Budoucnost (ne)práce

Budoucnost (ne)práce
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526549/bmid_budoucnost-ne-prace-6557899278dd0.jpg 4 25 25

Ovládněte AI, získejte superschopnosti, vydělávejte víc a žijte podle vlastních pravidel Umělá inteligence (z)mění i vaši práci k nepoznání. Jste připraveni? Věřili jsme, že umělá inteligence nahradí pouze rutinní a špatně placenou práci. Omyl. Nové generace AI umějí psát, programovat, malovat nebo radit k nerozeznání od lidí. Nemusíte se však kvůli tomu hned obávat o svoji budoucnost – naopak to můžete využít ve svůj prospěch. Nové inteligentní nástroje nám umožňují nadesignovat si život podle svého, a to i bez hromady peněz nebo pokročilých IT schopností. Stačí vám špetka odvahy a představivosti, jak AI využít ke správným věcem. Třeba k tomu, abyste změnili svoji práci na nepráci. Tedy abyste dělali hlavně to, co vás baví a ani vám nepřipadá jako práce. A zbytek nechali na chytrých technologiích. Přesně o tom je tato kniha. Uvnitř najdete stovky praktických příkladů, rad a tipů: Jak toho s pomocí umělé inteligence udělat víc a přitom za kratší dobu. Jak se probrat mořem nových inteligentních nástrojů, vybrat ty nejužitečnější a nasadit je ve své práci – a to i když okolí nechce o změnách ani slyšet. Jak se naučit včas rozeznávat a využít nové příležitosti. Jak si nastavit práci a život podle vlastních pravidel – ať už podnikáte, nebo jste zaměstnaní. Jak překonat ostych za to, že jste se rozhodli dělat věci po svém.... celý text

Přidat komentář

gemi
24.06.2024 3 z 5

Není to ani tak o nástrojích AI (to ani nejde, denně jich vzniká i zaniká hromada), jako o přístupu k práci, o mindsetu. Je tam pár dobrých myšlenek. Tou klíčovou je změna paradigmatu práce. Pokud něco děláš opakovaně, měl by sis vždycky položit otázku, jestli to není možné zautomatizovat. Celý koncept nepráce je o tom, že neděláš rutinní činnosti, ale necháš za sebe pracovat technologie.

Jako, není to špatné, ale ideální cílovou skupinou této knihy je takový ten ultra-analogový člověk, který si tiskne maily. Tomu by to fakt mohlo změnit život. Pro člověka, který si s technologiemi tyká, to přináší spíš pocit uspokojení, že to nedělá až tak blbě. A ano, odnese si pár vychytávek. Ale že by mu to otočilo život naruby, to ne.

Jedna věc mě ale teda dostala. Klíčovou myšlenkou je odstranění pracnosti ze života. Kniha má přitom tak otrocký systém odkazů, jaký jsem snad ještě neviděl. Prakticky na každé stránce je u nějakého pojmu či nástroje číselný index (často i více). Legenda ale není na konci stránky, jak by člověk čekal, ale na konci knihy (sic!), takže musíš pokaždé listovat dozadu. A aby toho nebylo málo, čísluje se v každé kapitole od jedničky, takže když už někde vzadu najdeš legendu k desítce, tak je to pravděpodobně úplně jiná desítka... No po dvou otrocky vyhledaných indexech jsem je začal prostě ignorovat.

Dřímalka tím tu knížku, resp. její ústřední myšlenku, totálně zabil.

KáťaM.
22.06.2024 2 z 5

Je to asi moje chyba, ale čekala jsem něco jiného. Jako ostatní čtenáři jsem čekala víc tipů na organizaci, celé je to ale jen opěvování AI, kdybych to tušila, po knížce bych nesáhla. Audio verze byla načtená tak znuděně. K tak dynamické knize se mi tento přednes nehodil, takže mi bohužel kniha nesedla ani po této stránce.


