ipkkk ipkkk komentáře u knih

☰ menu

Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Tomáš Morávek

Autor: Kdybys potkala kouzelnou žábu, která by ti mohla splnit 3 jakékoliv přání na světě, jaké by to byly?

Anička, 8 let: Mě by stačilo jen jedno přání. Přála bych si neexistovat.

Napřed jsem k názvu knihy byla skeptická, ten název mi přišel přehnaný a něco jako clickbait. Po přečtení knihy musím uznat, že některé vychovatelky si toto označení opravdu zaslouží. Obdivuji autora knihy za jeho klid, vyrovnanost a pozitivní přístup. Přesně takhle by se podle mě mělo s dětmi pracovat. V něčem mi to připomíná knihy od Torey Hayden, která také pracuje s dětmi se stejným přístupem.

20.04.2024 5 z 5


Zahradničení bez rytí Zahradničení bez rytí Charles Dowding

Zahradničím bez rytí již déle, přesto pro mě byla tato kniha přínosem. Je v ní mnoho rad, dokonce i konkrétních receptů na různé bylinkové postřiky na škůdce, výrobu domácí kosmetiky a pár receptů, jak zužitkovat vypěstované plodiny, což mi vůbec nevadilo, naopak mě to potěšilo. Myslím, že by mnoha zahrádkářům prospělo si tuto knihu přečíst a oprostit se od činností, které na své zahradě dělají, aniž by se vlastně zamysleli nad nějakým smyslem, ale dělají je jen proto, že se to tak dělalo vždycky a nebo jim to někdo řekl (podzimní hluboké rytí, hnojení minerálními hnojivy, používání Mospilanu, roundapu apod..)

11.01.2024 5 z 5


Božidara Božidara Veronika Hájek Hurdová

Na knihu jsem se těšila, vzhledem k vysokému hodnocení, bohužel pro mě byla zklamáním. Autorčin styl psaní je krkolomný. Děj neplyne přirozeně, vše včetně postav je tak nějak moc na sílu. Božidara je tak vyzenovaná a 24/7 v pohodě, že jí to ani nevěřím. Přitom ten námět samotný je zajímavý a umím si představit, že kdyby ho zpracovala třeba Alena Mornštajnová, která by si vyhrála jak s jazykem, tak s hloubkou postav, byla by to určitě skvělá kniha.

26.11.2023 1 z 5


Jde o vaše střevo - Klíč k trvalému zdraví Jde o vaše střevo - Klíč k trvalému zdraví Jean-Claude Alix

Autor v knize píše mnoho nesmyslů a nepravdivých tvrzení. Začíná to třeba tím, že primáti jsou bíložravci a živí se pouze ovocem (což není pravda, jedí občas i hmyz, ryby nebo menší obratlovce, když mají příležitost) a tak teda máme jíst taky jen to ovoce, protože jsme primátům podobní. Knihu jsem bohužel musela odložit potom, co autor doporučuje dělat malým miminkům násilné klystýry s a ted se podržte homeopatiky z cukru, přestože v jiné části knihy radí cukr ve stravě vysadit. Já jsem celkově pro, aby lidé jedli hlavně základní suroviny, vyhýbali se ultrazpracovaným věcem plným chemie, ale tady je to prostě podáno tak neštastně v kombinaci s úplnými nesmysly, že mám chut si dát hned nějaký steak na uklidnění.

07.11.2023 odpad!


Rok kohouta Rok kohouta Tereza Boučková

Kniha se mi četla docela těžko kvůli stylu psaní. Nejspíš to byl autorčin záměr, aby z toho byl cítit chaos a bezmoc, ale já jsem se do toho nemohla začíst a přitom samotné téma je velmi zajímavé.

04.10.2023 2 z 5


Vztahy a pasti Vztahy a pasti Jan Vojtko

První kniha Honzy Vojtka - vztahy a mýty se mi docela líbila a tak jsem se pustila do druhé. Přečetla jsem ji za chvilku, čte se dobře, ale upřímně jsou v ní jen takové obecně známé rady, nedozvěděla jsem se vlastně nic nového, prostě takové ty typické věci jako: 1) Přestože průměrný pár má sex 2 krát týdně, je v pořádku, že vy ne. 2)Hádky jsou někdy fajn a vždy se vyhýbat hádkám za každou cenu může být toxické. 3)Výzkumy zjistily, že párům se po narození dítěte zhorší vztah. Věnujte se i partnerovi, ne jen dítěti. 4) nedělejte svému partnerovi terapeuta, zabíjí to ve vztahu sexuální rovinu atd. 5)Nebudte furt v práci a na sociálních sítích. 6)Nevytvářejte si romantické doměnky,ne váš vztah opravdu nebude vždy jen jako romantický film...atd.

