Kapitalismus a svoboda

Kapitalismus a svoboda https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55942/kapitalismus-a-svoboda-55942.jpg 3 26 4

Kapitalismus a svoboda je knihou, jež se dotýká velkého množství témat, která jsou propojena jedním společným motivem a tím je svoboda jednotlivce, nutnost omezení nadměrné úlohy státu v mnoha oblastech lidské činnosti. Hovoří se zde o moci státu a úloze peněz, o školství a vzdělávání, zákonech na podporu zaměstnanosti, monopolech, udělování státních licencí, přerozdělování příjmů, společenském blahobytu a chudobě. Milton Friedman zde také představuje několik svých originálních konceptů, jako je negativní důchodová daň nebo kupóny na vzdělávání.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Ekonomie a obchod

Vydáno: , Liberální institut
Originální název:

Capitalism and Freedom , 1991


více info...

Přidat komentář

mmister
28.10.2023 5 z 5

Kniha poprvé vydaná v roce 1962, ale zcela nadčasová. Řekl bych, že více nadčasová než "Svoboda volby", která často mluví o konkrétních věcech z Ameriky té doby, z nichž některé už zastaraly. "Kapitalismus a svoboda" je více teoretická, a tedy platí vlastně stále.

V novém vydání ji Liberální institut navíc doplnil prvními překlady Friedmanových slavných esejů a také přepisem Friedmanových aktivit, když v roce 1997 navštívil Prahu. Čtenář tak může kontrastovat Friedmanovy myšlenky z roku 1962 s těmi o 35 let později, a zjistí, že Friedman je pořád stejně skvělý.

jakub2199
15.02.2023 3 z 5

Z knihy je patrné, že jejím autorem je liberalista, jeho přesvědčení v sílu trhu je neochvějné. Bohužel se domnívám, že je tomu tak na škodu. Přestože některé analýzy selhání fungování trhu (ve smyslu v důsledku zásahů státu) jsou zajímavé a navrhovaná řešení mnohdy poučná, tak autor někdy až zdánlivě přehlíží, že mnohé ze zásahů byly zapříčiněny právě volností trhu, kterou tak propaguje. Kritika soudobého ( a v mnohém i současného) systému je namístě, tak návrat k laissez faire, který je implicitně navrhován rozhodně řešením není, jak říkal Einstein opakovat tu samou věc a očekávat jiný výsledek je definice šílenství. Takže slovy W. Churchilla, systém, který máme je špatný, ale je stále lepší než všechny ostatní, které jsou k dispozici.


PanKarel
19.12.2020 5 z 5

Naprosto nesouhlasím, že kniha není aktuální... naopak je dnes tím aktuálnější, čím větší je zacyklenost světa ve fiskálních rozkrádačkách a čím větší je zneužívání a mrzačení původně dobře myšleného Keynesiánství politiky všech zemí... Je navíc šokující, že tyto šedesát let staré myšlenky nositele Nobelovy ceny za ekonomii jsou politickými pseudoelitami vytrvale ignorovány a svět se tak řítí kam si zaslouží... Pokud vás nezajímá ekonomie ani sociální vědy obecně, nečtěte to... pokud vás nezajímá politika, je vám jedno koho volíte, nebo dáváte své volební hlasy levičákům všeho druhu (zřejmým i maskovaným), nečtěte to.. Ostatním knihu doporučuji, na odbornou publikaci je napsána velmi civilně a dobře se čte.

Hubertus
01.10.2016 2 z 5

Na knize je patrné, že je již staršího vydání. Popisuje tematiku, která již není v současnosti úplně aktuální. Některá přirovnání jsou poměrně neobratná, jinak však kniha obsahuje skvělé myšlenky.

Štítky knihy

ekonomie liberalismus libertarianismus

Autorovy další knížky

Milton Friedman
americká, 1912 - 2006
1997  77%Za vším hledej peníze
1993  67%Kapitalismus a svoboda
1997  0%Metodologie pozitivní ekonomie
2020  91%Svoboda volby
2023  67%Kapitalismus a svoboda

Kniha Kapitalismus a svoboda je v

Právě čtených2x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst9x
Chci si koupit12x