Hubertus Hubertus komentáře u knih

☰ menu

Jak zabránit klimatické katastrofě Jak zabránit klimatické katastrofě Bill Gates

Vyvážená kniha o klimatické změně. Gates popisuje změnu racionálně, bez emocí a strukturovaně.

Zároveň se nedívá na řešení problémů klimatu jako většina zelených aktivistů, s ale nabízí realistické řešeni a návrhy jak klimatickou krizi vyřešit bez demontáže současného systému.

04.12.2023 5 z 5


Budoucnost (ne)práce Budoucnost (ne)práce Filip Dřímalka

Kniha je na jednu stranu nadupaná praktickými tipy jak si usnadnit svojí práci a osvojit si práci s AI, zároveň je i přesto neuvěřitelně čtivá.

Nevím jestli to psal Filip, nebo AI, je to nicméně perfektní :)

03.12.2023 5 z 5


Rudý Zeman Rudý Zeman Jaroslav Kmenta

Jako vždy musím ocenit dobrou práci J. Kmenty, kniha se dobře čte, je skvěle strukturovaná a obsahuje spoustu nových informací, podložené důkazy a fakty. Jediné drobné negativum, které jsem pozoroval i u Boss Babiš je, že se v knize oproti předchozím dílů (Mrázek, Krejčíř) vyskytuje poměrně mnoho obecných faktů a komentářů, které podložené nijak nejsou.

11.01.2020 5 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Po přečtení Hobita a Pána Prstenů jsem z Tolkiena moc nadšený nebyl. Po přečtení Silmarillionu už ale chápu, co na něm všichni mají. Ukázalo se jak je Středozemě komplexní svět a fantasy celkově. Všechno do sebe perfektně zapadá. Pro mě určitě nejlepší Tolkienovo dílo. Doufám, že se jednou dočká zfilmovaní.

10.11.2017 5 z 5


Kosmonaut z Čech Kosmonaut z Čech Jaroslav Kalfař

Kdo čeká sci - fi určitě bude právem zklamaný. Kniha totiž sice sci-fi prvky obsahuje, ale jinak je o úplně jiných tématech. To ovšem neznamená, že to není dobrá kniha a některým komentářům zde úplně nerozumím. Dle mého názoru popisuje s nadhledem a vtipem události v Česku po sametové revoluci zase z trochu jiného úhlu (syna bývalého STBáka) a obvzlášť v první polovině jsem se od ní nemohl odtrhnout. Druhá půlka, kde se autor věnuje hlavně mezilidských vztahů už mě bavila méně, nicméně mi i konec přišel neskutečně čtivý. Celkově na mě kniha působí jako směsice několika zdánlivě nesourodých témat a žánrů, které se ale Kalfařovi podařilo dát dohromady způsobem, který mě opravdu bavil.

16.09.2017 5 z 5


Dvanáctá planeta Dvanáctá planeta Zecharia Sitchin

Tři hvězdy dávám hlavně za prvních dvě stě stran, kdy je poměrně přesvědčivými důkazy rozvíjena a dokladována teorie o původu všech civilizací, jejich kultur a náboženství (včetně křestanského) ze Sumeru. V této části podle mě odvedl autor poměrně dobrou a přesvědčivou práci.

Další poznatek, který si z této knihy odnesu je, že čtení 7000 let starého jazyka a jeho odvození možná nemuselo lidstvo udělat úplně správně a některé věci opravdu chápeme jinak, než byly myšleny.

Celkově je ovšem celá teorie o nefilech poměrně dost přikrášlená a autor staví neověřitelnou doměnku na doměnce a je dokázáno, že některé důkazy si přikrášluje a některé dokonce falšuje tak aby se mu hodily do jeho vnímání světa (stačí znalost angličtiny a trocha pátrání na internetu).

I když autor naráží na poměrně zajimává témata, na které ještě věda nezná vysvětlení, pravděpodobnost, že by všechna tato fakta zapadala přesně do autorova pohledu na věc, je mizivá.

05.06.2017 3 z 5


Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum Manfred Spitzer

Kniha je velmi odborně zpracována, včetně vyjmenování mnoha a mnoha kvalitních studií. Přesto se až na určité krátké pasáže velmi dobře čte. Pět hvězdiček nedávám pouze proto, že kniha je, i přes občasnou autorovu snahu o objektivnost, zaměřena poměrně jednostranně a ke čtení knihy je dle mého názoru potřeba jistá dávka nadhledu.

28.01.2017 4 z 5


Jak pukaly ledy Jak pukaly ledy Michal Horáček

Vzhledem k tomu, že jsem ročník 93 a revoluci jsem nezažil to pro mě byl opravdu barvitý a autentický pohled na revoluci. Kniha skvěle popisuje zákulisní jednání a vznik, pozadí a atmosféru OF.

13.01.2017 5 z 5


Byznys trip Byznys trip ŽKV (Život korporátního vedoucího)

Odlehčený a barvitý pohled do celého korporátního prostředí. Na pobavení a odreagování doporučuji.

23.12.2016 4 z 5


Kapitalismus a svoboda Kapitalismus a svoboda Milton Friedman

Na knize je patrné, že je již staršího vydání. Popisuje tematiku, která již není v současnosti úplně aktuální. Některá přirovnání jsou poměrně neobratná, jinak však kniha obsahuje skvělé myšlenky.

01.10.2016 2 z 5


Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Vlastimil Vondruška

Stejně jako ostatní Vondruškovi knihy opět vypráví lehce upravenou verzi naší historie. Oceňuji ovšem, že autor popisuje historii tak jak byla a nepřikrášluje ji, jak měl ve zvyku dějepis a historické velkofilmy.

15.07.2016 5 z 5


Memento Memento Radek John

Velmi dobře popsané drogové prostředí a následky, které drogy způsobují. Bylo to pro mě poměrně děsivé, ale myslím, že jako prevenci drogové závislosti by to měli povinně přečíst všichni náctiletí.

12.03.2016 5 z 5