01.10.2023 2 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Po Haně je tato kniha moje druhá nejoblíbenější od autorky. Paní Mornštajnová opět napsala naprosto strhující, dechberoucí příběh. Ano, kniha je opravdu temná a téma to není pozitivní, ale bez zla není dobro a také není dobré zavírat před zlem oči, což dělalo bohužel právě okolí té malé holčičky. Mrzí mě, že někdo dá špatné hodnocení jen kvůli tomu, že kniha pro něj není dost sluníčková. Nechápu tedy proč pak vůbec takovou literaturu čte. Myslím, že autorka dokáže vzbudit velké emoce a to je dobře, umění je o emocích a ne vždy jen těch pozitivních.

Je mi autorky líto také kvůli kauze s Toy Box, která nařkla autorku z plagiátorství nebo ukradení námětu. Četla jsem obojí a podobné to opravdu není, Toy box jen sprostě lže a nejspíš se chce jen zviditelnit. Je ale smutné, že tomu mnoho lidí věří a některé to dokonce může odradit od čtení.

03.05.2023 5 z 5


Dobrý život ve stínu konzumní společnosti Dobrý život ve stínu konzumní společnosti Tomáš Hajzler

V knize je mnoho zajímavých, znepokojujících informací, které člověk tak nějak tuší, ale naše společnost se je naučila (záměrně ?) ignorovat. Velmi ocenuji, že je k mnoha informacím napsán zdroj a i to, že je přímo na dané stránce a člověk si ho nemusí někde složitě hledat v seznamu na konci knihy. Některé informace se v knize opakovaly a někdy mi připadá, že je tam k tématu napsáno až moc omáčky kolem, z čehož je pak 640 stran textu a důležité informace se trochu ztrácejí.

22.03.2023 5 z 5


Kompletní návod k vytvoření Ekozahrady a rodového statku Kompletní návod k vytvoření Ekozahrady a rodového statku Jaroslav Svoboda

Kniha je přehlcená textem, který se často opakuje a všechny rady jsou bohužel jen velmi obecné. Přečtení vám zabere mnoho času, ale konkrétní rady nenajdete. Shrnutí knihy: Všechny rostliny (včetně těch invazivních) nechte přirozeně růst v prales. Škůdce nelikvidujte, jsou součástí přírody, nechte je at si pochutnají na vaší zelenině. Nic nehnojte, plevel nechte spokojeně růst, trávu nesekejte, stromy nezastřihávejte, spadané listí neshrabujte, suché rostliny nestříhejte (resp. žádné nestříhejte), zvířata si nepořuzujte (dělají na zahradě bordel). Pro mě rady bohužel úplně k ničemu.

25.01.2023 1 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Chandler Bing mi vždycky přišel jako pohodář, klidnej a vyrovnanej člověk milující a podporující svou přítelkyni Moniku. Tak takovej Matthew Perry rozhodně není. Je to téměř jeho opak - sebelítostnej, destruktivní, věčně fnukající a obvinující všechny kolem, svět, osud, plácající se ve své choré hlavě. Ačkoliv se mi zrovna nezamlouvá pravá tvář Mattyho, knihu hodnotím velmi kladně, protože byla pravdivá, šokující, syrová a odvážná. Tak trochu mi Mathew připomněl Katku (dokument Katka od Heleny Třeštíkové) s takovým detailem, že Matty je závislý snad na všem kromě heroinu. Ale zdá se, stejně jako ona, že je bohužel ztracený případ.

03.01.2023 5 z 5


Můj syn feťák: skutečný příběh Můj syn feťák: skutečný příběh Eva Hacalová

Brutální knížka. Totálně mě vtáhla do děje a přečetla jsem jí za 2 dny. Po přečtení toho, jak se hlavní "hrdina" Honza choval (např. extrémní neopodstatněná žárlivost, podezřívání, agresivita, zvláštní ezo myšlenky a nápady) jsem si uvědomila, že to v mém okolí úplně přesně sedí na jednoho člověka a teda až ted zpětně jsem si uvědomila, že za tím téměř jistě stojí také pervitin. Rozhodně stojí za přečtení.

29.10.2022 5 z 5


Domácí sušení Domácí sušení Michelle Keogh

Mám doma sušičku potravin už dlouho a kromě sušení hub nebo šípků jsem vlastně nevěděla, na co jiného by se dala využít. V této knize je mnoho inspirace a receptů, které by mě samotnou jen tak nenapadly plus k tomu i krásné fotky a celkové zpracování knihy.
V knize najdete třeba recept na sušené banány v kokosovém mléce nebo zázvorový čaj s citronovou trávou.

