O knize Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum

Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum. Digitální média nás zbavují nutnosti vykonávat duševní práci. To, co jsme dřív prováděli jednoduše pomocí rozumu, nyní obstarávají počítače, smartphony, organizéry a navigace. To s sebou nese nezměrné nebezpečí, říká neurovědec Manfred Spitzer. Výsledky výzkumu, které zmiňuje, jsou alarmující. Na digitálních médiích vzniká závislost. V dlouhodobém horizontu poškozují tělo a především mysl. Jakmile přestaneme vyvíjet duševní úsilí, ochabuje nám paměť. Nervové spoje odumírají, ty nové nepřežijí, protože jich není třeba. U dětí a mladistvých vinou digitálních médií dramaticky klesá schopnost učení a výsledkem jsou poruchy pozornosti a čtení, úzkost a otupělost, poruchy spánku a deprese, nadváha, sklony k násilí a úpadek společnosti. Spitzer ukazuje obavy, jež tento vývoj vzbuzuje, a vybízí k omezení konzumního způsobu života, především u dětí, abychom zabránili digitální demenci. V Německu i anglosaském světě vzbudila kniha mimořádný ohlas jak mezi rodiči a pedagogy, tak i mezi odbornou veřejností, byť reakce byly často rozporuplné. Prodalo se jí přes 200 000 výtisku, několik měsíců se udržela na první příčce bestselleru týdeníku Spiegel a práva na vydání byla prodána zatím do devíti zemí.... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha vyvolává rozmanité reakce mezi čtenáři. Mnozí ji považují za důležitou a poučnou, zejména pro rodiče. Jiní kritizují její jednostrannost a radikalismus. Autor se zaměřuje na negativní dopady digitálních médií na děti, což vyvolává debaty o rovnováze v jejich používání. Přesto většina souhlasí s tím, že kniha nutí k zamyšlení nad současným světem technologií. Více v komentářích.

Komu by se kniha Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum mohla líbit?

• Rodiče malých dětí
  • Pedagogové a výchovní pracovníci
  • Čtenáři zajímající se o psychologii
  • Osoby kriticky uvažující o digitálních médiích

Kniha Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum v seznamech uživatelů

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně107x

Související novinka - Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum

Knižní novinky (3. - 9. 3.)

01.03.2014

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi