Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum přehled

Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198686/bmid_digitalni-demence-jak-pripravujeme--pXM-198686.jpg 4 216 216

Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum. Digitální média nás zbavují nutnosti vykonávat duševní práci. To, co jsme dřív prováděli jednoduše pomocí rozumu, nyní obstarávají počítače, smartphony, organizéry a navigace. To s sebou nese nezměrné nebezpečí, říká neurovědec Manfred Spitzer. Výsledky výzkumu, které zmiňuje, jsou alarmující. Na digitálních médiích vzniká závislost. V dlouhodobém horizontu poškozují tělo a především mysl. Jakmile přestaneme vyvíjet duševní úsilí, ochabuje nám paměť. Nervové spoje odumírají, ty nové nepřežijí, protože jich není třeba. U dětí a mladistvých vinou digitálních médií dramaticky klesá schopnost učení a výsledkem jsou poruchy pozornosti a čtení, úzkost a otupělost, poruchy spánku a deprese, nadváha, sklony k násilí a úpadek společnosti. Spitzer ukazuje obavy, jež tento vývoj vzbuzuje, a vybízí k omezení konzumního způsobu života, především u dětí, abychom zabránili digitální demenci. V Německu i anglosaském světě vzbudila kniha mimořádný ohlas jak mezi rodiči a pedagogy, tak i mezi odbornou veřejností, byť reakce byly často rozporuplné. Prodalo se jí přes 200 000 výtisku, několik měsíců se udržela na první příčce bestselleru týdeníku Spiegel a práva na vydání byla prodána zatím do devíti zemí.... celý text

Literatura naučná Věda Zdraví
Vydáno: , Host
Originální název:

Digitale Demenz. Wie wir uns und unsere Kinder um den Verstand bringen , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (55)

Petrush
27.06.2024 3 z 5

I kdyby byla pravda jen polovina z toho, co autor předkládá, tak posazovat děti před obrazovky (ať už jde o televizi, počítač, mobil...) je docela průšvih. Vývoj mozku je závislý na tom, jak se používá. A dětský mozek ve vývoji je. Autor považuje za škody způsobené digitálními médii např. desenzibilizaci v důsledku hraní násilných her a sledování násilných filmů, povrchní uvažování, osamělost, deprese, nadváhu, narušené sebeovládání, poruchy pozornosti a mnohé další.
Kniha obsahuje řadu zajímavých poznatků. Třeba že multitasking je vlastně aktivní trénování povrchnosti a neefektivnosti. Také způsob, jakým čteme na netu ("surfujeme" po povrchu, čteme zkratkovité titulky, překlikáváme) zmenšuje hloubku zpracování (mozek se tím trénuje v povrchnosti). Jak používání navigace otupuje naši schopnost zorientovat se. Jak si kvůli tomu, že ihned můžeme vše vygooglit, uchováváme méně vědomostí. Že u bilingvních lidí propuká demence později. Že člověk s mozkem s projevy Alzheimerovy nemoci v pokročilém stádiu může být duševně naprosto normální a čilý (souvislost s předchozím způsobem života jako vzdělání, duševní výkonnost). Že dítě poté, co sleduje moderní dětský animovaný film (tj. s rychlými střihy), má po shlednutí filmu výrazně sníženou schopnost sebeovládání (naopak koncentrace při tom, když si dítě kreslí, sebekontrolu výrazně zlepšuje).
V závěru knihy dává autor stručné praktické tipy, jak se udržet mentálně fit. Co se týká digitálních medií a dětí, doporučuje omezit dávkování, protože to je podle něj jediné účinné opatření.
Kniha je napsaná dost těžkopádně. Možná je to překladem (např. se slovem "vposledku" jsem se zatím nesetkala). Nesedl mi ani autorův styl, jakým vyvozuje závěry a kombinuje témata. Přestože kniha obsahuje řadu zajímavých informací, jako celek mi přijde průměrná.

MaroCZ
12.04.2023 4 z 5

Po přečtení jsem pobaveně hledal na různých "pařanských" webech příslušné recenze. Byly vlastně nevědomým potvrzením základních Spitzerových tezí. To byly reakce narkomanů když jim berete drogu :-)


marie.kolarova
04.03.2023 3 z 5

Zajímavá kniha a vlastně první svého druhu, kterou jsem četla. Ztotožňuji se s autorem, že moderní technologie nás zbavují nutnosti více přemýšlet, používat rozum a běžné instinkty. Na druhou stranu kniha skáče z jednoho tématu do druhého, obsahuje hromady odkazů na jinou literaturu či vědecké články a není zrovna čtivá. Zároveň jsou v knize některé názory, které mi přijdou spíše přáním autora než podloženou informací. Co se mi líbilo, bylo shrnutí každé kapitoly. Když si člověk přečte jen to, tak vlastně chybu neudělá.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (3. - 9. 3.)

01.03.2014


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum v seznamech

v Právě čtených22x
v Přečtených284x
ve Čtenářské výzvě27x
v Doporučených23x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst285x
v Chci si koupit66x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

internet počítače vývoj a výchova dětí školství společnost internetová komunikace závislosti počítače a zdraví

Autorovy další knížky

Manfred Spitzer
německá, 1958
2014  76%Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum
2016  75%Kybernemoc!
2019  73%Kyber a eko