Katie88
06.06.2024 3 z 5

Přiznám se, že jsem taky čekala spíš více praktických rad, než těch motivačních, zvlášť když mi knihu doporučil kamarád s touto informací. Lehce praktičtější část dostáváme zhruba v půlce knihy, ale stále je to v porovnání s těma motivačníma řečma dost málo. Bohatě by stačilo ty řeči zkrátit na polovic a možná se více věnovat radám, jak skutečně na to, jakých chyb se vyvarovat, apod. Jsem člověk, který automatizuje tak nějak automaticky :-) denně, takže "mindset" mám nastavený dobře, jen se přiznám od úplného využívání AI ke složitějším věcem, mě dělí spíše (ne)důvěra... Když nic jiného, alespoň mi kniha pomohla si trochu seskupit myšlenky, názory a snad se odhodlám i k něčemu odvážnějšímu :-) Jak již tu bylo psáno - pro ty, co mají nulovou zkušenost s AI a nejsou zvyklí automatizovat běžně, bude určitě kniha přínosnější...

rosotaj
03.05.2024 3 z 5

Je to o změně přístupu k práci, já jsem čekal spíš nějaké konkrétní praktické tipy. Asi trochu můj problém, uznávám. Nicméně i tak se kniha dost opakovala a když už jsem po 150 četl slovo automatizace, tak mě to přestávalo bavit. A to sám automatizuji kde co, ale tady toho bylo nějak moc. I tak je kniha dobrá a kdo nemá žádnou zkušenost s automatizací a AI, bude jistě nadšený.

Lily101
28.04.2024 2 z 5

Měla jsem velká očekávání. Chtěla jsem se dozvědět to, co je v podtextu této knihy, ale dostala jsem jen cca 240 stran popisu a obecných zjednodušených rad, které mě nikam neposunuly. Nejsem vlastníkem společnosti, nejsem ani ve vedoucí funkci nějaké společnosti a můj obor je natolik specifický, že jsou pro mě i obecné rady nepoužitelné. Škoda, že velký potenciál tématu zůstal nenaplněn a kniha je spíš obecnou příručkou s za mě skrytým záměrem propagovat svůj produkt, což není nic špatného, ale čtenář, kterému kniha vzala čas a nic užitečného mu nedala, nemůže být nadšen.

Samozřejmě jsem se dočetla až k účelu knihy (což nekoresponduje s podtitulem), ale pokud nejsem v postavení, kdy mohu nápady vnášet, ale “musím jako podřízený jen “poslouchat, tak mě kniha ani obecně motivovat nemůže. Navíc pořád vnímám u užití AI jako právní a morální problém, což i sám autor uvádí (ve smyslu, když od výše uvedených problému s AI odhlédneme).

Dvě obligatorní hvězdičky za snahu autora (i českou knihou s touto asi jedinečnou problematikou) a týmu, který se na knize podílel. Dala bych i dvě a půl hvězdičky za jedinečné téma, ale s ohledem na prakticky nulovou přidanou hodnotu zaokrouhluji na dvě.

MišCA
28.04.2024 5 z 5

Kniha je velmi čtivě napsaná a jednotlivé sekce jsou krátké, takže se člověk dobře orientuje, když se chce například k nějakému tématu vrátit, nebo si něco připomenout. Jsou tam rady, tipy z praxe tohoto českého nadšence do technologií. Kniha vás určitě namotivuje k tomu, dělat věci efektivněji a zabývat se AI a jejími možnostmi. Co se týče poznámkového aparátu, doporučila bych do druhého vydání je dát přímo na stránku. Dost často mě něco zajímalo, na co autor odkazuje, ale špatně jsem se v poznámkách vzadu orientovala, a tím hledáním jsem občas ztratila myšlenku, proč mě to vlastně zajímalo. Na druhou stranu ale chápu autora, že poznámky hned pod čarou by mohly poté působit přehnaně odborně a tento formát by mohl některé čtenáře odradit, protože kniha je velmi dobře graficky zpracovaná.

MasterKimi
26.04.2024 5 z 5

Kniha Budoucnost Nepráce mě nadchla a plně splnila očekávání. Někteří recenzenti tvrdí, že neposkytuje konkrétní rady a ukázky práce s umělou inteligencí, ale to je nepochopení jejího účelu. Filip Dřímalka jasně deklaruje obsah knihy, který doručila. Vše spočívá ve změně způsobu myšlení, není to jen o nástrojích.

Jsem nadšený a považuji knihu za life changing. Je to velmi důležité téma, které by se mělo více řešit. Kniha by měla být nutností a jak autor píše, změnu v Česku bychom měli začít u digitálního vzdělávání a moderních trendů.

Tajemství budoucnosti nepráce tkví v adopci digitálního myšlení. Očekávání splnila.

[Napsáno s AI Audiopen]

lucin_a
11.04.2024 4 z 5

Motivační a směrující. Ale každý si musí najít svoje “Jak" zautomatizovat a "Co" sám.

HanaJadavan
03.03.2024 5 z 5

Naprosto přelomová knížka současné doby, která je absolutně must read pro každého, kdo nechce v rámci využití AI zůstat na chvostu.

Nicméně! Ono i pokud vás práce s AI z nějakého důvodu netankuje, stejně do ní jděte - je mnohem více o způsobu uvažování na tím, jak si nadeisgnovat svůj pracovní život, než o konkrétních technikáliích.

Pokud jste četli Čtyřhodinový pracovní týden, představte si podobný koncept, jen s novodobějšími informacemi a s mnohem větším zaměřením na pracovní stránku našeho života.

To své si tam najdete každý. Dnes i za několik let.

Kaik
02.03.2024 5 z 5

Inspirativní kniha. Hodí se mi do čtenářské výzvy, ale hlavně mě nadchla svým aktuálním a zajímavým tématem. Autor v ní ukazuje, že moderní technologie nejsou hrozbou, ale příležitostí pro nové způsoby práce a života. Souhlasím s ním a jsem rád, že existují lidé, kteří mají takový optimistický pohled. Kniha je plná příkladů, odkazů a nástrojů, které mohou motivovat ke změně myšlení a přístupu k práci. Doporučil bych ji všem, kdo chtějí zefektivnit svůj život a zautomatizovat otravné rutinní činnosti.

sioux
02.02.2024 2 z 5

Pro mě zklamání. Doufal jsem, že se dozvím spoustu triků a tipů jak pracovat s AI a přitom to je hlavně kniha o motivaci ke změně a takových knih jsou tisíce. Některé věci nejsou špatné, ale kniha by mohla být kratší o 80%. Takový festival prázdných slov. Navíc je znát, že autor není zdatný v psaní, je to takové nezáživné, tuhé, bez šarmu a elegance, prostě upracované. Ale možná to psala AI:).
Určitě je autor marketingově velmi silný, také mě namotivoval si to koupit, což byla blbost

zelvonik
28.01.2024 3 z 5

Kniha není špatná, tipů je tam spousta, většinou se ale jedná spíš o motivaci ke změně. Občas mi uspořádání přišlo trochu nelogické a pokud někdo sleduje autora delší dobu (tak jako já) tak se nedočetl prakticky nic nového, všechna témata Filip řeší dlouhodobě a prezentuje na různých konferencích a webinářích. To samozřejmě neznamená, že je kniha špatná, jen jsem byl lehce zklamán, že jsem se nedozvěděl nic nového. I tak dávám vysoké hodnocení, protože to je problém můj, a ne knihy.

Pygmej
27.01.2024 5 z 5

Super kniha se zajímavým vhledem do problematiky Ai, určitě stojí za to přečíst.

Hubertus
03.12.2023 5 z 5

Kniha je na jednu stranu nadupaná praktickými tipy jak si usnadnit svojí práci a osvojit si práci s AI, zároveň je i přesto neuvěřitelně čtivá.

Nevím jestli to psal Filip, nebo AI, je to nicméně perfektní :)

Štítky knihy

umělá inteligence

Autorovy další knížky

2020  76%HOT - jak uspět v digitálním světě
2023  73%Budoucnost (ne)práce