29.10.2022 5 z 5


Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Za mě je to spíš podprůměrná detektivka/krimi. V jedné scéně je v autě starší žena (detektivka) Kate a její pomocník mladý muž Tristan, stojí někde ve městě v noci a k jejich autu přiběhne skupinka opilých mladých děvčat a všechny si vyhrnou trička a naprosto nesmyslně začnou svá prsa přitiskávat na jejich auto. To si reálně opravdu neumím představit, je poznat, že to napsal chlap, který si spíš píše své sexuální fantazie, navíc jsem čekala, že to bude mít tedy aspon nějaké zapojení do děje, což se nestalo. Celkově mi děj přišel předvídatelný, byla to vlastně většinu knihy tak trochu nuda.

27.07.2022 2 z 5


Prepping aneb Buďte připraveni Prepping aneb Buďte připraveni Vojtěch Štrba

V knize jsem objevila pár zajímavých rad, které jsem předtím netušila, třeba jak se nejlépe bránit útoku psa a jak upravit žaludy, aby byly poživatelné. Četla jsem to ze zvedavosti a kvůli zamyšlení, není to o tom, že bych hned doma začala dělat zásoby. Často jsem si při čtení vzpomněla na můj oblíbený seriál Walking death, který i autor zminuje.

18.07.2022 4 z 5


Břicháč Tom Břicháč Tom Tomáš Kosačík

Kniha je vhodná asi pro naprosté začátečníky, kteří doted pili litry sladkých limodád, cpali se denně chipsy, sladkostmi a fastfoodem, těm by mohla pomoci. Recepty jsou velice jednoduché, ale není to nic převratného, protože většinu receptů běžně vařím/peču i bez potřeby receptů v nějaké podobné formě. Například nepotřebuji x receptů na ovesnou kaši, kdy na každé stránce je ovesná kaše s něčím jiným, jednou do ní dáte jablko a podruhé zase lžičku skořice, potřetí třeba kiwi. Místo toho, aby tam byl víceméně 3 krát stejný recept na každé stránce, mohl být jeden základní a jen vyjmenované různé varianty dochucení.

11.04.2022 2 z 5


Kouzlo kvásku Kouzlo kvásku Dagmar Lužná

Kniha mě trochu zklamala, protože místo aby tam byl velmi podrobný návod na výrobu kvásku, včetně např. různých problémů při výrobě (jak vypadá nepovedený kvásek), otázek (Má se kvásek dělat z převařené vody nebo kohoutkové nebo je to jedno?), tak místo toho tam autorka řeší nějaké ezo kraviny jako že máme kvásek dělat v určité fázi měsíce (což je prostě za mě blbost). Návod na více druhů chleba tam taky není. Recepty mi přijdou skoro až zbytečně složité s ingrediencemi, které se špatně shání (mirin/pšeničný sirup/tahini atd.)

11.04.2022 2 z 5


O nemoci, která se nazývá schizofrenie: Příručka pro pacienty, jejich blízké a jejich terapeuty O nemoci, která se nazývá schizofrenie: Příručka pro pacienty, jejich blízké a jejich terapeuty Martin Jarolímek

Stručné, ale překvapivě pravdivé seznámení s touto nepříjemnou nemocí. Přesto, že je knížka tenoučká jsem se dozvěděla mnoho zajímavých a podstatných informací.

18.02.2022 5 z 5


A uzřela oslice anděla A uzřela oslice anděla Nick Cave

Stalo se vám někdy, že jste viděli nějaký obraz - abstrakci a nemohli jste uvěřit, že se taková patlanice prodlala za tolik milionů dolarů a že se to někomu líbí? Tak něco podobného se mi stalo s touto knihou.

06.02.2022 2 z 5


Když teče krev Když teče krev Stephen King

Začala jsem tuto knihu číst, aniž bych věděla, že jde o 4 samostatné povídky. Myslela jsem si tedy, že na konci se všechny příběhy nějak propojí a bude velký závěr, ale to se vůbec nestalo. Takže jsem vlastně docela zklamaná a jednotlivé povídky mi přijdou bez pointy. Hlavní povídka, podle které se kniha i jmenuje mi vůbec nepadla do noty, protože Holly mi byla nesympatická už i v sérii s Billem Hodgesem.

22.01.2022 2 z 5


Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději Aleš Palán

Nádherné fotky, velmi silné příběhy, rozhodně stojí za přečtení nebo spíš pořízení do knihovny. Název knihy pak pochopíte z nejsilnějšího příběhu.

18.01.2022 5 z 5