St. Kilda a jejich dobrovolné vysídlení jsem sledovala po celou sérii, kdy knížky postupně vycházely. Jako celek hodnotím román velmi čtivý, kdy se jednotlivé příběhy "promítají" v určitých sekvencích opakovaně hned čtyřikrát - vždy z pohledu té které hlavní protagonistky tak, jak ho vidí a vnímá ona za sebe.
Příjemné čtení na jedno odpoledne. Takových empatických lékařů by bylo zapotřebí více (a nejen jich). Hodně se mi líbila ta jeho zlatokopka - právnička. Perfektně je vylíčena její povaha - na jednu stranu opovrhuje lékařovou obezitou, na druhou je spokojená s pohodlím zajištěného života, kdy je obskakována a rozmazlována.